Achtergrond

De harde schijf van de PlayStation 4 vervangen

Hoe en waarom?

Geschreven door Wilbert Meetsma op

Al sinds de vorige consolegeneratie zijn we het gewend om games vanaf een harde schijf te spelen. Maar met steeds groter wordende games duurt het installeren en laden steeds langer. Ook gedownloade games dragen bij aan overvolle schijven. Nou kun je natuurlijk wachten op uitvoeringen met grotere schijven, maar je kunt ook zelf aan de slag.

Met games die steeds vaker vijftig gigabyte of meer in beslag nemen, lijkt die aanvankelijk zo ruime schijf van 500GB elk jaar een stukje kleiner te worden. Je console inruilen voor een model met een capaciteit van een terabyte is uiteraard een optie, maar als je er niet voor terugdeinst om een beetje te knutselen, kun je net zo goed zelf de harde schijf vervangen.

In het geval van een Xbox One is het uitbreidingsproces zo eenvoudig als het aansluiten van een externe harde schijf via USB 3.0 en de schijf te formatteren in [All Settings > System > Storage], maar de PlayStation 4 vereist wat meer arbeid. De PS4 geeft je namelijk de mogelijkheid om de interne harde schijf te vervangen met een groter en – misschien nog wel interessanter – sneller exemplaar. Hiervoor heb je een schroevendraaier, een USB-stick en een pc met internetaansluiting nodig. En natuurlijk de vervangende harde schijf. In ons geval gaat het om een Seagate Game Drive, een SSHD speciaal voor de PlayStation 3 en 4.

De voorbereiding

Voordat je aan het werk gaat, wil je er zeker van zijn dat je waardevolle savegames niet verloren gaan. Backuppen dus. PlayStation Plus-leden hebben het makkelijk; hun saves worden automatisch opgeslagen in de cloud. Je kunt in [Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in System Storage > Upload to Online Storage] controleren of alles ook echt opgeslagen wordt. Als je geen PS Plus-lid bent, moet je de opgeslagen bestanden van elk spel een voor een op je USB-stick zetten via [Settings > Application Saved Data Management > Saved Data in System Storage > Copy to USB Storage Device]. Een wat moeizaam karwei, maar het is het waard.

Als je toevallig ergens een externe harde schijf hebt liggen, kun je flink wat tijd besparen door een back up te maken van al je games. Dit doe je met behulp van [System > Back Up and Restore]. Dit is niet vereist, maar het scheelt veel tijd zodra je de harde schijf hebt vervangen en alle games weer moet installeren. De snelheden van het PlayStation Network zijn niet zo denderend en hoe minder tijd je kwijt bent aan updates downloaden, hoe beter.

Laadtijd

Nu is het tijd voor het echte werk. De PlayStation 4 blijkt heel goed berekend op het vervangen van je schijf. Zet je PS4 helemaal uit – geen brandend licht meer op je console – en haal de stekker los. Als je het glanzende gedeelte van de console van bovenaf indrukt en opzij duwt, kun je de schijfkooi – het metalen omhulsel waar de harde schijf in hangt – al zien zitten. Het kan zijn dat je wat kracht moet zetten. Door het schroefje met de PlayStation-symbolen te verwijderen, kun je de harde schijf uit de PS4 halen, alsof je een lade opentrekt. De harde schijf zit aan deze lade bevestigd met vier kleine schroefjes. Haal deze eruit, maar laat de rubberen ringetjes zitten.

Vanaf dit punt kun je het proces in omgekeerde volgorde uitvoeren. Bevestig de nieuwe schijf – maar schroef ze niet te vast – met de vier schroefjes, duw de lade terug in de kooi, zet de kooi vast met de PlayStation-schroef en schuif de glanzende behuizing terug op z’n plek. Zo simpel kan het zijn.

Je dierbare PlayStation 4 is nu morsdood. Geen paniek, want de mond-op-mondbeademing is een kwestie van het opnieuw installeren van het PS4-besturingssysteem. Download de meest recente versie en zet deze op de USB-stick waar je eerder al je savegames hebt opgeslagen. Hiervoor moet je eerst in de USB-stick een map genaamd ‘PS4’ aanmaken, met daarin een nieuwe map met de naam ‘UPDATE’. In deze map zet je het gedownloade PS4UPDATE.PUP-bestand. Sluit de USB-stick aan en zet je PS4 aan, door de Power-knop zeven seconden lang in te drukken. Hiermee start je de herstelmodus. Het menu kun je navigeren met je DualShock-controller, zolang deze is aangesloten met een USB-kabel. Ga naar ‘Reinstall System Software’ en volg de stappen om je console opnieuw tot leven te wekken.

