1. Trackmania 2 Canyon

De onrealistische racegame Trackmania 2 Canyon is een absolute knaller voor elke LAN-party. De game is snel, verhoogt je hartslag en kan met velen tegelijkertijd worden gespeeld. Het is ook mogelijk om eigen racebanen te bouwen, die echt idiote vormen kunnen aannemen. Deze banen bouw je in een soort van Rollercoaster Tycoon-achtige omgeving , waarna je met vrienden de banen uit kunt proberen. Daarbij vergt Trackmania 2 Canyon niet heel veel van je computer, waardoor mensen met een mindere configuratie de game zonder problemen kunnen draaien.

2. Counter-Strike 1.6

De shooter der shooters. Counter-Strike 1.6 is een uitstekende game om met je LAN-vrienden tegen anderen online te spelen. Of juist tegen elkaar. Bij Counter-Strike 1.6 draait het om het schieten en inzicht, een spel dat niet iedereen even goed beheerst. Je hebt weinig ‘lucky shots’, wat de game nogal vervelend kan maken als één persoon overduidelijk de betere is. Maar als je zin hebt om op sommige momenten je toetsenbord op te vreten, is Counter-Strike 1.6 de aangewezen LAN-game.

3. Age of Empires 3

Eén van de leukste spellen tijdens een LAN is een strategiegame. Je bouwt samen een fort op en vecht tegen anderen of de computer, terwijl je de tactieken bespreekt en bouwmaterialen uitwisselt. De Age of Empires-reeks is wat dat betreft een ideale keus en geliefder dan bijvoorbeeld Empire Earth, dat velen toch zien als een B-versie van eerstgenoemde. Het zijn mooie momenten als jouw muur met de muur van je medespeler wordt verbonden en je samen één groot fort bouwt. Of is dat alleen mijn eigen vreemde fascinatie?

4. Unreal Tournament 2004

De meest geliefde LAN-game is misschien wel Unreal Tournament 2004. De snelle en over-the-top gameplay van de shooter wordt nog steeds enorm gewaardeerd, deels dankzij de fantastische maps. Wie kent Face Classics niet, met twee torens lijnrecht over elkaar. De map nodigt uit tot een slachtpartij. Het is de bedoeling dat je de vlag van de andere toren naar de jouwe brengt. En die opdracht is door de open ruimtes vrijwel onmogelijk – maar daardoor wel enorm leuk. Als je ogen tijdens de LAN een beetje moe worden, start dan Unreal Tournament 2004 even op. Je bent in één keer weer wakker.

5. Halo Combat Evolved (Anniversary)

Als je Halo over LAN speelt, moet je eigenlijk wel het eerste deel in de Xbox 360 doen. En vooruit, we rekenen de Anniversary-editie mee. Maar wat de first-person shooter uit 2001 voor een LAN geschikt maakt, is de combinatie van gave actie, een interessant verhaal en de mogelijkheid om in voertuigen de klimmen. De coöperatieve modus van Halo is echt gaaf om met zijn tweeën te spelen, waarbij je met je LAN-vriend het verhaal van de game doorloopt. En pas op met plasmagranaten, want die blijven ook aan je medespeler plakken.

6. Call of Duty 2

Hoewel elke Call of Duty-versie heel erg voor een LAN is geschikt, biedt Call of Duty 2 een geweldige LAN-map: Carentan. Het kleine Franse stadje is een toffe omgeving om met je LAN-vrienden tegen elkaar te knallen. Je kunt vanuit elk raampje naar de straten schieten en de kleine huisjes maken de speelstijl erg beklemmend en spannend. In Carentan kun je namelijk vanuit elke positie in je rug geschoten worden. Zelfs het machinegeweer, de beste plek in de map, is van vier verschillende posities met een sniper goed in de gaten te houden. Een enorme aanrader.

7. Serious Sam 2

Wie van knallen houdt, heeft Serious Sam wel eens gespeeld. In de game druk je meer op je muisknop dan dat je de WASD-knoppen gebruikt, wat iets over de speelstijl van de game zegt. De coöperatieve modus in Serious Sam 2 is daardoor echt om van te smullen. Je schiet beide duizenden kogels in een paar minuten en slacht honderden monsters af. Er zijn weinig games die binnen een korte tijd zoveel plezier bieden als Serious Sam 2.

8. Quake 3

Je kunt geen LAN houden zonder een potje Quake 3 te hebben gespeeld. Quake 3 is gemaakt voor de multiplayermodus, want het is echt totaal niet leuk om tegen computergestuurde vijanden te spelen. De game uit 1999 wordt tot op de dag van vandaag veel gespeeld en dat komt door de snelheid van het spel. Je weet waarschijnlijk al wat dat betekent: in de rondte rennen, springen en veel schieten. Omdat Quake 3 nog intenser is dan Unreal Tournament, zal deze game spelers misschien net iets sneller aanspreken. De wapens en gameplay in Unreal Tournament mogen dan algemeen gezien beter zijn uitgewerkt, Quake 3 beschikt over die magische funfactor.

9. Command & Conquer: Generals

Command & Conquer: Generals is niet de beste game uit de Command & Conquer-reeks, maar wel één van de leukste om over LAN te spelen. In Command & Conquer: Generals heb je de mogelijkheid om de GLA, USA of China te kiezen, die elk hun eigen voordelen en specialisaties hebben. Het spelen van een skirmish-game is erg vermakelijk, mede door de vliegtuigen en GLA die altijd een paar handige trucs achter de hand hebben. Het spel is geenszins de beste game voor een LAN, maar zelfs degenen die niet zo erg van strategiegames houden, kunnen met het gemak en de simpliciteit van Command & Conquer: Generals uit de voeten.

10. Defense of the Ancients (DotA)

De mod DotA voor WarCraft 3 is een eigen leven gaan leiden, er is zelfs een heel nieuw genre uit ontstaan: MOBA. DotA is door de hoge instapdrempel alleen wel een game die je niet snel op een LAN speelt als je er geen ervaring mee hebt. De game is een combinatie tussen een strategiegame en RPG, waarbij elke speler een held krijgt die steeds beter wordt. Het doel is simpel: je moet de belangrijke gebouwen (Ancients) van de tegenstander verwoesten. Inmiddels zijn er ook al een handjevol andere Moba-games speelbaar, maar een potje ouderwets Dota misstaat nooit op een LAN. Nog een handige tip: heb de shift-toets onder controle.

11. Atomic Bomberman

De vreemde eend in de bijt, maar een echte aanrader voor elke LAN-party. Atomic Bomberman is de eerste officiële Bomberman-game voor Windows en de arcadegame blijft tot op de dag van vandaag een hele goede LAN-game om met meerdere mensen te spelen. Het vergt inzicht, strategisch denkvermogen en veel zweetdruppels om keer op keer te winnen. Dat maakt Atomic Bomberman ook zo leuk: de potjes duren niet langer, maar blijven wel variatie bieden. De game wordt door menigeen op LANS gespeeld, mede omdat zo gemakkelijk is om snel een potje op te zetten. Bombs away!