De avond wordt geopend door gastheer Jeroen Pater, die tevens fungeert als warm-up voor de rest. Hij is zelf niet zo'n gamer meer, maar vermaakt het goed gevulde publiek met een aantal quizvragen uit zijn Commodore 64-tijd. Nadat de Max Payne 3-goodies zijn verdeeld onder de winnaars, is het tijd voor de zes acts. Organisator Van Hek (tevens gamerecensent van het AD) doet zelf niet mee, maar heeft een aantal comedians gevonden met voldoende gamerscore.

Van Hek legt uit waarom hij voor dit zestal comedians gekozen heeft. "Gerthein Boersma, Jeroen Koster en Eric van der Woude kende ik al omdat ik daar zelf comedy mee doe. Gerthein en Eric hebben een achtergrond in de gamejournalistiek en Jeroen is fervent gamer. Van Arie Koomen is het publiekelijk bekend dat hij veel speelt. En van Bram van der Velde had ik hetzelfde gehoord, hoewel die voornamelijk Pro Evolution Soccer speelt." Arie Koomen vult hem aan: "En Bob Maclaren is ook een redelijke gamer geworden in de loop der jaren door zijn zoon. Ik weet dat Bob een PlayStation 3 heeft gekocht."

Nieuw materiaal

Voor zo'n speciaal avondje moeten wel nieuwe grappen worden geschreven. De act van Van der Velde act gaat helaas meer over zijn stoned slacker-achtige karakter dan games zoals PES. Opvolger Koster heeft zijn act daarentegen wel gericht op spellen, maar het verse materiaal mist helaas de scherpte van een uitgedokterde set. Comedyveteraan Arie Koomen slaat echter terug. Trots staat hij met zijn Assassin’s Creed-shirt op het podium ("Rockstar vatte het goed op. Op een Nike-event zou ik met Adidas-schoenen de tent uitgeflikkerd worden."). En het nu over de Wii of Uncharted gaat, het is met name tijdens de set van Koomen duidelijk dat er genoeg over spellen te lachen valt.

Achteraf vertelt hij dat hij een deel van zijn act vergeten was, maar dat merkte het publiek amper. Koomen: "Ik had gister een stel grappen uitgeprobeerd in het Comedy Café die lekker liepen, maar ik was ze vandaag vergeten. Bijvoorbeeld opmerkingen over dat games aanzetten tot geweld. Er worden meer misdaden en moorden gepleegd vanwege een boek dan een game. Ga dus eerst die boeken verbieden, zoals de bijbel en de koran, en begin dáárna pas over games."

Gamejournalisten De ex-Lama maakt zijn set af met een hilarische anekdote over een perstrip met gamejournalisten Jan Meijroos en Jurian Ubachs. Mocht je hen ooit tegenkomen, vraag dit verhaal dan aan als verzoekje. Na Koomens optreden stapt comedian én gamejournalist Gerthein Boersma op het podium. Zijn gebruikelijke set bevat veel toepasselijk materiaal, dus het loopt lekker vloeiend door. Hij feliciteert de sponsor ook nog even met hun Power Unlimited Gold Award, "de Nobelprijs onder de games".

Collega Eric van der Woude start enigszins vertwijfeld, maar herpakt zich met een leuke set over de gamification van het dagelijks leven. Als klapper van de avond volgt ervaren rot Bob Maclaren. Het gaat niet altijd over games, maar de Nieuw-Zeelander heeft een oerdegelijke act met alle Nederlands-Engelse vertalingsgrappen die je je maar kunt wensen. De organisatie is achteraf zeer tevreden, zeker gezien de E3 erg veel aandacht wegnam. Van Hek: "Als ik zie hoe vol de zaal nu al zit voor een eerste editie...het kan alleen meer en beter worden."

Koomen wil zeker meedoen met een mogelijke tweede editie. Van Hek overweegt iedere drie maanden een Game-Comedynight te organiseren: "Ik hoop dat in de toekomst meer gamedistributeurs dit een goed idee vinden. Daarnaast ben ik aan het inventariseren welke comedians in Nederland het meeste ‘into games’ zijn, zodat we mensen hebben die actuele grappen over de nieuwste spellen kunnen maken. Met af en toe nog een oudere Street Fighter II-referentie, natuurlijk."