Dat ontwikkelaars op zoek zijn naar nieuwe mensen voor de volgende generatie consoles is zoals gezegd niet echt verbazingwekkend. Het geeft echter wel aan dat de nieuwe generatie consoles eraan zit te komen. De releaseperiode van de Wii U (aan het eind van het jaar) is natuurlijk bekend, maar het is niet onlogisch dat de Xbox 720 en de PlayStation 4 niet lang erna uitgebracht zullen worden. Dat ontwikkelaars dus bezig zijn met spellen voor de nieuwe consoles is geen verrassing. Geruchten uit het kamp van ontwikkelaar Crytek bevestigen dit. Zij lieten via Twitter doorschemeren onlangs bij een ontwikkelaarsconferentie van Durango, de vermoedelijke codenaam voor de Xbox 720, te zijn geweest.

Wanneer men een blik werpt op andere ontwikkelaars die op het moment aan de slag zijn met de opvolgers van de Xbox 360, PlayStation 3 en eventueel met de Wii U, valt op dat het vooral de grote namen en first-party ontwikkelaars zijn die de kar trekken. Rockstar North, ontwikkelaar van GTA V, is één van de studio’s die op dit lijstje is te vinden. Het bedrijf is op zoek naar een environmental artist voor de nieuwe generatie consoles. Een environmental artist is iemand die zich bezighoudt met het ontwerpen en bouwen van terreinen en omgevingen, iets dat natuurlijk een grote rol speelt in de games van Rockstar North. Over het algemeen wordt aangenomen dat GTA V wordt uitgebracht voor de Xbox 360 en PlayStation 3, maar ervan uitgaande dat het spel pas in 2013 in de winkels ligt, is een (extra) release op de Xbox 720 en PlayStation 4 zeker geen vreemde gedachte. Een spel uit de GTA-serie is een grote investering en een happening die voor een zo groot mogelijk publiek beschikbaar moet zijn.

GTA V: voor de Xbox 360 of Xbox 720?

Vooruit denken

Maar de GTA-ontwikkelaar is lang niet de enige die vooruit denkt. Zo zoekt het eerder genoemde Lionhead Studios naar een hoofdprogrammeur die aan de slag wil gaan met Direct X11. Aangezien deze techniek niet meer gebruikt gaat worden op de huidige generatie consoles, lijkt de switch naar next-gen ook voor de Fable-ontwikkelaar een zekerheid. Er gaan al langer geruchten dat de studio bezig zou zijn met een officieel vierde deel Met de extra rekenkracht die de Xbox 720 belooft te brengen, kan Peter Molyneux met Lionhead wellicht eindelijk zijn ambitieuze plannen waarmaken. Een andere mogelijkheid is dat Lionhead werkt aan een spel dat zich gaat bezighouden met de vermoedelijke Kinect-mogelijkheden van de Xbox 720. Eerder was de studio al verantwoordelijk voor tech-demo Mylo, die bij de aankondiging van Kinect voor interesse wist te zorgen.

Dat The Elder Scrolls-ontwikkelaar Bethesda bezig is met een nieuw spel, lijkt ook zeker. Het is op zoek naar verschillende console-programmeurs die komen te werken aan een nog niet aangekondigde game voor de volgende generatie. Hoewel dit verre van een verrassing is, zijn het wel deze titels die een nieuwe console gaan dragen. Een opvolger van Skyrim kan mensen overhalen om over te stappen naar de Xbox 720 of PlayStation 4. Evenals een nieuw deel in de Call of Duty-reeks. Ontwikkelaar Treyarch bevestigt met de zoektocht naar een software engineer die het “uiterst succesvolle spel naar een nieuwe console gaat brengen” dat het hier actief mee bezig is. De prioriteit zal echter eerst liggen bij het afmaken van de engine die voor de komende Call of Duty-spellen gebruikt gaat worden.

Far Cry 3: Een van de laatste topgames?

Minder grote releases

Een andere grote ontwikkelaar die bezig is, en zich zegt te focussen op een compleet nieuwe IP, is Ready at Dawn. De studio, verantwoordelijk voor onder andere de PSP-games van God of War, zoekt hiervoor actief naar mensen. Waarschijnlijk is dit slechts het topje van de ijsberg. Visceral Games, Naughty Dog en Infinity Ward gaven ook al aan op zoek te zijn naar personeel dat gaat werken aan een nieuwe generatie spellen. Het signaleert zoals gezegd de overgangsperiode die nu plaatsvindt. Lopende projecten moeten langzaam worden afgemaakt en nieuwe projecten staan in de startblokken.

Dit is ook te zien aan het aanbod voor de huidige consoles. Wanneer je het releaseschema voor de PlayStation 3 en Xbox 360 erbij pakt, valt op dat de lijst met grote titels voor het einde van het jaar niet enorm groot is. Op titels als Far Cry 3, Borderlands 2, BioShock Infinite, Assassin’s Creed III en Resident Evil 6 na, zijn er niet enorm veel games aangekondigd voor de laatste helft van 2012. Op de E3 zal dit lijstje ongetwijfeld nog uitgebreid worden, maar het is alvast een teken aan de wand. Datzelfde geldt zeker voor 2013, waar Devil’s Third vooralsnog de grootste titel lijkt. Natuurlijk is er het eerdergenoemde GTA V, maar zoals gewoonlijk zijn details over dat spel schaars. De stilte voor de storm lijkt in ieder geval zijn intrede te hebben gedaan. Hoewel voorspellen wanneer de storm daadwerkelijk losbarst heel lastig blijft, zijn alle signalen dat deze er aankomt aanwezig.