1. VR als gameaccessoire
Sony onthulde tijdens de Game Developers Conference (GDC) begin vorige week zijn verbeterde Project Morpheus-prototype. Met een hoge beeldverversing en verrassend comfortabel ontwerp is de boodschap duidelijk: Sony’s bril is bedoeld als een verlengde van je Playstation 4 en moet garant staan het meeste spelplezier.
Dat is ook gelijk het nadeel van Project Morpheus. Het accessoire is onlosmakelijk verbonden aan Sony’s meest recente spelcomputer. De potentiële afzetmarkt is daarom een stuk kleiner dan die van concurrenten. Het Japanse bedrijf ziet in die afhankelijkheid zelf juist een voordeel: omdat ieder PS4-exemplaar vrijwel identiek is, krijgt iedere consument ook een virtual reality-ervaring van dezelfde kwaliteit.
Hoeveel games er vanaf de lancering zullen zijn, is nog wat onduidelijk. Er zijn nog maar weinig concrete spellen voor Project Morpheus aangekondigd. Sony en andere partijen hebben gelukkig nog een jaar: de bril moet ergens in de eerste helft van 2016 in de winkels liggen. Qua ontwerp voelt Project Morpheus nu al af: het accessoire ziet er stijlvol uit en zit bijna verdacht prettig.
2. VR als platform
Ook tijdens het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona kwam virtual reality aan bod, vanuit een verrassende hoek. HTC kondigde aan nog eind dit jaar een virtual reality-bril voor pc’s uit te brengen, de Vive. Niet een omhulsel waar je een HTC-smartphone in kunt schuiven dus. Die opmerkelijke zet heeft een goede verklaring: de Taiwanese telefoonfabrikant werkt nauw samen met niemand minder dan Valve, een dominante speler in de markt voor pc-games, vooral bekend van het platform Steam.
Hoewel de HTC Vive ogenschijnlijk uit het niets komt, is de techniek rondom het project al vergevorderd. Die gaat met een camera, twee bewegingsgevoelige controllers en zelfs twee sensoren om op het plafond te plakken veel verder dan enkel een bril.
Hierdoor kan de Vive een virtuele ruimte creëren waarin je niet alleen om je heen kunt kijken, maar ook in rond kunt lopen door fysiek stappen te zetten. De twee speciale controllers fungeren als virtuele handen. De Vive biedt zo een complete virtual reality-ervaring die nog soepel werkt ook. En de bril verschijnt nog dit jaar als consumentenversie.
Valves plannen voor virtual reality zijn echter groter dan enkel de bril van HTC. Het bedrijf wil soortgelijke partnerschappen met andere fabrikanten aangaan en ziet zichzelf meer als de partij die virtual reality faciliteert. Zo belooft de Steam-eigenaar gratis technologie aan geïnteresseerden beschikbaar te stellen om virtual reality-mogelijkheden in hun apparaten te integreren. Denk aan televisies.
Die aanpak lijkt heel open, maar is vooral een slimme manier om zijn eigen pc-platform klaar te stomen voor virtual reality. Want wie een game wil kopen voor een van Valves virtual reality-brillen, doet dat uiteraard via Steam.
3. VR voor mobiel
Op het gebied van virtual reality voor smartphones bleef het afgelopen week relatief stil. Pas later dit jaar komt daar verandering in als het aan Samsung ligt. Met de Gear VR zette het bedrijf eind vorig jaar al een flinke stap in de markt voor virtual reality.
Het principe is ontzettend simpel: door een Galaxy Note 4 in de Gear VR te schuiven schakelt de bril automatisch over naar een speciale interface voor virtual reality. Zonder kabels of krachtige pc die alle beelden eerst nog naar de bril moet sturen. Als display wordt het scherm van de Note 4 gebruikt.
Hoewel Samsung de Gear VR met de toevoeging ‘Innovator Edition’ lanceerde, is het eigenlijk al een consumentenversie. De bril is officieel te koop en wordt compleet geleverd, inclusief een handleiding en professioneel afgewerkte verpakking. Samsung heeft enkel nog niet de marketingmolen aangezwengeld om het product breed te promoten.
De Zuid-Koreaanse fabrikant wacht daar nog mee tot dit najaar. Tijdens de GDC liet programmeur John Carmack, voorheen vooral bekend van de spellen Doom en Quake, weten dat Samsung vanaf de presentatie van zijn volgende grote telefoon vol in gaat zetten op het verkopen van de Gear VR.
Tijdens MWC kondigde het bedrijf bovendien een nieuwe Gear VR aan die werkt met zijn nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S6. Op basis van Carmacks uitspraken is het aannemelijk dat er in september, wanneer Samsung doorgaans zijn nieuwe Note-model onthult, weer een nieuw model wordt aangekondigd.
4. VR voor de massa
De grote afwezige de afgelopen week leek Oculus. Het bedrijf blies enkele jaren geleden de belofte van virtual reality eigenhandig nieuw leven in met de Oculus Rift, maar van een consumentenversie is het er tot dusver nog niet van gekomen.
Ook na de miljardenovername door Facebook begin 2014 bleef Oculus de tijd nemen. Naar eigen zeggen wil het bedrijf koste wat kost voorkomen dat het een halfbakken product in de markt zet.
Het gevolg is dat de Oculus Rift het afgelopen jaar vooral is doorontwikkeld, met om de zoveel maanden een nieuwe, verbeterde ontwikkelaarsversie. Het meest recente prototype, Crescent Bay, heeft bijvoorbeeld een hogere resolutie en een geïntegreerde koptelefoon. Die dateert echter alweer van september. Oculus gaf tijdens de GDC wel enkele presentaties, maar deed geen grote aankondigingen, bijvoorbeeld wanneer Crescent Bay beschikbaar zal zijn voor ontwikkelaars.
Oculus blijft gelijktijdig met Samsung aan de Gear VR werken. Carmack, sinds eind 2013 hoofd technologie bij het bedrijf, besteedt naar eigen zeggen vrijwel al zijn tijd aan de bril. Volgens hem is dit essentieel, omdat de mobiele markt de potentie heeft om virtual reality naar de massa te brengen. Dit vanwege de zogeheten plug and play-opzet en aansprekende applicaties als een virtuele bioscoop of het maken en bekijken van 360 graden-foto’s.
Wanneer het grote publiek eenmaal gewend is aan de techniek, zouden zij zich vanzelf ook aan games gaan wagen. Carmack stelt dat de Oculus Rift, die specifiek voor pc’s en hoofdzakelijk spellen wordt ontwikkeld, nooit die sprong in bekendheid zal gaan maken. Oculus en Facebook zetten daarom veel breder in dan enkel de pc.
5. VR voor pc’s
Volgens Carmack schamen medewerkers van Oculus zich soms zelfs voor hoe moeilijk het kan zijn om virtual reality te demonsteren op een pc. Vanwege variërende hardwarespecificaties kan de ervaring sterk afwijken per laptop of desktop, als het al werkt. Met meerdere VR-brillen op komst, zullen die problemen waarschijnlijk nog vaker de kop op gaan steken.
Om dat tegen te gaan, onthulden verschillende spelers op de pc-markt tijdens GDC plannen om de speelervaring op pc te verbeteren.
Zo komt videokaartproducent AMD met een speciale ontwikkeltool om virtual reality grafisch soepeler in beeld te brengen. Nvidia onthulde op zijn beurt een krachtigere grafische chip, de Titan X, ook bedoeld om VR-ervaringen in betere kwaliteit en met een hoger aantal beelden per seconde te kunnen draaien.
Daarnaast biedt na Unreal Engine 4 nu ook Unity standaard ondersteuning voor de Oculus Rift. In deze zogeheten engines kunnen ontwikkelaars hun games creëren. Met ondersteuning voor de Rift, wordt het stukken eenvoudiger om daar virtual reality-spellen van te maken.
Eerder dit jaar onthulde accessoiremaker Razer al een soortgelijk initiatief, maar dan gericht op ‘open source’. Via OSVR, wat staat voor ‘open source virtual reality’, maakt het bedrijf zowel de hardware als software van virtual reality volledig openbaar. Wie een eigen VR-bril wil bouwen, kan hier bijvoorbeeld een gratis blauwdruk van downloaden via de website van Razer.
Door NUtech.
Reacties op: De grootste ontwikkelingen rondom virtual reality
Aquemini
PS: mooi artikel!
coola
Savlav_Da
fre0n
Heiny Reimes
Wij zijn nu als eerste developer in Europa met de prototype bezig en maken er speciaal een spel voor die we willen lanceren samen met het apparaat zelf.
Zal even geen verkoop praatjes erover houden qua specs(dat laat ik aan de officiële persrelease over en de sites die erover willen posten), maar een reactie puur op de andere mensen hier. De bedoeling van de fabrikant is, is dat de ANTVR ook op consoles moet gaan werken(werkt via HDMI+USB). Dus niet enkel op PC. Ook kun je heb als megascherm zien (op je neus) die 3D films en 3D spellen op consoles goed kan doorgeven.
Ik denk zelf wat heel belangrijk is is het aanbod van spellen, flexibiliteit en bovenal prijs om dit te laten lopen. Tenslotte als je een sterke afzetmarkt hebt, dan komen ook meer developers die er spellen voor gaan maken.
Maar wie de strijd ook gaat winnen, ik denk dat het 'relatief' makkelijk is voor de verschillende VR sets aanpassingen te maken om de beoogde spellen uit te brengen.
Firebirdy
Heiny Reimes
Ik heb al iemand gezien van het ontwerpteam die zelfs een x360 aan de praat kreeg, dus wanneer hij zijn hoofd draaide dat het beeld dan ook in die richting ging met de fps die hij speelde(is op youtube te vinden). Maar geloof niet dat het kantelen werkte, dus ik denk dat ze de helm als een muis laten zien. Op die wijze denk ik ook dat ze het voor elkaar hebben gekregen om op de PC oude spellen zoals call of duty 4 te laten werken op de ANTVR.
Maar voor de rest ligt het vooral aan de developers(wat niet al teveel problemen mag opleveren) en Microsoft/Nintendo/Sony zelf, want vooral die laatste kunnen natuurlijk niet goedgekeurde hardware blocken (als ze geen goedkeuring geven of intrekken).
Maar overall is het gewoon een scherm op je neus met een controller(of deels controller) ingebouwd en via USB en HDMI moet het gewoon geregeld worden. Daarna is het een kwestie van hoeveel detail toont het spel, want hoe minder detail, hoe meer systemen het aankunnen. Een spel zoals Resident Evil 4, zou nog steeds niet misstaan in 1080p op Virtual Reality en niet alle spellen hebben veel details/realisme nodig.
bashnag
Mcvroegrijk
incarnatus
https://www.youtube.com/watch?v=zXtysynpc-U
Kijk vooral de laatste 2 min, is lachwekkend xD
cowzers
"omdat ieder PS4-exemplaar vrijwel identiek is, krijgt iedere consument ook een virtual reality-ervaring van dezelfde kwaliteit."
Meer een voordeel van consoles an sich. Staat toch los van de VR headset?
Tektwo
RPGer
Daarnaast is motion sickness ECHT een issue. Ik ben een groot fan van 3D gaming en doe dat uren achteréén. De Rift hield ik nauwelijks 10 min vol en het is erg intens voor je ogen. Valve zegt dat ze dit hebben opgelost, maar dat geloof ik zo net nog niet en is meer software afhankelijk.
Maar..Het is bij tijd en wijle een magische ervaring. Half Life 2..je bent er. Je zit in de wereld van Freeman, het is onbeschrijfelijk en dat maakt het denk ik ook een moeilijke verkoop, net als 3D gaming moet je dit ervaren hebben op een goed systeem met goede software in een goede omgeving. Een youtube filmpie van iemand die uit zijn dak gaat met zo'n ding op zo'n hoofd zal niet voldoende zijn menig conservatief gamer, die over alles een mening heeft voordat hij het ervaren heeft, over de streep te trekken.
spreadthehate
Iedereen die zegt dat ze het niks vinden om met zo'n ding op de kop te zitten hebben er duidelijk geen kaas van gegeten. uitleggen hoe het is lukt ook niet, je moet het echt zelf hebben getest wil je weten hoe het is. Ik heb de DK2 en de Gear VR en kan mij er uren en uren mee vermaken.
Echt iedereen die de bril bij mij heeft getest willen alleen maar meer in plaats van minder.
En het eerste wat de meeste vrouwen vragen nadat ze de bril op hebben gehad is "heb je ook porno?" had die vraag echt eerder van kerels verwacht haha.
Emperor Mordred
SuperDre
SuperDre
Tomaat23
Tomaat23
Whoops. Of zijn er ondertussen al wat dingen veranderd?
Ook de filmpjes die ANTVR zelf maakt zijn nogal tja wat zal ik zeggen…
https://www.youtube.com/watch?v=-jU94T_s9xE
Wat vind je er zelf van, laat ik het zo vragen.
Wat is de motivatie geweest om speciaal voor deze techniek te kiezen? Heb je zelf al dat ding op je hoofd gehad en getest?
Tomaat23
Ja dat gaat vooral een probleem geven. Die zijn er meestal niet zo van gediend als anderen met leuke controller input komen. Die markt houden ze liever voor zichzelf.
En hoe komt het 3D effect eigenlijk tot stand als de game niet ontworpen is voor VR op een console? Op de PC wordt dat dmv bijvoorbeeld een Nvidia driver en een 3rd party stuk software gedaan. Maar op een console zie ik dat nog even niet zo snel gebeuren.
Van de FAQ:
2. If the game is 3D without an option for stereoscopic 3D, it can be transformed to stereoscopic 3D through third-party software. You can use ANTVR Kit to experience it with stereoscopic 3D after it's converted.
Ja, maar hoe draai je third-party software op een xbox als deze al een game draait zonder een of andere hack?
Ik ben bang dat wat ANTVR voor ogen heeft een groter technisch probleem oplevert dan ze kunnen oplossen.