Met de uitbreiding Gods & Kings is al veel veranderd en verbeterd in Civilization V, maar het kan altijd beter. We hebben daarom een aantal van onze favoriete mods geselecteerd. Door het enorme aanbod zien we ongetwijfeld wat over het hoofd. Laat ons daarom vooral weten wat jouw favoriete mod is.

Let op: Sommige mods conflicteren met de uitbreiding Gods & Kings, let daar op tijdens installatie.

Civilization Nights

We beginnen met de meest uitgebreide mod van allemaal: Civilization Nights. Door Nights veranderen belangrijke gameplay-elementen in Civ V, worden extra eenheden en gebouwen geïntroduceerd en nieuwe spelmechanismen toegepast. Het is zo omvangrijk dat het meer aanvoelt als een uitbreiding, zoals Gods & Kings, dan als een eenvoudige mod.

Een belangrijke aanpassing is de toevoeging van happiness. Dit vervangt unhappiness in de gewone Civilization V en zorgt er onder andere voor dat je een bepaald niveau van geluk moet hebben om militairen te kunnen trainen. Verder zitten er veel nieuwe technologieën en politieke keuzes in en is er flink aan de kunstmatige intelligentie gesleuteld. Computergestuurde tegenstanders reageren nog steeds niet perfect, maar wel een stuk beter. Deze korte beschrijving doet Nights echter geen eer aan. Voor een volledig overzicht van de aanpassingen moet je daarom op het forum kijken.

Het enige nadeel: de mod werkt momenteel niet echt goed met de Gods & Kings-uitbreiding.

Tweede Wereldoorlog

Een andere immense mod is R.E.D. WWII Edition. Deze mod verandert Civilization V in een strategisch oorlogsspelletje, goed vergelijkbaar met het bordspel Risk. Er zijn tientallen unieke eenheden toegevoegd, de A.I. is aangepast en er worden mechanismen geïntroduceerd voor het versterken en terugtrekken van eenheden. Momenteel zijn er vijf extra beschavingen zoals Engeland en de Sovjet-Unie beschikbaar, maar de mod wordt regelmatig geüpdatet met nieuwe content. Het is misschien niet helemaal historisch correct, maar wel een interessante manier om de Tweede Wereldoorlog te beleven.


Bijzondere religies

Met de komst van Gods & Kings zijn er religies bijgekomen. Dat zijn er veel, maar lang niet genoeg volgens een aantal modders. Speciaal voor mensen die ook uit bijzondere religies willen kiezen, is er het Strange religion-pakket. Daarin zitten een stuk of twintig nieuwe religies zoals: Satanisme, Scientology, Jediism en de godsdienst van de onzichtbare roze eenhoorn. Lekker gek natuurlijk, maar het kan altijd vreemder. Om te mogen kiezen voor een volledig idioot geloof is er de Pastafarian-mod en kun je het Vliegende Spaghettimonster aanbidden.

Lord of the Rings & Game of Thrones

Voor de fantasyliefhebber is er ook genoeg te vinden in de Steamworkshop. Lord of the Rings-fans kunnen spelen met de Rohan-beschaving onder leiding van Théoden. Unieke eenheden zijn de Rohirrim-ruiters en de Royal Guard. De 'gewone' stal is vervangen door de Meara Stable. Om daar echt van te genieten moet je de Middle Earth-kaart installeren en nog even wachten op de extra beschavingen van Isengard, Elven en Gondor.

Game of Thrones is momenteel een stuk populairder dan LotR en daarom zijn er wat meer mods voor te vinden. Een mooie mod is, heel toepasselijk, Game of Thrones. Hierin zitten wat mappacks en beschavingen die in de wereld van het fantasyverhaal thuishoren.

Extra beschavingen

Nieuwe beschavingen zijn eigenlijk altijd de moeite waard. Interessante en goed uitgewerkte beschavingen komen meestal van een bepaalde modder, het is daarom nuttig om die personen in de gaten te houden. Gebruiker Tomatekh heeft bijvoorbeeld twee nieuwe beschavingen voor Gods & Kings. Zowel The Goths als Sumer zijn de moeite waard om te installeren. Scotchandcake maakt vooral beschavingen die uit andere spellen komen, zoals Final Fantasy. Los is de mod met Che Guevara ook leuk om uit te proberen.

Postapocalyptisch

De Civ 5-modders houden van rampscenario's. Hoe slechter het met de wereld gaat, hoe beter de mod. Op de kaart Ice meteorite survival speel je in een besneeuwd gebied, met heel weinig middelen tot je beschikking. Het doel is simpel: overleef. Dat gaat nog wat verder in Zombie Apocalyptic Survival, waarbij je in een wereld vol zombies moet overleven. Het concept is beter dan de uitwerking, maar toch de moeite waard. Virus 2012 is een variatie op deze mod.


Kaart van Nederland

Hoewel we sinds Gods & Kings met Willem van Oranje kunnen spelen, is er geen Nederlands gebied waarin je een beschaving kunt beginnen. Elke echte Nederlander moet daarom de map The Netherlands downloaden. Zonder bergen, dus extra pittige gevechten.

Gebouwen upgraden

Een relatief simpele, maar leuke mod is Buildings – Upgrade System. Het stelt je in staat om bestaande gebouwen te upgraden. Aanvankelijk lijkt het een makkelijke oplossing om gebouwen te verbeteren, maar omdat het vrij duur is, is het niet onbeperkt te gebruiken. Het brengt op een leuke manier een nieuwe strategische laag aan.

Kleine aanpassingen

Dan zijn er ten slotte nog twee kleine mods. Met Simple Spacebar kun je met je spatiebalk een beurt eindigen, in plaats van met Enter. Onnodig, maar stiekem toch handig. Ook is er het broodnodige Simple Clock. Dan kun je namelijk zien dat je alweer veel te lang zitten te spelen.