Achtergrond
playstation

De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van PlayStation – Deel 2

Enge reclames en de bestverkochte console ooit

Geschreven door Jacco Peek op
PlayStation bestaat al meer dan 25 jaar en in die tijd heeft Sony’s gameplatform genoeg ups en downs gehad. Nu de vijfde console in aantocht is, vonden we het tijd om eens te kijken naar de verschillende hoogte- en dieptepunten van PlayStation, de één significanter dan de ander. Hieronder vind je deel 2, lees hier deel 1.

Dieptepunt: Enge reclames

Als er iets is wat we nooit zullen begrijpen, dan zijn het wel de gekke marketingcampagnes die Sony ooit voerde. Regelmatig verschenen er vreemde en oprecht enge reclames met mensen die hun zonden opbiechten, een spookhuis met bewegende organen en een gestoorde, huilende babypop. Ook haalde het bedrijf Twin Peaks-regisseur David Lynch over om een soort found footage-video te maken over een meisje met ogen aan de zijkanten van haar hoofd dat mensen de stuipen op het lijf joeg. Waarom ze in godsnaam zo bizar waren weet niemand, maar mensen overtuigen om een PlayStation te kopen deden ze in ieder geval niet.

Maar goed, in 2007 vond ook een God of War-feestje plaats met een dode geit.

Hoogtepunt: PSVR is de bestverkochte vr-headset

In 2016 ging Sony de strijd aan met Oculus en HTC door de PlayStation VR een paar maanden na de Oculus Rift en de HTC Vive uit te brengen. Hoewel de verwachtingen vooraf niet bijster hoog waren, bewijst de PSVR dat je niet per se de beste hardware nodig hebt om een goede vr-ervaring te bieden. Er werden vijf miljoen stuks van de bril verkocht en het is daarmee zeer waarschijnlijk de bestverkochte vr-bril tot nu toe.

Inmiddels zijn er ook genoeg redenen om specifiek voor de PSVR te gaan, zoals Astro Bot: Rescue Mission, Moss en Blood & Truth en een hoop third-party-titels. De potentie van de PSVR is nog lang niet volledig benut, maar de headset draagt overduidelijk bij aan de groei van virtual reality als medium.

playstation

Dieptepunt: PlayStation TV

Voortbouwend op de PlayStation Vita lanceerde Sony in 2013 de PlayStation TV, een klein apparaatje waarmee je Vita-games kunt afspelen op de tv en games kunt streamen vanaf een PS4. Wat begon als een goed idee werd helaas al heel snel een van de grootste flops uit de geschiedenis van Sony. Door de touchscreen- en touchpadfunctie van de Vita waren juist de games die mensen zonder de handheld op hun tv wilden spelen niet compatibel, zoals Uncharted en Gravity Rush, waardoor de functionaliteit behoorlijk in het water viel. Ook het streamen van PS4-games viel door de resolutie van 720p wat tegen, apps als Netflix ontbraken en het menu – dat is ontworpen voor de Vita’s touchscreen – was behoorlijk onhandig. Geen wonder dat niemand PlayStation TV wilde hebben.

playstation

Hoogtepunt: Het succes van de PlayStation 2

De PlayStation 2 is de bestverkochte console ooit en daarmee een gigantische triomf voor Sony. Een grote factor hierbij was de prijs van dvd-spelers; deze apparaten waren gemiddeld tweemaal zo duur als de PlayStation 2, die ook gewoon dvd’s afspeelde. Voor veel consumenten was de keuze daarom snel gemaakt. Een andere factor was natuurlijk de fantastische line-up aan games, die van alle markten thuis was.

Kinderen wiens ouders een PS2 kochten hadden genoeg om uit te kiezen, terwijl legendarische titels als God of War, SSX, Timesplitters, Kingdom Hearts en de driedimensionale Grand Theft Auto-games fanatieke gamers overhaalden om de console in huis te halen. Waar de eerste PlayStation de acceptatie van gamen als hobby heeft bevorderd, zorgde de opvolger ervoor dat het mainstream publiek bereikt werd.

PlayStation 2

Dieptepunt: PSP Go

Tegen het einde van de levenscyclus van de PSP bracht Sony een laatste versie van de handheld uit: de PSP Go. Het apparaatje zag en ziet er nog steeds prachtig uit en is lekker compact dankzij een uitschuifbaar scherm. De belangrijkste eigenschap van de Go was het feit dat de UMD-drive ontbrak, waardoor games enkel digitaal konden worden gekocht. Hoewel we daar vandaag de dag niet meer van opkijken, viel het destijds niet in goede aarde bij gamers die stapels UMD’s hadden.

Het idee dat games opnieuw moesten worden aangeschaft om op de Go te spelen was uit den boze. Bovendien waren de wififunctionaliteiten matig, waardoor een game downloaden al gauw een uur duurde. Winkelketens stonden logischerwijs aan de kant van de consument, bijvoorbeeld door het model niet eens in de schappen te leggen omdat ze de verkoop van fysieke games misliepen. Daarbij was de PSP-3000 goedkoper dan de PSP Go, die 250 dollar koste. Achteraf gezien was de Go z’n tijd ver vooruit, maar het leidde wel tot een tragische ondergang.

