Microsoft

Het Amerikaanse bedrijf heeft wat te bewijzen deze E3. De onthulling van zijn nieuwste console, de Xbox One, verliep allesbehalve vlekkeloos. Niet alleen weten we nog steeds niet precies of mensen hun Xbox One-games kunnen doorverkopen, de balans sloeg tijdens de presentatie ook te veel uit naar de entertainmentopties. Waar waren de games? Natuurlijk had Microsoft dit ook van te voren gecommuniceerd. En natuurlijk, Call of Duty: Ghosts, Remedy's Quantum Break en Forza 5 vallen niet te negeren, maar we willen meer, we willen nieuw, we willen ongelooflijk spectaculair voor-deze-game-koop-ik-een-console!

Gelukkig lijkt Microsoft ook te beseffen dat gamers weggeblazen willen worden op E3, want het heeft al aangekondigd zijn persconferentie volledig op games te willen richten. De Xbox One moet in zijn eerste levensjaar in ieder geval 15 exclusieve titels krijgen, waar Microsoft dan ook een miljard dollar tegenaan heeft gegooid qua marketing. Natuurlijk horen Forza 5 en Quantum Break daar bij, en ook het deze week aangekondigde Fantasia: Music Evolved is inmiddels een feit, maar wat mogen we dan nog meer verwachten? In ieder geval een vette exclusive in de vorm van Respawn's eerste titel TitanFall. De game komt overigens ook naar PC en Xbox 360. Cryteks Ryse, waarin je waarschijnlijk als een Romeinse soldaat  mag hakken met je controller en bevelen naar je leger schreeuwt via Kinect, kunnen we alvast aanvinken. Crytek kondigde de game onlangs officieel aan op zijn website. Halo 5 en een nieuwe Gears of War verschijnen ook echt wel voor de Xbox One, maar misschien is het daar nog een beetje te vroeg voor.

Om nog wat steviger op de wieken van de geruchtenmolen te springen: Microsoft zal de Xbox One willen lanceren met een nieuwe AAA-game, een titel ter grootte van Halo die het nieuwe gezicht voor de console kan gaan vormen. Microsoft heeft hier een compleet nieuwe studio voor opgericht, Black Tusk Studios. We willen ook dolgraag zien waar Rare aan werkt. We vrezen voor een Kinect Sports-game, maar hopen op Banjo-Kazooie, Killer Instinct of een compleet nieuwe IP. Of we al een nieuwe Fable-titel gaan zien, betwijfelen we. Lionhead heeft al een remake van de eerste Fable aangekondigd voor Xbox 360, en twee Fable-titels op E3 is misschien een beetje te veel van het goede. En last but not least: we raken steeds meer overtuigd dat Mirror's Edge 2 op de Xbox One gaat verschijnen. Maar daarover later meer wanneer we het over EA hebben.


Quantum Break

Sony

Hoewel er de dagen voor E3 traditiegetrouw een hoop informatie uit het kamp van Sony lekt, weet het bedrijf toch altijd te verrassen. Het hardwarebedrijf trekt elk jaar wel een paar compleet nieuwe IP's uit de hoge hoed en die laten zich op voorhand dan ook onmogelijk raden. Toch weten we al flink wat, niet in de laatste plaats door de aankondigingen tijdens de onthulling van de PlayStation 4. DriveClub, Killzone: Shadow Fall, InFamous: Second Son, Knack en indiegame The Witness komen dus zonder twijfel in de spotlight te staan.

Hopelijk vangen we ook een glimp op van Guerrilla's nieuwe game. Dat de Nederlandse studio achter Killzone aan een nieuwe IP werkt, weten we al een tijdje. De eerste beelden van het spel zouden wel eens extra hype voor de PlayStation 4 kunnen creëren. Ook Ready at Dawn maakt een PS4-game, een "derdepersoons actie-avontuur". De studio heeft behoorlijk wat credits verdiend met de God of War PSP-games. MediaMolecule werkt aan een soort next-gen 3D Mario Paint, waarin je alles wat je maar kunt dromen ook kunt maken. Niet alleen hopen we daar meer over te weten te komen tijdens E3, het geeft daarmee ook een lading aan het gerucht dat Sonic Racing-ontwikkelaar Sumo Digital aan LittleBigPlanet 3 werkt. En dan is er nog het legendarische The Last Guardian, Team Ico's meesterwerk die al jarenlang in ontwikkeling is voor PlayStation 3. Het zou ons niets verbazen als de ontwikkeling overgezet wordt naar de PS4. De E3-website meldde al dat de titel op E3 aanwezig zal zijn, maar dat noemde Sony speculatief. We zullen zien.

