De 25 beste games van 2015 | Gamer.nl

De 25 beste games van 2015 | Gamer.nl

Het is eerste Kerstdag, en buiten het feit dat dit betekent dat we weer zo snel mogelijk proberen familieverplichtingen af te werken zodat we kunnen gaan gamen, is het ook tijd om de 25 beste games van 2015 door te nemen. Volgens Gamer.nl dan.

Wanneer we zeggen volgens Gamer.nl, dan bedoelen we volgens de pakweg dertig redacteuren die deze website rijk is. Bloed, zweet en tranen werden niet gespaard bij het rangschikken van onderstaande 25 titels, en dan zijn er nog heel wat games die het helaas net niet hebben gehaald. 

Daarbij is het belangrijk om te weten dat de lijst niet is samengesteld op basis van de toenmalige recensies, maar door een combinatie van hoe de complete redactie de kwaliteit van de game ziet, de impact die een game heeft gemaakt, de verbeteringen die in de loop van het jaar via patches en dlc zijn toegevoegd en de originaliteit van de titel.

We zijn benieuwd met elke titels jullie het eens zijn en met welke niet, en wat je persoonlijke topgames van dit jaar zijn!

25: Splatoon
Ontwikkelaar: Nintendo | Platform(s): Wii U

Nintendo krijgt vaak de kritiek zelden te investeren in originele nieuwe games naast de vrijwel jaarlijkse nieuwe Mario’s, Zelda’s en Kirby’s. De momenten waarop het Japanse bedrijf wel met iets nieuws op de proppen komt zijn daardoor echter wel stuk voor stuk bijzonder. Het deze lente gelanceerde Splatoon valt bijvoorbeeld al op door de manier waarop de online shooter zich weet te onderscheiden van de verder overvolle markt.

In Splatoon draait het niet zozeer om het behalen van zoveel mogelijk kills maar om het inkleuren van een arena in de kleur van jouw team inktvi en. De game heeft een bijna explosieve kleurrijke stijl, gevarieerde gameplay door talloze wapens en bovendien verra end veel diepgang. Een indrukwekkende prestatie voor kindvriendelijke shooter die met snelle actie en maandenlange gratis ondersteuning in de vorm van maps, outfits en wapens langer weet te boeien dan menig ‘serieuze’ competitieve shooter. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Splatoon
Splatoon 2

24. Project CARS
Ontwikkelaar: Slighly Mad Studios | Platform(s): pc, PS4, XOne

Deze gecrowdfunde én gecrowdsourcete simulatieracegame kende een lang ontwikkelingstraject, maar ontpopte zich dit jaar tot een van de beste snelle spellen van het moment. Project CARS is een zeer solide, uitgebreide pc-racesimulator vol beleving die ook nog eens op de PlayStation 4 en de Xbox One te spelen is. De meeste imperfecties, waaronder bugs en een gebrek aan diverse auto's, zijn inmiddels aangepakt door middel van updates.

Project CARS is meer dan een uitdagende racegame door een hoge mate van realisme in het rijgedrag. Dit is een van de meest complete vertolkingen van racen op het circuit die je kunt vinden, mede dankzij implementatie van racereglementen uit de echte wereld, een knappe 24-uurscyclus en veranderende weersomstandigheden. En dat in races met vele tientallen productieauto's, karts, formulewagens of andere soorten racemodellen op de baan. Let wel: dit is geen toegankelijke racegame, al zal iedereen met genoeg pa ie voor autosport hiermee uit de voeten kunnen.

Lees de Gamer.nl-recensie

Project Cars

23. Axiom Verge
Ontwikkelaar: Tom Happ Games | Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4

Op een nieuwe Metroid is het nog lang wachten en van Konami hoeven we voorlopig ook geen nieuwe Castlevania te verwachten. Het is daarom wel zo fijn dat kleine ontwikkelaars de toorts van de Metroidvania een beetje hebben overgenomen. Games zoals Axiom Verge snappen precies wat dit genre zo geweldig maken en weten de balans tu en verwijzingen en eigen ideeën perfect te handhaven.

