1. Vastgeroeste top
De twee spelers die de afgelopen vijf jaar het meest nadrukkelijk hun stempel hebben gedrukt op de voetbalgeschiedenis zijn ongetwijfeld Ronaldo en Messi. Qua goals, prijzen en status representeren zij de crème de la crème van het voetbalwereldje. Aan wie je de voorkeur geeft is vooral een kwestie van smaak. Sinds Messi werd gecontracteerd als gezicht van de Fifa-reeks kiest EA Sports echter steevast voor Messi. Ook al kende Messi niet zijn meest sprankelende jaar voor zowel Barcelona als Argentinië, met een rating van 93 start hij het Ultimate Team-seizoen toch fier bovenaan de lijst van beste spelers. EA Sports gaat daarmee voorbij aan de openlijke kritiek die Messi het afgelopen jaar te verduren kreeg. Al is de werklust van Messi wel flink omlaag gehaald in vergelijking met Fifa 14.

Fifa 15

2. Nederlands glorie is klein maar krachtig
Ons chauvinistisch hart bonkt al snel: Robben verstoot op de derde plek zijn clubgenoot Ribery. Wat ons betreft meer dan terecht. Eindelijk wordt Robben erkend als een van de beste voetballers ter wereld na een tweetal seizoenen waarin hij Bayern München naar een Champions League-overwinning schoot en de aanjager was van een ontketend Oranje. Met zijn snelheid en dribbels is hij al jaren een dreigende speler in zowel de echte wereld als in Fifa, maar met meer overzicht en scorend vermogen is hij nu één van de waardevolste spelers van de wereld. Nu nog even een EK of WK winnen.

De tweede Nederlander die we tot de wereldtop mogen rekenen is Van Persie. Al heeft de spits van Manchester United wel wat van zijn status moeten inleveren. Hoewel hij in het seizoen 2012/2013 Manchester United nog in zijn eentje naar het kampioenschap schoot, was zijn laatste seizoen flets. Dat hij met een rating van 88 achter Suarez en Ibrahimovic nog steeds wordt erkend als twee na beste spits is toch wel enigszins opvallend. Zeker, Van Persie heeft exceptionele kwaliteiten waardoor hij in potentie zelfs de allerbeste van de wereld zou kunnen zijn, maar gezien zijn huidige gebrek aan scherpte en finesse was een iets lagere rating meer op zijn plek.

Dat er verder geen Nederlanders in de lijst staan is niet heel erg verrassend. Ondanks dat spelers als Wijnaldum, Blind en De Vrij boven zichzelf uitstegen op het WK, zijn het individueel geen spelers die een echte topclub als Real Madrid, Bayern Munchen of Manchester City zouden versterken. Vooral qua snelheid en fysiek komen dergelijke spelers (nog) niet in aanmerking voor een plek in de top 50.

Fifa 15

3. Schijt aan transfersommen
We moeten EA Sports de credits geven dat ze overduidelijk geen rekening houden met de exorbitante bedragen die clubs tegenwoordig betalen voor middelmatige spelers. David Luiz, dat blinde paard die de bank warm hield bij Chelsea en de Duitsers zeven keer een vrije doorgang bood, ging voor 50 miljoen naar PSG, maar dat levert hem geen plekje op in de top 50 van Ultimate Team. Hetzelfde geldt voor Alexis Sanchez. Die ging van de bank van Barcelona naar de basis van Arsenal, maar we zien nog geen wereldtopper in hem. EA Sports ook niet. Ook andere middelmatige spelers die zijn aangekocht voor een wereldbedrag, zoals Hulk en Fellaini, ontbreken terecht in de lijst.

4. De dominantie van Spanjaarden
Wat ons eveneens opvalt is het hoge aantal Spanjaarden in de top 50. Hetgeen toch opmerkelijk is na het laatste WK. Xabi Alonso en Sergio Ramos kunnen daar nog fantastische Champions League-prestaties tegenover zetten die hun hoge positie nog verantwoorden. De ratings van Casillas, Martinez en Busquets zijn wat ons betreft echter veel te hoog. Iniesta kan met zijn rating van 89 zelfs op een zesde plek rekenen en dat vinden we hoogst opmerkelijk. Met zijn techniek en overzicht speelt hij weliswaar altijd een aardige wedstrijd, maar bij Barcelona werd hij het afgelopen jaar veelvuldig aan de linkerkant geposteerd. Daar maakte hij op ons niet zo veel indruk.

5. Overschatte talenten
Talenten worden vaak beoordeeld op hoe goed ze kunnen zijn, niet hoe goed ze echt zijn. Toegegeven, het is ook ongelooflijk lastig om een jonge speler te beoordelen. Een speler als Depay kan de ene wedstrijd een 9 scoren, maar de volgende wedstrijd net zo goed een 4. Naar onze mening heeft EA Sports de meeste talenten realistisch beoordeeld, op twee na: Hazard en James Rodriguez. Hazard prijkt op de tiende plek, boven soortgelijke spelers als Bale en Reus. We hebben Hazard bij Chelsea weliswaar een aantal schitterende dingen zien doen, maar in beslissende topwedstrijden en bij België ook net zo hard door de grond zien zakken. James Rodriguez was de hype van het afgelopen WK en de enige reden om het afgelopen jaar naar AS Monaco te kijken. Een rating van 86, wat net zo hoog als Rooney, Di Maria en Müller, is wat ons betreft echter nog te veel eer.

Fifa 15

Ondanks enige vraagtekens, snappen we dat EA Sports met het maken van een dergelijke lijst niet te benijden valt. Hoe vergelijk je bijvoorbeeld in hemelsnaam de waarde van Neuer met die van Ibrahimovic? Daarnaast is er nog genoeg ruimte om de ratings aan te passen, iets wat in Fifa ook vaak genoeg gebeurt. We verwachten in ieder geval nog een hoop verschuivingen en verassingen in de lijst. Spelers als Ramsey, Sturridge of Oscar zien we dit jaar bijvoorbeeld best uitgroeien tot wereldtoppers. Of misschien wel Depay? Fifa-spelers kunnen in ieder geval, ondanks wat twijfelachtige keuzes, tevreden zijn met de aandacht die EA Sports besteedt aan het correct presenteren van de parels van het voetbal. Daar wordt Fifa 15 alleen maar beter van.