Achtergrond

De beste tweaks voor Batman: Arkham Knight

Dit is niet de port die Gotham nodig heeft

Geschreven door Wilbert Meetsma op
“This is how the Batman died”, klinkt het aan het begin van Arkham Knight. Profetische woorden, want de pc-versie heeft het nog geen week overleefd. Voor iedereen die zijn geld nog niet heeft teruggevraagd, hebben wij het internet afgestruind op zoek naar tips om de prestaties te verbeteren. Daarmee hopen we een antwoord te vinden op een vraag die je niet zou verwachten bij een AAA-game: valt Batman: Arkham Knight voor de pc nog te redden?

Er is veel mis met Arkham Knight. Niet het spel zelf – daar valt ontzettend veel plezier mee te beleven – maar vooral de prestaties van de pc-versie zijn de bron van veel verontwaardiging. Het begint al met de onverklaarbare limiet van dertig frames per seconde. Prima speelbaar – zolang je dat getal haalt, tenminste – maar er bestaat geen zinnige reden om überhaupt een limiet te hebben. De oplossing is te vinden in Batman Arkham Knight\BMGame\Config\BmSystemSettings.ini. Zoek naar de regel MaxFPS=30.000000 en verander het getal in wat je maar wilt. Simpel zat.

Op zestig frames per seconde is de motion blur een stuk beter te verdragen.

Het bevrijden van de framerate is slechts de eerste stap, want de verguisde beperking blijkt een masker voor het onderliggende probleem van Arkham Knight. Van enige optimalisatie is geen sprake. Of je nu een monsterbak met twee Titan X-kaarten op het spel loslaat, of – zoals wij – het waagt met een enkele GTX 970, een consistente zestig frames per seconde is onhaalbaar. Zeker als je in de Batmobile door Gotham City scheurt, kan de framerate zonder pardon richting de veertig en zelfs dertig zakken. God verhoede dat je in het bezit bent van een AMD-videokaart, want dan duikt de framerate zelfs onder de tien. Met een Core i5 4690K, 16GB RAM, GTX 970 en een ssd halen we gelukkig zonder problemen een minimum van dertig fps. Met een pc die de belachelijk hoge systeemeisen ruimschoots overtreft, mag dat ook wel.

De eerste plaats om frames te winnen zou het menu voor de grafische opties moeten zijn, maar dat valt tegen. Een effectieve manier om Arkham Knight sneller te laten lopen is het verlagen van de resolutie naar 1280 bij 720, maar dat voelt alsof we tien jaar terug in de tijd gaan. Als we kijken naar de overige opties moeten we even slikken. Arkham Knight kent namelijk erg weinig instellingen om mee te werken. Anti-aliasing is handig om kartelranden mee weg te werken, maar het spel vertelt ons jammer genoeg niets over het type. Uitzetten kan helpen als je elke frame nodig hebt, maar spelers die consistent de dertig plus halen, kunnen het net zo goed aan laten staan. Voor mensen die het met minder goddelijke hardware moeten stellen kan het wellicht schelen, maar Texture Resolution, Level of Detail en Shadow Quality deden niks om de minimale framerate omhoog te stuwen. Als iemand weet waar de hoge Texture Resolution is gebleven, horen we het graag.

Verre van ‘The Way it’s Meant to be Played’

Dan resten er nog de Nvidia GameWorks-instellingen. Na lang speuren hebben we geen idee wat de Enhanced Light Shafts moeten doen. Op de framerate heeft het in ieder geval geen effect. Enhanced Rain kunnen we alleen opmerken als de Caped Crusader zijn vleugels spreidt en er een wolk van druppels van zijn cape spettert. De overgebleven twee instellingen maken meer verschil. Interactive Paper Debris maakt gebruik van PhysX voor extra ronddwarrelend papier en Interactive Smoke/Fog laat rook en stoom realistisch reageren op bewegingen. Zeker laatstgenoemde geeft het racen met de Batmobile extra pit, maar je betaalt ervoor met broodnodige frames. Nog erger, in ons geval crasht de game regelmatig met GameWorks ingeschakeld, soms zelfs binnen een minuut. We laten deze gimmicks daarom lekker voor wat ze zijn.

Let op de onscherpe texture op het paneel en het ontbreken van schaduwen bij de bedrading.

Wellicht is het voor de meeste lezers een open deur, maar AMD-bezitters dienen ver weg te blijven van Nvidia GameWorks. Als Nvidia-kaarten al moeite hebben met deze opties, mag het geen verrassing zijn dat AMD-gpu’s in snikken uitbarsten zodra je hen blootstelt aan deze foefjes. Ook The Witcher 3 bevatte een dergelijke truc, die veel slechter liep op kaarten van het rode kamp. Een tip voor SLI/CrossFire-gebruikers: zet het uit. Twee samenwerkende kaarten doen met het Arkham Knight paradoxaal genoeg slechter dan een enkele videokaart.

