10. Vampire: The Masquerade – Bloodlines (PC)

Half-Life 2 was nog maar amper aangekondigd of het eerste spel dat gebruik maakt van de geavanceerde 'Source Engine' werd bekend gemaakt. Het was Vampire: The Masquerade – Bloodlines, het tweede spel van Activision dat gebruik maakt van de Vampire licentie. Dit maal krijgen we echter geen top-down hack & slash RPG voor onze kiezen, maar een first person RPG met behoorlijk wat diepgang gecombineerd met keiharde actie, rare karakters en prachtige, interactieve omgevingen. Het spel speelt zich af in Los Angeles en als speler neem je de rol aan van een vampier. Aanvankelijk mag je kiezen uit een zevental verschillende vampierclans, wat zal resulteren in andere eigenschappen van je karakter. Verschillende speciale vampiergaven, waaronder onzichtbaarheid, mind-control en bovenmenselijke snelheid en kracht, zal je doorheen het spel mogelijk gebruiken. Ook staan een aantal wat meer conventionele wapens tot je beschikking, maar desondanks is het geen First Person Shooter maar een echte RPG. Zo zal je doorheen het spel steeds meer ervaring op doen en nieuwe abilities verkrijgen en zal je regelmatig in gesprek moeten met de vele NPC's die het spel rijk is. Deze laatste worden door de Source engine op een ongekend realistische manier weergegeven.

Release: TBA | Uitgever: Activision | Ontwikkelaar: Troika | Homepage: Link 9. Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth (PC)

EA hoopt met Lord of the Rings: The Battle for Middle Earth dat te bereiken waar Liquid Entertainment jammerlijk in faalde: het LotR gevoel ultiem uit te werken in een RTS. De game wordt ontwikkeld door het team dat ook garant stond voor Command and Conquer: Generals en ziet er vooralsnog adembenemend uit. De gelijkenissen met de films zijn ongelooflijk, wat mede komt doordat EA nog altijd de precious filmlicentie op zak heeft. Dit betekent eveneens dat de vrijheid in de game niet ongekend groot zal zijn, men moet zich immers aan het script van de movie houden. Toch heeft men het voor elkaar gekregen de vrijheid nog enigszins te garanderen. Zo kun je voor zowel de good als bad side strijden en heeft iedere party zijn eigen, unieke units en gebouwen. Tel daarbij op dat je alle grote veldslagen uit de films op complete schaal na kunt spelen en je hebt onze interesse in te pakken.

Release: Zomer | Uitgever: EA | Ontwikkelaar: EA Pacific | Homepage: N/A 8. Far Cry (PC)

Het afgelopen jaar werden we werkelijk doodgegooid met screenshots uit Far Cry, maar we vonden het alles behalve erg! De prachtige, zonnige plaatjes van deze unieke FPS game wisten namelijk keer op keer positieve reacties te ontlokken. De prachtige jungle, de fonkelende, helblauwe zee en het witgele strand, Far Cry leek geen spel, maar een vakantie. Doch hoe mooi het eiland ook mag lijken, een leuk vakantieoord is het allerminst. Op het eiland huisvesten zich namelijk de nodige bad guys welke het eigenlijk vooral op jou gemunt hebben. Ondanks de grafische pracht noemen de makers continu de AI als het paradepaardje van het spel. Zo zullen je tegenstanders echt in groepen te werk gaan, de omgeving uitkammen via de flanken, en elkaars orders opvolgen. Bij een groep tegenstanders is er vaak één persoon welke de leiding heeft, en door deze uit te schakelen verkrijg je een groot strategisch voordeel.

Ook uniek aan Far Cry is de grote vrijheid die je krijgt. Je mag zelf je weg kiezen door de gigantische omgevingen die men voor je gemaakt heeft en de rechtlijnige opbouw en de vele scripted events uit andere FPS titels zullen dan ook niet aanwezig zijn. Far Cry biedt daarnaast de nodige voertuigen, uitgebreide multiplayeropties en een unieke leveleditor, welke zelfs de grootste leek in een handomdraai een eiland uit de zee laat stampen.

Release: 25 Maart | Uitgever: UbiSoft | Ontwikkelaar: Crytek | Homepage: Link