De ietwat dikke en lompe pixels waaruit de bizarre dimensie van Axiom Verge is opgebouwd zullen ongetwijfeld wat gamers afschrikken, maar achter dat soms (opzettelijk) lelijke uiterlijk schuilt een game die leent en geleerd heeft van de beste. Door spelers steeds meer toegang te geven tot verschillende upgrades wordt beetje bij beetje de wereld verder onthuld. Dat de game speelt met bugs en glitches die in voorbije tijden gebruikelijk waren zorgt bovendien voor een game die blijft verra en met rare wendingen en bizarre uitbreidingen die de robuuste gameplay keer op keer op zijn kop weten te zetten. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Axiom Verge
Axiom Verge

22. Xenoblade Chronicles X
Ontwikkelaar: Monolith Soft | Platform(s): Wii U

Het gamelandschap van de Wii U is een toendra, maar de wereld van Xenoblade Chronicle X is gelukkig een stuk levendiger. In deze rpg verken je als een van de laatste overlevenden van het menselijk ras de planeet Mira. Mira huisvest natuurlijk gevaarlijke buitenaardse flora en fauna, maar ook talloze spectaculaire vistas. De omgevingen zijn naadloos met elkaar verbonden, en alles wat je ziet is (uiteindelijk) ook echt bereikbaar. Na meer dan honderd uur spelen ben je nog steeds niet uitgekeken en –gevochten.

Xenoblade Chronicles X heeft niet alleen de eer de best draaiende openwereldgame op deze lijst te zijn, het gooit ook nog eens al het coole speelgoed uit je neefjes speelgoedkist bij elkaar. Als je in een grote robot een dinosaurus in elkaar wilt slaan (en natuurlijk wil je dat), is dit de game voor jou. Andere mogelijke items voor je Xenoblade Chronicles X-bucketlist zijn: van de hoogste berg af springen en netjes landen, in een strandoutfit pootjebaden in lava, futuristische pizzabezorger spelen, en het plot van Alien even dunnetjes overdoen. Oké, en een (nieuwe) bril aanschaffen na het martelen van je ogen met de minuscule tekst. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Xenoblade Chronicles X
Xenoblade Chronicles X

21. Life is Strange
Ontwikkelaar: Dontnod Entertainment | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

Het leven kan soms best raar zijn. De kleinste besli ingen blijken ineens grote gevolgen hebben, en dingen die je nu heel belangrijk vindt blijken later helemaal niks voor te stellen. Dat maakt het ook zo moeilijk om keuzes te maken in het leven: je weet immers nooit hoe die besli ing later uit zal pakken. Zelfs voor Max uit Life is Strange is het moeilijk, ook al heeft zij de kracht om de tijd terug te spoelen en een andere keuze te maken.

De kleinste verandering in je verleden kan het heden volledig op zijn kop zetten, zo ervaar je in deze episodische adventure. De game verkent deze kwesties op een boeiende manier, waarbij de gevolgen steeds groter worden. Maar het spel werkt ook als een emotioneel verhaal over de vriendschap tu en twee meiden en een intere ant high school-drama. Wat Life is Strange echt bijzonder maakt, is dat het onderwerpen aansnijdt die je in andere games bijna nooit ziet. Het behandelt bijvoorbeeld depre ie, pesten via social media, het verkennen van je seksualiteit en het opgroeien in een gebroken gezin. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Life is Strange

20. The Magic Circle
Ontwikkelaar: Question | Platform(s): pc, Mac, Linux

The Magic Circle verdient de twintigste plek in deze rangschikking vanwege zijn fraaie stijl, scherpe dialogen, eenvoudige presentatie, complexe thematiek en verra ende gameplay. Deze onvoltooide game over een game waarin je een game speelt dat niet voltooid is, geeft jou de kans het heft zelf in handen te nemen. Door doelbewust vragen op te roepen over waarom je een spel speelt, wat er bij het maken van games komt kijken, hoe fans reageren en hoe je daar als developer mee omgaat en wat het is om een spel te zijn, laat The Magic Circle je in zijn korte speelduur vaak perplex staan.