Snel of groot of allebei?

Dan rest nog de vraag welke schijf je precies wilt hebben. De PlayStation 4 maakt gebruik van een eenvoudige laptop-HDD met een snelheid van 5400 rotaties per minuut. De 2,5 inch brede schijf is goedkoop, met een lage prijs per gigabyte, maar op het gebied van snelheid staat de deze schijf op de laatste plaats. Een vergelijkbare schijf met een capaciteit van 2 terabyte kun je vinden voor minder dan honderd euro. Je hebt ook snellere HDD’s met een rotatiesnelheid van 7200RPM, maar daar betaal je (iets) meer voor. Als capaciteit niet zo’n punt is, maar de laadtijden zo kort mogelijk moeten zijn, ga je op zoek naar een solid state drive. Deze opslagmedia starten razendsnel op en zijn een zegen voor games als Fallout 4, maar de prijs is er ook naar. Een SSD met ruimte voor 1TB kost je minstens 300 euro.

De gouden middenweg is de SSHD. Dit medium bestaat uit een gewone harde schijf, maar deze is aangevuld met een cache van NAND-cellen die je in SSD’s vindt. Bestanden die je PS4 regelmatig nodig heeft worden automatisch gekopieerd naar dit tussengeheugen. Op deze manier combineer je de voordelen van de grotere HDD en de snellere SSD. Een pure solid state drive is nog steeds sneller, maar de prijs van een hybride schijf ligt een stuk lager. Zo kost de Seagate Game Drive met 115 euro ongeveer een derde van een volbloed SSD.

Om te testen hoe de Game Drive presteert ten opzichte van de standaard-HDD hebben we Call of Duty: Black Ops 3 erbij gepakt. We hebben gekozen voor verschillende meetmomenten, zoals het opstarten van de game, en nemen het gemiddelde van drie pogingen. Zoals je in de tabel kunt zien, is de Game Drive SSHD de oorspronkelijke schijf op elk punt te snel af. Soms scheelt het slechts enkele seconden, maar bij het opstarten van de PlayStation 4 en het starten van de Zombie-mode scheelt het respectievelijk 25 en 20 procent.

Of het je nu om capaciteit of snelheid gaat, het upgraden van de harde schijf in je PlayStation 4 is dus zeker de moeite waard. Het kost je even wat tijd, maar de stappen om je schijfruimte te verveelvoudigen zijn eenvoudig uit te voeren. Als het je niet om de capaciteit gaat kun je met een snellere HDD, SSHD of SSD bovendien de laadtijden significant verminderen. Met de Seagate Game Drive zien we dat er aanzienlijke winsten te halen zijn qua laadtijden voor een prima prijs. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

2,3 miljoen kijkers tijdens The Game Awards 2015 Elite Dangerous: Horizons krijgt een release op 15 december
38

Reacties op: De harde schijf van de PlayStation 4 vervangen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Heijaangel

  • 10 december 2015 11:26
  Ik heb mijn schijf ook al vervangen voor een 2Tb versie 5400.
  Blij dat ik het heb gedaan. Ik kwam alleen toen tegen (kan bron nu even niet vinden) dat het gebruik van een 7200 niet geheel verstandig is vanwege de hogere toeren aantal waardoor de schijf te warm kan worden in de kleine ruimte waarin de schijf zich bevind. Weet niet of iemand hier ervaring mee heeft?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CroniC

  • 10 december 2015 11:31
  @Heijaangel In laptops zitten ze ook, met misschien nog wel minder ruimte.
  Zal in de praktijk ook maar een paar graden schelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 10 december 2015 11:41
  Kleven hier ook risico's aan vast? Ik ben zelf niet technisch namelijk, en wil voorkomen dat ik m'n ps4 opblaas. Met andere woorden, kan een leek dit ook makkelijk doen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 10 december 2015 12:07
  @woutzorz
  Dit kan een leek ook, de ps4 is ervoor gemaakt om makkelijk je HDD te vervangen.. Je verliest ook niet je garantie op de ps4

