Achtergrond

De favorieten van de redactie: Until Dawn

Doodgaan is permanent

Geschreven door David Kers op

2015 zit er weer bijna op. Traditiegetrouw komt Gamer.nl eind december met een weloverwogen lijst van de 25 beste games van dit jaar (en natuurlijk ook met de Top 100 van 2016). Voordat het zover is, vertellen Gamer.nl-redacteuren gedurende deze maand over hun favoriete game of aan games gerelateerd moment van het jaar. Vandaag: David Kers over Until Dawn.

De aantrekkingskracht tot het simpele, soms zelfs tot het slechte. Het geeft een ongebruikelijke vorm van voldoening en vermaak. Zoals ik tot buiten-adem-van-het-lachen toe kan genieten van corny B-films (tip: The Final Girls) gaat die vlieger tevens op voor games. Titels als Rogue Warrior, OverBlood, Deadly Premonition en natuurlijk de complete Earth Defense Force-reeks behoren tot mijn guilty pleasures. Sinds de aankondiging van Until Dawn op de Gamescom in 2012 keek ik er reikhalzend naar uit. De titel had immers alle ingrediënten in huis om een echte kutgame te worden.

Klaarblijkelijk was ik niet de enige met die constatering, want Until Dawn verdween spoorloos. Om twee jaar later weer doodleuk als ‘nieuwe’ titel te verschijnen. Weliswaar met de setting intact, maar met een flink opgeschroefde productiewaarde. Zo ging er een blik met (semi-)bekende acteurs open, werden er daadwerkelijk ervaren scenarioschrijvers geraadpleegd en kregen ik en iedereen om hele andere redenen zin in deze game. Een game in het genre dat in populariteit is gegroeid dankzij Telltale’s succesvolle The Walking Dead-avonturen. Met minimale gameplay en keuzes die invloed hebben op het verhaal. Zogenaamd natuurlijk, want stiekem is het gewoon een hoop stront met een strikje eromheen, dat hele Telltale-gebeuren. Toch heeft dat één groot voordeel: de vercasualisering van games, en dat is precies waarom ik van Until Dawn hou.

Doodgaan is permanent

Until Dawn kan je met iedereen spelen, met minimale inspanning. Dat is ook precies hoe ik Until Dawn gespeeld hebt. In een keer, van 9 uur s’ avonds tot 5 uur ’s ochtends samen met twee vrienden. Dat werkt perfect doordat de game is verdeeld in verschillende scènes, waardoor het doorgeven van de controller gebeurt in de tussenmomenten. Het meest belangrijke en effectieve spelelement in Until Dawn is echter dat ieder personage op elk moment dood kán gaan.

Dat is natuurlijk niet helemaal waar, maar de game lukt het om gedurende de hele ervaring een constant gevoel van spanning en gevaar te leveren. Het missen van een quick-time event of het maken van een verkeerde beslissing kan leiden tot de dood van één van de acht personages. De game slaat bovendien na ieder belangrijke keuze in het verhaal het spel op, waardoor er geen weg meer terug is. De spanning is constant en doodgaan is permanent. 

Het andere aspect dat Until Dawn zo goed laat werken is dat het vrijwel onmogelijk is om vast te komen zitten. De frustraties die het niet verder komen of iets opnieuw moeten doen normaal opleveren zijn er dan ook niet. Hierdoor ligt de focus nog meer op het verhaal en het betrekken van de speler daarin. Until Dawn minimaliseert de controle die je als speler hebt. Fouten niet afstraffen met een Game Over-scherm, maar met een animatie waarbij een personage het net wél haalt, dragen hier aan bij. Dat de grens tussen een interactieve game en een film hiermee vervaagt is een gegeven, maar Until Dawn weet dit zo goed te verbloemen dat je daadwerkelijk het gevoel hebt zelf te spelen.

Until Dawn weet dan ook precies wat het wil zijn en doet dat met volle overtuiging. Het is ervaring waar de Telltales en David Cages van deze wereld met hun buggy engine en onmenselijke personages nog veel van kunnen leren. Zelfs Sony was verrast door het kleine succes dat de game wist te boeken en dit heeft ook iets moois opgeleverd. De PlayStation Move is verruild voor de PlayStation VR en ook het first-person perspectief is weer terug. De echte B-game komt toch nog in de vorm van Until Dawn: Rush of Blood. Doe jezelf tot die tijd een plezier en haal Until Dawn alsnog voor een paar tientjes in huis.

Lees de Gamer.nl-recensie van Until Dawn terug.

Koop de 'Gamer.nl favorieten van de redactie' ook op Bol.com.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Mario Galaxy uit op Wii U in Noord-Amerika Uncharted 4: A Thief's End uitgesteld naar 27 april
7

Reacties op: De favorieten van de redactie: Until Dawn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ksmai

  • 23 december 2015 23:10
  Thumbs up voor de eerlijkheid. Mooi ook dat je dit met vrienden speelt. Heb deze game zelf niet gespeeld maar speelde met een paar Far Cry 4. Om de beurt een missie of settlement innemen. Super leuk. Geen echt couch coop maar wel plezier met z'n allen en dat is waar het om draait

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 23 december 2015 23:43
  Gekocht op dag 1 en lol moet er nog steeds aan beginnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 24 december 2015 07:52
  @ShadowX

  Vette game hoor! Zeker de moeite waard. Ben hem nu voor de 2e keer aan het uitspelen omdat ik alle personages wil redden. Het ging eigenlijk super goed tot ik een aantal stomme keuzes ging maken waardoor het allemaal in de soep liep, en tegen het einde maakte ik een dikke fout waardoor ineens 3 man tegelijk het loodje legde :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ShadowX

  • 24 december 2015 11:45
  @spreadthehate

  Maar loodje leggen is toch juist de bedoeling van het spel, je heerlijk het apelazerus schrikken :).

  Ga er binnenkort eens aan beginnen, ik kocht hem maar had nog zoveel andere games liggen dat ik deze gewoon vergat, maar zoals gezegd binnenkort ga ik eraan beginnen dat is als me hart het aan kan :).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Edwin1984

  • 24 december 2015 12:32
  @spreadthehate
  Haha dat is juist het mooie van zulke titels, hoewel het niet de bedoeling is kan ik er altijd wel om lachen. Bedenk me net dat ik nog steeds een playtrough moet doen waarbij ik probeer elk personage om zeep te helpen. xD

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 24 december 2015 20:26
  @Edwin1984

  Die playtrough gaat mijn 3e poging worden haha, ik wil eerst iedereen zien te redden :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  incarnatus

  • 24 december 2015 09:40
  Super gave game! Vaak gespeeld bij mijn ouders thuis zodat ze konden meegenieten van de film/game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.