Achtergrond

De favorieten van de redactie: Rise of the Tomb Raider

Tot grote hoogte gestegen

Geschreven door Merijn de Boer op
Traditiegetrouw komt Gamer.nl eind december met een weloverwogen lijst van de 25 beste games van dit jaar (en natuurlijk ook met de Top 100 van 2017). Voordat het zover is, vertellen Gamer.nl- redacteuren over hun favoriete game. Vandaag: Merijn de Boer met Rise of the Tomb Raider.

Net zoals ik genoot van de reboot uit 2013, genoot ik dit jaar van Rise of the Tomb Raider. Het grote verschil was hoezeer inmiddels een prachtige balans is bereikt tussen (games van) Naughty Dog en Crystal Dynamics. Want Uncharted liet zich inspireren door Tomb Raider, dat op zijn beurt in 2013 weer leende van Uncharted. The Last of Us en de Tomb Raider-reboot uit 2013 leken qua craften en survival weer op elkaar, maar waren verschillend genoeg om op eigen wijze te vermaken.

Dat deed The Last of Us met het fenomenale verhaal en tal van speelstijlen. Tomb Raider deed het met spannende en snelle actiemomenten, alsmede memorabele ontdekkingen en gevechten. En toen? Toen verfijnde Rise of the Tomb Raider met gebundelde ervaringen uit Uncharted, The Last of Us en eigen reeks.

Mooie wisselwerking

Door de jaren heen ontstond er een vriendelijke wisselwerking tussen Naughty Dog en Crystal Dynamics, die werd voortgezet bij Uncharted 4 en Rise of the Tomb Raider. Want wat ik miste bij Uncharted 4 (puzzelen, uitdagende gevechten) kreeg ik rijkelijk aangeboden in Rise of the Tomb Raider. Het verhaal haalde het niet bij dat van Uncharted 4 maar de actie, het uitgebreide (wapen-)uitbreidingssysteem en de complexe tombes maakten alles goed.

Terwijl Uncharted 4 qua gameplay aanvoelde als Uncharted 1 (een stap terug in dienst van het verhaal), voelde Rise of the Tomb Raider dankzij diepgang meer als The Last of Us. Naughty Dog hield omwille van het filmische karakter de gameplay van Uncharted eenvoudig, Crystal Dynamics schakelde juist een tandje omhoog. Hiermee bediende het fans van Tomb Raider, The Last of Us én Uncharted. Een mooie prestatie.

Het veroorzaakte een mooie balans tussen het werk van twee ontwikkelaars. Zocht je een bijzonder verhaal en prachtige decors dan zat je goed bij Uncharted 4. Zocht je speelruimte, uitdagende puzzels en lichte rpg-elementen dan was Rise of the Tomb Raider een uitstekende keuze.

Helemaal in balans

Crystal Dynamics verdiepte de gameplay maar leverde (in vergelijking met Uncharted en The Last of Us) in op verhaal. De vertelling was niet anders dan bij voorgaande delen: slechterik steelt artefact en dreigt de wereldbalans te verstoren. Lara reisde wederom achter de schurken aan, schakelde een royaal leger uit en moest zien te overleven in de wildernis. Het maakte van Lara een B-filmheldin zoals uit de betere Michael B(ay)-films en dat was helemaal oké. Zo was Tomb Raider bedoeld en wat het script miste, maakte de gameplay goed.

Zo mocht je jagen, verzamelen én je vechttechniek verfijnen in Rise of the Romb Raider. Toegevoegde elementen na de reboot uit 2013 waren het klimmen in bomen en de vele afleidingsmanoeuvres die werden toegevoegd (bommen à la The Last of Us, het zetten van vallen, etc). De gevechten waren al verfijnd in het vorige deel en Rise voegde tal van opties toe. Sluipen, in de val lokken of met brute kracht een klein legioen soldaten neerleggen: het kon allemaal.

Net als in het vorige deel koos je vanuit een rpg-achtig upgrademenu hoe je Lara vormt gedurende de game. Zoveel nieuwe game-onderdelen hadden nooit gepast in Uncharted 4, dat qua gameplay vasthoudt aan de cover-based schietpartijen van weleer. Sluipmomenten in bosjes en gras waren een leuke toevoeging, maar leg je ze naast de gameplay in The Last of Us en Rise of the Tomb Raider dan voelt het beperkt. Maar goed: Uncharted is een ander type game...met een fenomenaal verhaal en personages waar je écht binding mee krijgt.

Tombes zijn echte puzzels

Nog één kleine vergelijking met Uncharted dan. Waar in die game het verzamelen van schatten compleet onderbelicht blijft (spot de schittering, loop ernaar toe en pak het), is het zoeken in tombes een waar genot in Rise of the Tomb Raider. Want heb je de uitgebreide verhaalmissies doorlopen, dan zijn de puzzeltombes zeker het spelen waard. Soms is kundig klim- en klauterwerk nodig, dan weer mag je de grijze massa aanwenden. In Rise of the Tomb Raider moet je altijd even de tijd nemen om een omgeving te scannen, waarbij een enkele keer zelfs het draaien van de camera nodig is om een scheur in een wand op te merken.

Rise of the Tomb Raider is een uitgebreide actiegame geworden met een evenzo omvangrijke regenboog aan speelstijlen. Het is niet de onvergetelijke filmische ervaring geworden waar Naughty Dog de show mee steelt. Wel zijn de Tomb Raider-avonturen persoonlijke ervaringen geworden, die zich vormen naar jouw keuzes. Rise of the Tomb Raider komt voort uit twintig jaar ervaring in dit genre, aangevuld met tien jaar ervaring van Naughty Dog. Je ziet het positieve leengedrag terug in de games van Crystal Dynamics en Naughty Dog, die al jaren het actie-avonturengenre regeren. Op naar de volgende tien jaar!

Dit artikel delen:

Lees meer

Winter-update beschikbaar in Planet Coaster Zes nieuwe titels backwards compatible voor Xbox One
15

Reacties op: De favorieten van de redactie: Rise of the Tomb Raider

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • bigds9fan

  • 16 december 2016 12:20
  Dit is toch echt een game van vorig jaar. :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • timtim96

  • 16 december 2016 12:40
  @bigds9fan de Anniversary Edition voor de PS4 is dit jaar uitgekomen; het kan net.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • bigds9fan

  • 16 december 2016 13:02
  @timtim96 Is wat voor te zeggen maar ik vind het meer gelijk aan een GOTY versie die we bij bijna elke game krijgen.

  Vorig jaar kwam deze al uit op de Xbox consoles en hoe geweldig ik hem ook vind het is niet de beste game van dit jaar voor me.

  Is het mijn favoriete game aankoop? Dat wel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 16 december 2016 13:15
  Game uit 2015. Desalniettemin een prachtige game. Hoop dat de volgende nog beter wordt en niet een stapje terug

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 16 december 2016 13:20
  Ieder zijn ding, ik vond het een verschrikkelijk vervolg wat op alle punten minder was als de reboot (minus de graphics dan (pc ) )

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MerijndeBoer

  • 16 december 2016 13:47
  De keuze van de redactie is erg persoonlijk maar slechts gebonden aan de regel dat de game op een bepaald platform dat jaar moet zijn uitgekomen. Ports en DLC hebben we binnen de redactie dus goedgekeurd. Daarbuiten was het voor mij écht een verrassing kijkend naar de dosis plezier die ik er uithaalde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DOMINATOR

  • 16 december 2016 14:39
  hij is ook op pc dit jaar uitgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 16 december 2016 15:17
  TIP VAN TOOS : Bij de bartsmit is de anneversary edion voor de PS4 28 eutjes ! Binnen hengelen die hap ! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Vermillion

  • 16 december 2016 19:14
  Ik heb erg genoten van deze game, kwa gameplay is het net ietsje verfijnd ten opzichte van de reboot. Maar toch prefereer ik de reboot. Verhaal en setting waren gewoon vele malen beter in het origineel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 16 december 2016 21:36
  Wat ik erg betreur is dat de site steeds minder reacties krijgt, wel merk ik dat de site steeds meer advertenties genereerd, zo zie ik spikes van soms 60 blocks op me addblock en ik vind dat toch wel erg betreurenswaardig.

  Ontopic :

  Vette game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 16 december 2016 21:49
  @MaTriX De kinderen zitten allemaal bij Pu.nl die reageren op alles en vooral op elkaar. Hier zijn ze serieuzer, maar soms beetje mosterd na de maaltijd topics . Toch hou ik van gamer.nl, dat dan weer wel ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 17 december 2016 12:00
  @Fappingsnake en @haastnooit,

  Ik hou ook nog steeds van gamer.nl alleen vind het betreurenswaardig dat een addblock 60 blokkeringen doet. Wat betreft de opmerking van haastnooit, wat ik jammer vind aan dat figuur is dat anderen die hier jaren zaten nu ook weg zijn door dat figuur terwijl gamer.nl veel eerder op had moeten treden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • haastnooit

  • 16 december 2016 23:06
  @MaTriX die bergen met reacties kwamen door een niet nader te noemen persoon die steeds aan het trollen was. Dat was niet bevorderlijk voor het niveau. Hij steekt zo nu en dan nog weleens de kop op, maar het niveau is echt heel veel beter geworden. Ik heb liever kwaliteit ipv kwantiteit.
  Reclames is nog tot daaraantoe maar die vervelende tracking erbij is voor mij een reden om een adblocker te gebruiken. Ik zou best een abo afsluiten voor content op gamer.nl. Kijk naar tweakers of gamekings.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 16 december 2016 22:00
  Goed artikel hoor. Mooi beide reeksen op een rijtje gezet. Ik heb ze dit beide gespeeld. Beide topgames. Tombraider ligt mij meer. Is serieuzer, waar uncharted toch vaak een beetje cheesy is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Bertus B.

  • 17 december 2016 15:10
  Laatst gekocht met psn kerstactie en zeker beste koop voor mij dit jaar. Speelt heerlijk weg en tijd vliegt voorbij!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.