De eerste lading PSP Minis | Gamer.nl

Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.

Tetris

Tetris is inmiddels op elk denkbaar platform uitgebracht in verschillende variaties. Deze Minis-uitvoering schaart zich in het rijtje absolute toppers voor de PlayStation Portable. Het is een moderne, fri e uitvoering van een beproefd concept. Naast de standaard spelmodus biedt de game nog een scala aan andere modi die de standaard gameplay net iets ombuigen om de variatie erin te houden. Met het behalen van bepaalde doelen verdien je beloningen, een soort van Trophies in het spel zelf. Het is ook mogelijk om filmpjes van spelers te bekijken die het scherm in recordtempo leegspelen. Na het zien van zo'n indrukwekkende prestatie is het de beurt aan jou om het te evenaren. Tetris is een tijdloze kla ieker die op elke generatie spelcomputers thuishoort. De PlayStation Portable is wat dat betreft geen uitzondering.

Funky Punch

Dit driedimensionale vechtspel heeft vrij weinig om het lijf. Het is een fighter in de simpelste zin van het woord. Je kunt kiezen uit verschillende personages, die ieder hun eigen speciale aanval hebben. Na een vechter gekozen te hebben, kun je het opnemen tegen de computer. Hierbij valt duidelijk de grote tekortkoming van Funky Punch op: de knoppen registreren de bewegingen niet soepel. Uiteindelijk maakt het niet veel uit wat je doet, het lijkt altijd meer een kwestie van geluk wie er wint. Dat kan nooit de bedoeling zijn bij een vechtspel. Daar komt ook nog eens bij dat het spel er afgrijselijk lelijk uitziet. Funky Punch is een spel waarbij je spijt voelt wanneer je het van je Memory Card verwijdert. Spijt van het geld dat je ervoor hebt neergeteld.

Kahoots

Eén van de leukste Minis die nu verkrijgbaar is. Het plezier begint al bij de presentatie: een bizar monster gemaakt van allerlei rotzooi zingt hoe het spel gespeeld moet worden. De kleurrijke graphics geven de game echt een eigen stijl mee. De gameplay is even simpel als verslavend: een mannetje loopt over blokjes en moet altijd een stuk taart pakken en de uitgang van een level bereiken. Obstakels zoals afgronden of scherpe pinnen staan in de weg en het is aan de speler om de blokken zo te verschuiven dat die obstakels overbrugbaar zijn. Natuurlijk worden er gedurende de game diverse nieuwe blokken en problemen geserveerd om de uitdaging er in te houden. Graag meer van dit soort games!

Hero of Sparta

Ondanks een spectaculair introfilmpje is Hero of Sparta simpel gezegd een low budget-versie van God of War. Je begint deze hack-and-slasher als een Spartaanse krijgsheld die, geholpen door een Griekse godin, op zoek gaat naar zijn vermiste medestrijders. Deze reis voert hem met veel hak- en beukwerk langs meerdere mythologische trekpleisters, waaronder Atlantis en de onderwereld, die gevuld zijn met de bijbehorende mythologische wezens. Onderweg vind je nieuwe onderdelen van je uitrusting en wapens die geüpgrade kunnen worden zodra genoeg vijanden van hun levenskracht zijn ontdaan: niets nieuws onder de zon dus binnen het genre. Een ander onderdeel dat rechtstreeks uit God of War lijkt te komen zijn de quick-time events en de bijbehorende brute moordanimaties, hoewel het allemaal wat houterig oogt. Desondanks is Hero of Sparta een vermakelijke game voor de vier a zes uurtjes die het duurt.

Puzzle Scape Mini

Een puzzelspel moet je telkens weer terug laten komen voor meer. Het moet niet uitmaken of je het spel drie minuten of drie uur achter elkaar speelt, je moet er geen genoeg van kunnen krijgen. Puzzle Scape Mini mist deze X-factor helaas. Het spel combineert het aan elkaar koppelen van blokken met dezelfde kleur met ondersteunende technomuziek en vreemde achtergrondscènes. Jammer genoeg leidt dit eerder af van de gameplay dan dat ze van toegevoegde waarde zijn. Wat overblijft is een puzzelspel dat wel even weet te beklijven, maar dat niet snel je eerste keus zal zijn om wat overgebleven minuten mee te doden. Mi chien start je het nog een paar keer op, maar daarna is de koek toch echt op.