Zelf je eigen volgers in elkaar steken en bepalen welke wapens ze meekrijgen, is een mooi aspect waarmee je de game helemaal naar eigen hand kunt zetten om enkele lastige puzzels op te lo en. Zodra je de fijne kneepjes kent, wil je de hele minimalistische gamewereld opnieuw verkennen om de best verborgen plekjes op creatieve manieren te vinden. The Magic Circle heeft het echter meer van zijn goedgeschreven verhaal en de scherpe verwijzingen naar de game-industrie en de uitstekende voice-overs dragen daar sterk aan bij. The Magic Circle roept een hoop vragen over de aard en stand van zaken van de game-industrie en fancommunities en is daardoor een bijzonder relevante game die uitstekend is uitgevoerd.

Lees de Gamer.nl-recensie

The Magic Circle
The Magic Circle

19. Until Dawn
Ontwikkelaar: Superma ive Games | Platform(s): PS4

Until Dawn is een interactieve horrorervaring, waarin jij bepaalt wat er gebeurt met het verhaal en de personages. Acht tieners reizen af naar een luxe buitenhuis op de top van een berg, die alleen te bereiken is via een kabelbaan en waar mobiele telefoons niet werken: het perfecte scenario voor een horrorfilm met een kla ieke slasher-opzet. Dat is precies wat Until Dawn is. Dankzij een systeem dat in-game de Butterfly Effect genoemd wordt, hebben dialoogkeuzes en andere acties die je uitvoert grote repercu ies voor het verloop van de game. Dat is een groot deel van wat Until Dawn uniek maakt.

Elk personage kan dood en iedereen kan het verhaal overleven. Dit is afhankelijk van hoe jij de game speelt. Een groot deel van Until Dawn bestuur je aan de hand van quicktime events, maar als het kleinste foutje iemands dood kan betekenen blijft het spannend. Mag je één van de opgefokte jongvolwa enen niet? Faal opzettelijk een paar quicktime events om hem of haar een pijnlijke dood te bezorgen. Door de opzet is er tevens genoeg reden om de game een aantal keer opnieuw te spelen. Dankzij de manieren waarop de speler het verhaal kan beïnvloeden verdient Until Dawn een plaatsje in onze Top 25 van 2015.

Lees de Gamer.nl-recensie

Until Dawn
Until Dawn

18. Pro Evolution Soccer 2016
Ontwikkelaar: Konami | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

PES 2016 weet zoals geen ander het speciale gevoel wat bij voetbal komt kijken naar je scherm te brengen. Je aanvaller kan door de vernieuwde skill-moves nog meer trucs uithalen om de verdediging het hoofd op hol te brengen. Wanneer je PES 2016 speelt, dan voelt dat nagenoeg de hele match zoals echt voetbal er uitziet. Deels is dat te danken aan de ogenschijnlijke aanwezigheid van een willekeurigheidsmechanisme dat op de achtergrond draait tijdens de wedstrijden die je speelt. Je kunt een actie meerdere malen achter elkaar herhalen, maar deze lijkt elke keer nét iets te verschillen van de vorige keer dat je deze maakte. Minpunten als een niet zo snuggere keeper en een sobere presentatie doen maar nauwelijks af aan de beste PES sinds jaren.

Lees de Gamer.nl-recensie

Pro Evolution Soccer 2016
Pro Evolution Soccer 2016

17. Fifa 16
Ontwikkelaar: EA Sports | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

Fifa draait eindelijk weer om voetbal. Gooi die blinde focus op snelheid maar het raam uit en raadpleeg je innerlijke Louis van Gaal. Vergeet even Sterling, Zaha en Ibarbo en overweeg eens Blind, Schweinsteiger of Herrera. Kortom: geef het voetbal meer de kans. Op papier lijken de veranderingen schaars, in de praktijk vraagt de verbeterde kunstmatige intelligentie, om maar een voorbeeld te noemen, alles van je voetbalverstand.

Veel meer dan in Fifa 15, draait Fifa 16 om je vermogen realistische voetbalsituaties in te schatten. Geconcentreerd opbouwen en gaten vinden in de verdediging van je tegenstanders voeren dan ook eindelijk weer de boventoon. Het voelde nooit eerder zo heerlijk om je tegenstander al pa end kapot te spelen. Fifa 16 biedt een voetbalervaring die je liefde voor voetbal naar boven haalt. Of dat nou tijdens een potje met vrienden of tijdens het uiterst verslavende Ultimate Team is. Altijd en overal is er potentie voor een onvergetelijk moment.

Lees de Gamer.nl-recensie

FIFA 16
FIFA 16

16. Her Story
Ontwikkelaar: Sam Barlow | Platform(s): pc, Mac, iOS

Eén actrice, een sloot aan kleine filmpjes en een intrigerend mysterie. Her Story is niet enkel een fijne terugkeer naar het FMV-genre van weleer, maar ook een game dat ons aan het praten heeft gebracht. Hoe interpreteer je wat je gezien hebt? Wat vond je daar van? Hoe verklaar je dan dit ene kleine detail waardoor je theorie niet klopt?

Wat Her Story daarnaast bijzonder maakt is hoe het experimenteert met het vertellen van een verhaal. Allereerst door je via een database video’s op te laten zoeken om zo een verhaal in elkaar te puzzelen, maar ook hoe dit verhaal compleet non lineair verteld wordt. Weinig spelers zullen exact dezelfde volgorde van video’s krijgen waardoor iedereen het verhaal op een eigen manier binnen krijgt. Dit maakt het een van de meest persoonlijke games die we dit jaar gespeeld hebben. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Her Story

15. Halo 5: Guardians
Ontwikkelaar: 343 Industries | Console(s): XOne

Halo 5: Guardians blijft trouw aan Halo-fans, zonder in herhaling te vallen. In de schoenen van spartan Jameson Locke en de befaamde Master Chief ga je opnieuw de strijd aan om de mensheid te redden. In tegenstelling tot vorige games, waarin je als eenling de strijd aangaat met de vijand, doe je dat nu altijd met een team van vier, waardoor de schaal van de strijdvelden groter is dan ooit tevoren. Guardians brengt daarmee de epiek van Halo terug, door je in onmogelijke situaties te gooien met enorme omgevingen en vijanden. Splitscreen coöp is weliswaar een gemis, maar dat doet niet af een een goed verteld verhaal en de grootste Halo-game sinds het derde deel in de serie.

Ook de multiplayer maakt een sprong voorwaarts, door terug te reiken naar de Halo-multiplayer van oudsher. In de Arena-modus kun je terecht voor hypercompetitieve potjes, waar balans en teamwork centraal staan. Je stijgt alleen in rank als je potjes wint en je daalt in rank als je verliest. Hierdoor draait alles om winnen, wat goede communicatie aanspoort. Tegelijkertijd kunnen ook minder competitieve spelers hun ei kwijt in Guardians dankzij Warzone. Geen zin in pvp? Neem het op tegen de kunstmatige intelligentie die strategische punten op de enorme maps innemen. 343 Industries heeft Halo eigen gemaakt met deze diversiteit, en we zouden het niet anders willen.

Lees de Gamer.nl-recensie

Halo 5 Guardians
Halo 5 Guardians

14. Rocket League
Ontwikkelaar: Psyonix | Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4

Rocket League wakkert de liefde voor het voetbal op een bijzondere manier aan. Op een manier die niets met het balspel uit Pro Evolution Soccer of Fifa te maken heeft. Rocket League symboliseert het schoolpleinvoetbal. Het met vrienden afspreken om een paar balletjes te trappen op het veldje op de hoek. Het samen juichen en het samen huilen.

