Drakengard is een nieuwe game van Square-Enix en wordt in Nederland uitgegeven door Take Two Interactive. Deze naam van de game doet overigens wel vermoeden waar het in het spel over gaat, namelijk Draken. Het vrij uitgebreide verhaal is verwoven in een game over liefde, wraak en draken. In een uitgebreide review zullen we je deze week uitleg geven wat Drakengard voor verdere game is. Tot die tijd zullen we je wat meer uitleg geven over andere aan de game gerelateerde zaken. Bijvoorbeeld, wat nou eigenlijk draken zijn.

Draken spreken al sinds de oorsprong van de mens tot de verbeelding. Zelfste de kleinste kinderen weten hoe een draak eruit ziet en de vuurspuwende monsters worden graag in tekenfilms en spelletjes gebruikt. Maar wat is nu precies een draak, waar komen ze vandaan en wat kunnen draken nu werkelijk? Wij zochten het voor je uit in deze Draken FAQ.

Wat is een draak?

Vraag je vandaag de dag aan iemand om een draak te tekenen dan zal er meestal iets tevoorschijn komen dat lijkt op een groot reptiel, met vleermuis-achtige vleugels, vier benen, lange nek en staart, vuurspuwend en vaak in het groen. Dit is echter een stereotype beeld en door de eeuwen zijn er allerlei verschillende draken "verschenen", zoals je straks zal zien. Deze diversiteit maakt het dan ook moeilijk om een eenduidig beeld van een draak te geven. Gelukkig zijn er heuse checklists beschikbaar die duidelijk maken of het om een draak gaat of niet:

Kenmerken van een draak

Reptiel-achtig in gedrag of verschijning

Vuur of gif spuwend

In water of waterrijke omgeving levend

Heeft de controle over sommige aspecten van het weer (wind, regen en stormen)

Mogelijkheid om te vliegen (niet altijd door vleugels)

Bewaakt iets (een schat, kennis, eieren etc.)

Magische, bovennatuurlijke krachten

Bestaan draken?

Hoewel sommige mensen wel eens als een "draak" bestempeld worden, vooral schoonmoeders, en zich als een echt monster kunnen gedragen, vliegen er nergens in de wereld gigantische reptiel-achtige monsters rond. Er zijn echter wel dieren die in de buurt komen, zoals de Komodo Varaan. Er zijn echter nog nooit beenderen gevonden van deze gigantische vliegende schepsels dus de wetenschap gaat er van uit dat ze niet echt bestaan. Maar wie weet, ergens hoog in de bergen van China?

Wat doen draken?

Draken houden zich met allerlei zaken bezig, zoals het beschermen van het nageslacht, bewaken van een schat, geheim of stad, maar ook rustig rondvliegen behoort tot de dagelijkse bezigheden. Er is niet echt een handboek van hoe zich te gedragen als een gigantisch reptiel met vleugels, kunnen we maar beter uit gaan van de legendes. Bovenstaande voorbeelden komen vaak terug in de verschillende verhalen en legendes en als draken dus zouden bestaan, heb je grote kans dat je ze dat ziet doen.

Wat voor soort draken bestaan er?

Draken zijn er in alle soorten en maten. De draken die bij de meeste mensen bekend zijn, zijn "Westerse draken". De Westerse draak is dik, heeft een lang lichaam, vier sterke poten, twee vleermuis-achtige vleugels en spuuwt meestal vuur. Ze zouden eens per maand een schaap of een koe eten en zelfs mensen zouden op het menu staan (Volgens sommige mythes zouden ze zelfs een voorkeur voor maagden hebben, maar ja, wie heeft dat niet ).

Naast de Westerse draak zijn er ook Oosterse draken. Deze draken hebben vaak slang-achtige lichamen, hebben vier poten, spuwen meestal geen vuur en hebben geen vleugels. De Oosterse draken bestaan uit allerlei delen van verschillende dieren. Ze hebben het lichaam van een slang, de huid van een karper, hoofd van een kameel, de ogen van een konijn, poten van een tijger en ga maar door. De Oosterse draken bestaan uit drie soorten, die met 3,4 en 5 tenen. Draken met drie tenen zijn Japans, vier-tenige draken zijn Indonesisch of Koreaans en draken met vijf tenen komen voor in China.

Een ander soort draken zijn de sprookjes draken. Deze zijn erg klein, kunnen elke kleur hebben, hebben vlinder-achtige vleugels en zijn vegetarisch. Volgens sommige mythes zouden elven zich via deze draken verplaatsen. Deze draken lijken op My Little Pony's alleen dan zonder vleugels.

Een andere bekende draak-achtige is de Wyvern. Deze draken hebben twee vleugels, twee poten en soms hebben de vleugels klauwen die als "handen" dienen. De Wyvern komt vooral voor in Europese mythes.

De Griekse mythologie kent ook een zeer aparte draak, namelijk de Hydra. Dit monster heeft verschillende nekken en hoofden die weer aangroeien als ze zijn afgehakt, zoals Hercules ontdekte. Door de nekken dicht te schroeien kan echter voorkomen worden dat ze weer aangroeien en zo wist Hercules de Hydra te verslaan. Ook Jason die het Gouden (Gulden) Vlies wilde pakken kreeg met een Hydra te maken. Net als menig van ons op zondag bij het weekelijks familie bezoekje.

Een draak zoals je ze tegen komt in het spel Drakengard

De draken die je zal tegenkomen in Drakengard zijn een kruising tussen eigenlijk alle draken. Ze zijn niet dik, hebben vier poten, spugen vuur, hebben rare hoorns en komen in verschillende kleuren. Niet echt bijster oosters, maar ook niet te westers.