Zoek uit op welk type je valt

Ben je een hardcore strategy gamer of houd je meer van first-person shooters of fighting-games? Op dit moment is er in veel genres wel een titel te vinden die in de schijnwerpers staat op e-sporttoernooien. Met de grootste e-sportgames ben je waarschijnlijk al bekend, titels als Starcraft II, League of Legends, DotA II, Mortal Kombat, CoD: Black Ops en Halo: Reach zijn op dit moment de publiekstrekkers. Als je zelf een van deze games of een game binnen hetzelfde genre speelt, maak je agenda dan eens leeg en volg een toernooi van begin tot eind. MLG, Dreamhack, IEM; allemaal grote toernooien met meerdere spellen die zeer de moeite waard zijn om te volgen.


Starcraft II

De hoogtepunten vliegen je meestal om de oren, het commentaar bij de wedstrijden is over het algemeen van hoog niveau en de achtergrondverhalen over de spelers en welke tactieken ze gebruiken bieden een meewaarde die allerminst onderschat mag worden. Het leuke van het volgen van een toernooi zit hem natuurlijk voor een groot deel in de spanning die opgebouwd wordt op weg naar de finale, maar mocht je wat minder tijd om handen hebben, bekijk dan de ’wedstrijdvideo’s terug die meestal snel na een toernooi vrij worden gegeven. Gratis, uiteraard. Spreekt het je aan, spring dan wat verder in het diepe.

Verdiep je in haar interesses

Voor de nieuwelingen kan het commentaar op de games bij de toernooien wellicht lastig te volgen zijn. Het jargon viert hoogtij en de actie wordt in hoog tempo aan elkaar gepraat. Gelukkig zijn er genoeg ‘casters’ en commentatoren die je direct het een en ander bij kunnen leren wat betreft jargon, maar ook als het gaat om het verbeteren van je eigen vaardigheden. Wil je bijvoorbeeld je match-ups in Starcraft II beter begrijpen en tegelijkertijd vermaakt worden, zoek dan eens op YouTube naar Day9 of Huskystarcraft. Doorgaans is het op hun kanalen genieten met volle teugen.

Val je meer op MOBA-games als League of Legends of DotA II, zoek dan eens op ColbyCheeZe. Is Black Ops toch meer je ding, bekijk dan eens de video’s van TheMarcofJ en Xcalizorz. Al deze casters zijn van enorm grote waarde voor de community van ‘hun’ games en zijn vaak minstens net zo beroemd als de profs zelf. Deze ambassadeurs van de e-sport zetten zich onvermoeibaar in om talloze uren aan unieke, verhelderende en vaak ook zeer vermakelijke content te bieden.


DotA II

Leer je ‘crush’ nog intiemer kennen

Mocht tijdens het kijken van die toernooien e hart worden gestolen of is er een team dat je  vlinders in je buik geeft, laat dan de stalker in jezelf los en check Twitch.tv of andere soortgelijke websites voor beelden van je favoriete profs. Veel van de beste spelers hebben hun eigen livestreams. Het is leuk om te zien hoe je nieuwe helden wonen, hoe ze zich bijvoorbeeld voorbereiden op grote toernooien of om te zien hoeveel energiedrankjes ze naar binnen werken.

Daarnaast is dit waarschijnlijk de beste plek om te leren als je echt je skills wilt verbeteren. Naast het kunnen inzien van hun manier van spelen, hoor je vaak ook hun gedachten en motivatie voor de goede én slechte keuzes die ze maken. En dat is vaak cruciale informatie waar je wellicht zelf niet aan had gedacht. Het zijn juist die kleine eurekamomenten waar je tijdens je eigen speelsessies nog vaak aan terug denkt. Wanneer je hier echt op letten en de lessen die je leert toepast in je eigen spel, zul je waarschijnlijk snel stijgen in de rangorde en het maximale uit je game halen. Maar let hier wel mee op…


Call of Duty: Black Ops

Doe het veilig

…want hoe meer kennis je verzamelt over een game en hoe meer je die kennis in de praktijk brengt, des te beter je denkt te worden en des te groter de kans dat je uiteindelijk zwaar gefrustreerd raakt door je teammates (je zit namelijk altijd in het verkeerde team), je tegenstanders (die altijd belachelijk veel geluk lijken te hebben) of door je eigen prestaties (was het echt lag waardoor je dood ging?). Het is het bekende verhaal van de casual gamer die simpelweg meer plezier lijkt te hebben dan de hardcore speler. Net zo goed worden als de profs kost enorm veel tijd en moeite, dus leg de lat niet te hoog voor jezelf. Blijf genieten van je eigen games, laat je verwonderen door de geweldige prestaties die de pro-gamers neer weten te zetten en koester je opbloeiende liefde voor e-sports. 


Dit artikel is geschreven door e-sport redacteur Jeroen Dommerholt.