Achtergrond

De leukste activiteiten om te doen in Far Cry-games

Van stunten tot fikkie stoken

Geschreven door Partner bijdrage op
Met de release van Far Cry 6 voor de deur dromen we alvast weg over de activiteiten die we in de aankomende shooter kunnen ondernemen. De voorgaande Far Cry-games zaten immers ook vol met unieke mogelijkheden die ons zijn bijgebleven. In dit artikel vind je enkele van de leukste en meest opvallende activiteiten uit voorgaande delen.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft. Lees hier wat dat betekent.

Er zitten twaalf Gran Premio Races in de game, waarin je onder andere je vaardigheden in een auto, op een paard en in de lucht (met een wingsuit én vliegtuig) op de proef kunt stellen. Als je een van die races voltooit krijg je een uniek wapen genaamd de Double Clutch, en de exclusieve 1962 Verrazzano Bravo tot je beschikking. Je kan er voertuigen en accessoires voor die voertuigen mee vrijspelen, maar die zijn niet exclusief voor deze races en kunnen ook op Yara gevonden worden. Zelfs zonder exclusieve beloningen is het nog de moeite waard, want je kunt veel Peso’s verdienen met de races. Hetzelfde geldt voor een andere leuke bezigheid…

Mocht je meer behoefte hebben aan Pokémon-achtige praktijken, dan kun je namelijk ook terecht bij haangevechten. In de kampen (er is één per gebied) kun je het met jouw haan in een ring opnemen tegen een andere, door de computer bestuurde haan. Misschien kunnen we het beter vergelijken met Street Fighter, want je probeert met een zijaanzicht in drie rondes de haan van de tegenstander een kopje kleiner te maken. Je krijgt aan het begin één gratis haan, en kunt daarnaast nog 18 andere hanen verzamelen - zoals El Dragón, El Huevo en Sargento Gallo – door onder andere Yara te verkennen. Fight!

Elke Far Cry-game heeft natuurlijk een overkoepelend verhaal – inclusief een charismatische slechterik die verslagen moet worden – maar in de open spelwerelden word je verder behoorlijk vrij gelaten om helemaal los te gaan in deze ‘open speeltuinen’. Ook zitten de games vol met zijmissies die je de meest bizarre capriolen laten uitvoeren. Dat zijn er te veel om op te noemen, maar de activiteiten hieronder hebben in elk geval een blijvende indruk op ons gemaakt.

Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door Ubisoft. Lees hier wat dat betekent.

Clutch Nixon-stunts doen in Far Cry 5

Op verschillende plekken in de bosrijke spelwereld van Far Cry 5 zijn zogenaamde ‘Clutch Nixon’-missies uit te voeren. Deze legendarische stuntman wil maar één ding: dat jij zijn opvolger wordt. De situaties die hij je voorschotelt zijn dan ook levensgevaarlijk, maar daarom juist zo leuk. Denk aan met een off-road-ATV door de rustieke omgeving scheuren en bizarre sprongen maken, in een wingsuit door de lucht en vlak boven de grond zoeven, of met een stuntvliegtuigje halsbrekende bochten langs bergtoppen maken. De adrenaline giert al weer door onze aderen bij het terugdenken aan de handvol stunts die we in Far Cry 5 hebben uitgevoerd.

Far Cry 5

Op expeditie gaan in Far Cry New Dawn

Het meest opvallende unieke gameplayelement aan Far Cry New Dawn is zonder twijfel de zogenaamde ‘Expeditions’. Per helikopter word je daarbij naar een uniek, afgebakend gebied buiten de wereldmap gevlogen, zoals op een groot schip en een verlaten pretpark. Het doel is om daar een pakketje te vinden. Zodra je die oppakt, heb je ongeveer een halve minuut voordat de vijand, die in groten getale aanwezig is, merkt dat hun kostbare lading is verdwenen en de GPS-tracker op het pakketje je locatie verraadt. Wat volgt is een chaotische race terug naar het startpunt van het level, terwijl je wordt achtervolgd door tientallen schietgrage vijanden, om vervolgens te wachten tot de helikopter je komt redden. Niet alleen enorm spannend, maar ook een welkome afwisseling van het hoofdverhaal.

