Achtergrond

De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Xbox – Deel 1

Van Kinect tot de Duke-controller

Geschreven door Jacco Peek op
Dit jaar verschijnt de nieuwe Xbox Series X en dus is het een mooi moment om terug te kijken op de geschiedenis van Xbox. Na die van PlayStation uitgebreid te hebben besproken volgen de eerste hoogte- en dieptepunten van Xbox. Binnenkort lees je het tweede deel!

Dieptepunt: Kinect

Laten we maar beginnen met een van de meest voor de hand liggende dieptepunten: Kinect. Geïnspireerd door het succes van Nintendo’s Wii gebruikte Microsoft zijn prijzenswaardige passie voor innovatie om in 2010 een eigen vorm van bewegingsbesturing voor de Xbox 360 uit te brengen. Hoewel het een uitstekend idee was, hadden ontwikkelaars veel moeite met ontwikkelen voor het platform. Dat zorgde niet alleen voor veel matige games, maar ook een gebrek aan ondersteuning. Daarbij waren de games die wél uitkwamen vooral gericht op kinderen.

Met de Xbox One deed Microsoft nog een poging, vooral om de nieuwe console als mediaspeler aan de man te brengen. De Kinect 2.0 werd standaard bij de console geleverd, maar dat werd al gauw teruggedraaid om de prijs van de Xbox One te drukken. Steeds minder mensen hadden een Kinect in huis staan, het aantal games liep verder terug en toen bleek dat de One S en One X het apparaat niet meer ondersteunden, was het over en uit. De techniek wordt nog steeds ingezet voor revalidatie, AI-ontwikkeling en andere praktische doeleinden, dus nutteloos was zeker niet. Toch was Kinect een dieptepunt, want Microsoft stopte er vele honderden miljoenen dollars in om het een succes te maken.

Hoogtepunt: Backwards compatibility

Tijdens E3 2015 had Microsoft niet bijster veel bijzonders te melden, maar één aankondiging was heel belangrijk voor het imago en het succes van de Xbox One: backwards compatibility. Hoewel het eerst niet mogelijk leek te zijn, kreeg Microsoft het toch voor elkaar om oude games draaiende te krijgen op de Xbox One, waar er op de PS4 enkel prijzige remasters verschenen. Games werden beetje bij beetje uitgerold – Microsoft legde later uit hoeveel tijd het kost om een game beschikbaar te maken – maar het lukte.

Tot op de dag van vandaag is backwards compatibility een fantastische feature van de Xbox One. Met Games With Gold en Game Pass krijgen veel games een tweede leven en met de komst van de Xbox One X kregen sommige games zelfs een 4K-patch. Wanneer je Skate 3 gratis in 4K kunt spelen heb je immers helemaal geen remaster meer nodig. Petje af, Microsoft!

Dieptepunt: Duke-controller

Vroeger verschenen er veel controllers waarvan we ons hedendaags niet van kunnen voorstellen dat ze ooit gangbaar waren. Microsoft droeg haar steentje hieraan bij met de controller van de allereerste Xbox: de Duke. Er zijn veel redenen waarom gamers de Duke – vernoemd naar de zoon van Microsofts toenmalige hardware manager – niet konden uitstaan. De controller is véél te groot, de knoppen zitten op onbereikbare plekken en het grote Xbox-logo in het midden maakt de controller niet moeders mooiste.

Ontwerper Seamus Blackley kreeg zelfs dingen naar z’n hoofd gegooid toen hij op het podium verscheen en na hevige kritiek werd de controller vervangen voor de acceptabele Controller S. In de jaren daarna werd de Duke zelfs een meme, die nieuw leven kreeg toen Microsoft de controller opnieuw uitbracht voor de Xbox One. Blackley zelf mocht wat aanpassingen doen die de controller compatibel maakte met de One. De gaafste aanpassing is een OLED-scherm dat de opstartanimatie van de Xbox weergeeft. Nice!