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  woutzorz

  • 10 december 2015 12:12
  @Inforza thanks voor de info!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SuperDre

  • 10 december 2015 13:44
  @Inforza Is wel een beetje afhankelijk van de leek.. ken genoeg leken die niet in staat zijn om dit te doen, ook niet met de bijgeleverde handleiding..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 10 december 2015 11:44
  Ik heb het nog ietsje anders aangepakt. Sata verlengkabel er tussen (moet je wel de hoekjes van af knippen…en het is wat tricky om die goed in de PS4 te krijgen…

  Dan kan je er 'gewoon' een 3,5" HDD aan hangen. Veel meer keuze/snelheid en grootte. Heb de voeding wel apart gepakt, dus moet steeds eerst HDD aan zetten en dan de PS4. Daarnaast werkt daardoor de standby modus niet meer (maar als je de voeding gewoon uit de ps4 pakt is dat geen issue.
  Zo heb ik 4 TB aan de PS4 hangen, geen overbodige luxe ook, ik zit al bijna aan de 1 TB aan games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • BartKers

  • 10 december 2015 11:56
  Is het niet zo dat de voordelen van het extra flash geheugen/opslag van de SSHD pas na een tijdje merkbaar zijn? De SSHD moet eerst bepalen welke bestanden veel gebruikt worden en die worden dan in het flash geheugen/opslag gezet. Dus dan hebben die prestatietesten eigenlijk pas zin nadat je de SSHD voor langere tijd hebt gebruikt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 10 december 2015 15:38
  Bij m'n tests heb ik geen tijdwinst gezien bij het vaker uitvoeren van dezelfde handeling. Daarentegen heb ik met elke schijf de game eerder opgestart, zodat de installatie van Black Ops 3 werd voltooid. Het kan dus goed zijn dat de hogere snelheid van de SSHD al dankzij de cache is. Bovendien heb ik de schijven allebei op dezelfde dag getest en niet op langere termijn.

  Mijn verwachting is dat de snelheidswinst die je in de grafiek terugziet praktisch gelijk blijft op langere termijn, maar dat kan ik niet met zekerheid zeggen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 10 december 2015 12:11
  Gamedrive voor PlayStation hdd kopen .. Dan ben je pas dom

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 10 december 2015 12:57
  Gamedrive voor PlayStation hdd kopen .. Dan ben je pas dom

  Ik moest lachen haha…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 10 december 2015 15:57
  @unipro81

  Ja dan ben je achterlijk want elke hdd hybride ssd voldoet voor die domme naam betaal je en er is niks PS aan

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchYoda

  • 10 december 2015 12:24
  Ergens in januari ga ik waarschijnlijk upgraden naar een 2TB. Iemand suggesties voor een goeie betaalbare? Het gaat mij echt alleen om capaciteit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 10 december 2015 12:57
  Ergens in januari ga ik waarschijnlijk upgraden naar een 2TB. Iemand suggesties voor een goeie betaalbare? Het gaat mij echt alleen om capaciteit.

  Iedereen gaat altijd voor dat Samsung Spindrive ding. Gewoon even op Tweakers kijken, je hebt al snel hetzelfde of beter dan wat er standaard in zit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 10 december 2015 12:41
  Zie je dat? Om een ps4 harde schijf te vervangen, heb je EEN PC NODIG.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 10 december 2015 13:00
  @sollitdude

  Ook alleen maar enkel om de update binnen te halen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 10 december 2015 13:24
  @sollitdude

  Ook alleen maar enkel om de update binnen te halen

  *hap hap hap hap*

  :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 10 december 2015 13:54
  Ik snap echt niet waarom Sony niet gewoon ondersteuning uitrolt voor externe HDD's zoals bij Xbox One.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 10 december 2015 14:02
  @TheRussian

  En ik snap niet waarom MS het niet ondersteund om de gebruiker zelf een hdd in z'n xone te laten zetten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 10 december 2015 14:05
  @coola
  Hahaha, want dat is zoveel gebruikersvriendelijker inderdaad…. Denk toch eens na voordat je iets post man.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.