Achtergrond
Beste Games

De beste 25 games van 2016

Volgens Gamer.nl

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

5. Civilization 6
Ontwikkelaar: Firaxis Games | Platform(s): pc, Mac

Met vijfentwintig jaar houdt de Civilization-serie het langer vol dan sommige Chinese dynastieën, maar dat betekent niet dat de illustere reeks van turn-based strategiegames op zijn lauweren rust. De vervolgen op Sid Meier’s meesterwerk durfden het aan om telkens weer te sleutelen aan de beproefde formule – bouw een rijk dat zich door de eeuwen heen ontwikkelt en andere beschavingen overwint – en deel zes richt zich ditmaal op een centraal onderdeel van de game: de steden.

Civilization 6 ziet er betoverend mooi uit. De procedureel gegenereerde speelkaarten leveren al geloofwaardig uitziende werelden op, maar het is genieten om te zien hoe je steden van gedaante wisselen naarmate de tijd verstrijkt. Of het nu gaat om de bescheiden hutjes van je City Center in 4000 v. Chr., de vuurtoren in je haven die ’s nachts de naastgelegen buitenwijk verlicht, de duellerende ridders in de arena van je Entertainment District, of de hijskranen van je industrieterrein; de steden zitten boordevol prachtige details.

Civilization 6 is in veel opzichten de beste Civilization-game tot nu toe. Nog nooit was Civ zo diepgaand en zo rijk aan mogelijkheden. De wonderschone presentatie en de ongemeen goede gameplay houden de aandacht echter stevig vast, tot in de late uurtjes.

4. Uncharted 4: A Thief’s End
Ontwikkelaar: Naughty Dog | Platform(s): PS4

Verwacht van Naughty Dog geen draconische maatregelen om de Uncharted-formule op zijn kop te zetten. A Thief’s End blijft trouw aan zijn voorgangers, en dat is helemaal niet erg. Uncharted-fans krijgen exact wat ze verwachten: na Among Thieves de beste game in de serie en een afsluiter die zijn roots geen moment vergeet. Wie is Nathan Drake? Antwoord: een verzameling pixels en polygonen die zijn bedenker in tien jaar tijd zag uitgroeien tot een van de beste gamestudio’s op aarde.

De presentatie, de acteerprestaties van Nolan North, Troy Baker en de rest, het menselijke verhaal, de geslaagde humor, de toegankelijke mix van uitdagende gameplay-elementen, het doseren van spektakel, het temporiseren, de hoge pieken en vooral de vaardigheid om alles samen te brengen tot één kwalitatief ongeëvenaard pakket.

Naughty Dog zet eens te meer zo’n hoog niveau neer dat we weinig anders kunnen dan applaudisseren. A Thief’s End is een passend einde voor de Uncharted-reeks. Het combineert alles wat de vorige games zo populair maakte tot een lang, robuust, gevarieerd en persoonlijk avontuur.

3. Doom
Ontwikkelaar: id Software | Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Holy shit. id Software heeft met Doom een knetterharde shooter afgeleverd die ook na het einde nog nagalmt in je gamerzintuigen. Niet omdat het verhaal nou zo indrukwekkend is, of de multiplayer uitblinkt, maar om de simpele reden dat de game zo ontzettend lekker wegschiet. Bovendien raakt de game op heel veel vlakken de juiste snaar en weet het moeiteloos de oude Doom te laten herleven.

Vooral indrukwekkend is de manier waarop id Software je door de game heen sleurt op een bijna hypnotische wijze. Doom is niet bang om zoveel en zo vaak mogelijk alles uit de kast te trekken. Dat betekent enerzijds dat je al vrij vroeg in de game bijna je hele arsenaal en zowat alle monsters voorbij hebt zien komen. Anderzijds betekent het ook dat in sommige kill chambers daardoor alle registers worden opengetrokken en je niet raar moet opkijken wanneer er twee Pinky’s, zes Cacodemons, vier Revenants, twee Barons of Hells en als toetje nog een duo Mancubi voor je neus staan.

De vele verwijzingen naar het origineel en evenzoveel van de belachelijk chaotische gevechten op locaties die het je dun door de broek laten lopen. Doom is gewoon weer Doom, in ietwat modern jasje, en daar zijn we id Software zeer dankbaar voor.

2. Overwatch
Ontwikkelaar: Blizzard Entertainment | Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Content. Het woordje keert vaak terug op Gamer.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld over de hoeveelheid maps of modi in een game. Een weelde aan content is soms essentieel wil een game een goede game zijn, maar voor écht goede games gaat de contentvlieger vaak niet op. Rocket League, Team Fortress 2 en Counter-Strike zijn goede voorbeelden van games die in kwaliteit goedmaken wat ze op kwantitatief vlak laten liggen. Overwatch is ook zo’n game.

