In GTA worden auto’s tegenwoordig vaak gezien volgens de typisch Nederlandse, calvinistische gedachte: als vervoersmiddelen om je van A naar B te brengen. Natuurlijk is het leuk als ze een beetje hard gaan of spannend ogen, maar verder moeten we ons er vooral niet te druk over maken. Het zijn 'maar' auto's, en die kunnen onmogelijk belangrijker zijn dan missies, de onlinemode of de mogelijkheid om zo tof mogelijk om het leven te komen.

En toch. Want wees eerlijk: hoe vaak heb jij in GTA-games wel niet een passerende sportwagen klem gereden, omdat 'ie je sneller én stijlvoller op de plaats van bestemming kon brengen? Stel je een spelwereld voor waarin elke auto dezelfde grijze-muisachtige gezinssedan is en alles wordt er een stuk saaier op. De spanning die je voelt bij het tegenkomen van een zeldzame sportieve wagen is misschien nog wel groter dan wanneer je voor het eerst een raketwerper vindt. En daar zijn er geen tientallen soorten van.

Daarom zetten we vandaag enkele van de nieuwe helden op wielen van Grand Theft Auto V in het zonnetje. Naar goed gebruik heeft Rockstar ze gebaseerd op echt bestaande modellen, met een snufje eigen designtaal. We kijken naar wat terugkerende oude bekenden, enkele nieuwkomers en stippen de nieuwe modificatie-opties even aan.

Linksboven:
Naam: Pfister Comet
Afgeleid van: Porsche 911 (met de achterspoiler van een GT3 RS), RUF RGT-8
Bijzonder: Sinds Vice City is dit de Porsche 911-cloon van GTA. Destijds had het model de motor voorin, waardoor de vergelijking werd getrokken met de Datsun 240Z – een auto waar de Comet in Chinatown Wars nog sterker op leek. Vanaf GTA IV kwam de krachtbron wel achterin te liggen, al was dit een V8 in plaats van een zescilinder-boxermotor – een motorwissel die Porsche-tuner RUF uitvoert met de RGT-8. Typisch genoeg was het motorgeluid van het gros van alle snelle sportwagens in GTA IV te identificeren als een zescilinder-boxermotor. De achterspoiler in GTA V is mogelijk een modificatie.

Rechtsboven:
Naam: Vapid ‘Double Cab Truck’
Afgeleid van: Ford F250 Super Duty
Bijzonder: Dat uitgebreide modificaties niet langer voorbehouden zijn aan sportwagens (zoals dat in San Andreas nog het geval was), bewijst deze pickup-truck die wel heel sterk aan een modelreeks van Ford doet denken. In gameplaybeelden is de auto zowel met een normaal onderstel als met een monstertruck-achtige ophanging gespot, zoals op deze afbeelding. Een verfrissing ten opzichte van de wat saaie pickups in eerdere GTA’s.

Linksonder:
Naam: Bravado Banshee
Afgeleid van: Dodge Viper GTS
Bijzonder: Een van de modellen die weinig veranderd lijkt ten opzichte van zijn uitvoering in GTA IV. De Banshee heeft altijd leentjebuur gespeeld bij de Viper en leek alleen in Vice City op een Chevrolet Corvette C4. Wel opvallend: in GTA IV was de auto naar verluidt voorzien van een twin-turbo V8, terwijl de echte Viper over een V10 beschikt. Typisch genoeg heeft West Coast Customs (bekend van Pimp My Ride) een echte Viper omgebouwd tot Banshee, die door GameStop wordt weggegeven als onderdeel van een promotieactie.

Rechtsonder:
Naam: Declasse Sabre GT / Turbo
Afgeleid van: Oldsmobile Cutlass, Chevrolet Chevelle
Bijzonder: Nog een bekende voor GTA IV-spelers en misschien wel het meest geziene model in de vrijgegeven beelden van GTA V, daar hoofdrolspeler Trevor er één lijkt te bezitten. Deze speciale Sabre is een eerbetoon aan legio Amerikaanse musclecars uit de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Typisch genoeg was er in Vice City al een snellere versie van de reguliere Sabre te vinden, de Sabre Turbo – een wat gekke naam, aangezien Amerikaanse musclecars doorgaans niet over een turbomotor beschikken. Toch vinden we de term op deze Sabre in GTA V, wat vermoeden dat in elk geval deze typeaanduiding zal terugkeren.Linksboven:
Naam: Grotti Carbonizzare
Afgeleid van: Nissan GT-R, Aston Martin V12 Zagato
Bijzonder: Misschien wel de meest bijzonder ogende nieuwkomer. Deze GT/coupé gebruikt stijlkenmerken van de Nissan GT-R, zoals de verlichting, de A-stijlen en de algemene lijn, maar doet van achteren meer denken aan een Aston Martin V12 Zagato, door de twee dubbele koplampen. De hamvraag: is deze auto uitgerust met een turbo-V6 zoals de Nissan, of een dubbel V12 zoals de Aston Martin?

