1. Bandolier – Bags and Pouches
Drakenbotten zijn zwaar. Het is één van de eerste regels die je in Skyrim leert en niet zonder reden: als je na een gevecht met een grote draak de botten meesleept, verkoop je ze óf sla je ze meteen op. De mod Bandolier – Bags and Pouches geeft je iets meer vrijheid bij het maken van deze keuzes, want het biedt je de mogelijkheid om een bandelier te dragen. Een bandelier wordt ook wel een patroontas genoemd en bestaat uit verschillende buidels aan één lange riem. In kun je op zeven plekken een buidel plaatsen. De bandelier wordt van zwart leer en riemen gemaakt en vergroot je draagcapaciteit behoorlijk: door een grote buidel neemt je draagcapaciteit met 100 punten toe (ter vergelijking: je begint Skyrim met een draagcapaciteit van 300 punten). De mod Bandolier – Bags and Pouches is daarmee niet alleen handig, zo’n bandelier ziet er bij de juiste outfit ook nog eens heel tof uit.

2. Dawnguard Paladin Armor
Wie ondergetekende al wat langer kent dan vandaag, weet dat ik een groot liefhebber van de Middeleeuwen ben. Het is daarom niet verwonderlijk dat ik door de Dawnguard Paladin Armor meteen verkocht was. Het harnas is gebaseerd op de Paladin-klasse die je in veel andere games ziet: een heilige ridder die naast zijn zwaard ook magie uitstekend beheerst. Het Paladin-harnas is enkel beschikbaar voor de Dawnguard-uitbreiding van Skyrim en oogt ietwat futuristisch door de helm en grote beschermplaten. Naast een zwaar harnas krijg je ook een schild, zwaard en kruisboog met bijbehorende pijlen.

3. New Bard Songs
‘Oh, there once was a hero named Ragnar the Red, who came riding to Whiterun from old Rorikstead.’ Na honderden uren Skyrim heb je soms wel eens genoeg van Ragnar the Red en de andere liedjes. New Bard Songs voegt vijf nieuwe nummers toe aan Skyrim, hoewel het wel allemaal covers zijn. De ontwikkelaar van de mod heeft voor covers gekozen om de lipbewegingen ongeveer gelijk te houden met de tekst van het nummer. Drie nummers zijn van Malukah, een zangeres die met Skyrim-covers een ware YouTube-hit werd. De nieuwe nummers kunnen zowel door mannelijke als vrouwelijke bards worden gezongen en zijn een leuke variatie op het huidige liedjes-aanbod van Skyrim.

4. Real Rain CoT
De mod Real Rain CoT maakt de regen in Skyrim meer natuurgetrouw. Flinke druppels die met bakken uit de lucht vallen: het lijkt net echt. Bethesda heeft de regen wat minder opvallend gemaakt om de focus op het spel te houden in plaats van op de grote regendruppels, maar dat is een foute keuze geweest. Real Rain CoT geeft je echt het idee dat je in de regen loopt en tijdens een heftige regenbui kan de natuur zelfs het zicht belemmeren. Je hoeft geen framedrops te verwachten met de mod, want Real Rain CoT verandert enkel twee texture-bestanden. De mod gaat ook goed samen met Lightning during Thunder Storms.

5. Arrows Stick
Soms kan een simpele mod zo belangrijk zijn. Arrows Stick (de naam zegt het al) zorgt ervoor dat er meerdere pijlen in een mens of beest blijven steken. Als je in Skyrim een salvo pijlen op iemand afvuurt en de vijand vervolgens dood op de grond ligt, is het aantal pijlen dat uit zijn lichaam steekt altijd een beetje onbevredigend. Arrows Stick laat je wel twaalf pijlen in iemand schieten en die blijven allemaal in het lichaam steken: ook als de vijand nog levend is. Dat levert soms vrij hilarische beelden op, maar aan de andere kant is het wel eens vervelend als je volger nog met een paar pijlen in zijn hoofd achter je aan blijft lopen. Dat nemen we dan maar voor lief.

6. Bluecreek Estate
Het grote landgoed Bluecreek Estate is prachtig stuk grond om in je bezit te hebben. Je vindt er onder andere een goudmijn, bubbelbad en een kluis voor al je kostbaarheden. Het huis bestaat uit twaalf kamers en je hebt een eigen balkon en vijf knechten die altijd voor je klaar staan. Bluecreek Estate komt tevens met een kleine missie: vermoord alle bandieten en koop uiteindelijk het landgoed van de oorspronkelijke eigenaar. Daar zit – afhankelijk van je speech-vaardigheid – wel een flink prijskaartje aan vast: 81.000 goudstukken. Voor de beginnende Skyrim-speler is het dus nog even doorsparen geblazen.

7. Bandit Eyepatch
Arrrrrrrrr! De piratenooglap was een veelgevraagde mod en met Bandit Eyepatch kan de ooglap eindelijk aan jouw personage worden toegevoegd. De ooglap is zelf te fabriceren of te koop bij Grelka’s winkel in Riften. Op dit moment kan de ooglap enkel door mensen, de Khajit en Argonians worden gedragen. Het maakt niet uit of je een helm of kap draagt. Een toffe eigenschap van de Bandit Eyepatch is de mogelijkheid om de ooglap te upgraden en zelfs te betoveren (enchanten), waardoor je het item heel specifiek op je huidige harnas aan kunt passen. De ooglap is zowel links als rechts te dragen en vrees niet: je kunt in het first person-perspectief alles nog gewoon zien.