Sony heeft echter nog twee platformen om te ondersteunen. The Last of Us komt weliswaar tijdens de E3 uit (al geeft dat het uit meerdere teams bestaande Naughty Dog alle ruimte om hun PS4-project te onthullen... Uncharted 4 misschien?), maar experimentele titels als Puppeteer, Rain, Until Dawn en natuurlijk Beyond: Two Souls moeten dit jaar nog op de PlayStation 3 verschijnen. Misschien heeft Sony nog een paar verrassingen voor de console in petto, aangezien het bedrijf zijn oude consoles altijd netjes blijft ondersteunen tot het bittere eind.

Wat de Vita gaat brengen, weet geen mens. Maar aangezien ontwikkelaars verplicht zijn al hun PS4-games via de remote-play optie ook speelbaar op de Vita te maken, zou de support voor de handheld wel eens toe kunnen nemen. En dat werd de hoogste tijd. Dat we meer willen zien van MediaMolecule's TearAway staat buiten kijf. Kom op Sony, geef ons wat meer lekkers, want de Vita is een te mooi apparaat om stof te laten happen!


Killzone: Shadow Fall

Nintendo

Het is make or break-time voor de Japanse gigant. De Wii U verkoop wereldwijd "erbarmelijk". Er moeten meer games komen, en snel. In plaats van een tradionele persconferentie zendt Nintendo dinsdagmiddag een Nintendo Direct uit op YouTube, waar het gaat proberen het tij te keren. Omdat veel van de launch window-games zijn uitgesteld en deze zomer pas verschijnen, kunnen we waarschijnlijk wederom nieuwe beelden van Pikmin 3, The Wonderful 101 en de New Super Luigi U-DLC verwachten. Maar daarvoor kijken we natuurlijk niet. We willen nieuwe aankondigingen!

Zeker zijn we in ieder geval van een nieuwe 3D Mario-platformer, Mario Kart en Super Smash Bros. De allereerste beelden van deze titels zijn voor veel Nintendo-fans al genoeg om ze te laten watertanden. En terecht, want ze zijn (bijna) altijd van ongekende kwaliteit. Dat mogen journalisten overigens meteen aan den lijve ondervinden: zowel 3D Mario als Mario Kart zullen volgens Nintendo speelbaar zijn op de beursvloer. In het ideale geval krijgen we ook de eerste gameplaybeelden van het langverwachte Bayonetta 2, het superblije Yoshi Wii U en de (spirituele) opvolger van Xenoblade Chronicles, X, te zien. Verder verwachten we natuurlijk bewegende beelden van de remake van Zelda: The Wind Waker, al zouden we ook een moord plegen voor eerste gameplay van een écht nieuwe The Legend of Zelda-game. Maar misschien is dat teveel gevraagd. En wie zit er niet in spanning te wachten waar de makers van de Metroid Prime-reeks, Retro Studios, al die jaren mee bezig zijn geweest?

Op het gebied van de 3DS verwachten we niet al te veel verrassingen. De grote titels voor de rest van het jaar zijn waarschijnlijk al lang en breed aangekondigd, met als koploper Zelda: A Link to the Past 2. Met games als Mario Golf: World Tour, Mario & Luigi: Dream Team Bros. en Yoshi's Island 3DS heeft de handheld genoeg in petto voor de liefhebber. En reken maar dat vooral van origine Japanse uitgevers genoeg games naar de 3DS brengen. Nee, beter richt Nintendo zich vooral op de wegkwijnende Wii U. Het bedrijf heeft nu de kans om flink wat van de spotlight van de concurrentie te stelen, maar daar moet het wel alles voor op tafel gooien. 


