De componisten achter de games: deel 1 - Muziek uit het land van de rijzende zon | Gamer.nl

De componisten achter de games: deel 1 - Muziek uit het land van de rijzende zon | Gamer.nl

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

We schrijven 1988. Componist Yuzo Koshiro verlaat na twee jaar ontwikkelstudio Nihon Falcom om zijn werkzaamheden als freelancer voort te zetten. In zijn tijd bij Falcom schreef hij onder andere de toonaangevende soundtracks voor en . Koshiro legde de lat hoog: niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn opvolger. Falcoms antwoord op Koshiros vertrek was het stichten van een band van profe ionele, maar toegewijde muzikanten, en daarmee de eerste gamemuziekband ooit. Ze noemden zichzelf het Falcom Sound Team jdk, waarbij niemand van Falcom zich nog kan herinneren waar ‘jdk’ ook alweer voor stond. De muziek die ze produceren is daarentegen wel onvergetelijk: van de opzwepende soundtracks van Ys, zoals recentelijk en , tot de subtiele melodieën in .

Hoewel het geen band betreft, hanteert Konami sinds eind jaren ‘80 een soortgelijke parapluterm voor al hun componisten: de Konami Kuheika Club (letterlijk: ‘Konami Square Wave Club’). Onder dit label werden onder andere geschreven en recentelijk nog de muziek voor . Ook zorgde dit team voor Castlevania-kla iekers als , en . Toen Castlevania de overstap maakte van Super Nintendo naar PlayStation en de lineaire levels plaats maakten voor Metroid-achtige gameplay, kreeg de serie ook een eigen componiste: Michiru Yamane. Haar magnus opus, de soundtrack voor , was zo vooruitstrevend dat haar naam voortaan in één adem genoemd werd met die van regi eur Koji Igarashi. Yamane hield deze sound vast gedurende , en ook tijdens haar samenwerking met Yuzo Koshiro voor . Sinds de reboot van Castlevania in de vorm van Lords of Shadow is Michiru Yamane werkzaam als freelance componiste en is haar unieke stijl hoorbaar in bijvoorbeeld .

Yuzo Koshiro

Zijn naam is al meerdere malen genoemd, maar zijn werk blijft onderbelicht; Yuzo Koshiro is nog altijd een van de meest getalenteerde componisten in de gamemuziekindustrie. Na zijn carrière bij Falcom debuteerde Koshiro in 1988 als freelancer met de kla ieke klanken van totdat hij in 1991 wereldwijd doorbrak met zijn revolutionaire werk voor . Ondertu en zette hij samen met zijn moeder en zus de studio Ancient Corp. op, en ontwikkelde hij technieken om het meeste uit de soundchip van elke console te halen, waarvan de resultaten duidelijk hoorbaar zijn in . Na zijn vijftiental werken voor SEGA’s meesterwerk , stortte Koshiro zich op eurobeat-muziek voor Bandai Namco’s -racegames. Terwijl hij werkte aan het , deed Atlus een beroep op zijn kunde voor dungeon crawler-serie . In plaats van de soundchip van de Nintendo DS te optmaliseren, gebruikte Koshiro de Japanse computer PC-8801 uit 1981 om de soundtracks voor te schrijven, om de retro-achtige feel van de serie te benadrukken. Dat Koshiro ook met echte instrumenten raad weet, liet hij onlangs horen in en zijn bijdrages aan .

Een ander muzikaal zwaargewicht dat zich ontfermde over de is Yasunori Mitsuda. Mitsuda begon oorspronkelijk als “componist” voor Square, maar na twee jaar had hij nog geen nummer mogen schrijven. Hij klopte aan bij Squares vice president, Final Fantasy-bedenker Hironobu Sakaguchi, en stelde een ultimatum: hij wilde componeren, of zou een andere baan zoeken. Sakaguchi gaf hem de kans om te debuteren met een soundtrack die vandaag de dag te boek staat als een meesterwerk: . Mitsuda werkte zo ijverig aan de soundtrack dat hij meerdere malen flauw viel op kantoor en uiteindelijk met maagzweren is afgevoerd naar het ziekenhuis, waardoor zijn leermeester, Final Fantasy-componist Nobuo Uematsu, de laatste tien tracks afmaakte. Mitsuda bleef bij Square en componeerde zichzelf legendarisch met de soundtracks van het soms Keltische , het exotische en het orkestrale . In 2001 richtte hij Procyon Studio op en zijn eigen label, Sleigh Bells. Onlangs schreef Mitsuda de soundtrack voor , maar hij bevestigt met het lichthartige -muziek dat hij oneindig beter is met kleinere bezettingen.

De leuze ‘zonder Uematsu is het geen Final Fantasy’ is er niet voor niets: Nobuo Uematsu werkt al sinds het onverwachte succes van de nauw samen met regi eur Sakaguchi. Ogenschijnlijk onvermoeid schreef Uematsu na , tot aan (ook opgevoerd tijdens Games in Concert #3, zie hieronder) en de in Final Fantasy VI toe. Pas vanaf nam Uematsu gas terug, schreef en liet XIII in zijn totaliteit over aan Masashi Hamazu, zodat hij zich kon richten op het traditioneler ingestoken Final Fantasy XIV. Ondertu en is Uematsu allang niet meer in dienst bij Square: vanaf 2004 werkt hij als freelancer aan vrijwelk elk project van vriend Sakaguchi bij Mistwalker, zoals , en . Tu en 2002 en 2010 was Uematsu actief in the progre ieve rockband The Black Mages, die hij oprichtte met twee andere componisten van Square, en bracht in die periode vier albums uit met voornamelijk . Hij is er dubbel en dwars in geslaagd om zich af te zetten tegen het kla ieke werk van zijn inspiratiebron, .

Met name op het gebied van role-playing games is de concurrentie onder Japanse componisten hevig. Als huiscomponist van Namco Bandai zette Motoi Sakuraba zichzelf op de kaart met en vergaarde internationale bekendheid met en . Met zijn veelal bombastische muziek is het geen wonder dat hij ook de soundtracks voor en recentelijk voor zijn rekening nam. Shoji Meguro, huiscomponist van Atlus, liet zich van zijn beste kant zien tijdens de duologie, maar kan ook uitstekend uit de voeten met de pop-achtige muziek uit en . Een andere veteraan op het gebied van RPG-muziek is Yoko Shimomura, moeder van de en inmiddels verantwoordelijk voor al het goeds dat hoorbaar is tijdens het spelen van . Haar werk voor Nintendo wordt besproken in het volgende deel van deze feature, evenals de muziek van andere Nintendo-huiscomponisten.


Dit artikel is geschreven door Guan van Zoggel, afgestudeerd Japanoloog. Hij heeft een half jaar in Japan gewoond en heeft een fascinatie voor alles uit het land van de rijzende zon. 


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou