Een aantal van die aanpassingen die agressieve speelstijlen belonen bepalen de snelheid van het spel. Zo is er meer goud te verdienen met het elimineren van een vijandelijke held of het ondersteunen bij het vermoorden van een vijand. Daarnaast zijn vaardigheden sneller te gebruiken om te vermijden dat het een wedstrijd wordt waarin hij of zij met het grootste uithoudingsvermogen wint. Een ander belangrijk aspect is dat willekeurige effecten op uitrusting grotendeels afwezig zijn in League of Legends, dit om ervoor te zorgen dat niet toeval, maar vaardigheden de winnaar bepalen. Zelfvertrouwen en met name zelfkennis zijn dus van groots belang wanneer een aanval ingezet wordt.

Summoner

In League of Legends neem je de rol aan van een summoner: een magiër die een held onder zijn hoede neemt op het slagveld en hem commando's geeft. De keuze uit die helden is groot, en elke held heeft zijn eigen sterke en zwakke punten. Zo is de een meer geschikt voor de frontlinie, terwijl anderen liever zo ver mogelijk van het gebeuren afstaan. Gedurende een wedstrijd verzamelt je held geld en ervaringspunten waarmee nieuwe vaardigheden worden geleerd en uitrusting gekocht wordt.

Uiteindelijk nemen twee teams van drie of vijf helden het tegen elkaar op met als einddoel de Nexus van de tegenstander te vernietigen. Voordat je echter in de buurt komt van dit voorwerp in de basis, moet je verdedigingstorens vernietigen. Dat proces is ietwat moeizaam, gezien er om de zoveel tijd minions verschijnen en je proberen van het vernietigen te weerhouden. Eerder genoemd geld en ervaringspunten verdien je door deze minions te vermoorden, of door in de nabij gelegen bossen neutrale monsters het leven te ontnemen.

Verantwoordelijkheid

Het spel is niet enkel gebaseerd op je vaardigheden, maar voornamelijk op je zelfvertrouwen en zelfkennis. De vaardigheden om situaties goed in te schatten en te anticiperen op de speelstijl van de tegenstander beslissen voor een groot deel of je als winnaar het slagveld verlaat. Het is een ware mind game waar uiteindelijk de beste tactici als winnaar naar voren komen. Spelers die als een dolle op alles afstormen ervaren al snel dat dit soort hersenloze acties enkel de dood als gevolg hebben, waardoor de tegenstander niet alleen waardevolle tijd wint om richting je basis te lopen, maar ook nog eens geld krijgt om uitrusting te kopen.

Zelfs de beste speler maakt echter wel eens een ondoordachte of overhaastte beslissing. Een tegenstander die terughoudend speelt kan immers meerdere intenties hebben. Zo kan hij op afwachtend zijn om de cooldown van zijn spreuken uit te zitten en later met alles wat hij heeft aan te vallen. Een mogelijke reactie zou dan zijn zelf in de aanval te gaan om misbruik te maken van het zwakke moment, hij heeft immers vooralsnog nog niet alle vaardigheden ter beschikking. Doe je dat, dan zou je zomaar in de val van de tegenstander kunnen trappen. Misschien staat een tweede tegenstander je buiten je gezichtsveld op te wachten waardoor je geen schijn van kans maakt. Vandaar dat de situatie correct inschatten vitaal is. Val niet aan wanneer je twijfelt, of zorg ervoor dat een teamgenoot je helpt.

Samen sterk

Uiteindelijk sta je er niet alleen voor. Vier andere kampioenen hebben elders op de kaart hun eigen verantwoordelijkheid, maar kunnen je binnen een mum van tijd ten hulp schieten om zo een onverwachte aanval in te zetten. Vandaar dat ook communiceren van groot beland is in League of Legends: je tactiek valt of staat op basis van hoe snel spelers op elkaar reageren, hoe intensief ze communiceren maar vooral hoe goed ze op elkaar zijn ingespeeld.

Samen sta je sterk in League of Legends. Dat zorgt vaak voor enorm intense momenten waarbij meerdere helden elkaar treffen . Waar het spel vaak langzaam oogt vanwege de afwachtende houding van spelers, verandert dit spontaan wanneer een team van een passieve naar een agressieve speelstijl wisselt, met als gevolg gevechten waarin meerdere helden deelnemen. Binnen enkele seconden verzamelen helden zich om een doelwit met gezamenlijke kracht neer te halen. De oppositie moet daar wederom snel op reageren en er niet alleen voor zorgen dat het doelwit overleeft, maar ook nog de kans benutten om de brutaliteit van de tegenstander af te straffen. Wat in eerste instantie oogt als complete chaos is in werkelijkheid de perfecte storm, bestaande uit goede timing, snelle beslissingen en lef.

Domineer

Een belangrijk aspect van het spel is niet alleen druk zetten op de tegenstander, maar ook je dominantie op de kaart. Verzamel geld en buffs (magie die je tijdelijk sterker maakt) door monsters in de bossen te verslaan alvorens je tegenstander daar de kans toe krijgt. Oefen druk uit op elke linie om de tegenstander niet alleen op te splitsen, maar ook om hem ervan te weerhouden een teamaanval te starten of linies te verdedigen. Uiteindelijk winnen de agressiefste spelers het spel; je wilt dus eigenlijk dat de tegenstander bang en geïntimideerd raakt om zo een mentaal voordeel te verkrijgen.

Voor buitenstaanders lijken League of Legends-wedstrijden op paringsdansjes tussen een aantal monsters dat te verlegen is om de eerste stap te zetten. Het is waar dat League of Legends niet enorm veel grootse, spannende momenten kent. Wanneer er echter confrontaties ontstaan, zijn die vaak spectaculair en intens. Het spel draait om tactieken die vaak pas over langere tijd hun ware aard laten zien en sterk afhankelijk zijn van de kameraadschappelijkheid tussen vijf spelers. Een ogenschijnlijk simpel concept, dat een enorme diepgang kent en een grote toekomst binnen de elektronische sport tegemoet gaat.