Als je op zoek bent naar een game om even snel wat tijd mee te doden, dan blijven de oude klassiekers toch het meest geschikt. Tetris, Breakout, Pac-Man, het simpele doch tijdloze ontwerp van dit soort legendarische games houden spelers nog elke dag bezig, op zoek naar een nieuwe highscore. Het is daarom niet zo gek dat dit soort klassiekers nog altijd opnieuw uitkomen. Vaak krijgen ze dan net een ander jasje of zorgen een paar kleine toevoegingen voor een net iets andere gameplay.

Fortix

Qix en Sparks

Ook Fortix past in deze categorie, het is namelijk een variant op de oude arcadegame Qix uit de jaren ’80. Daarin krijgen spelers een groot, leeg vlak voor zich, waarin een vijand genaamd Qix huishoudt. De bedoeling is om stukjes van het scherm te veroveren door er lijntjes overheen te tekenen. Je bestuurt een vormpje langs de rand van het scherm en kunt lijnen achter je aan trekken. Het gevaar zit ‘m erin dat je tijdens het tekenen niet geraakt mag worden door de Qix of door Sparks, vijanden die langs de rand van het scherm op je azen.

In de afgelopen decennia zijn er veel varianten van Qix uitgekomen. Er zijn bijvoorbeeld veel versies verschenen waarin op de achtergrond een plaatje is verstopt, dat je steeds verder onthult door delen van het scherm te veroveren. Wij kunnen ons uit onze eigen puberteit zelfs versies herinneren met foto’s van schaarsgeklede dames; de vrijkomende hormonen zorgden daar voor een extra moeilijkheidsgraad.

Fortix

Qix met een Fort

Fortix heeft zo zijn eigen manier om het klassieke spel weer spannend te maken. Het speelt zich af in een fantasy-setting en draken en torens die kanonskogels op je afvuren maken je dit keer het leven zuur. Als zij jou of de lijn die je aan het tekenen bent raken, is het einde verhaal. Het principe is verder nog steeds hetzelfde: je tekent een lijn over het speelveld om zo het terrein aan je bezit toe te voegen. Dit keer moet je echter ook met de achtergrond rekening houden. Je loopt bijvoorbeeld een stuk langzamer als je door een moeras of over de zee probeert te gaan.

Ook komt er een zekere vorm van tactiek bij kijken. Het is namelijk niet langer de bedoeling om zoveel mogelijk van het scherm te veroveren, maar alleen de specifieke stukjes waar een fort op staat afgebeeld. Je zult eerst de wachttorens moeten uitschakelen door ze te bestoken met katapulten, die je activeert door je bepaalde stukjes land toe te eigenen. Ook is het wel fijn als je die draken even uit de weg ruimt door ze in te sluiten met je getekende lijnen.

Fortix biedt daarmee een leuke twist op een oude bekende. Met 22 levels zul je niet meer dan een uur of twee nodig hebben om alles uit te spelen, alhoewel highscores en leaderboards je nog enigszins bezig kunnen houden. Dat is best redelijk voor een spel waar je nog geen euro aan hoeft uit te geven.

Hebben jullie pret met een game gehad voor een euro of minder? Laat het weten in de reacties hieronder! Volgende week een nieuwe editie met een nieuwe game. Bewaar die euro!