Rechtsboven:
Naam: Obey 9F
Afgeleid van: Audi R8
Bijzonder: Veel minder duidelijk had Rockstar de Audi R8 eigenlijk niet na kunnen maken. De koplampen hebben wel wat meer weg van een Citroën C4 en de achterkant doet met zijn kleine dubbele ronde achterlichten denken aan de Noble M600. Opvallend genoeg is de auto in de trailer van GTA Online gespot met een Audi-achtig embleem op de voorgrille, en hebben we de 9F zowel in coupévorm als cabrioletuitvoering gezien.

Linksonder:
Naam: Coil Voltic
Afgeleid van: Lotus Elise, Tesla Roadster
Bijzonder: Kijk niet verbaasd op als je tijdens het besturen van de Voltic geen motorgeluid hoort, want de naam doet vermoeden dat we hier met een elektrische sportwagen te maken hebben. De Tesla Roadster is daarvoor een voor de hand liggende inspiratiebron – net als de Lotus Elise, waar de Roadster op gebaseerd is. Mocht er toch een brandstofmotor onder de kap liggen, verwacht dan geen groots blok – de Elise beschikt over een viercilinder.

Rechtsonder:
Naam: T?
Afgeleid van: Bugatti Veyron 16.4 Super Sport
Bijzonder: Kijk goed naar dit model, want de kans is groot dat dit de meest gewilde auto in heel GTA V wordt. De Bugatti Veyron Super Sport staat op dit moment te boek als de snelste auto ter wereld. Dat belooft wat voor een automodel dat qua uiterlijk wel heel sterk op deze hypercar gebaseerd is. Bij zo’n illustere belofte hoort ook een mystieke status: tot op heden is de naam van deze topper nog niet bekend, los van de T-aanduiding – die duidelijk refereert naar het EB-logo (wat staat voor Ettore Bugatti, de oprichter van het merk) van de Veyron.Linksboven:
Naam: Benefactor Surano
Afgeleid van: Mercedes-Benz SLS AMG, Jaguar F-type
Bijzonder: De Surano is geïnspireerd op twee moderne sportwagens. Het front lijkt als twee druppels water op de sensationele Jaguar F-type, terwijl de gehele vorm meer aan een Mercedes-Benz SLS AMG doet denken. Omdat  beide auto’s met een V8 leverbaar zijn, is het de verachting dat de Surano ook zo’n machtig blok krijgt.

Rechtsboven:
Naam: Khamelion
Afgeleid van: Fisker Sunset, Maserati GranTurismo
Bijzonder: Je hebt vast wel eens een Fisker Karma langs zien komen in het echte leven – zo’n luxe slee die ook op elektriciteit kan rijden. De Khamelion is naar verluidt een volledig elektrische auto en speelt leentjebuur bij verschillende sportwagens, maar doet het meest denken aan de Fisker Sunset – een tweedeursstudiemodel op basis van de Karma. De achterkant is echter sprekend een Maserati GranTurismo. De naam van de auto lijkt bovendien een verwijzing naar het nummer Karma Chameleon van de Culture Club.

Linksonder:
Naam: Dewbauchee Rapid GT
Afgeleid van: Ferrari California, Nissan 370Z, Aston Martin V8 Vantage
Bijzonder: Wederom een mix van stijlelementen afkomstig van verschillende sportwagen. In de basis een vrij generieke sportwagen met de lage grille en verticale dubbele uitlaatpijpjes van de Ferrari California, de dikke wielkasten van een Nissan 370Z en de kont van een Aston Martin V8 Vantage. De Rapid GT kan als coupé en als cabriolet worden aangetroffen, waarbij gameplaybeeld ons heeft geleerd dat je zelf het klapdak achter de bestuurder kan laten opvouwen. Op basis van de verwijzingen naar de Ferrari en de Aston Martin verwachten we een fijne V8 in het vooronder.

Rechtsonder:
Naam: Übermacht Sentinal
Afgeleid van: BMW E93 3-serie
Bijzonder: Al sinds GTA II is de Sentinal in de eerste plaats een lookalike van de BMW 3-serie, met stijlinvloeden van andere merken. In GTA V heeft het model het lijnenspel van een Beemer, hoewel de grille en koplampen aan een recente Subaru Impreza doen denken en de achterkant aan die van een Saab 9-3. Interessant is het feit dat de auto hier te zien is in de werkplaats van Los Santos Customs, waar je je vierwieler van een ander kleurtje kunt voorzien en andere wielen kunt monteren, maar ook eigen nummerborden kunt maken en zelfs onderhuidse zaken kunt versleutelen – wat op het monteren van nitro in San Andreas na volledig nieuw is voor de reeks.