Gamejournalist Joe van Burik (23) uit Utrecht is al sinds zijn jonge jaren bekend met de razendsnelle avonturen van Sonic. Vooral het vervolg op het eerste deel sprak Van Burik aan. “Die game speelde ik toen ik zes was samen met mijn buurjongen op zijn Mega Drive. Het was een van de weinige titels die me een echt coöpgevoel gaf.” Het is geen toeval dat Van Burik tevens een groot race- en autofanaat is. “Ik zie platformspellen als racegames: je moet zo snel mogelijk van A naar B zien te komen. Het snelle van Sonic sprak me erg aan en Mario was in mijn ogen te traag.”

“Het is vooral belangrijk dat het spel goed in elkaar steekt.” Helaas was dat bij latere delen in de Sonic-serie niet altijd het geval, zo vindt Van Burik. “Ik vond dat veel Sonic-games een te vergezocht concept kenden. Er werden rare thema’s bedacht.” Naarmate de serie vorderde, kreeg de blauwe egel daarom steeds meer kritiek te verduren. Sonic The Hedgehog uit 2006 haalde zelfs dieprode onvoldoendes. “Het valt wel mee met de kwaliteit van nieuwe Sonic-games”, meent Van Burik echter. “Ik review er veel voor [N]Gamer en ik probeer altijd het cliché te vermijden waarin Sonic als vergane glorie wordt geïntroduceerd”, aldus de gamejournalist. Vooral de laatste drie jaar vallen veel Sonic-games hem niet tegen.

Unleashed

Met name Sonic Unleashed op de Wii beviel. “Die speel ik nog wel eens, met anderen op feestjes bijvoorbeeld. Als je ermee aan komt zetten, hebben veel mensen zoiets van ‘oh nee, een Sonic-game’. Maar als ze ‘m spelen, vinden ze Unleashed echt heel leuk. Ik heb wel eens meegemaakt dat gasten op een feestje de game naderhand bestelden omdat ze ‘m zo op de oude Sonic vonden lijken.”

Veel fans hopen dat het nieuwste deel, Sonic Generations, Unleashed gaat overtreffen. Van Burik is daar niet zeker van. “Ik kijk er wel naar uit, want Sega benadrukt dat het een echte Sonic-game wordt. Tijdens mijn korte speelsessie met de game zat de snelheid er inderdaad weer goed in. Helaas had de game ook een traag platformstukje en dat trekt me dan weer minder aan. Ik denk niet dat het Unleashed gaat overtreffen, maar ik geef het een goede kans.”

Een pure revelatie

De vijfentwintigjarige Thomas Magherman uit Brussel heeft een heuse Sega-verzameling. Zijn kast staat vol met spullen van de uitgever, van pluche Sonic-poppen tot de Sega Master System. Hoe staat hij tegenover de nieuwste telg? “Ik heb alle trailers bekeken en de informatie die vrij kwam over de bosses, de personages en de levels nauwkeurig bestudeerd. Eerlijk gezegd ontbreken er hier en daar wel wat noemenswaardige levels. Ik zou misschien ook één van de bosses hebben veranderd, maar over het algemeen ziet het er als een solide game uit.” Wel vindt hij de limited edition van het spel, die in België 130 euro kost, te duur. “Een schande dat ze zo gamers willen afpersen.”

Magherman werd net als Van Burik al tijdens zijn kinderjaren door de egel aangesproken. Net als veel andere Sonic-fans denkt hij met plezier terug aan zijn avonturen met het icoon. Volgens Magherman schuilt het ware geheim van Sonic in de gameplay. “Na al die jaren zie je nog altijd dat het voor die tijd een pure revelatie was. Het geniale levelontwerp, de aanstekelijke soundtrack en geweldige gameplay hielden je uren aan één stuk voor het scherm.”

Magherman hecht de meeste waarde aan zijn avonturen in Sonic 3 op de Mega Drive. “Ik kan me nauwelijks beseffen hoe vaak ik en mijn zus dit spel hebben gespeeld. Ontelbare keren hebben vloekten we op de bonusrondes. Af en toe maakten we zelfs ruzie over wie aan de beurt was om te spelen.” Maar tegenwoordig is Magherman eigen baas. En als de keus aan hem is, speelt ‘ie oude titels liever op de vertrouwde, oude platformen. Het eerste deel van Sonic dat bij Generations geleverd wordt, laat hem koud. “Ik heb al enkele games op de X360 gespeeld uit het 8- en 16-bit tijdperk, maar de besturing doet het voor mij niet. Was de originele Sonic the Hedgehog nu een HD-remake zijn geweest, dan zou het een stukje interessanter zijn geweest. Wie heeft de originele versie nu niet thuis liggen?”

Screenshots afkomstig uit Sonic Generations