Dat zijn er best een aantal, de eerste dag bleek ondanks de rustige planning redelijk hectisch. Een twijfelachtig navigatiesysteem en de onmiskenbare brakke organisatie van Sony's persconferentie zorgden zelfs voor het nodige 'spektakel'. Het afstreepfeest begon echter al bij de douane.

Mijn uitzicht

1. Jezelf vergissen in hoe ver weg de E3 nog is

2. Accreditatie regelen

3. Plannen doorspreken met hoofdredacteur

4. Bucketlist maken

5. Een ESTA-formulier aanvragen zodat ik de Verenigde Staten binnen mag

6. Liegen bij de douane over mijn baan; op journalisten hebben ze het niet zo

Toen mijn collega's zeiden dat de Amerikaanse Border Security moeilijk doet over journalisten, wuifde ik het weg als grapje. Niet veel later kwam ik erachter dat het wel degelijk een probleem kan zijn, omdat je dan eigenlijk een werkvisum aan had moeten vragen. Reden genoeg voor mij om de waarheid ietsje te verdraaien; op de vraag wat ik voor werk deed, hield ik het op 'het managen van een database voor een groot bedrijf met een aantal websites in zijn portfolio'. Vaag genoeg, en ook waar genoeg om niet spontaan liters te gaan zweten.

7. Pochen over het feit dat we in een villa zitten

*Kuch*

8. Genieten van het luxe leven dat ik een aantal dagen leid

Ik had van vorige jaren al een aantal foto's gezien, maar was nog steeds verbaasd over hoe groot het hier is. Met drie badkamers, vijf slaapkamers, een aparte bar en pooltafel (in deze ruimte moet wel porno opgenomen worden) en een eigen barbecue, ontbreekt het me nergens aan. Slaap, wellicht.

9. De mediabadge voor de E3 ophalen

De mediabadge ophalen ging verrassend soepel. Ik had enorme rijen verwacht, maar het overgrote deel van de aanwezige journalisten was op dat moment op weg naar de persconferentie van Electronic Arts. In ruil voor het vermijden van een enorme wachtrij heb ik die wel moeten missen.

10. Een persconferentie van de grote drie bijwonen

Check en nog eens check; Sony en Microsoft heb ik beide gezien. Microsoft begon goed, met een flinke portie games, verzandde in het midden met veel te veel services en kwam op het einde juist weer met te veel gameplay. Call of Duty: Black Ops 2 zag er eigenlijk best tof uit - de nieuwe gadgets leken zich goed te lenen voor eens een wat tactischere aanpak - maar dat was na twee minuten al duidelijk. De conclusie is zonder meer dat Microsoft dit najaar en in 2013 nog volop inzet op 360-games. Bij Sony was dat niet het geval, de uitgever leek zich vooral te richten op het aanjagen van eerder uitgebrachte games.

11. Zuchten bij de zoveelste grap tijdens de Ubisoft-persconferentie

De persconferentie van Ubisoft heb ik ook moeten missen, om in die tijd een Amerikaanse simkaart te halen. Twitteren door je telefoon op roaming te zetten is namelijk geen goed idee voor je telefoonrekening. Ik baal nu wel, want als ik zo de beelden terugkijk, heeft Ubisoft de andere uitgevers ver achter zich gelaten.

12. Een afspraak netjes op tijd halen

Een uur voor de Sony-persconferentie begon, zat ik al lekker buiten te genieten van het weer. Ik had mijn toegangsbewijs al laten zien en was dus verzekerd van een plek. Dat uurtje zal waarschijnlijk de boeken ingaan als een van de weinige momenten dat ik overdag uit mijn neus kon vreten. Of van een van de verschillende gerechten die Sony aanbood.

 Wat voorafging aan de Sony-persconferentie

13. Een afspraak missen

De persconferentie van Sony heb ik uiteindelijk ruim gehaald dus, maar soepel ging het niet. Ik had ook twee uur van tevoren nog geen barcode ontvangen om binnen te mogen. De enige houvast was dat ik ergens op een lijst stond, maar dat bleek dan weer een andere lijst te zijn dan degene die Sony Europa had. Net toen ik afgewimpeld werd, kwam er iemand van Sony België om me uit de brand te helpen. Voorlopig kan ik deze dus nog niet afstrepen. Wat jammer nou!

14. Een afspraak vergeten

15. Een afspraak ‘vergeten’

Een paar weken geleden kreeg ik van Sony de uitnodiging om een Move-game te bekijken, die iedereen wel zou aanspreken. Gezien mijn drukke schema, besloot ik deze lekker laten te hangen. 'Voor iedereen leuk' betekent in mijn ogen vaker 'voor niemand echt interessant'.

Toen kwam het nieuws dat Heavy Rain-maker Quantic Dream een game zou aankondigen op de E3. Even dacht ik dat ik zojuist een afspraak hiervoor had afgewimpeld, maar het zal eerder om het Wonderbook-accessoire gaan - ik weet het nog steeds niet zeker wat het exact is. Nog steeds zonde als ik die zou moeten missen, trouwens. Het kan na uDraw en Skylanders wel eens de nieuwe geniale ontdekking in de kindermarkt betekenen.

16. Misbruik maken van mijn persbadge

17. Mezelf ergens naar binnen lullen

18. Producers lastige vragen stellen

19. In slaap vallen bij een presentatie

20. Een eigen schrift creëren tijdens het maken van aantekeningen

21. Acute writer’s block ontwikkelen

Nee hoor, gaat prima tot nu toe.

De E3-persconferentie van Microsoft, pre-Usher

22. Een langere tekst schrijven dan de presentatie die ik gezien heb

23. Enthousiast doen voor de camera

24. Nepenthousiast doen voor de camera

25. Gamer.nl-awards ophangen op de beursvloer

26. Een hamburger eten bij de in-N-out Burger

27. De Gamer.nl-community bij de E3 betrekken

28. Zorgen dat bezoekers me gaan volgen op Twitter: @MCvro

Deze is in zekere zin gelukt, ik heb er inmiddels een aantal followers bij. Sluit je vooral nog aan trouwens, er is nog steeds genoeg plek. Ik ben zo veel als mogelijk (en als mijn telefoon toestaat) aan het tweeten over wat ik op de beurs zie. Vandaag voegde dat misschien niet bijster veel toe - jullie konden zelf de streams volgen - morgen kan ik hopelijk al wat korte impressies geven van games.

29. Smeken zodat jullie me echt besluiten te volgen

30. Een boothbabe

Ik ben nog niet op de beursvloer zelf geweest, dus deze kan ik nog niet afstrepen. Dat is de enige reden, eerlijk waar.

31. Mark aansporen dat hij weer zulke fijne muziek gebruikt voor de video's.

Mark is op dit moment al een intro voor onze video's aan het maken, er is alleen nog geen materiaal van mijn kant om er een gehele reportage van te maken. Wel kan er alvast muziek gekozen worden. Welke dat is, durf ik nog niet te zeggen. Ik durf het 'm ook niet te vragen - hij heeft zich momenteel afgezonderd in het washok om alvast wat editwerk te doen.

Zoals je ziet, ik heb aardig doorgewerkt om de bucket list af te werken. Of zou ik gewoon een lijst hebben opgesteld die zichzelf afvinkt, zoals de achievements in sommige games? Maakt niet heel veel uit trouwens, ik moet er nog een kleine 20 aan toevoegen en daar ben ik ook nog wel even zoet mee. Die hebben echter betrekking op de vier dagen na de E3, waarop ik mogelijk een road trip naar Death Valley ga maken. Wat ik daar allemaal voor lijstwaardigs kan doen, zie ik over een aantal dagen wel weer.