Toen de game uitkwam als gratis download voor PlayStation Plus-bezitters waren we direct verslingerd. En dat zijn we nog steeds. Het geringe aantal maps en modi doet niets af aan het verslavende simplisme van voetballende autootjes. Of dat nou blijkt uit een oersimpele voorzet of een onmogelijk luchtschot: Rocket League heeft competitiviteit verpakt in een vorm waar ieder type gamer mee uit de voeten kan. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Rocket League
Rocket League

13. NBA 2K16
Ontwikkelaar: Visual Concepts | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

NBA 2K16 oppert liefde voor de ware basketbalsport. Van de authentieke bewegingen van de spelers tot de tactische diepgang: in alles is de nieuwste telg van 2K Sports de meest complete basketbalmuze aller tijden. Net als in Fifa 16 ligt de grootste verandering in de kunstmatige intelligentie, en dan vooral in de verdediging. Wil je al dribbelend door een drukke verdediging glibberen? Dat gaat niet meer lukken. NBA 2K16 is geen NBA Street. Zo word je als vanzelf gedwongen om op te zoek te gaan naar openingen en doordacht te pa en en te lopen. Het is een genot om te zien hoe de tegenstander anticipeert op jouw spel en jou daarmee constant een nieuwe uitdaging aanwendt.

Zodra je de basketbalarena betreedt ontdoet zich een feest aan herkenning. De cheerleaders, de voorbeschouwing en het publiek zorgen als vanzelfsprekend voor een waar spektakel waar je je ogen op kunt uitkijken. Zelden zagen we een sfeer en beleving een spelervaring zo goed ondersteunen. Als je in de allerlaatste seconde met een 3-punter de overwinning binnensleept, nadat je net minutenlang hebt gezwoegd en gewerkt, wordt het kippenvel je meer dan eens meester. NBA 2K16 is daarmee andermaal niet alleen de beste basketbalgame, maar ook de beste sportgame. 

Lees de Gamer.nl-recensie

NBA 2K16
NBA 2K16

12. Super Mario Maker
Ontwikkelaar: Nintendo | Platform(s): Wii U

Met Mario kun je sinds dit jaar alles maken. Na jaren van onofficiële programma’s om zelf werelden in elkaar te sleutelen gaf Nintendo in september spelers eindelijk legaal de toegang tot de bouwstenen van games zoals Super Mario Bros., Super Mario World en New Super Mario Bros.

Het resultaat daarvan is dat spelers ma aal aan de slag zijn gegaan en er momenteel miljoenen levels – van wi elende kwaliteit – te vinden zijn op de servers van Nintendo. Met een editor die uitnodigt om te experimenteren, een aantal levels van Nintendo zelf die als inspiratie dienen en vooral een enorm aantal door andere spelers gemaakte uitdagingen voor 2D Mario is Super Mario Maker in zekere zin oneindig. Er is mi chien een overdaad aan ondermaatse en zichzelf automatisch spelende levels, maar de gigantische hoeveelheid creativiteit en afwi eling die is te ontdekken in deze zandbak blijft verra en en verbazen. Mario is voorlopig nog niet uitgesprongen!

Lees de Gamer.nl-recensie

Super Mario Maker

11. Cities: Skylines
Ontwikkelaar: Colo al Order | Platform(s): pc, Mac, Linux

Een citybuilder die zo hoog staat in onze lijst? Cities: Skylines verdient het. Een mooie positie voor, mi chien wel, de redding van het genre. Eindelijk weer digitale kilometers volbouwen met wolkenkrabbers, politiebureaus en snelwegen. Puzzelen aan een ingewikkeld wegennet zodat iedere burger netjes naar zijn werk kan of even boodschappen doet bij de lokale supermarkt. Uren staren naar je minutieus in elkaar gezette stad terwijl buiten de zon alweer opkomt. Ah, wat is het leven van een citybuilder toch heerlijk.

Lees de Gamer.nl-recensie

Cities Skylines
Cities Skylines

10. Rise of the Tomb Raider
Ontwikkelaar: Crystal Dynamics | Platform(s): XOne, X360

Rise of the Tomb Raider is mi chien wel de meest ondergesneeuwde AAA-titel van het jaar. En daar kan die arme Lara ook niet zo veel aan doen. De game is tijdelijk exclusief voor de Xbox One (en 360), een systeem dat - zeker in Nederland - minder in de aandacht staat. En dan kwam de game ook nog eens op dezelfde dag uit als een van de grootste spellen van het jaar, Fallout 4. Tomb Raider lijkt het slachtoffer van een druk game-najaar, waarin iedereen zijn geld natuurlijk maar één keer uit kan geven.

