Om het geheel enigszins overzichtelijk te houden, hebben we de geruchtenstroom in twee perioden onderverdeeld. De periode voordat de trailer uitkwam (2 november 2011, 17:00 uur) en de periode nadat de trailer uitkwam. We pikken de draad op aan het einde van 2009.

Pre-trailer

Wanneer? Vrijdag 13 november 2009
Wat? Dan Houser bevestigt dat er een nieuwe Grand Theft Auto zal worden gemaakt
In The Times bevestigt Dan Houser dat er inderdaad een nieuwe Grand Theft Auto aankomt.

Hoewel dit nieuws natuurlijk verre van baanbrekend was - natuurlijk komt er een nieuwe Grand Theft Auto – is het wel een uitstekend startsein voor de road to GTA 5. Laat het speculeren dus maar beginnen.

Wanneer? Dinsdag 27 juli 2010
Wat? Grand Theft Auto 5 speelt zich wellicht af in Los Angeles
Twee ongerelateerde bronnen, VG247 en Eurogamer, melden dat GTA 5 zich in een setting gaat afspelen die gebaseerd is op de Los Angeles en zijn directe omgeving. Dit is niet voor het eerst: GTA: San Andreas startte ook in Los Angeles.

Dat Rockstar het niet erg vindt om terug te keren naar eerder gebruikte locaties, bleek toen GTA 4 zich in dezelfde stad afspeelde als het derde deel. Wat dat betreft klinkt een terugkeer naar Los Angeles, of Los Santos, best geloofwaardig (hoewel veel mensen hoopten op een terugkeer naar Vice City).

Wanneer? Vrijdag 25 februari 2011
Wat? Take-Two, het moederbedrijf van Rockstar, registreert nieuwe webdomeinen
In de winter van 2011 registreert Rockstar de volgende domeinen:

  • CashForDeadDreams.com
  • SixFigureTemps.com
  • StopPayingYourMortgage.net
  • HammersteinFaust.com
  • LifeInvader.com

De domeinen doen sterk denken aan de wereldwijde kredietcrisis waar de wereld zich momenteel in bevindt. Hammerstein Faust zou bijvoorbeeld wel eens de GTA-tegenhanger van Goldman Sachs kunnen zijn. Dat zou betekenen dat de game zich in het heden afspeelt. Cash for Dead Dreams verwijst mogelijk naar leningen, die Amerikanen zo graag afsluiten.

Maar natuurlijk is de crisis niet het enige wat ons nu bezighoudt, zegt ook Zewald: “Sociale media kunnen tegenwoordig niet gemist worden, wat LifeInvader zou kunnen verklaren.” Wie weet zijn we in GTA 5 niet net zoals in GTA 4 bezig met het bellen van onze vrienden, maar sturen we ze berichtjes via LifeInvader, GTA’s eigen Facebook.

Wanneer? Maandag 7 maart 2011
Wat? GTA 5’s personagelijst mogelijk onthuld
Een online casting call, vermoedelijk geplaatst door Take-Two Interactive, voor een project genaamd ‘RUSH’ signaleert een lijst mogelijke personages. Dat ontdekte een Twitter-gebruiker.

Gezien GTA IV de codenaam ‘Frozen’ had, is ‘RUSH’ zeker niet onwaarschijnlijk. Evenals de lijst met vermoedelijke personages, die wijzen op een hedendaags Los Angeles. Zewald schijnt zijn licht over de lijst met mogelijke personages. “We beginnen bij Kevin De Silva. Aangezien de hoofdpersoon in de later uitgekomen trailer op een gegeven moment zegt ‘a family man’ te zijn, zou een personage genaamd Kevin De Silva als ‘zoon van’ niet eens zo raar zijn. Verder zijn er nog een aantal rollen die in een GTA niet zouden misstaan.”

Wat wij zelf een opvallende rol vonden, was die van Chad, de “Beverly Hills party boy”. Een zeer duidelijke aanwijzing dat GTA inderdaad terugkeert richting Californië. Jerry Cole, IT expert, is dan weer een indicatie dat GTA 5 zich hoogstwaarschijnlijk in de tegenwoordige tijd afspeelt. En dan is er nog Ira Bernstein, de publicist van een Paris Hilton-achtige actrice. Kan het nog meer Hollywood?

Trailer

Rockstar Games meldt via een verklaring op hun Newswire dat GTA 5 zich in Los Santos afspeelt met de toevoeging van “omringende heuvels, het landschap en de stranden”. Hoewel dit leuke informatie is, bleek vooral de trailer zelf een bron van nieuwe info. Niet voor niets analyseerde vrijwel elke site de trailer tot op het bot. De vliegtuigen waren natuurlijk gelijk opvallend, net als de zonnige omgeving en de mogelijke hoofdrolspeler. Maar andere enkele opvallende details waren honden (nog nooit gezien in een GTA-game), jet-ski’s en de mogelijkheid om de golfbaan te bezoeken.

Qua omgevingen lijkt Little Seoul (Koreatown) een zekerheidje, is er een enorme berg en wijzen de windmolens mogelijk op een groot deel van Californië. Het laatste wat qua verhaal interessant kan zijn was de aanwezigheid van zwervers, huizen die te koop staan en leegstaande winkels. Dat de economische- en financiële crisis een rol speelt in GTA 5, is nu wel zeker.

Post-trailer

Wanneer? Donderdag 10 november 2011
Wat? Acteur Ned Lucas verleent wellicht zijn stem en uiterlijk aan het hoofdpersonage
De link is gelegd tussen acteur Ned Lucas en het personage dat prominent in beeld is in de trailer.

Behalve dat Ned Lucas grote gelijkenissen vertoont met het personage uit de trailer, heeft Lucas op zijn IMDB-pagina de rol Albert De Silva gezet. Bij ons is er eigenlijk geen twijfel meer dat Lucas inderdaad de hoofdrol vertolkt in GTA 5.

Wanneer? Vrijdag 23 december 2011
Wat? Het is Los Santos en het is groot
“Ik moet hier heel voorzichtig zijn, anders slepen ze me door het kantoor en slaan ze me met prikkeldraad. Ik vertel niet meer dan dat er in het persbericht staat. Het is Los Santos en de omringende omgeving – en een heel grote map.” Aldus Dan Houser in Game Informer.

Zewald: “Het is de eerste keer dat de kaartgrootte is beschreven, waarbij het iets minder specifieke ‘grootste en meest ambitieuze spel dat Rockstar ooit heeft gemaakt’ nu iets duidelijker is.”

Wanneer? Maandag 13 februari 2012
Wat? Rockstar meldt dat  GTA 5 details "over een paar maanden" komen
Een aankondiging, van een aankondiging. Juist ja. Saai? Zeker weten. Maar we hebben het hier natuurlijk wel over GTA 5.

Wanneer? Dinsdag 21 februari 2012
Wat? Take-Two legt handelsmerken GTA TV en Rockstar TV vast
Take-Two heeft twee handelsmerken bij de United States Patent and Trademark Office (USPTO) vastgelegd.

Of het hierbij gaat om TV-kanalen die in-game worden gebruikt of dat het om handelsmerken gaat die voor reclame-uitingen rondom het spel worden gebruikt, is niet duidelijk. Het kan net zo goed zijn dat deze handelsmerken slechts uit voorzorg zijn geregistreerd. Wie weet worden GTA TV en Rockstar TV wel online videokanalen waarop spelers video’s die ze in GTA 5 maken, kunnen uploaden.

Wanneer? Donderdag 22 maart 2012
Wat? GTA 5 Multiplayer krijgt "crews"
In een interview met IGN maakt Dan Houser bekend dat GTA 5’s multiplayer “crews” bevat, een systeem dat gelinkt is aan Rockstars online service Social Club. "Bij het maken van crews via de Social Club, zullen de crews die je in Max Payne 3 maakt beschikbaar zijn voor Grand Theft Auto 5 vanaf de eerste dag. Dit maakt deel uit van ons grotere plan om de multiplayer dieper en rijker te maken dan wat momenteel beschikbaar is. Makkelijker toegankelijk voor de nieuwkomer en meer belonend voor de hardcore groep.”

Wanneer? Maandag 26 maart 2012
Wat? Nieuwe GTA 5-geruchten!
Een enorme lijst met geruchten rondom GTA 5 duikt op. Onder andere vliegtuigen, drugs en politie worden besproken. De gehele lijst is te vinden op Zewalds weblog.

De lijst met geruchten moet met een enorme korrel zout genomen worden. Alles wat Rockstar niet zelf bekendmaakt, kan pure speculatie zijn. Zewald denkt er het volgende over: “Er zitten een aantal geruchten tussen die door andere geruchten bevestigd worden. Neem nou het gerucht dat er bij auto-ongelukken gezondheid van je personage afgaat. Waar zagen wij dit eerder? In Mafia II. Laatst werd bekend dat de makers van Mafia II meewerken aan de nieuwe GTA! Het zou dus zeer goed mogelijk zijn dat er invloeden van die makers in het definitieve spel zitten. Het gerucht dat vliegtuigen terugkomen was al te zien in de trailer, maar dat je ook auto’s aan kan passen is wel nieuw.” Dat aanpassen van auto’s was natuurlijk wel mogelijk in GTA San Andreas, die zich in hetzelfde gebied afspeelt als GTA 5.

Wanneer? Dinsdag 10 april 2012
Wat? GTA 5 in oktober volgens cv ontwikkelaar
Grand Theft Auto 5 komt in oktober uit volgens het LinkedIn-profiel van de bij Rockstar North werkzame animator Alexander O'Dwyer. Dit heeft weblog Joystiq ontdekt.

Wanneer? Maandag 16 april 2012
Wat? 'GTA 5 verschijnt in december'
Grand Theft Auto 5 komt in december, zo beweert een freelance-designer die niet bij naam genoemd wil worden, tegenover InsideGamer. Volgens de designer, die werkt aan de multiplayermodus van GTA 5, stond de game aanvankelijk gepland voor oktober, maar is hij onlangs uitgesteld. Hoewel we geloven dat de freelancer naar zijn weten de waarheid sprak, zien we het best als mogelijkheid dat Rockstar zelf naar freelancers ook vaag blijft over de releasedatum.

Wanneer? Zaterdag 5 mei 2012
Wat? Rockstar-medewerker lekt over GTA 5
Een vermoedelijke insider bij Rockstar heeft details naar buiten gebracht over GTA 5. Volgens de insider is GTA 5 al sinds 2008 in ontwikkeling. De game speelt zich af in een stad genaamd Los Santos, die onderverdeeld is in drie provincies, namelijk 'Greater Los Santos', 'Los Puerta' en 'The Greater Naranja Area'. Er zullen lommerds aanwezig zijn, waar je gemakkelijk aan geld kunt komen door een lening te nemen. Verder wist de insider te melden dat Grand Theft Auto 5 meerdere eindes bevat, afhankelijk van je keuzes.

Zewald neemt dit nieuws terecht met een korreltje zout. We zijn het hier volledig mee eens. Als alle zogeheten insiders serieus genomen zouden worden, dan zaten we hier nu al met GTA 5 in onze handen en waren de eerdergenoemde zeppelins ook van de partij. Ondanks dit, zijn de geruchten natuurlijk niet geheel onrealistisch, maar dat op zich is natuurlijk geen prestatie.

Wanneer? Dinsdag 15 mei 2012
Wat? Lijst met voertuigen GTA 5 mogelijk gelekt
In de data van Max Payne 3 zit een bestand genaamd vehicles.ide die een lijst met mogelijke voertuigen uit GTA 5 bevat.

Zewald: “De vraag is natuurlijk waarom ze in de files van Max Payne staan, hebben ze het per ongeluk niet verwijderd, of zit Rockstar ons weer een beetje te treiteren? Een ding lijkt zeker, het is niet de gehele lijst.”

Deze lijst lijkt ons vrij betrouwbaar, ten eerste omdat er veel herkenbare voertuigen op staan, maar vooral omdat er in Red Dead Redemption en Bully ook data van GTA-games ontdekt werd. Foutje van Rockstar? Vast niet; zaken per ongeluk in de code laten zitten hebben ze wel afgeleerd na het Hot Coffee-debakel.

Wordt vervolgd!