Alien Havoc

Wat is dat toch met buitenaardse wezens en boerderijdieren? Ook in Alien Havoc hebben aliens het weer gemunt op de veestapel van hardwerkende boeren. Je kruipt in dit spel in de huid van een buitenaards wezen en moet een vooraf aangegeven hoeveelheid koeien kidnappen en terugbrengen naar het ruimteschip. De boeren laten dit uiteraard niet zomaar gebeuren en dus is het in deze puzzelgame zaak om zo voorzichtig mogelijk te werk te gaan. Wanneer een boer je achterna komt, kun je hem versuffen door iets naar hem te gooien, van stenen tot kolen. De gameplay is redelijk traag, iets wat de titel nogal misleidend maakt, maar het puzzelelement werkt redelijk. Vooral in de latere levels, waar het echt op timing aankomt, laat de collision detection het nogal eens afweten. Alien Havoc is een aardige game, maar ontstijgt de middenmoot niet.

Bloons

Tetris en Peggle hebben al bewezen dat het enorm bevredigend kan zijn om een scherm leeg te maken door goed te mikken. In Bloons heb je een beperkt aantal pijlen waarmee je een bepaald aantal ballonnen kapot moet schieten. Simpel qua uitleg, maar nog best pittig om goed uit te voeren. De game biedt dan ook de nodige uitdaging, maar het voelt nooit frustrerend. De presentatie oogt wel erg karig, waardoor het spel enorm goedkoop aanvoelt. Toch weet Bloons je best een paar minuten te vermaken wanneer je even op de trein zit te wachten.

Brainpipe

Brainpipe probeert trendy te zijn: het oogt zo abstract als Rez. Met flink wat vaart vlieg je door een tunnel waarin je diverse items kunt verzamelen. Onderweg kom je flink wat vijanden tegen en omdat je niet kunt schieten, moet je ze ontwijken. Een knop waarmee je je schip tijdelijk kunt vertragen zorgt ervoor dat je je ontwijkingsmanoeuvres beter kunt timen. Toch gaat de game snel vervelen. De abstracte graphics veranderen nauwelijks en eigenlijk is de game maar een saaie bedoeling. Leuk geprobeerd, maar helaas.

Sudoku

Sudoku, het populaire cijferpuzzeltje uit kranten en dagbladen, is nu ook op de PSP als PSP Minis. EA heeft zich gelukkig niet laten verleiden tot een simpele overzetting en heeft wat extras toegevoegd. Zo kunnen eigen puzzels bedacht worden en kun je het spel puzzels uit de krant voor je laten oplo en. Het is alleen jammer voor de gevorderde speler dat de hogere moeilijkheidsgraden pas beschikbaar komen zodra genoeg punten zijn verdient op lagere niveaus. Mocht je vast komen te zitten in een puzzel dan kunnen hints gekocht worden of kan een automatisch controle je eventuele fouten opsporen, maar dit gaat wel ten koste van je eindscore. Sudoku doet alles wat je zou verwachten en meer. Tel daarbij de heerlijk rustgevende Japanse muziekjes die het puzzelen vergezellen en de gemiddelde treinreis vliegt voorbij.

Vempire

In Vempire: is het de bedoeling zoveel mogelijk blokken binnen een moordende tijdslimiet uit een veld weg te spelen door minstens vier dezelfde op een rij te draaien. Dit klinkt simpeler dan het is, want tijdens het draaien wordt je dwarsgezeten door monsters die je bijvoorbeeld het zicht op het puzzelveld ontnemen. Gelukkig kun je met het goud dat je gaandeweg vindt hulpjes aanschaffen die het puzzelen wat makkelijker maken dankzij hun speciale gaven. The Blob kan bijvoorbeeld een volledige rij in één keer weggespelen zodra een specifieke combinatie op het veld wordt gemaakt. Daarnaast kunnen speciale acce oires verdiend worden door bonuslevels te voltooien die elk hun eigen voordeel met zich meebrengen. Het is wel lastig inkomen met Vempire en het eerste uurtje zal voor lichte frustratie zorgen, mede door de beperkte uitleg die het spel geeft en de hoge leercurve. Zodra je het spel door begint te krijgen en je eerste hulpjes aan je zijde kan scharen, transformeert de game in een vermakelijk puzzelspelletje.

Fortix

De ridder die je speelt in Fortix heeft maar één doel voor ogen: land terugveroveren door vijandelijke forten in te nemen. Hiervoor gebruikt onze koene ridder zijn magische grenstouw, waarmee hij door gesloten vakken te vormen het grondgebied uit kan breiden tot hij het fort heeft ingesloten. Natuurlijk laat de vijand dit niet zomaar gebeuren en bestookt hem en zijn touwtje ondertu en met kanonnen, laat draken patrouilleren en stuurt vleermuizen langs zijn veilige grenzen. Wordt de ridder of zijn touw op het veld geraakt, dan gaat hij dood en mag hij helemaal opnieuw beginnen tot het Game Over-scherm verschijnt of de tijd op is. Vanaf de hogere niveaus ga je dat Game Over-scherm van Fortix meer zien dan je lief is. Je ridder lijkt namelijk nooit haast te hebben, terwijl kanonskogels en andere gevaren razendsnel zijn. Tel daar knullig geplaatste power-ups en een gewetensloze klok bij op en er blijft een spel over dat frustrerend en goedkoop aanvoelt, en niet alleen vanwege de prijs.