Hoogtepunt: Xbox Elite-controller

Van een van de slechtste controllers ooit gaan we naar een van de beste controllers ooit gemaakt: de Xbox Elite-controller. Gebaseerd op het al ijzersterke ontwerp van de Xbox One-controller – die weer voortbouwt op het ontwerp van de Xbox 360-controller – voelt de Elite zeer vertrouwd aan. De Series 2, de laatste versie, heeft alles wat je wil van een controller: verwisselbare onderdelen, afstelbare weerstand van de analoge sticks en triggers, USB-C, bluetooth, verschillende profielen en een rubberen afwerking voor uitstekende grip. Het mag wat kosten: 180 euro, maar dan heb je ook daadwerkelijk de beste Xbox-controller ooit in handen.

elite xbox

Dieptepunt: Lancering Xbox One

Hoewel de console uiteindelijk best goed heeft verkocht – Microsoft deelt niet graag concrete cijfers, mogelijk vanwege het succes van de PS4 – was de lancering van de Xbox One dramatisch. Het enthousiasme voor de volgende generatie games werd overschaduwd door het feit dat de console altijd online moest zijn en dat de tweedehands games niet zouden werken. Toen Sony bij zijn E3-persconferentie ná die van Microsoft vertelde dat de PS4 geen van deze beperkingen had en ook nog eens honderd euro goedkoper was, stond de Xbox One met 1-0 achter.

Het hielp ook niet dat het aantal goede exclusieve games erg tegenviel, een probleem waar de Xbox One nog altijd mee worstelt. Lanceringstitels Ryse: Son of Rome en Dead Rising 3 waren geen goede argumenten om voor de Xbox One te gaan en ook in de jaren daarna was Microsoft niet opgewassen tegen Sony’s line-up. Het leek alsof de Xbox One een soort mediabak was, in plaats van een apparaat voor gamers. Gelukkig gaat het sinds de aanstelling van Phil Spencer als hoofd van Microsofts Xbox-afdeling een stuk beter, maar de lancering van de Xbox One was absoluut een dieptepunt.

Hoogtepunt: Xbox Live

Het integreren van een ethernetaansluiting voor breedbandinternet was zeer omstreden binnen Microsoft, maar achteraf gezien was het de juiste zet. Dankzij de verrijkende mogelijkheden voor ontwikkelaars werd Xbox Live de standaard voor online gamen op consoles. Naast online tegen elkaar kunnen spelen – inclusief voice chat – bood Xbox Live ook te mogelijkheid tot dlc. Waar Sony wat voortkabbelde met onlinemogelijkheden op de PlayStation 2, bouwde Microsoft aan een ijzersterke dienst.

Ten tijde van de Xbox 360 werd Xbox Live alleen maar beter. Xbox Live Gold werd geïntroduceerd, een maandelijks betaalde versie met uitgebreide features. Zo werden Gamertags, Achievements, Game Zones, reviews en meer mogelijkheden toegevoegd. Zodoende werd online gamen op de 360 zeer populair, met titels als Halo 3 en Call of Duty: Modern Warfare 2 die de hitlijsten domineerden. Bovendien was Xbox Live destijds duidelijk superieur aan Sony’s PSN, dat onstabieler en aanzienlijk minder uitgebreid was. Inmiddels is het verschil een stuk minder groot, maar Xbox Live is nog steeds een zeer sterk en vooruitstrevend onderdeel van Microsofts Xbox-platform.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op zustersite InsideGamer.Lees hier binnenkort deel 2 met hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Xbox!

Dit artikel delen:

Lees meer

Nintendo 3DS weer gewild na Switch-tekorten in Japan Twitter-account van Crysis hint mogelijk naar remaster van origineel
16

Reacties op: De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van Xbox – Deel 1

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jumpman

  • 15 april 2020 09:55
  @gamer.nl, de Wii gebruikt besturing waar een sensor balk de beweging en positionering van een controller volgt daar waar de Kinect een speler volgt en zijn bewegingen die hij maakt. Zou het dan niet meer kloppend zijn dat de Kinect is afgeleid van de EyeToy van Sony die precies hetzelfde doet ipv de besturing van de Wii (die ook nog eens lang na de EyeToy pas op de markt kwam)?