Overwatch is bij uitstek een game voor iedereen: zowel beginnende shooter-spelers als ervaren rotten halen er plezier uit. Dankzij de vele verschillende krachten van alle Heroes is er altijd wel een leuke speelstijl waarin je je ook als leek kunt specialiseren. Je hoeft echt niet bang te zijn dat je ‘te slecht bent’ voor Overwatch. Iedereen kan ermee uit de voeten.

De beste Hero-shooter ooit én de leukste competitieve shooter van het moment komt uit de stal van een ontwikkelaar die nog nooit een shooter gemaakt heeft. Overwatch is online met vrienden leuk voor jong en oud, ongeacht de hoeveelheid shooters die je achter de kiezen hebt. Op ieder platform is dit competitief meesterwerk een kandidaat voor game van het jaar.

1. The Witness
Ontwikkelaar: Thekla Inc. | Platform(s): pc, PS4, Xbox One

Zonder introductie val je de kleurrijke wereld van The Witness binnen. Je stapt een prachtig hofje binnen, met muren als enige bewijs van beschaving. Een tutorial of wat voor uitleg dan ook blijft uit, een heads-up display ontbreekt en niemand komt je vertellen wat de bedoeling is.

Totdat je ineens voor een beeldscherm staat, met dikke draden die van het scherm naar zware poorten lopen. De eerste aha-ervaring ontstaat en je rent als een kind op speurtocht achter de draden aan om te zien waar ze toe leiden. Het spel is begonnen. Op speelse wijze verken je de verlaten wereld, die op een kussentje hier en een glaasje daar compleet uitgestorven lijkt. Brokstukken van gebouwen suggereren dat de wereld in verval is, maar gek genoeg is alle elektronica in perfecte, bijna steriele staat.

Waar reguliere avonturengames hun puzzels met een verhalend sausje voorzien, vormen de raadsels in The Witness juist het verhaal. Dit is een reis langs honderden obstakels die met de wereld om je heen zijn op te lossen. Altijd blijven leren is daarbij het credo.

Uiteindelijk zoek je In The Witness naar de manieren waarop ontwikkelaar Jonathan Blow (bekend van indie-klassieker Braid) je wil laten nadenken, wat origineel en uitdagend is. Zo je kennis – of die van de makers eigenlijk – opdoen is tegenstrijdig, want het streven naar wijsheid is iets dat idealiter uit eigen belang gebeurt. Maar The Witness (be)loont als je de geheimen van het eiland leert en absorbeert. Doe je het goed, dan tref je een achtergrondverhaal met een aantal interessante filosofische overwegingen. The Witness is volgens de Gamer.nl-redactie de game van het jaar 2016.

De 25 beste games van 2016 is samengesteld en geschreven door de gehele Gamer.nl-redactie.

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. De nummers 15 t/m 6
 3. De nummers 5 t/m 1

Dit artikel delen:

Lees meer

Bouw je eigen game-pc deel 9: Kabelmanagement en onderhoud Het beste van 2016 - Gamer.nl-Podcast 99
43

Reacties op: De beste 25 games van 2016

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Red Dead Demon

  • 26 december 2016 10:56
  Wauw, ik heb nog geen een game van de hele top 25 gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Footy

  • 26 december 2016 11:40
  @Red Dead Demon

  Ik slechts 2. De rest zijn niet mijn soort games. Ben blijkbaar 1 van de weinigen die niet van shooters en rpg's houd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:51
  @Footy Als je niet van shooters houdt dan valt de helft al af. Hopelijk eens een goede rts voor 2017. Wel zin in.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:49
  @Red Dead Demon Kan ik me wel voorstellen. Je hebt aan 1 spel soms genoeg voor een heel jaar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Red Dead Demon

  • 27 december 2016 15:28
  @rohirrimdwarf
  Nou inderdaad. Ik ben het hele jaar alleen maar The witcher games aan het spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheRussian

  • 27 december 2016 03:07
  @Red Dead Demon

  Ik ook niet. Mijn broertje is wel met Pokemon Sun bezig ( en hij laat zijn 2DS gewoon niet los ).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fappingsnake

  • 26 december 2016 11:15
  Geen last guardian ? wtf

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • G.T

  • 26 december 2016 11:40
  CiV 6 op plaats 5 met de meest ontiegelijk slechte AI ooit, wat het gewoon de game verschrikkelijk saai maakt en voorspelbaar… ongelofelijk..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • DunkieXL