Zelda: The Wind Waker

Square Enix

Square Enix timmert de laatste jaren flink aan de weg in het westen en dat komt zeker niet door Final Fantasy, dat de laatste jaren toch wat aan populariteit heeft verloren. Nee, met Eidos heeft het gewoonweg veel titels in handen die ons westerlingen aanspreken. Denk aan Deus Ex, Thief en Tomb Raider. Een nieuwe Tomb Raider verwachten we niet zo snel, maar ontwikkelaar Eidos werkt wel aan een nieuwe IP. Thief 4 is inmiddels al aangekondigd en we verwachten dat het bedrijf die game flink uitlicht op E3. Een nieuwe Deus Ex op consoles zien we ook nog niet zo snel verschijnen. The Fall blijkt een iOS-game te zijn en de Wii U krijgt een Director's Cut van Human Revolution. Square Enix werkt inmiddels aan een vervolg op Hitman: Absolution. Een aankondigingstrailer zou een fijne verrassing zijn.

Maar Square Enix kan het niet laten om zijn paradepaardje uit de kast te trekken en we mogen dan ook genoeg nieuwe info over Lightning Returns: Final Fantasy 13 verwachten. Dat maakt de kans op de eerste informatie rondom Final Fantasy 15 of Final Fantasy Versus 13 wel klein... of toch niet?


Thief 4

Electronic Arts

EA richt zich dit jaar vooral op de sportgames die draaien op de Ignite-sportengine, namelijk FIFA 14, NBA Live 14, UFC en Madden NFL 25. Deze games draaien op de PlayStation 4 en Xbox One, dus geven ze de mooiste graphics weer. Logisch dat de uitgever juist daar de aandacht op legt. Zoals we bij Microsoft al meldden, brengt EA Respawn's eerste game genaamd TitanFall uit. Natuurlijk is Need for Speed: Rivals al aangekondigd, die op de Frostbite 3-engine draait. Met de next-gen consoles die er aankomen is het ook een mooi moment om Dragon Age 3: Inquisition uit de doeken te doen. En wellicht is het hier nog een beetje te vroeg voor, maar dat BioWare met een nieuw Mass Effect-deel komt, is al zo goed als zeker. Verder vragen we ons ook af waar Visceral aan werkt nu Dead Space 3 afgerond is. De MOBA-game waar ze aan zouden werken is inmiddels onthuld als Dawngate van Waystone Games. We gaan er hopelijk achter komen op E3.

Zeker is in ieder geval dat EA eindelijk meer details geeft over Battlefield 4. Na een schitterende singleplayer-trailer zitten we al weken te wachten op onthulling van de multiplayer, en die gaat de uitgever dan ook uitgebreid tonen op de beurs. Maar DICE werkt aan nog een game die het sowieso op E3 gaat tonen. We zetten ons geld op Mirror's Edge 2. Ja, eindelijk een vervolg op de stilistisch vormgegeven cultgame. Het is niet alleen de hoogste tijd, het zou ook nog eens een mooi paradepaardje voor Microsofts Xbox One zijn.


Battlefield 4

Ubisoft

De Fransen stalen vorig jaar de show met Watch Dogs, die dit jaar natuurlijk uitgebreid getoond wordt. We zijn benieuwd of ze dit jaar weer een grote verrassing in petto hebben. Maar ook zonder nieuwe aankondigingen heeft Ubisoft al een paar gigantische games: Assassin's Creed IV: Black Flag, Rayman: Legends, South Park: The Stick of Truth, Splinter Cell: Blacklist en Might and Magic X willen we allemaal dolgraag spelen.

Toch zien we Ubisoft wel met een stapel nieuwe games komen. Het bedrijf zegt niet voor niets alleen al in het eerste jaar van de Xbox One zes nieuwe games uit te willen brengen. Driver-ontwikkelaar Reflections komt zo goed als zeker met een nieuwe racegame genaamd The Crew. Ook verwachten we dat Rainbow Six: Patriots opnieuw wordt onthuld voor de next-gen consoles. De titel is naar verluidt helemaal op de schop genomen. Ook zijn een vervolg op ZombiU en een nieuwe Far Cry-game zo goed als zeker, maar daar is het deze E3 misschien nog te vroeg voor. En wordt het inmiddels niet weer eens tijd voor de wederopstanding van de Prince of Persia? Eén ding is zeker, we dúrven niet eens te dromen over Beyond Good & Evil 2. Maak ons wild Ubi!


Assassin's Creed IV: Black Flag

Activision-Blizzard

Het huis van Call of Duty en World of Warcraft richt zich op een paar titels per jaar en dat zal deze keer niet anders zijn. Call of Duty: Ghosts en Skylanders: Swap Force kennen we al, maar Bungie's eerste titel voor de uitgever, Destiny, komt ook in de spotlight te staan door een gameplaydemo op de PlayStation-persconferentie. Blizzard is eindelijk ook eens aanwezig op de beurs met Diablo 3 voor PlayStation 3 en 4. Maar de langverwachte spirituele opvolger van World of Warcraft, Titan, is terug naar de tekentafel en gaan we voorlopig nog niet zien.

Bethesda

Bethesda weet ons steeds vaker te prikkelen met een breed scala aan games. Een next-gen Elder Scrolls-game hoef je nog niet te verwachten, want de uitgever zal de focus eerst op The Elder Scrolls Online willen leggen. Het pas aangekondigde Wolfenstein: The New Order moet schietfanaten met goede herinneringen aan de eerste game gelukkig maken. Fans van Japanse horrorgames komen eindelijk aan hun trekken met Shinji Mikami's The Evil Within, waar we hoge verwachtingen van hebben.

Het wordt intussen ook eens tijd dat we Doom 4 te zien krijgen, al heeft id Software gezegd de game niet te ver voor release officieel aan te kondigen. Naar Fallout 4 wordt ook al lang gehint, maar ook dat lijkt ons een beetje te hoog gegrepen voor deze E3. We houden tenslotte onze adem in voor Prey 2, dat er veelbelovend uitzag maar inmiddels al jaren uit de spotlights is verdwenen. Volgens de meest recente geruchten is de game in ontwikkeling bij Dishonored-studio Arkane. Een nieuwe onthulling zou een mooie verrassing zijn.


Wolfenstein: The New Order

En verder...

Natuurlijk zijn er nog talloze andere uitgevers en onafhankelijke ontwikkelaars die hun projecten uit de doeken doen op E3. We doen een kleine greep uit de games die we kunnen verwachten.

Konami houdt vanavond al zijn persconferentie. We gaan waarschijnlijk eindelijk eens fatsoenlijke gameplay zien van Castlevania: Lords of Shadow 2 en kijken wat PES 2014 gaat doen om een eigen fanbase te behouden. Het meeste kijken we echter uit naar meer details over Metal Gear Solid: Ground Zeroes en The Phantom Pain. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk of het nou twee games betreft, één game, of dat Ground Zeroes een intro is voor The Phantom Pain, of dat... nouja, je begrijpt het: er heerst nog veel onduidelijkheid. Maar Metal Gear Solid is nog altijd één van de meest iconische reeksen in de game-industrie, dus we kunnen niet wachten op meer info.

Take Two heeft natuurlijk Rockstar met Grand Theft Auto 5, maar die staan zoals gewoonlijk niet op E3. 2K is er echter wel en gaat natuurlijk The Bureau: Xcom Declassified tonen. We hebben de game inmiddels al meerdere malen op E3 gezien, maar hij is nu op de schop genomen en we zijn benieuwd wat er allemaal veranderd is. Verder heeft de uitgever WWE 2K14 in de maak en zou het ons niet verbazen als we weer een nieuwe NBA 2K-game zien. Ook zou 2K werken aan een baanbrekende nieuwe game voor next-gen consoles. En mogen we intussen eindelijk Mafia 3 aanschouwen?

Namco en Capcom vinden we vooralsnog erg geheimzinnig. Van Namco kunnen we sowieso Dark Souls 2 en Project X Zone verwachten, maar waar komt Capcom mee op te proppen? Dead Rising 3 wellicht? Of is de tijd al rijp dat Capcom meer toont van de PlayStation 4-game Deep Down? De eerste trailer is in ieder geval oogstrelend.

Deep Silver laat sowieso wat zien van Saints Row 4, Warner Bros. heeft de zombie-free runner Dying Light en Batman: Arkham Origins klaar staan en CD Projekt toont natuurlijk The Witcher 3: Wild Hunt.


The Bureau: Xcom Declassified

Je leest het: er is genoeg te zien en te spelen op E3 en we zitten dan ook te trappelen om al dat lekkers te zien, spelen en ervaren, om het vervolgens met jullie te delen. Waar kijken jullie het meeste naar uit?

Volg al het E3-nieuws live via de frontpage of bekijk het E3 2013-dossier, waarin al het laatste nieuws, de trailers en impressies worden verzameld.

Bekijk ook het tijdschema van alle persconferenties en livestreams.

Al het nieuws live vanuit Los Angeles: Gamer.nl/E3