Fieldrunners

Zonder twijfel één van de betere PSP Minis die verkrijgbaar is. Fieldrunners is bekend van de iPhone en ook al is de game al een jaar oud, het is toch fijn dat hij nu op de PSP verkrijgbaar is. Het is zo'n typische tower defense-game waarin je vijand na vijand moet doden voordat ze het speelveld oversteken en weg weten te komen, gegoten in een mooi tekenfilmjasje. Grafisch is de game zelfs vooruit gegaan in vergelijking met de iPhone versie. Op de PSP is de game een stuk scherper en met meer details. Enige mogelijke nadeel is de besturing: het is gewoon fijner om gebruik te maken van het aanrakingsgevoelige scherm op de iPhone, dan knoppen te gebruiken. Nu moet je de D-pad gebruiken om je cursor op het scherm te bewegen, de analoge stick om in te zoomen, de X-knop om een toren te plaatsen en te upgraden en de schouderknoppen om tu en de zes verschillende soorten torens te wi elen. Door het hectische karakter van de game kan het verwarrend zijn om al deze knoppen snel genoeg te vinden.

Mahjongg Artifacts Chapter 2

Mahjongg Artifacts Chapter 2 is een puzzelspel met de eeuwenoude Chinese mahjongtegels in de hoofdrol. Mahjong solitaire mag dan de Oosterse versie van Patience zijn, het is wel een spel voor de liefhebber. Niet iedereen zal de trage gameplay, met op de achtergrond een stereotypisch Aziatische muziekje, kunnen waarderen. Mahjong solitaire speel je door telkens twee dezelfde zichtbare stenen tegen elkaar weg te spelen. Het uiteindelijke doel is om het hele speelveld leeg te krijgen waardoor twee gouden stenen onthuld worden. Tu en de levels door wordt een verhaal in stripvorm verteld waar geen touw aan vast te knopen is. Wellicht dat het spelen van Mahjongg Artifacts Chapter 1 uitkomst zou bieden met betrekking tot het verhaal. Het is dan ook een vreemde keuze om direct het tweede deel uit te brengen zonder de spelers eerst kennis te laten maken met het origineel. Zoals gezegd: een spel voor de liefhebber.

Yummy Yummy Cooking Jam

Voor iedereen die altijd al de horeca in heeft gewild, is er nu Yummy Yummy Cooking Jam. De kunst in het spel is om zoveel mogelijk personen, van ninja's tot aliens, te bedienen voordat je restaurant sluit. Tijdens je carrière leer je telkens een stapje bij, van broodje en worstje warm maken voor een hotdog tot verschillende soorten saus en specifieke lagen tu en een hamburger plaatsen. Het niveau gaat lekker geleidelijk omhoog, waardoor je nooit het idee krijgt dat je in het diepe wordt gegooid in één van de vier verschillende restaurants. Het grote probleem van Yummy Yummy Cooking Jam is echter de besturing, die het bereiden van sommige gerechten onnodig lastig maakt. Toch maken het groot aantal levels en de geleidelijk oplopende moeilijkheidsgraad dit spel tot een goed gevuld gerecht.

BreakQuest

Wat zou de wereld een saaie, koude plek zijn zonder talloze variaties op Breakout. Wie kent het kla ieke concept niet? Men neme een balkje dat je aan de onderkant van het scherm heen en weer kunt schuiven en een balletje, die je telkens omhoog kunt laten stuiteren om verschillende blokjes weg te werken. Maar BreakQuest maakt er wel een mooi pakketje van: tientallen levels die de meest originele vormgeving hebben en talloze upgrades voor het plankje waarop je de bal rondstuitert. Erg verslavend weer.

Pinball Fantasies

Pinball Fantasies was een briljante game toen deze in 1992 uitkwam voor Amiga, en briljant is hij eigenlijk nog steeds. De vier verschillende flipperkasten hebben verschillende onderwerpen: het pretpark, spookhuis, televisiequiz en race die elk helemaal vol zitten met bonu en en verstopte extra's die noodzakelijk zijn voor die felbegeerde eerste plaats in de highscores. Natuurlijk waren online leaderboards tof geweest, of de mogelijkheid om nieuwe kasten te downloaden, maar ook zonder dat heb je voor €4,99 nog altijd een gaaf stukje gamegeschiedenis op je PSP staan.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou