Achtergrond
Borderlands 3

De endgame van Borderlands 3 houdt je nog lang bezig

Mayhem Mode, Proving Grounds en meer uitgelegd

Geschreven door Jacco Peek op
Tegenwoordig staan of vallen games – en in het speciaal lootshooters – bij de endgame content. Gelukkig biedt Borderlands 3 naast een vrij traditionele campagne en fijne coöperatieve opties ook een aanzienlijke hoeveelheid activiteiten om spelers na het verhaal bezig te houden.

De meeste spelers behalen het einde van Borderlands 3 rond level 30, rekening houdend met de laatste eindbaas die van een net iets hoger niveau is. In totaal duurt de campagne zo’n 35 tot 40 uur, en nog een uur of twintig voor wie alle zij- en crewmissies voltooit. Daarna zijn er verschillende manieren om de game te herspelen. Met een gloednieuwe Vault Hunter, of met het huidige personage in nieuwe modi.

Borderlands 3

Meer Mayhem

Na het verhaal wordt de True Vault Hunter-modus vrijgespeeld. Dit is in feite de New Game Plus-variant van Borderlands 3, waarbij alle progressie behouden blijft en spelers het verhaal dus opnieuw kunnen doorlopen. Deze modus zat ook in Borderlands 2 en is voor kenners van de serie bekende kost. Een nieuwe toevoeging is Mayhem Mode, die spelers op elk gewenst moment kunnen inschakelen op de thuisbasis Sanctuary 3. Deze is vooral bedoeld voor spelers die door willen blijven spelen zonder het verhaal opnieuw te beleven.

Mayhem Mode bestaat uit drie niveaus en past de algemene moeilijkheidsgraad van de game aan. Vijanden hebben bijvoorbeeld meer armor, er lopen meer Badass-varianten rond en ook de sterkste Anointed-vijanden zijn in grote getalen aanwezig. Als beloning krijgen spelers zeldzamere loot, meer xp, een grotere kans op Eridium en meer geld. Ieder niveau van Mayhem Mode maakt het risico-beloningssysteem groter, dus bouw het langzaam op. Hier bovenop geeft de modus een draai aan elke planeet, waardoor spelers uitgedaagd worden om anders na te denken over confrontaties. Denk aan de Wizard-mod, waarbij normale kogels minder schade aanrichten, maar elementaire aanvallen in schade toenemen.

In de praktijk werken deze modificaties ontzettend goed. De meeste spelers zullen na het verhaal terugkeren naar verschillende planeten om de resterende en bij vlagen briljante zijmissies te voltooien, en dankzij de betere beloningen is dat extra de moeite waard. Onder deze beloningen vallen Anointed-wapens, die het vinden van en experimenteren met nieuwe wapens boeiend houden. Dit zijn namelijk de sterkste wapens in de game, die niet zozeer boven Legendary-wapens staan, maar wel een extra bonus bieden.

Een nieuwe skill tree

Tijdens de campagne voltooien spelers automatisch uitdagingen, zoals het maken van multikills, die aan het einde van de game ingewisseld kunnen worden voor zeer kleine bonussen. Dit gebeurt in drie nieuwe skill trees onder de noemer Guardian Rank. Spelers verdelen hun punten over drie categorieën: Enforcer, Hunter en Survivor, die ieder een verdere specificatie betreffen. Zo biedt Enforcer extra schade, Hunter meer nauwkeurigheid en meer kans op zeldzame loot en Survivor meer health, verdediging en snelheid. Verder werkt het systeem hetzelfde als Badass Rank uit Borderlands 2, met bijvoorbeeld steeds een procent extra procent schade, waarna de bonus steeds minder wordt.

Het is een beetje krom om alle punten pas na het verhaal te mogen inwisselen waar dat voorheen direct mocht, maar anderzijds is het een goede motivator om te blijven levelen, naast het reguliere levelsysteem. Bovendien krijgen spelers Guardian Rewards in de vorm van zeldzame wapen- en personageskins.

Borderlands 3

Proving grounds

Tot slot heeft Gearbox twee extra modi aan de game toegevoegd die zijn bedoeld voor coöperatieve gameplay, hoewel ze ook prima solo gespeeld kunnen worden gespeeld. Gedurende Borderlands 3 vinden spelers verschillende Circle of Slaughter-arena’s, gesponsord door wapenfabrikant Torque. Het idee achter de modus is dat spelers vijf golven van aan vijanden verslaan ter vermaak van het publiek en niemand minder dan meneer Torque zelf. Zoals veel missies in de game bevat Circle of Slaughter extra doelstellingen die betere bonussen opleveren, zoals vijanden platslaan met de ground slam. We hebben nog niet alle arena’s getest, maar vooralsnog is de modus een zeer lucratieve manier om betere loot te verzamelen in de endgame. Aan het einde van een ronde ligt de grond bezaaid met zeldzame wapens en andere loot, waaronder de eerder genoemde Anointed-wapens.

Proving Grounds is vergelijkbaar met Circle of Slaughter, maar draait meer om tijdsdruk. Op verschillende plekken in de wereld zijn deze uitdagingen te vinden, waar spelers onder het toeziend oog binnen dertig minuten drie gebieden moeten doorlopen. Wie heelhuids het einde haalt, verdient een kist met, - je raadt het al, - zeer zeldzame loot. Ook zijn er verschillende extra’s die verdiend kunnen worden in ruil voor het niet sterven of het traject extra snel afleggen. Ze zijn echter niet Gearbox’ versie van raids, die worden namelijk later nog aan de game toegevoegd.

Toekomstige content

Om de game te ondersteunen belooft Gearbox dan ook zowel gratis evenementen als betaalde dlc aan de game toe te voegen, waarvan de aankomende al zijn onthuld. In de herfst, vermoedelijk rond Halloween, vindt het Bloody Harvest-evenement plaats met ‘griezelige’ activiteiten en nieuwe beloningen. Daarna volgt Maliwan Takedown, met een nieuwe omgeving, een nieuwe eindbaas en verse vijanden. Tot slot verschijnt richting de winter het eerste dlc-pakket voor de game, dat zoals gebruikelijk nieuwe verhaalmissies toevoegt voor bezitters van de seizoenspas. Verdere details over de uitbreiding worden tijdens de Borderlands Show op 18 september aangekondigd.

Met de huidige en aankomende endgame content kan menig speler dus wel even vooruit, hoewel dergelijke lootshooters zich pas écht bewijzen op de lange termijn. Houd Gamer.nl dus in de gaten voor impressies van nieuwe content.

Borderlands 3 is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Lees ook de review van de game.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Steam-update verbetert vindbaarheid aanbevolen games Capcom verkoopt 2,5 miljoen exemplaren Monster Hunter World-dlc in eerste week
3

Reacties op: De endgame van Borderlands 3 houdt je nog lang bezig

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Leshrac

  • 13 september 2019 14:09
  Iets te vaak ctrl-v gedaan Jacco :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaccoPeek

  • 13 september 2019 16:05
  @Leshrac whoops, iets te veel Borderlands gespeeld vandaag… Gefixt!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheDeeGee

  • 13 september 2019 19:40
  Lees een hoop over brakke performance.

  Misschieen eerst eens fixen voor je weer geld vraagt voor DLC en Microtransactions.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.