Far Cry New Dawn

De boel in de fik zetten in Far Cry 2

Far Cry 2 probeert uiterst realistische gameplay voor te schotelen, zeker voor zijn tijd. Als onderdeel daarvan gedraagt vuur zich ook enorm realistisch. Dat kun je in je voordeel gebruiken: steek bijvoorbeeld wat flora aan en het vuur verspreidt zich als… nou ja, een lopend vuurtje! Doe dit in de buurt van een vijandelijke basis en voordat je het weet breekt er chaos uit, waardoor je de paniekerige vijanden met een aantal goed gemikte schoten uitschakelt. Maar pas wel op: het vuur kan ook jouw kant op komen en logischerwijs wil je daar niet je vingers aan branden.

Far Cry 4 en 5 in een paar minuten uitspelen

Echt veel speelplezier haal je er natuurlijk niet uit, maar grappig is het wél: zowel Far Cry 4 als Far Cry 5 kun je in een paar minuten tijd uitspelen. In Far Cry 4 maak je bijvoorbeeld in het begin al kennis met bad guy Pagan Min. Hij laat je kort alleen in zijn kasteel, en de gemiddelde speler zal die kans aangrijpen om zich uit de voeten te maken. Blijf je echter braaf zitten, dan keert Pagan terug, geeft hij je de kans om het as van je moeder een mooi plekje te geven (de reden waarom je de spelwereld in de eerste plaats aandoet) en krijg je de aftiteling van het spel voorgeschoteld. Eind goed, al goed! Een soortgelijke optie zit in Far Cry 5: wanneer je in het begin van het spel naar de kerk van de gekke cultleider Joseph Seed afreist, hoéf je hem niet in de boeien te slaan. Wederom levert je dat in een handomdraai het einde van het spel op!

Trippen in Far Cry 3

Ergens in het begin van Far Cry 3 verken je een mysterieuze grot op de Rooks Islands. Je stapt daar per ongeluk op wat paddenstoelen en ademt de stoffen die vervolgens vrijkomen in. Wat volgt is een epische tocht door de grot terwijl je heel hard aan het trippen bent. Omgevingen veranderen constant van vorm en kleur, je hoort de hele tijd stemmen in je hoofd en ziet zelfs een griezelig tuinhuis dat op miraculeuze wijze van plaats verandert. Pfoe, dat waren wel héle sterke paddo’s!

Far Cry 3

Je eigen maps maken

In de meest recente Far Cry-games is het mogelijk om je eigen maps te maken. In Far Cry 5 kun je zelfs assets uit andere Ubisoft-games, zoals Assassin’s Creed en Watch Dogs, gebruiken. Spelers hebben in de loop der jaren de meest bizarre creaties gemaakt, onder andere gebaseerd op andere games en films. En wil je het niet bij een multiplayermap houden, dan bevat Far Cry 5 ook Far Cry Arcade, waarin je complete avonturen kunt maken of andermans creaties kunt verkennen. Er staan ontelbaar veel originele creaties op je te wachten!

Vijandelijke kampen ontruimen

De meeste Far Cry-games bevatten op verschillende plekken in de spelwereld vijandelijke kampen die je moet infiltreren en ontdoen van vijanden. Dat is vaak onderdeel van het overkoepelende verhaal, dus als je een Far Cry-game speelt, kun je er vaak niet onderuit. Gelukkig is het meestal een waar genot om deze kampen te ontruimen, vooral wanneer je al wat verder in het spel bent en uitgerust bent met een groot scala aan grof geschut en speciale moves en takedowns. Je voelt je een ware Rambo terwijl je stiekem soldaten één voor één met een mes van hun leven ontdoet, of misschien ren je wel guns blazing naar binnen om een grote chaos aan te richten. Dat is de Far Cry-ervaring in een notendop!

Far Cry 3

Far Cry 6 verschijnt op 7 oktober voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One en pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Apple gaat in hoger beroep tegen uitspraak rondom Epic Games Aankomende Japanse PlayStation-livestream toont Dragon Quest 10 Offline
1

Reacties op: De leukste activiteiten om te doen in Far Cry-games

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • avatar

    melody

    • 11 oktober 2021 14:53
    De tekst onder " je eigen map maken" klopt niet, is hetzelfde als bij het kopje erboven. Waarschijnlijk verkeerd gekopieerd. Verder leuk stukje.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.