Achtergrond

De drie grootste eSports-evenementen uit 2016

Dota 2, League of Legends en Rocket League

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
eSports is de afgelopen jaren flink gegroeid, 2016 is daar geen uitzondering op. In het afgelopen jaar zijn weer miljoenen euro’s aan prijzengeld uitgekeerd met een prijzenpot van bijna twintig miljoen euro als hoogtepunt. De grootste evenementen van het afgelopen jaar staan hier op een rijtje.

Dota 2 - The International 2016

De moeder van alle eSports-toernooien is The International 2016. Met een prijzenpot waar de organisaties van de grootste sportevents van schrikken, is dit toernooi elk jaar weer een hele ervaring op zich. Ook afgelopen editie waren de prijzen weer ongelooflijk hoog; in totaal werd er namelijk bijna 21 miljoen dollar verdeeld over de deelnemende teams.

Niet alleen de hoge prijzenpot zorgde voor een boeiend evenement, ook de teams waren weer goed in vorm. eSports-verenigingen van over heel de wereld hadden zich maanden voorbereid op het toernooi en dat was duidelijk merkbaar, want het niveau lag torenhoog.

The International wordt al jaren gedomineerd door Chinese en Noord-Amerikaanse teams. Ook dit jaar was die hiërarchie weer aanwezig. Het Chinese Wings Gaming wist namelijk het toernooi op haar naam te schrijven en daarmee de hoofdprijs van ruim 9 miljoen dollar mee naar huis te nemen. Het Amerikaanse Digital Chaos werd verrassend tweede en won daarmee een slordige 3,4 miljoen dollar. Overigens kregen de teams die onderaan de lijst eindigden ook ruim een ton mee naar huis.

League of Legends – World Championship

The International mag dan het toernooi zijn dat het meeste prijzengeld uitdeelt, qua kijkers komt het niet eens in de buurt van de League of Legends World Championship. Tijdens dit jaarlijke toernooi komen de beste teams ter wereld samen om te strijden voor de wereldtitel en een flink geldbedrag.

De vraag is nooit welke regio gaat winnen, de vraag is eerder welk Koreaans team gaat winnen. Het was geen verrassing dat de finale een Koreaans onderonsje was tussen SK Telekom T1 en Samsung Galaxy. Na een ongelooflijk spannende partij ging SK Telekom voor de derde keer met de titel aan de haal.

League of Legends is al jarenlang de populairste game van de wereld en ook dit jaar is het aantal spelers weer gegroeid. In september, tijdens het tienjarig jubileum van ontwikkelaar Riot Games, werd bekend dat League of Legends honderd miljoen unieke actieve accounts heeft. Een groot deel daarvan kijkt ook de wereldkampioenschappen. De finale werd bijvoorbeeld door 43 miljoen mensen bekeken.

Rocket League – Rocket League Championship Series

Rocket League is zonder twijfel één van de populairste games van het moment. Niet alleen onder casual gamers is het spel zeer geliefd, ook de eSports-zijde van de autovoetbalgame krijgt steeds meer vorm. In

juli was het eerste wereldkampioenschap en afgelopen december de tweede editie, die in Amsterdam plaatsvond.

Internationale Rocket League-toernooien op locatie gaan altijd tussen Europese en Amerikaanse teams. Dit zorgt ervoor dat Europese en Amerikaanse fans altijd klaar zitten om elkaar te stangen wanneer het bij de ander niet goed gaat. Afgelopen december waren het de Amerikaanse teams die flink af lieten weten. Alle vier de Amerikaanse teams verloren in de eerste ronde en ook verder in het toernooi werd niets bereikt. Enkel het op papier zwakke team Take 3 wist een Europees team te verslaan en werd uiteindelijk vierde.

Dat het in Nederland plaatsvond was extra leuk voor Remco 'Remkoe' den Boer en Jos 'ViolentPanda' van Meurs, die uitkomen voor Northern Gaming en Mock-It Aces. Beide teams waren lichte favoriet om de titel mee naar huis te nemen, maar dat lukte hen helaas niet. De uiteindelijke wereldkampioen Flipsid3 Tactics wist beide teams neer te halen en daarmee het toernooi te winnen.

Op de hoogte blijven van alle grote eSports-toernooien? Dan kun je eSportsTV checken. Deze zender zit in het zenderpakket van onze sponsor CanalDigitaal. Meer informatie over eSportsTV kun jehiervinden.

Dit artikel delen:

Lees meer

The Legend of Zelda: Breath of the Wild verschijnt 3 maart 2017 Night in the Woods krijgt nieuwe releasedatum
3

Reacties op: De drie grootste eSports-evenementen uit 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • theoneraul

  • 12 januari 2017 20:00
  Digital chaos is meer europees dan amerikaans.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Dielicious

  • 12 januari 2017 23:39
  @theoneraul NA DOTA LUL

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TripleDad

  • 12 januari 2017 21:42
  Ik ben in DotA niet verder gekomen dan bot matches, maar mijn jongste zoon speelt het veel. Van de zomer heb ik een match mee gekeken. Het was voor mij eigenlijk niet te volgen, maar het was toch een boeiende ervaring.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.