Het begon allemaal in het jaar 1987. Het kleine bedrijfje Squaresoft was een developer welke in die tijd al een aardig lijstje aan grappige games op zijn naam had staan, voor de toen zeer populaire NES spelcomputer van Nintendo. Toch genoten al deze games maar bijster weinig succes en voor Square leek het einde daarom al relatief snel dichtbij. Toch was men niet van plan eerloos ten onder te gaan en kwam men daartoe op het idee van Final Fantasy. Het spel kreeg deze naam, omdat het voor de mensen werkzaam bij de kleine ontwikkelaar, hun laatste fantasie richting grote roem en succes zou gaan worden. Niets was echter minder waar, want bedenker Hironobu Sakaguchi zette met dit project één van de meest succesvolle games neer uit die periode. Sterk gebaseerd op de Dragon Quest serie van Enix, werd Final Fantasy één van de eerste RPG's voor de spelcomputerindustrie, gericht op het grote publiek.

De game kende zogenaamde jobs, vergelijkbaar met de classes die je in veel andere RPG's tegenkomt. Je had in het spel de keuze uit de jobs fighter, black mage, white mage, red mage, thief en black belt, welke bovendien halverwege de game verhoogd konden worden richting respectievelijk knight, black/white/red wizard, ninja en master. Ook de turn-based gevechten waren reeds in deze game aanwezig, evenals een heuse world map, welke je naar hartelust kon verkennen. Zelfs het zogenaamde airship, die je overal naartoe kon brengen, was al in deze game aanwezig.

Final Fantasy werd zowel in Japan als Amerika uitgebracht, hoewel Europa de RPG dans jammerlijk genoeg moest ontspringen. Ook onze westerburen aan de andere kant van de oceaan moesten er echter snel aan geloven, toen besloten werd de opvolger - Final Fantasy II - enkel in Japan uit te brengen. Toch jammer, gezien dit tweede deel (welke in 1988 werd uitgebracht) de eerste game uit de serie was met een echte verhaallijn en uitgewerkte karakters. Daarnaast kende deze game meerdere airships en werden ook de overbekende Chocobo-vogels geïntroduceerd.

Deel twee was één van de eerste consolegames uit die tijd met een echte karakterontwikkeling. Ook het karakter opbouwsysteem was anders dan men gewend was. Alle statistieken van je characters werden enkel verhoogd als je er gebruik van maakte. Zo nam de kracht van je character enkel toe wanneer je er veel mee aanviel en was de enige manier om je hoeveelheid hit points te verhogen door tijdens gevechten veel health te verliezen. Hetzelfde gold voor alle andere stats van je characters, evenals de kunde van de characters met de verschillende typen wapens.

In 1990 werd Final Fantasy III uitgebracht. Deze game had als eerste in de serie een job systeem in de ware zin van het woord. Je had als speler de mogelijkheid om elke character een bepaalde job mee te geven waarin hij of zij zich kon trainen. Gedurende het avontuur bestond er dan de mogelijkheid om tussen jobs te wisselen en zo je eigen unieke samenstelling te creëren. Ook was het de eerste Final Fantasy waarin je krachtige wezens kon oproepen om je te steunen tijdens de gevechten. Karakterontwikkeling binnen de verhaallijn werd dit maal wel weer een beetje achterwege gelaten en men richtte zich feitelijk meer op de pure gameplay ervaring. Final Fantasy III werd net als zijn voorganger echter niet buiten Japan uitgebracht.