  Is maar n idee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 15 april 2020 12:35
  @Jumpman je hebt helemaal gelijk! Alleen hier gaat het echt om het succes van de Wii als 'inspiratie' wat bewegingsbesturing betreft. Oftewel: Microsoft rook geld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • mhnl1979

  • 15 april 2020 10:47
  Kinect was wèl een prachtig stukje techniek. heb hem nog steeds voor Xbox one X met een verloopstekker en gebruik hem voor Skype en gewoon lekker tijdens multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • fonsrutte

  • 15 april 2020 11:18
  @mhnl1979 Inderdaad, de techniek was eigenlijk fantastisch, het werd zelfs gebruikt tijdens een optreden van Nine Inch Nails, was erg gaaf om te zien.
  https://www.engadget.com/2013/08/30/nine-inch-nails-kinect-live-production/?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuYmluZy5jb20v&guce_referrer_sig=AQAAAKuh4ZEQsb1cwg5630JBcnZQuk72rO483QpLnYjgICELvZnz6pIhjb_1S52Udol4HLIdRzwZdOvd_33ClxzoAxYUxhU7TMVi5rJItsfvQ7lT-vR4sA41U2xHsnbjFVv9pvvBNfViFV5NhvDX5ZIPpWEPmALGweu6tfZu0hxavnqh

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TommyVercetti

  • 15 april 2020 12:03
  @fonsrutte Kinect word ook gebruikt door NASA.
  https://www.google.com/amp/s/www.nu.nl/gadgets/3661521/nasa-bestuurt-ruimterobot-met-kinect-en-oculus-rift.amp

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 15 april 2020 12:16
  In onze productiestraat hebben we erg succesvol enkele tientallen kinectv2 draaien… Hoezo dieptepunt? Er is na zoveel jaar nog steeds geen fatsoenlijk alternatief. Prachtige techniek.
  Dat gamers er niet aan willen, wil niet zeggen dat de techniek niet fantastisch is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 15 april 2020 12:36
  @-it- dat is ook precies wat er staat. De techniek wordt nu op prachtige wijze gebruikt, maar voor Microsoft was het een financiële domper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StarWolfer

  • 15 april 2020 12:28
  Ik heb een haat-liefde verhouding met de Xbox. Ik was helemaal weg van de Xbox360 en het bijbehorende dashboard. Ik haat bij tijden mijn Xbox One (X) omdat het dashboard echt een verslechtering is tov de 360 (is wel iets beter geworden met de laatste update), dat hij niet eens in wil loggen soms met allerlei vage errors, en nu speelt het ding geen enkele DVD meer af. Ik twijfel echt of ik nog wel een Series X wil, of dat ik t.z.t. overstap naar het andere kamp en dan wel een Playstation 5 koop….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  denver

  • 15 april 2020 14:17
  Hoewel ik zelf alle consoles heb en een duidelijke voorkeur voor Microsoft, zou ik in jouw geval gewoon overstappen. Nu met backwards compatibility is het juist slimmer om van kamp te switchen. En al helemaal voor PS4-bezitters: die krijgen de meest krachtige console en kunnen van beide platforms zo'n beetje alles aan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MARQ242

  • 15 april 2020 13:11
  Toch mis ik wel als dieptepunt de Red Ring of Death op de Xbox360. Dat was toch wel heel erg. Iedereen die ik ken incl. mezelf hebben 1 of meerdere consoles terug moeten sturen naar Microsoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 15 april 2020 13:38
  @MARQ242 Misschien staat die wel in deel 2… ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hendrik_Klein

  • 16 april 2020 13:59
  @JaccoPeek Spoiler alert!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  StormFox

  • 15 april 2020 14:07
  Ik was een groot fan van de xbox 1 en xbox360, maar ben toch overgestap na de
  PS4 vanwege dat gezeik met 2e hands games en de slechte exclusieve games.
  Gears of War en Forza waren voor mij niet genoeg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hendrik_Klein

  • 16 april 2020 13:59
  @StormFox Ik begrijp je keuze.
  Ik ben van de pc overgestapt op de 360 en van de 360 naar de pc. De Xbox One heeft me niet genoeg kunnen overtuigen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • dezwarteziel

  • 17 april 2020 09:21
  Xbox is meer dan een console. Alle Xbox games zijn namelijk te spelen op het ultieme platform, de PC. Heb er al redelijk wat uurtjes dankzij Xbox Gamepass PC opzitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 21 mei 2020 21:01
  Ik had geen enkel probleem met the Duke, man wat heb ik afgehalo'd met m'n maat samen op de O.G
  Xbox. Wat een tijden….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.