Aan de in-game instellingen hebben we dus niet veel. Dan moet het maar op de moeilijke manier. De meeste tweaks zitten verborgen in de .ini-bestanden. Met name BmSystemSettings.ini belooft een goudmijn te zijn, al blijft het gokken welke wijziging werkt en welke de game laat crashen. Zo zien we AmbientOcclusion – dat objecten subtiel een eigen schaduw laat werpen – netjes staan tussen de tientallen instellingen. Apart genoeg staat dit al op True, terwijl de pc het enige platform is dat het zonder deze belichtingstruc moet doen. Ook het veranderen van Anisotropic Filtering, waarmee oppervlakken er goed uitzien als je ze vanuit een hoek bekijkt, lijkt niets uit te maken.

Een vaak genoemde tip is om in het bestand MotionBlur op False te zetten. Een goed idee, want zeker op dertig fps is de blur te nadrukkelijk aanwezig, maar dat leidt onherroepelijk tot een crash tijdens het opstarten. Alleen als je ook DepthOfField uitzet, ben je af van de excessieve blur. Dit is wel gelijk de nucleaire optie, want je schakelt zo gelijk elke vorm van post-processing uit. Arkham Knight ziet er dan uit als Arkham City, maar dit aan twee kanten snijdende mes is misschien de enige hoop voor hen die wanhopig wachten op een speelbare game. Houd er wel rekening mee dat veel spelonderdelen als de kaart, counter-indicatoren en elk holografisch scherm niet meer functioneren. Voor sommigen is het voldoende om AllowRadialBlur op False, MotionBlurSkinning op 0 en MobilePostProcessBlurAmount op 0.0 te zetten.

Zonder enige post-processing ziet Arkham Knight uit als een ander (en ouder) spel.

Voor de gezegende enkeling

Voor de ‘lucky few’ die de game wel op een fatsoenlijke framerate kunnen spelen, maar nu last hebben van textures die te laat inladen, heeft Steam-gebruiker Kaldaien een oplossing gevonden. Zoek in BmEngine.ini (in dezelfde map als BmSystemSettings.ini) naar de kop [TextureStreaming]. Zet MinTextureResidentMipCount op 7, Poolsize op 768, HysteresisLimit op 30, MinEvictSize op 9, MinRequestedMipsToConsider op 9, MinTimeToGuaranteeMinMipCount op 5, UseTextureFileCache op False en tot slot bAllowSwitchingStreamingSystem op True. Bovenstaande tweaks zijn nodig omdat Arkham Knight ervan uitgaat dat de game een framerate rond de dertig aanhoudt. Tot slot kan deze laatste prestatietip de game wat soepeler aan laten voelen: zoek in BmEngine.ini, onder [Engine.Engine], naar MinSmoothedFrameRate en zet deze op 58 en zet FrameRateLimitingSetting op 8. Zet vervolgens bij [Engine.Client] MinDesiredFrameRate op 60.000000.

Mocht de game om wat voor reden dan ook niet meer opstarten na de tweaks in dit artikel, kun je zonder problemen de gewijzigde bestanden verwijderen. De game maakt deze automatisch aan tijdens de eerstvolgende keer dat je Arkham Knight opstart.

Na deze opsomming van graphics-gerelateerde aanbevelingen resten er twee tips die ons erg hebben geholpen tijdens de sisyfusarbeid om Arkham Knight op een waardig niveau te krijgen. Allereerst hoef je niet meer te wachten op alle logo’s tijdens het opstarten, door ‘-nologo’ (zonder aanhalingstekens) toe te voegen aan de Launch Options in de Properties van Arkham Knight in Steam. Ook weigerde aanvankelijk onze Xbox 360-controller dienst, maar nadat we in Apparaatbeheer bij Universal Serial Bus-controllers alle VirtualXinput-apparaten verwijderden, werkte de gamepad eindelijk.

Zonder Depth of Field werken veel onderdelen van het spel niet naar behoren.

Is dit veel werk om Arkham Knight fatsoenlijk te laten draaien? Absoluut. Als je de kans hebt om Batman: Arkham Knight voor de consoles te halen, willen we je dit daarom met klem aanraden. In een jaar waarin we van een aantal uitstekende pc-versies van AAA-games kunnen genieten – denk aan GTA 5 en The Witcher 3 – is de huidige staat van Batman: Arkham Knight ronduit onacceptabel.

