Duitse game-ontwikkelaars en -developers doen het de laatste jaren steeds beter. Zo heeft niet alleen CDV een hele reeks aan nieuwe games uitgebracht, maar doen ook Similis, Massive en Ascaron het erg goed. Deze laatst genoemde developer is recent uitgekomen de handels-simulatie Port Royale, een spel dat veel doet denken aan sim-games zoals Anno 1602.

Tien jaar jong Ascaron Software Publishing GmbH is één van die Duitse gamedevelopers die alweer een tijdje meedraait in het circuit. Na de officiele oprichting in 1991 kwam het bedrijf al in 1992 met de eerste productie The Patricians, een spel dat naast PC ook voor de Amiga en Atari ST werd gereleased. In dit spel speel je een handelsvaarder in de tijden van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de 80 jarige oorlog.

Samen met 3 andere spelers (of beter gezegd 'tegen') strijd je voor absolute macht op de verschillende handelsroutes die de 16 aanwezige steden met elkaar verbinden. Jij speelt een gouveneur met als ultieme doel het zo gunstig mogelijk handel drijven en ondertussen niet al teveel lastig worden gevallen door piraten of ander ongespuis. Om jezelf hier tegen te weren zal je de nodige updates voor je schip moeten kopen zoals kanonnen of jezelf in een konvooi begeven.

Net zoals Anno 1602 dat ongeveer in hetzelfde handels-genre valt, werd ook The Patricians (of beter bekend als 'Der Patrizier') een groot succes. Het was daarom niet vreemd dat Ascaron later zou beginnen aan een opvolger, nog onder de vlag van Infogrames. Maar voor het zover was, maakte het development-team een heel andere uitstap.

Verbeter de virtuele conditie met Ascon

Met 'Der Patrizier' die maandenlang de no. 1 positie in de salescharts vast hield was het tijd voor een nieuwe tak binnen Ascaron, namelijk Ascon Sports (Ascon werd later Ascaron). De eerste productie hiervan was 'Anstoss', een veelbelovende voetbal management-game. Zoals de naam doet vermoeden gaat hier hier om het beheren van een eigen club en alle toestanden die daarmee gepaard gaan, zoals trainingen, spelers kopen, etc.