  • 26 december 2016 11:50
  @G.T Is al gepatched en je kunt natuurlijk ook Multiplayer spelen. (wat niet weg neemt dat een slechte AI in een game niet normaal is)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:45
  @G.T Jammer dat de redactie niet de kennis heeft over het spel civilization 4 + de vele overhauls die vele jaren het spel hebben verfijnd en geperfectioneerd. Civilization 6 is zeker een goed begin (de animaties van de leiders zijn fantastisch goed), maar komt nog in de buurt van de grootheid van civilization 4. (civ 5 ook niet trouwens tot de dag van vandaag dus dat is geen schande)

  Zelf zou ik xcom 2 een beter plekje gunnen op de lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 12:46
  @G.T Het is inderdaad niet moeilijk om op de hoogste moeilijkheids graad met een dual map de tegenstander te verslaan binnen 50 beurten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • anyaka

  • 26 december 2016 12:05
  Mijn game van het jaar is Dark Souls 3
  Eervolle vermeldingen: Rise of the Tomb Raider, Overwatch, WoW Legion

  Teleurstellingen van het jaar: Mighty Nr9 (laatste keer dat ik ooit een game kickstart) en Doom (glory kills hebben de game voor mij verneukt, ik haat glory kills), Dishonored 2 (staat van game op release)

  Aantal games wil ik nog kopen maar tot die tijd kan ik die niet beoordelen. (Dishonored bv, maar aangezien die een hoop stront was op release wacht ik wel tot de steamsale volgend jaar dan weet ik ook zeker dat die goed gepatched is)

  Voor de rest heb ik niet veel games gespeeld die dit jaar uit zijn gekomen vooral omdat er niet veel bijzonders uitkwam als het op rpg's aankomt, hoop dus dat volgend jaar een beter rpg jaar wordt voor PC :)

  Jullie nummer 1 is een gametype dat mij totaal niet aanspreekt en die ik dus zelf nooit op nummer 1 zou zetten aangezien ik deze nooit zou spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • ReRo

  • 26 december 2016 12:27
  Geen planet coaster?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • coola

  • 26 december 2016 13:12
  Voor mij staat final fantasy xv op nummer 1 gevolgd door uncharted 4

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • MaTriX

  • 26 december 2016 13:27
  Mooie lijst aan games met veel titels waar ik hetzelfde over denk kwa meningen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ries

  • 26 december 2016 13:55
  Raar dat The Division er niet tussen staat, bedoel die game is van ver gekomen…met 1.10 is het echt een hele goeie en mooie (ps pro) mmo. Had het een periode niet meer gespeeld maar nu sinds 2 weken speel ik het weer geregeld, mede door die briljante sfeer die goed past bij deze tijd van het jaar. Met Uncharted en Ratchet & Clank ben ik het eens, 2 kunstwerkjes van hoog niveau. Destiny en Division staan vastgeroest op schijf, ook TESO wat stiekem best een leuke mmo is ook….zeker voor die 2 tientjes toen :). Het is en blijft persoonlijk natuurlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mrhotshot85

  • 26 december 2016 14:21
  @Ries Inderdaad. Slechte zaak. Ook voor mij is dat 1 van de games die ik nog steeds zo nu en dan even opstart. Samen met FFXV en Overwatch maken die mijn top 3 van dit jaar compleet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • rohirrimdwarf

  • 26 december 2016 15:41
  @Ries Heb zelf the division nooit aangeschaft vanwege de recenties toendertijd over het verhaal. Wat me toch wel het meeste aansprak. Multiplayer is toch wel een afknapper voor mij persoonlijk om een fps wel of niet aan te schaffen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • yuck0

  • 28 december 2016 05:10
  @Ries
  The Division doet echt heel veel goed. Maar het bullet-sponge principe haalt alle positieve punten weer onderuit. En alles is vreselijk politiek correct waardoor elke vorm van sfeer of stijl ontbreekt.
  NPC's zeggen wat je verwacht, praten allemaal hetzelfde, elke vorm van dialoog dient het flinterdunne verhaal.

  Ik ben bang dat je een van de weinige bent die de game daadwerkelijk waardeert.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • obi-twan kenobi

  • 26 december 2016 14:27
  Uncharted 4 stak er voor mij dit jaar met kop en schouders bovenuit. Wat mij betreft waren er dit jaar weinig interessante AAA games. Rise of the Tomb Raider, ratchet & clank, COD infinite warfare en de COD 4 remaster waren zeker vermakelijk. Ik heb ook genoten van kleinere titels als firewatch en abzu.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.