Dit artikel delen:

Lees meer

Arkham Knight-mod laat spelers met andere personages spelen Zelda: Ocarina of Time vanaf donderdag op Wii U VC
14

Reacties op: De beste tweaks voor Batman: Arkham Knight

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Xanadu

  • 29 juni 2015 12:18
  Ik haal gewoon 60fps op een 2500k+GTX970, zonder gekke tweaks.
  En vele andere gamers ook.
  In de batmobile kan het zakken naar 40+.
  Het cappen van de FPS (op bv 60) kan overigens wel zinnig zijn. Je GPU hoeft dan niet te blazen om frames eruit te persen die je 60hertz monitor toch niet kan weergeven.
  Daarnaast is het volgens mij ook nodig voor vSync.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 29 juni 2015 14:03
  Volgens mij is het beter voor een gpu om een constante load te hebben, in dat geval dus geen fps-lock en een load van 98-99% zoals witcher 3 dat wel altijd weet te halen…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xanadu

  • 29 juni 2015 16:05
  Volgens mij klopt daar niks van. Kan geen info vinden die dit ondersteund. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 29 juni 2015 16:18
  nah, mijn gedachte is dat een constante load ook een constante temperatuur betekend en het uitzetten en weer inkrimpen van de componenten minder vaak gebeurd. Daardoor zou de kaart mssch iets langer mee kunnen gaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Xanadu

  • 29 juni 2015 20:03
  Hehe, leuk bedacht. :) Maar ik denk dat de fan over het algemeen eerder zal slijten dan de andere componenten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  rudeycapone

  • 30 juni 2015 00:01
  Vsync zorgt er voor dat de frames gelijk gelopen met de refresh rate van jouw monitor. Dit elimineert screen tearing, de balken die door het scherm lopen wanneer jouw GPU meer frames de deur uit stuurt dan de monitor aankan. Het nadeel hiervan is dat deze techniek zorgt voor input lag. Een game kan responsiever aanvoelen zonder vsync. Daarom zweren sommige gamers dit ook compleet af, vooral bij fps.

  Je GPU zal te allen tijde die frames de deur uitsturen, tenzij je een softwarematige oplossing gebruikt zoals MSI Afterburner of AMD Dynamic Frame Rate Control om daadwerkelijk 60 frames te bufferen. DFC moet overigens nog uitkomen.

  Een fps cap is niet nodig voor vsync, maar zonder vsync zul je dus niet meer dan 60 frames zien (tenzij je een monitor hebt die > 60 frames ondersteunt) en slurpt jouw grafische kaart gewoon zoveel energie als nodig. Omdat 'ie technisch gezien nog steeds 200 frames rendert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 29 juni 2015 12:58
  Ik speel met 30fps lock aan en sinds ik geforce experience heb verwijderd heb ik geen last meer van crashes…
  Met battlefield 4 heb ik datzelfde probleem gehad.
  Naar mijn idee zijn de textures ook van hoge kwaliteit op normal, hogere kwaliteit dan de very high texturen van gta V.
  Maargoed ik erger me niet zo aan 30fps en met een gtx980 SC en alles op max vind ik het er behoorlijk goed uitzien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 29 juni 2015 13:06
  Werkt prima hier. 2500k + 16gb + 980

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BertThaBest

  • 29 juni 2015 13:27
  Als ik dit zo lees dan ga ik toch maar lekker voor een ps4 in plaats van een bak geld neertellen voor een pc, met een boel potentieel gezeik van hier tot tokio. En als ik ergens een hekel aan heb dan is het elektronica dat niet doet wat het moet doen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  crptc

  • 29 juni 2015 14:09
  Kan me voorstellen dat de pc's het zwaar hebben. Speel het zelf op de ps4 maar ik was onder de indruk van de graphics en de draw distance. Boven op een gebouw kan je erg ver weg nog mensen zien lopen en dingen zien gebeuren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DonnyLegend

  • 29 juni 2015 14:24
  Ik heb vanaf dag 1 al motion blur en DoF uit maar heb niet de bugs die hier genoemd worden gelukkig. Dat is dan ook gelijk het hele probleem aan dit spel; er is niks consequents aan en het is één groot samenraapsel van problemen. De ene persoon draait met de grootste bout kaart die er is deze game nog beter dan iemand met een 970/290.
  Bedankt voor de tips, heb wat aanpassingen gemaakt in de engine settings, hoop dat het nu weer wat beter loopt.

  EDIT: Heeft niks geholpen, alleen erger gemaakt. Heb de backup file maar terug gezet. Desondanks weet ik vrijwel zeker dat het bij anderen wel gewoon werkt. Iron Galaxy logic.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 29 juni 2015 17:18
  Voor iedereen met een 600, 700 of 900-serie: probeer NVIDIA GEFORCE EXPERIENCE eens van je computer te verwijderen! Daarna herstarten en naar mijn ervaring crasht het spel dan niet meer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Miknic1982

  • 29 juni 2015 18:37
  Belachelijk dat je dit als gamer moet doen, om een spel fatsoenlijk te kunnen spelen tegenwoordig..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SkyScourge

  • 29 juni 2015 19:04
  Ik wacht wel gewoon tot er een fatsoenlijke patch uitkomt. Wacht nu ook met spelen. Heb tijd zat en genoeg andere games te spelen in de tussentijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.