En dat is totaal onterecht, want het nieuwe avontuur van mevrouw Croft is er een om van te watertanden. De game combineert spectaculaire actiescènes met open gebieden waarin je uren kunt verkennen. Door sidequests en optionele puzzeltombes haal je veel langer plezier uit het spel dan bij een normaal actie-avontuur. De flexibele combat is de echte ster: een kamp wachters is net zo goed sluipend als schietend uit te schakelen. Lara Croft is een echte overlever geworden.

Lees de Gamer.nl-recensie

Rise of the Tomb Raider
Rise of the Tomb Raider

9. Just Cause 3
Ontwikkelaar: Avalanche Studios | Platform(s): pc, PS4, XOne

Just Cause 3 staat niet in de Top 25 omdat de game zo soepel loopt op consoles. Zo eerlijk zijn wij ook wel. Just Cause 3 staat wel in deze lijst omdat de game gewoon doet wat het belooft. Keiharde actie, indrukwekkende explosies en totale vrijheid om te doen wat je het liefst doet.

De game is gebouwd met maar één doel: plezier maken. Losgaan in een digitale speeltuin, volgepropt met dingen die je op kan blazen, waar je aan kan hangen of die je weg kan schieten. En niet perse in die volgorde. Wie nog nooit heeft ‘geluchtsurfd’ op een brandende gastank met een koe op zijn rug, heeft toch echt wat gemist in 2015. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Just Cause 3
Just Cause 3

8. Fallout 4
Ontwikkelaar: Bethesda | Platform(s): pc, PS4, XOne

Dat Fallout 4 een ontzettend leuke game zou worden was onvermijdelijk, maar ergens hoopten we dat ontwikkelaar Bethesda een technisch grotere stap voorwaarts zou zetten met deze aflevering. De post-apocalyptische rpg voegt een erg tof basebuilding-element en betere animaties toe, maar haalt bijvoorbeeld geliefde rpg-elementen in conversaties eruit. De core gameplay blijft ijzersterk. Fallout is een briljante, macabere franchise met een heerlijke humoristische sfeer, waarin je mag doen en laten wat je maar wilt in de enorme wereld. In de drukke bebouwing van Boston struikel je bijna iedere drie meter over een nieuwe sidequest, waarvoor je meer unieke locaties mag bezoeken dan ooit te voren.

De uren vliegen werkelijk voorbij wanneer je Fallout 4 speelt. Zeker wanneer je begint aan het bouwen van vestigingen, wapens en bepantsering. Omdat letterlijk ieder object in de game iets kan bijdragen aan je kluswerk, heeft het survivallen nog iets meer die Robinson Crusoe-vibe gekregen. Maar hoewel we al sinds Morrowind hardop kunnen lachen om de typische bugs in Bethesda-games, stoort het meer dan ooit dat de ontwikkelaar bekende problemen als savegame-corruptions na dertien jaar nog steeds niet heeft opgelost. Een briljante game om te spelen, maar blijf vooral iedere vijf minuten saven.

Lees de Gamer.nl-recensie

Fallout 4

7. Batman: Arkham Knight (op consoles)
Ontwikkelaar: Rocksteady Studios | Platform(s): pc, Mac, Linux, PS4, XOne

Hoewel Batman: Arkham Knight op de pc geplaagd werd door problemen, deed dat niets af aan de waanzinnige spelervaring van de consoleversie. Op de PlayStation 4 en Xbox One schitterende Arkham Knight als de ultieme Batman-game. Arkham Asylum zal altijd een warm plekje in ons hart houden, maar Arkham Knight is zo uitgebreid, spannend en bovenal leuk, dat niets er tegenop kan.

Hadden er wat minder tankmi ies in gemogen? Natuurlijk. Maar gaf het ook extreme voldoening om met een tank door de straten van Gotham te banjeren en lekker lomp drones neer te schieten? Jazeker! De game perfectioneert de bekende Batman-formule, maar weet daarnaast ook te verra en. Voornamelijk de verhaalmomentjes zijn fantastisch, waarin het fijnste Batman-personage de leukste rol ooit heeft.

Lees de Gamer.nl-recensie

Batman Arkham Knight
Batman Arkham Knight

6. Pillars of Eternity
Ontwikkelaar: Obsidian Entertainment | Platform(s): pc, Mac, Linux

Ontwikkelaar Obsidian komt met Pillars of Eternity zijn belofte aan 73.986 backers op Kickstarter na en heeft de ultieme ode aan rpg-kla iekers als Baldur’s Gate en Icewind Dale gemaakt. De game biedt vele tientallen uren aan gameplay en dat is een lange tijd om je geboeid te moeten houden. Met het verhaal zit het wel goed, dat blijft verra en en boeien. Maar ook de gevechten blijven de hele game uitdagend en verfri end en dat is iets wat menig rpg niet lukt. Het is een veeleisende game en visueel mi chien niet de meest aantrekkelijke, maar als je daar doorheen kunt kijken, heb je met Pillars of Eternity een van de beste rpg’s van dit moment.

Lees de Gamer.nl-recensie

Pillars of Eternity
Pillars of Eternity

5. Bloodborne
Ontwikkelaar: FromSoftware | Platform(s): PS4

Liefde voor Bloodborne is liefde voor sterven, voor falen en voor angst. Het zijn elementen die ons normaal frustreren, maar door FromSoftware uiterst vakkundig worden omgezet in een vehikel voor een intens bevredigende emotionele ervaring. Het gevoel één van de vele lugubere bazen na tientallen pogingen te verslaan is onbeschrijflijk. Even voel je onoverwinnelijk, totdat je nog een keer sterft en wederom al je blood echoes verliest. Dan voel je je waardeloos. De Japanse ontwikkelaar levert daar echter wederom een prestatie van jewelste mee op de mat. Je wilt de angst om alles te verliezen maar al te graag doorstaan, omdat intense bevrediging overal op de loer ligt.

Bloodborne komt alleen maar weg met zijn hoge moeilijkheidsgraad en dito formule vanwege een perfecte samenwerking tu en gamedesign, gameplay en sfeer. Alles wordt in werking gesteld om je tegelijkertijd te beklemmen en te behagen. De omgeving van Yharnham boezemt een soort allesomvattende angst in, maar voel eenmaal de impact van een zwaardslag en je wil niks anders dan een confrontatie met de volgende vijand aangaan. Bloodborne is een ongekend kunststukje dat alle lof verdient die het kan krijgen.

Lees de Gamer.nl-recensie

Bloodborne
Bloodborne

4. Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain
Ontwikkelaar: Kojima Productions | Platform(s): pc, PS4, PS3, XOne, X360

Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain is een pijnlijk afscheid voor de langlopende serie. In veel opzichten is het de beste Metal Gear-game tot nu toe, vol met eigenaardige details, manieren om mi ies op verschillende manieren aan te pakken en haast perfecte sluipactie. Daartegenover staat dat het verhaal rommelig en ronduit onafgewerkt afgesloten wordt. Big Bo verdient eigenlijk beter, maar tegelijkertijd is Metal Gear nog nooit zo goed geweest. Zelfs wanneer het spel tegen het einde aan extreem moeilijke versies van eerdere mi ies voorschotelt (die overigens niet uitgespeeld hoeven te worden om het echte einde te zien) blijft de gameplay overeind. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain
Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain
Metal Gear Solid 5 The Phantom Pain

3. Kerbal Space Program
Ontwikkelaar: Squad | Platform(s): pc, Mac, Linux

Het gebeurt niet vaak dat een spel in zijn eentje een heel genre uitvindt, en het dan ook nog perfectioneert. Kerbal Space Program laat je raketten bouwen waarmee je een fictief planetenstelsel verkent. Doordat de wetten van de natuurkunde heel getrouw worden gesimuleerd, is falen nooit de schuld van het spel. En als het eindelijk lukt om een lander op een verre maan of planeet neer te zetten, voelt dat ook echt als een monumentale prestatie.

