Gamer.nl duikt in de wereld van Warhammer Online: The Age of  Reckoning. Regelmatig houden we je op de hoogte van onze avonturen.Deel 1: De eerste stappen in Warhammer Online Deel 2: Role-Play servers en dronken reuzen Deel 3: Als toerist door Inevitable City Deel 4: Moorden op het slagveld, relaxen in The Viper's Pit Deel 5: Een cape staat iedereen De eerste stappen in Warhammer Online

De MMORPG heeft het als genre best moeilijk, zeker hier in het westen. Het genre mag dan verschrikkelijk populair zijn, de markt is vrijwel volledig gekannibaliseerd door World of Warcraft. Games als Tabula Rasa en Age of Conan hebben geprobeerd wat van Blizzards marktaandeel weg te snoepen, maar hebben gefaald. Warhammer Online: Age of Reckoning is de volgende game die volgens kenners een kans maakt om de dominantie van World of Warcraft in te perken. De komende weken ga ik kijken of het erin slaagt mij weg te trekken uit Azeroth. Sinds de eerste screenshots ben ik ongekend nieuwsgierig geworden naar Warhammer: Age of Reckoning. De ontwikkelaars beloven grote veldslagen, steden die overgenomen kunnen worden, standbeelden die je voor jezelf op kunt richten en ga zo maar door. Nu ik Age of Reckoning in mijn bezit heb is het eindelijk tijd om de wondere wereld van Warhammer in te duiken. De pret begint uiteraard al bij het kiezen van je klasse. Dit is in grote lijnen hetzelfde uitgewerkt als in World of Warcraft. Leuk is dat je van vele klassen een aantal unieke elementen kunt aanpassen. De Orc is bijvoorbeeld de enige met slagtanden die je ook zelf kunt veranderen. Omdat ik iets met Orc-achtigen heb, kies ik voor de Goblin Shaman en noem ik de kleine rakker Mestvarken. Hij doet zijn aanvallen op afstand en kan zichzelf en anderen genezen. Grappig detail is dat je jouw avatar in het hoofdmenu met de muis zolang kunt ronddraaien dat hij misselijk wordt.Als je geen zin hebt om voortdurend achterom te kijken of er een vijandige speler op je afraast, kun je het beste kiezen om te spelen op een Core-server, net als ik. Vergelijkbaar met de Player versus Environment-server van World of Warcraft kun je alleen door anderen worden aangevallen als je aangeeft dat je dat wilt. De Realm versus Realm-server is dan het best vergelijkbaar met de Player versus Player-server van World of Warcraft, waarin je wel altijd aangevallen kunt worden. Maar op beide servers hoef je niet bang te zijn voor high-level mafkezen die er een hobby van maken low-level spelers in de pan te hakken. Wanneer iemand een gebied van een lager level betreedt verandert hij namelijk in een kip. Briljante ingeving van de ontwikkelaars als je het mij vraagt.

Het spel begint op de top van een heuvel. Ik begin met het uittesten welke toetsen welke functie hebben. Ik stuit al snel op 'The Tome of Knowledge'. Dit boek is je centrale bron van informatie in de game. Je kunt hier de achtergrond van het spel in vinden of zoeken naar welke opdrachten je nog niet voltooid hebt, welke mensen je ontmoet hebt, welke titels en beloningen je hebt verdiend en ga zo maar door. 'The Tome of Knowledge' is een onmisbaar hulpmiddel om het overzicht te bewaren.

Al snel krijg ik de opdracht om een standbeeld van een groep dwergen onderaan de heuvel met modder te bekogelen. Grinnikend stuur ik mijn Goblin op de dichtstbijzijnde modderpoel af en laat hem graven zoals alleen een echt mestvarken dat doet. Ik pak zoveel ik kan dragen, ren daarmee naar mijn doel, zoek een geschikt standbeeld uit en besmeer deze met modder. Een betere manier van provoceren moet ik nog tegenkomen. Terug bij de opdrachtgever krijg je een berg aan ervaringspunten. Iets verderop wijst een klein wezentje mij naar een hoop afval waar ik tussen moet gaan graven, wat leidt tot ruzie met zijn vriendjes waardoor ik geen andere keuze heb dan ze af te maken. Geniaal! De toon is gezet: dit is een spel met donkere humor, waarin je oorlogje speelt met een grote glimlach.

Nu maar hopen dat de game dit niveau en deze originaliteit vast weet te houden. Of dat zo is, ontdekken we in de komende weken. Verwacht dus regelmatig updates met onze bevindingen in de wereld van Warhammer Online.