Homo Sapiens

Misschien een beetje een vreemde naam, want wij dachten direct aan een mod die ons duizenden jaren terug in de tijd plaatst met slechts een speer en wat sabeltandtijgervellen. Homo Sapiens is echter een mod die zich vooral richt op de onderontwikkelde beschavingen in Noord- en Zuid-Amerika, Oceanië, Azië en Afrika.

Wij waagden in het origineel al een poging met de Azteken, maar kwamen er al snel achter dat we uiteindelijk niet waren opgewassen tegen de machtige conquistadores. Dit om de simpele reden dat de game weinig groeimogelijkheden biedt voor deze minder ontwikkelde landen. Met deze mod behoort dat misschien wel tot het verleden en kun je ook buiten Europa genieten van een stevig robbertje vechten of wat diplomatie met je buren. Tegen de tijd dat die vervelende Spanjaarden komen heb je misschien wel genoeg rijkdom en land verzameld om ze partij te bieden. De mod telt 240 nieuwe landen, 5 nieuwe overheidstypes en zelfs een nieuwe eenheid, meer dan genoeg te ontdekken dus.

Homo Sapiens EU 4 mod

Arial Font Mod

Waarschijnlijk is dit niet de meest indrukwekkende mod wat betreft inhoud, maar niettemin vinden wij dit een hele geode toevoeging. Wie net als ons al veel te veel gegamed heeft in het donker en vaak veel te laat naar bed gaat, zal ongetwijfeld hebben gemerkt dat de oogjes s’avonds wat minder ver open gaan. En dat kleine, irritante fontje van Europa Universalis 4 aakt het er allemaal niet eenvoudiger op. Voor iedereen die met hetzelfde probleem kampt, hebben we nu de Arial Font Mod. Het enige wat deze mod doet is het originele font vervangen door onze oude, bekende fontvriend Arial. Dit lettertype is niet alleen wat voller, maar ook een stuk scherper dan het origineel, waardoor we nu ook vanop een afstandje kunnen lezen dat onze Casus Belli geslaagd is.

The Empire of the Cage

“In het jaar 1440 na Christus vond er een gigantische eruptie plaats ergens in het dunbevolkte gebied van Baja California. Vanuit het ontstane gat in de grond arriveerden de demonische legers van Megido Rose, alles verslindend wat op hun pad kwam. Niet kort daarna volgde een buitenaardse invasie in de Mojave-woestijn en een ijsberenhorde die alle noordelijke gebieden tot as verbranden en zelfs de grenzen van Long Beach bedreigden. Om het allemaal nog erger te maken, declareerden de Commune van Slechte Mensen zichzelf onafhankelijk in de lelijkste stad van de wereld, Fresno. Dankzij dit alles lag het eens machtige Rijk van Cage in puin. Gereduceerd tot een nietig staatje. Maar niet alles is verloren!”

Zo begint de intro van de mod The Empire of Cage en het is een opmaat tot de herrijzenis van het eens zo machtige Rijk van Nicolas Cage. Lukt het jou om Cage en zijn volgelingen weer tot grootse glorie te herstellen? Met een onfeilbare man als Cage zou dat een peulenschil moeten zijn. De mod zelf is echter gebouwd door een amateur en kent hier en daar wel wat bugs. Ook lukt het niet altijd om de mod überhaupt te starten. Maar voor wie het wel voor elkaar krijgt kan zelfs buurland The Bees het vuur aan de schenen leggen. “Argh, NOT THE BEES!”

Empire of the Cage mod EU IV

Timeline 9999

Al uren en uren in de game gestoken en nog steeds klaagt je vriendin niet over te weinig aandacht en ligt je kat nog heerlijk te spinnen in zijn mandje? Download dan de Timeline 9999-mod en ga lekker door tot het jaar 9999. Wat moeten we hier verder nog over zeggen?

Roman Empire

De afgelopen maand hoorden we zo af en toe wat gamers zich afvragen welke game nu beter was: Total War Rome 2 of Europa Universalis 4? Eerlijk gezegd vinden wij dat je niet hoeft te kiezen, omdat beide games hun eigen charme en kwaliteiten hebben. Maar voor de twijfelaars is er nu een oplossing in de vorm van de Roman Empire-mod. Een mod die jou in staat stelt om het Romeinse Rijk onder je hoede te nemen.

Wie de juiste condities bereikt met de Italiaanse of de Byzantijnse natie kan uiteindelijk voor de keuze worden gesteld om verder te gaan als het voormalige Romeinse rijk. Uiteraard met bijpassende voordelen zoals een beter belastingstelsel, een uitstekend leger en bijzonder efficiënte bouwmethodes. Je krijgt nu dus eindelijk de kans om te kijken wat er zou gebeuren met de wereld als die Romeinen wel aan de macht waren gebleven.

Roman Empire mod EU IV

Religions of the world

Geloof speelt een belangrijke rol in Europa Universalis 4. En dat geldt natuurlijk ook voor de mens an sich. Daarom is het prettig om te weten dat er een Europa Universalis 4-mod is die ervoor zorgt dat nieuwe godsdiensten (en alles wat daar op lijkt) worden toegevoegd aan de juiste regio’s. En dan vooral regio’s die in het origineel wat weinig aandacht kregen. Denk bijvoorbeeld aan de Sikh in India. Deze geloofsovertuiging zal een veel grotere rol gaan spelen en direct een stempel drukken op de ontwikkeling in deze gebieden.

Maar de mod richt zich ook op kleinere aanpassingen zoals de naam Voodoo die wordt veranderd in Vodun en de Inca-koning die nu, zoals het hoort, Sapa Inca wordt genoemd. Het lijken misschien onbelangrijke details, maar in een game zoals Europa Universalis 4 kan de juiste godsdienst een wereld van verschil maken.

Religions of the World mod EU IV