Bezoek de website van Gamer.nl met je browser om de filmpjes te kunnen bekijken.

Sinds de Steam Workshop mods voor Skyrim accepteert, zijn er al honderden mods toegevoegd. Je installeert de mods via Steam met één klik op de knop. De Steam Workshop bestaat voornamelijk uit aanpassingen die de beleving van Skyrim net iets beter maken, zoals snellere paarden, meer toverspreuken, realistischere bloedspetters of de briljante ‘houd gewoon eens even je kop dicht, NPC!’-mod. Onderstaande mods zijn al langere tijd beschikbaar en hoeven niet goedgekeurd te worden door Valve. Een mod waardoor je kinderen kon vermoorden, is namelijk alweer van de Steam Workshop afgehaald.

1. High Definition Texture Pack
De immense wereld van Skyrim bracht ook een aantal nadelen met zich mee. Eén van de grootste nadelen waren de graphics: het is wel mooi, maar niet prachtig. Met de HD Texture Pack van Bethesda, een officiële, maar wel gratis download, krijgt je Dovahkiin plotseling realistisch haar op zijn armen. De gehele wereld van Skyrim is onder handen genomen en oogt net wat minder blokkerig dan normaal; het water glanst meer en je kunt de groeven in rotsmuren met nog minder moeite tellen. Deze officiële mod neemt ongeveer drie gigabyte in, maar je krijgt er een geheel nieuwe kijk op de wereld van Skyrim voor terug.

2. Star Wars lightsabers
Mijn liefde voor fantasy wint het vaak van sciencefiction, maar het beste is een combinatie van deze twee. Dat kan met de lightsaber-mod voor Skyrim. En ja, dat klinkt net zo geniaal als dat het in werkelijkheid is. Met de mod wordt het mogelijk om in Skyrim lightsabers te smeden die je kunt gebruiken als wapen. Ze zijn in allerlei kleuren beschikbaar en maken precies  het nostalgische geluid dat je uit de films kent. Het ziet er misschien vreemd uit als je met je lightsaber door een middeleeuws kasteel loopt, maar episch is deze mod zeker.

3. SkyUI
Eén van de grootste ergernissen voor PC-gamers is het belabberde inventaris-menu. De ontwikkelaars van SkyUI hebben dit probleem aangepakt. Door het simpele menu, de kleine icoontjes en de handige indicatoren worden al je verzamelde zwaarden, harnassen en drakenbotten heel overzichtelijk weergegeven. SkyUI bevat zelfs een heuse zoekbalk, waarmee je elk item snel kunt vinden. In de nieuwste versie van de mod worden alle gevonden spullen handig gesorteerd, waardoor je bijvoorbeeld een kist met items niet meer hoeft te doorzoeken. Het lijkt een kleine wijziging, maar het kan je op den duur uren verloren speeltijd schelen.

4. Animal & Creature Pack
Als het HD Texture Pack nog niet genoeg is, kun je altijd nog het Animal & Creature Pack installeren. In plaats van de standaard wolf, rat, sabeltand tijger en mammoet wordt Skyrim gevuld met dieren met een verschillend uiterlijk. Deze diversiteit doet de game goed, want de zoveelste wolvenaanval is een stuk leuker als de ene wolf wit is en de andere zwart. De paarden zien er met name een stuk beter uit. De vacht glimt, hun manen schitteren en de hoeven zijn een stuk realistischer. En aangezien het paard één van je belangrijkste compagnons is, is deze make-over helemaal niet verkeerd.

5. No Spiders Mod
Niet alleen meisjes zijn bang voor spinnen, ook jongens kunnen leiden aan arachnofobie. Ik moet bekennen dat ik soms ook een rilling kreeg als weer een zo'n ontiegelijke dikke spin op mij af kwam gekropen, maar die walging waardeerde ik juist wel. Wie hier niet van houdt, kan beter de No Spiders Mod installeren. De spinnen in Skyrim worden dan vervangen door krabben of beren. Laatstgenoemde is vrij hilarisch om te zien, want de beren bewegen niet echt: ze zweven. Ook de armen bewegen niet, waardoor ze in een soort van omhelzingshouding op je af komen gezweefd. Al duizenden mensen hebben de ontwikkelaars bedankt, want sommigen hebben echt met dichtgeknepen ogen en het geluid uit in lopen hakken op spinnen totdat er geen één meer over was.

6. Skyrim 3D map
Het wordt ook wel de Google Streetview van Skyrim genoemd. De normale map is nog steeds beschikbaar, maar hoe meer je inzoomt in de 3D-map, hoe gedetailleerder je de wereld ziet. Van bovenaf zijn de steden even indrukwekkend om te bezichtigen en ook de route naar quests kan hierdoor een stuk beter worden uitgestippeld. Het komt namelijk geregeld voor dat je een grot of altaar niet precies kunt vinden. Hierdoor wordt de mod een beetje als cheaten gezien, maar dat valt eigenlijk wel mee. Het grootste profijt is dat je een route van tevoren goed kunt bekijken, afgezien van het feit dat het gewoon een hele toffe mod is.

7. Portal
SPACE! WE'RE IN SPAAAAAAAACE! Wie Portal 2 heeft gespeeld, zal de lieve en vooral domme gele space core - die met zijn hele robotziel houdt van de ruimte - niet zijn vergeten. Deze kenmerkende robot, die tot het einde van Portal 2 hilarisch blijft, kan door de mod worden gevonden in Skyrim. De space core, net neergestort uit de ruimte, kun je meenemen en heeft verder geen doel in het spel. Zet 'm in je huis op een mooie plek, zodat hij je altijd begroet als je binnenkomt. En zeg nou zelf, je wordt zijn zinnetje 'space best place!' toch nooit zat?