Nee, Kerbal is niet voor mensen die even tien minuten lol willen hebben. Maar ben je bereid om te leren hoe je echte ruimteschepen bouwt, hoe banen werken en hoe je de wrijving van een atmosfeer overleeft, dan is er geen ander spel dat zoveel te bieden heeft. Na honderd uur spelen ben je nog maar net begonnen. 

Lees de Gamer.nl-recensie

Kerbal Space Program
Kerbal Space Program

2. Monster Hunter 4 Ultimate
Ontwikkelaar: Capcom | Platform(s): 3DS

Een generatie of twee geleden wist Monster Hunter al een compleet nieuw subgenre voor rpg's neer te zetten. Met Monster Hunter 4 Ultimate is dit fantastische genre eindelijk toegankelijk voor het grootste deel van de gamers. Je vindt in de vierde Monster Hunter nog steeds alles waar we van zijn gaan houden: gigantische monsters, een gevecht ysteem waarin alles om reflexen en timing draait en genoeg mi ies om je honderden uren zoet te houden. Dat is niet langer allemaal achter uren aan tutorials verborgen: aan het begin van het verhaal krijg je direct een voorproefje van waarom Monster Hunter zo geweldig is. Zowel veteranen als groentjes worden hierdoor meteen gegrepen.

De mogelijkheid om op de ruggen van vijanden te klimmen en een reeks nieuwe wapens, maken Monster Hunter nog uitgebreider dan het al was. Je hebt in Monster Hunter 4 Ultimate meer te doen dan in menig mmorpg. Wij zijn nog steeds niet gestopt met spelen.

Lees de Gamer.nl-recensie

Monster Hunter 4 Ultimate
Monster Hunter 4 Ultimate

1. The Witcher 3: Wild Hunt
Ontwikkelaar: CD Projekt Red | Platform(s): pc, PS4, XOne

De derde The Witcher-game is onbetwistbaar het meest indrukwekkende spel van 2015. Een enorm grote en gedetailleerde wereld, een mooi persoonlijk verhaal, de prachtige natuur en weerseffecten, sterke audio en genoeg mi ies om je maanden bezig te houden. Het blijft knap om te zien hoe CD Projekt Red van hun relatief obscure, hardcore franchise zo’n blockbusterserie wist te maken. In tegenstelling tot vele andere beloftes in de game-industrie bleek The Witcher 3 precies de ambitieuze game te zijn die werd beloofd.

Diezelfde ambitie zorgde ook voor de bekende minpunten: de vele technische glitches die de spelbeleving verstoorden. Wanneer je een enkele stad probeert te vullen met een werkende infrastructuur, honderden huizen gevuld met items, een horde aan NPC’s en mooie lichteffecten die van de regen doorweekte stenen afketsen, dan wil er nog wel eens iets misgaan. In typische CD Projekt Red-traditie werd de game blijvend gepatched en aangevuld tot alles in orde was.

IJzersterk aan The Witcher 3 was de manier waarop het verhaal werd verteld. De schrijvers lieten zich niet pushen door genreconventies waarbij iedere drie seconden een explosie moet plaatsvinden. Geralt of Rivia’s leven was al boeiend genoeg in de stille momenten, zoals de gesprekken met verloren liefdes, zijn dochter en moreel grijze NPC’s. Een lijn die CD Projekt Red later dit jaar nog eens doorzette in de prachtige dlc Hearts of Stone. De gebruikelijke extra items en vijanden waren daarin niet eens zo intere ant; dat je wederom enkele tientallen uren kon genieten van Geralt’s levensverhaal en de indrukwekkende spelwereld was iedere euro waard. The Witcher 3: Wild Hunt is volgens de Gamer.nl-redactie de game van het jaar 2015.

Lees de Gamer.nl-recensie

The Witcher 3 Wild Hunt
The Witcher 3 Wild Hunt
The Witcher 3 Wild Hunt

De 25 beste games van 2015 is samengesteld en geschreven door de gehele Gamer.nl-redactie.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou