Achtergrond

De gebruikservaring van de Asus ROG G20

Op volle stoom vooruit

Geschreven door Wilbert Meetsma op
De Asus ROG G20 is een bijzonder compacte, maar desalniettemin volwaardige desktop-pc, die met zijn weldoordachte design een plekje in de woonkamer verdient. De G20 symboliseert de voorhoede van de aankomende Steam Machines en in drie artikelen nemen wij in samenwerking met Asus deze strakke pc onder de loep. In dit tweede deel behandelen wij de gebruikservaring van de krachtige kleine computer.

De Asus ROG G20 is een knap staaltje design, zoals we in ons vorige artikel uitgebreid hebben betoogd. Maar een mooi uiterlijk maakt een pc niet noodzakelijkerwijs handig in het gebruik. De G20 maakt deel uit van de trend om game-pc’s een plekje in de woonkamer te geven en of dat lukt is de vraag waar we ons vandaag over gaan buigen. Om het einde te verklappen: dat lukt bijna.

De Asus G20 moet namelijk een aantal hindernissen overwinnen voordat we comfortabel en wel plaats kunnen nemen op de bank. Allereerst willen we zo min mogelijk in aanraking komen met de nutteloze interface van Windows 8.1. Dit besturingssysteem is primair ontworpen voor touchscreens en de muis- en toetsenbordcombinatie, en de controller heeft het nakijken. Voordat de Asus G20 helemaal klaar is voor de woonkamer, moeten we dus eerst een paar instellingen wijzigen. In ‘Taakbalk en Navigatie’ laten we Windows direct naar het bureaublad booten en in Steam vinden we bij ‘Interface’ de mogelijkheid om bij het opstarten van Steam direct naar de Big Picture Mode te gaan. Elke keer dat we nu de G20 aanzetten, horen we binnen een halve minuut het bekende geblub van de Big Picture Mode. Lekker makkelijk.

Het zou nog mooier zijn geweest als we met een druk op de centrale knop van de Xbox-controller de pc aan kunnen zetten, of op zijn minst uit de slaapstand halen. Helaas schakelt de draadloze ontvanger zichzelf uit en blijven we een stap verwijderd van het ultieme console-gemak. Nu moeten we helemaal naar de pc lopen om op de power-knop te drukken. Een typisch eerste-wereld-probleem, maar toch.

Muis en keyboard nog steeds vereist
Het digitale distributieplatform van Valve is over de jaren buitengewoon geschikt gemaakt om uitsluitend met een controller te besturen. De concurrentie blijft daarbij achter. Het gebruik van een controller in Uplay van Ubisoft is op zijn best rudimentair te noemen. De software laat je met het apparaat een spel opstarten, maar voor vrijwel elke andere functie moet je toch naar de muis grijpen. Origin van EA heeft maling aan de gedachte dat we ooit vanaf de bank iets willen opstarten en negeert de controller volledig. Deze uitgevers moeten dus flink aan de bak als ze het niveau van Steam willen benaderen.

De afgelopen jaren is de controller, met name de Xbox 360-variant, steeds meer ingeburgerd bij het pc-gamend publiek en het platform kent inmiddels honderden games, indie en AAA, die zich uitstekend laten besturen vanaf de bank. Toch ontkomen we er niet aan om een muis en toetsenbord aan te sluiten. De GeForce Experience van Nvidia maakt het bij de tijd houden van drivers kinderlijk eenvoudig, maar je moet wel een paar keer klikken. Bovendien maken enkele games, zoals Borderlands 2, gebruik van een launcher bij het opstarten. Een ‘small form factor’-pc schreeuwt daarom om de Steam-controller, die door middel van een touchpad muisbewegingen kan simuleren. Desalniettemin komen we deze problemen niet regelmatig tegen en we kunnen veruit de meeste games met controllerondersteuning zonder problemen spelen.

Hoofdkwartier
De Asus ROG G20 is voorzien van extra snufjes om je eenvoudig van extra informatie te voorzien en je pc verder af te stellen. Met de Asus Command-applicatie heb je snel toegang tot energiebeheer, een kinderslot, updates, backups en de configuratie van de led-verlichting van de kast. Met de Aegis-applicatie tover je het bureaublad om tot een futuristisch hoofdkwartier met uitgebreide statistieken over de prestaties en gezondheid van je pc. Het toont zaken als het geheugengebruik en de temperatuur van de processor (helaas niet de videokaart). Het zijn geinige toevoegingen die het gebruiksgemak verhogen, maar het zou nog beter zijn als je de applicaties ook met een controller kunt navigeren. De huidige indeling van Asus Command en Aegis leent zich al voor een gamepad, alleen de tekst moet groter. De op maat gemaakte interface van de Alienware Alpha zit wat dat betreft op het goede spoor.

In het vorige artikel hebben we het al gehad over de koeling van de Asus G20 en hoe deze koele lucht van onder af naar binnen zuigt en deze via de bovenkant weer naar buiten blaast, maar de daadwerkelijk koelprestaties bleven onbekend. We hebben deze nu getest door verschillende games te spelen en de temperatuur in de gaten te houden. In rust blijft de videokaart rond een relatief warme 50 graden hangen en hetzelfde geldt voor de processor. Zodra we de druk opvoeren verschilt het per game, maar de gpu blijft stabiel tussen de 75 en 80 graden zweven, terwijl de processor licht stijgt naar de zestig. Het zijn geen fantastische resultaten, maar de temperaturen zijn desondanks laag genoeg om ons geen zorgen te hoeven maken over de levensverwachting van de G20.

Bijna zorgeloos
Het lijkt erop dat de Asus zo is ingesteld dat de ventilators pas echt aan de gang gaan zodra de temperatuur de tachtig graden bereikt. Dit verhoogt de geluidsproductie enigszins, maar niet zodanig dat het stoort. Het gamegeluid overstemt zonder problemen het gebrom van de pc. Het is pas wanneer we Furmark aanzetten om de temperatuur kunstmatig omhoog te drijven dat het lijkt alsof er een woedende zwerm bijen in de kast huist, maar deze situatie zijn we niet tegengekomen bij normaal gebruik.

De gebruikservaring van de Asus ROG G20 heeft nog niet helemaal het punt bereikt dat we kunnen spreken van een zorgeloze console-ervaring, maar met wat softwarematig sleutelen komen we heel ver. De temperatuur van de goed gevormde pc bereikt nooit zorgwekkende hoogten en het geluid van de ventilators komt nooit over het geluid uit de speakers heen. Nu rest alleen de vraag hoe goed de Asus G20 presteert bij het draaien van games. Het definitieve oordeel lees je in ons afsluitende artikel.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Asus. Gamer.nl heeft volledig zelf de inhoud bepaald en zal een onafhankelijke review plaatsen. Dankzij de samenwerking met Asus hebben wij de capaciteit kunnen inzetten om content te maken zoals we die graag maken bij Gamer.nl. Gamer.nl wil graag meer aandacht geven aan relevante hardware voor de echte gamer. Helaas is daar niet altijd het budget dan wel de capaciteit voor beschikbaar. Dankzij de samenwerking met Asus hebben we nu wel de mogelijkheid om dieper op de hardware in te gaan.

Dit artikel delen:

Lees meer

Releasedatum van Project Cars bekend Metro 2033: Redux en Metro: Last Light Redux beschikbaar voor Mac
12

Reacties op: De gebruikservaring van de Asus ROG G20

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MetalSonic

  • 15 april 2015 19:25
  ik mis belangrijke dingen, specs van de kast? en welke peformance in games of bench progs?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 15 april 2015 19:43
  De specs vind je in het eerste artikel (de link staat in de eerste alinea). De performance behandel ik in het volgende en tevens laatste artikel over de G20. Dat wordt de review, waarin ik zal verwijzen naar de voorgaande stukken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MetalSonic

  • 15 april 2015 19:47
  ah ok :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 15 april 2015 21:24
  [Edit] Nothing to see here, move along. :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  cowzers

  • 16 april 2015 09:26
  Raar Swieb.. maar ik kan die link niet openen met mijn linker muisknop.. alleen in een nieuw tabblad via de rechtermuisknop.

  edit.. Never mind… vage shit.. nu doet ie t wel. Ben heel wat bugs tegengekomen op deze site.. en dit is er bijna zeker 1 van.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 16 april 2015 13:16
  Ik had daar gisteren ook last van. Vreemd, inderdaad. Ik hou het in de gaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 16 april 2015 09:18
  zolang het een pc is, vind ik het niet erg dat het in console formaat is :P alles is beter dan een prut xflop of crashstation.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 16 april 2015 09:22
  en durf daar maar eens iets tegen te zeggen! windows is nog steeds stabieler dan een playstation! bij windows heb je geen firmwire updates die ervoor zorgen dat de helft van je games crashen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DGM

  • 16 april 2015 10:28
  Bron?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  cowzers

  • 16 april 2015 09:24
  Dat ding lijkt overigens op de Battlestar Galactica.. nice!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dre2010

  • 16 april 2015 09:54
  Nou , je vindt het het wel stront maar hoe weet jij dat games crashen op de ps4 of xone ? Heb je er dan ook een ?
  Games crashen bij mij nooit maar jij zal wel gewoon een fanboy zijn ( ja die zijn er ook op pc )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • sollitdude

  • 16 april 2015 17:45
  hallo, ik ben sollitdude en ik zit gamer.nl al de afgelopen 5 jaar te bekijken. ondertussen heb ik al meerdere keren gelezen dat playstation een firmwire update kreeg waardoor je of opstart problemen had of problemen had waardoor je spel niet wou opstarten. ik heb nog nooit van een windows update gehoord die ervoor zorgde dat je hele windows onbruikbaar werd. in iedergeval niet sinds windows XP.

  sinds xbox one straks een update krijgt naar windows 10, zal het ook net zo stabiel worden als een pc….

  mischien dat we dan xbox games kunnen afspelen op de pc, sinds alles dan op een universele besturingsysteem zit, en pc games zijn er al op gemaakt om met alle soorten hardware te werken, dus technisch gezien kan je pc games dan ook op de xbox afspelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.