Dieptepunt: PlayStation Underground Holiday Demo Disc

Ten tijde van de PlayStation en PlayStation 2 bracht Sony geregeld demodisks uit: schijfjes met demo’s van aankomende games. Sommige hiervan waren absolute parels, met demo’s voor klassiekers als Metal Gear Solid en Gran Turismo. In 2004 stopte Sony de Holiday Demo Disc bij het populaire tijdschrift PlayStation Underground, met demo’s voor onder andere Jak 3, Ratchet & Clank: Up Your Arsenal en Star Wars Battlefront.

Ook stond de demo voor Viewtiful Joe 2 op de disk, een ogenschijnlijk leuk voorproefje op de game. Niets was echter minder waar: wanneer spelers specifiek deze demo opstartte werden hun memory cards volledig gewist. Jawel, alle savedata voor bijvoorbeeld Final Fantasy 10 of GTA: San Andreas was volledig verdwenen. Sony stuurde een kaart met welgemeende excuses naar abonnees van het blad, maar de schade was al aangericht.

Viewtiful Joe 2

Hoogtepunt: The Last of Us en andere klassiekers

Je kunt eigenlijk geen lijst met hoogtepunten uit de geschiedenis van PlayStation maken zonder de games zelf te noemen. In de loop der jaren zijn er talloze titels uitgebracht die we nooit meer zullen vergeten, zoals Metal Gear Solid, Final Fantasy 7, Crash Bandicoot, Tomb Raider, Shadow of the Colossus, Uncharted 2, The Last of Us, God of War en nog veel meer titels. Het is een unieke geschiedenis aan games, waar voor elk soort gamer wel wat tussen zit. Omdat we zoveel goede herinneringen hebben aan deze games verdient Sony over het algemeen een pluim. Petje af.

The Last of Us

Dieptepunt: PSN-hack

Zeker toen gebruikers nog niet maandelijks betaalden voor het PlayStation Network waren er regelmatig problemen. Niks haalt het echter bij de grote PSN-hack van april 2011, wellicht de grootste ramp in de geschiedenis van PlayStation. Nadat PSN een paar dagen offline was bevestigde Sony dat een externe partij toegang had tot het netwerk en de gegevens van 77 miljoen gebruikers waren gestolen.

Laat dat even bezinken: adressen, wachtwoorden, creditcardgegevens en telefoonnummers van 77 miljoen gebruikers waren gestolen. Sony riep gebruikers op om alle wachtwoorden te veranderen en te checken en creditcards te blokkeren. Het nieuws ging de wereld over en Sony ging diep door het stof tijdens een persconferentie. Als goedmaker kregen spelers een aantal gratis games en een maand gratis PlayStation Plus, en belangrijker nog: het onthulde een ‘nieuw’ PlayStation Network met verbeterde beveiliging. De inbraak heeft honderden miljoenen dollars gekost en het duurde lang voordat de reputatie van Sony weer was hersteld.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op zustersite InsideGamer. Lees hier deel 1. Ook Nintendo en Microsoft komen in toekomstige edities aan bod.

Dit artikel delen:

Lees meer

'Resident Evil 4 Remake in ontwikkeling bij M-Two' Final Fantasy 7 is onverwacht goed - Gamer.nl Podcast 275
3

Reacties op: De hoogte- en dieptepunten uit de geschiedenis van PlayStation – Deel 2

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  smaakmaker

  • 13 april 2020 10:10
  Niet voor het een of ander. Maar deze rubriek is toch ook al op ig geweest. En waarom doen jullie op ig geen reviews meer vragen ook heel veel mensen al maar niemand van jullie is bereid of even fatsoenlijk antwoord te geven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 13 april 2020 13:37
  @smaakmaker Heyy Smaakmaker,

  Ik zag je al reageren op de Q&A van vandaag op IG. Dennis heeft daar al geantwoord, maar ik zal je ook hier even op de hoogte stellen.

  Er komt een nieuwe website aan en daardoor staat deze op een laag pitje. We maken er geen geheim van dat het moeizamer gaat dan gedacht, dus vandaar dat er weinig content verschijnt. Dennis heeft geprobeerd alle vragen te beantwoorden, maar omdat we als redactieleden niet goed wisten wat er gezegd mag worden, lijkt het misschien alsof je geen reactie krijgt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ali3n8tor

  • 13 april 2020 20:51
  Dieptepunt: Enge reclames

  Dat je het daar nu nog over hebt geeft dus de kracht van die reclames aan, en sony is er niet vies van zoals onderlaatst nog de resident evil-achtige reclame met de kloppende harten,.. sterker nog ik kan me geen 1 xbox of nintendo reclame van de afgelopen 10 jaar herinneren.. Wellicht de gamecube reclames waar mensen in een glazen box zaten opgesloten. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.