The Settlers 7

De vroege renaissance in Europa is de setting van The Settlers 7: Paths to a Kingdom. Opnieuw bouw je koninkrijken op en maak je de concurrentie een kopje kleiner wanneer zij een bedreiging beginnen te vormen. Dorpje voor dorpje zet je een stap in de richting van totale overheersing. Moeiteloos brengt de game je vervolgens terug naar de oude glorie van klassieker The Settlers III.

Naast het bouwen houd je je ook bezig met je leger, de wetenschap en handel. Zelf bepaal je waar je de focus op legt. De basis blijft lekker simpel, wat de gameplay alleen maar ten goede komt. Wie op zoek is naar een relaxed strategiespel is bij The Settlers 7: A Path to a Kingdom aan het juiste adres.

Lees onze review van The Settlers 7: A Path to a Kingdom

SimCity

Oef! Als er een game veel kritiek over zich heen heeft gekregen is het SimCity wel. De stedenbouwgame had het natuurlijk ook niet gemakkelijk met zo’n indrukwekkende reeks aan voorgangers. Nu pakte EA het ook niet bijster slim aan, waardoor het veel fans al het harnas in joeg voordat ze goed en wel aan de game waren begonnen. En dat is zonde.

SimCity is namelijk geen slechte building game. Nog steeds is het heerlijk om een prachtige stad vanuit het niets op te bouwen. Terwijl je de financiën op orde probeert te houden, werk je ondertussen aan een weg die het ene deel van de stad met het andere deel verbindt. Toch is SimCity wel een spel vol gemiste kansen, waarvan er een aantal overigens via mods op te vangen zijn.

De uitbreiding Steden van de Toekomst wist helaas ook weinig soelaas te bieden, maar desalniettemin blijft SimCity een fijne city builder. Dus heb je de game nog geen kans gegeven, overweeg het dan op zijn minst nog één keer.

Lees onze review van SimCity: Steden van de Toekomst

Sid Meier's Civilization V

Hoewel het bouwen in deze game slechts een onderdeel is van een groter strategisch geheel, kunnen we deze titel niet overslaan. Samen met de twee uitbreidingen die sinds de release van de game in 2010 zijn uitgekomen, is Civilization V een zeer compleet pakket dat naast uitdagend tactisch geweld, ook fijne meditatiemomentjes biedt.

Sid Meier’s Civilization V laat je eerst boerderijen, monumenten en mijnen bouwen voordat je je in urenlange oorlogen stort. Zo werk je langzaam maar zeker naar een solide basis toe, die je in staat stelt om de wereld te veroveren. Vervolgens is het vooral bouwen aan een leger en een goede strategie om dit in de praktijk te brengen. Keuzes maken op topniveau!

Lees onze review van Civilization V: Brave New World

Banished

Eenmansstudio Shining Rock Software heeft het op zich genomen om een geheel eigen building game te maken. Dat op zich is al te prijzen en het resultaat mag er zeker zijn. In Banished ben je niet constant bezig met het geluk van je inwoners, maar is het puur overleven. Banished brengt een natuur die zowel keihard als vrijgevig is. Het levert een interessant systeem op, dat na verloop van tijd helaas iets van uitdaging mist.

Daar staat tegenover dat Banished wel heerlijk voortkabbelt met zijn ploeterende inwoners en fijne sfeer. Wie op zoek is naar een lekker zen-momentje, kan terecht bij deze survival city builder.

Lees onze review van Banished

Anno 2070

Aan de top van de building games staat al jarenlang de Anno-serie. De games sloten we dankzij de fijne onbewoonde eilanden, prachtige verkenningsschepen en lieflijke nederzettingen al snel in ons hart. De diepgaande strategiereeks ging terug van de 17e eeuw naar de 15e eeuw, en heeft langs deze historische route inmiddels de 21ste eeuw bereikt.

In deze meest recente Anno-game komen we vanwege het futuristisch tijdvak bijna in SimCity-achtige sferen. Toch voel je vrijwel onmiddellijk dat je met een Anno-game in de weer bent. Zo voorzie je je nederzetting al snel van de primaire behoeftes alsof het 1404 is.

De uitbreiding Deep Ocean, die in 2012 verscheen, bleek qua content niet de meest indrukwekkende, maar verbeterde wel de gameplay, waardoor het geheel een stuk complexer werd. En wie stiekem nog verlangt naar een iets ouderwetsere Anno-game kan nog altijd aan de slag met de free-to-play-versie.

Lees onze review van Anno 2070: Deep Ocean

Minecraft

In vergelijking met de rest van de namen op deze lijst, is Minecraft wellicht een vreemde eend in de bijt. Maar met de manier waarop Minecraft bouwen een compleet nieuwe draai heeft gegeven, mag deze game simpelweg niet ontbreken in dit artikel.

De pc-versie van de game bereikte al het magische aantal van 100 miljoen geregistreerde spelers en dat is niet zonder reden. Minecraft biedt namelijk de ultieme vrijheid voor bouwliefhebbers. Wil je een stad à la Anno 1602 hebben? Dan bouw je die toch gewoon. Tuurlijk, zo simpel is het in de praktijk niet, maar dat de mogelijkheden eindeloos zijn, blijkt wel als je op Google naar ‘The Golden City Minecraft’ zoekt.

Lees onze review van Minecraft

Tropico 4

Net als in de voorgaande delen kruipt de speler in building game Tropico 4 in de huid van dictator El Presidente. Dit betekent weer flink bouwen aan een perfect eiland inclusief waterpark, winkelcentrum en beursgebouw. Uitkijken is het zoals altijd voor de rampen zoals tornado’s en vulkaanuitbarstingen. Ten opzichte van de eerdere Tropico-games is er niet heel veel veranderd, maar dat is in het geval van Tropico 4 niet per se negatief.

Tropico 4 stuurt de speler namelijk op een welverdiende vakantie, waar het in een fijne sfeer politiek bedrijven, voorzieningen opzetten en een toeristenindustrie opbouwen is. Het levert wellicht niet de meest state-of-the-art vakantie op, maar wel een fijn rustpuntje in een drukke werkweek.

Lees onze review van Tropico 4

Wellicht hebben we jouw favoriete building game gemist. Geef dat gerust in de comments aan. Welke building game mogen Gamer.nl-bezoekers absoluut niet overslaan?