Laten we eerst even teruggaan naar het in-game verhaal. De willekeurig gegenereerde Civilization-wereld waarin Lycerius ooit begon was, is onherkenbaar veranderd. Nadat hij door middel van diplomatiek had gewonnen met zijn Keltische natie, gingen alle landen zoals vanouds verder met landje pik. Nucleaire oorlog en vervuiling heeft na verloop van tijd de bruikbare wereld echter verwoest. De ijskappen zijn al meerdere keren gesmolten, waardoor alle boerderijen in moeras zijn veranderd. Daarnaast zijn steden herhaaldelijk genuked.

Lycerius vertelt op Reddit het volgende over zijn potje: “Het resultaat is dat grote steden iets uit een ver verleden zijn. Ongeveer negentig procent van de wereldbevolking (dat zijn piek zo’n 2000 jaar geleden bereikte) is gestorven door nucleaire radiatie of verhongering, veroorzaakt door de opwarming van de aarde waardoor er totaal geen land meer is waar eten op verbouwd kan worden. Engineers (werkeenheden die laat in het spel verschijnen) zijn altijd bezig om wegen te bouwen zodat nieuwe legers de frontlinies kunnen bereiken. Wegen die direct weer worden vernietigd als de vijand aan de beurt is. Hierdoor is er geen tijd om moerassen droog te leggen of het nucleaire afval te verwijderen.”

  
(klik om te vergroten)

De Warme Oorlog

In het jaar 3991 zijn nog slechts drie fracties over: de Kelten, de Vikingen en de Amerikanen. Omdat alle technologie is onderzocht en de drie supernaties ieder een derde van de wereld bezitten, lukt het niemand om de wereld te veroveren. En dit gelijkspel loopt in-game al 1700 jaar. Het sluiten van niet-aanvalsverdragen en vrede helpt niet, want de A.I. verraadt de boel steeds weer. Lycerius probeerde de situatie als een democratische leider op te lossen, maar net als in het echt zit de bureaucratie hem in de weg:

“Ik wilde een democratie blijven, maar het senaat blokkeerde mijn beslissingen als ik oorlog wilde verklaren voordat de Vikingen dat deden. Dit zorgde ervoor dat ik mijn aanval moest uitstellen waardoor mijn beurt en vaak mijn plannen zinloos werden. En uiteraard braken de Vikingen hun staakt-het-vuren-afspraak de volgende beurt. Hoe het ook zij, ik moest de democratie ongeveer duizend jaar geleden laten varen omdat het mijn rijk bedreigde. Maar natuurlijk haten de mensen me nu en om de paar jaar ontstaan er een grote guerrilla-opstand in het hart van mijn rijk waarmee ik om moet gaan, waardoor ik resources moet inzetten die ik anders in de oorlog had gebruikt.”

Fanreactie

Lycerius weet niet hoe hij uit deze patstelling moet komen en vroeg daarom publiekelijk om hulp. Het apocalyptische toekomstbeeld dat Civilization II schetst, lijkt regelrecht uit sciencefictionliteratuur te komen, zoals George Orwells 1984 of een aardse variant van Dune. En de militaire patstelling wordt vergeleken met de onwinbare Kobayashi Maru-test uit Star Trek. Ook Sid Meier, de 'Civilization-man' reageerde verbaasd op de patstelling en kon ook zo even geen oplossing bedenken. Reddit-gebruikers pikten het verhaal massaal op en al binnen een paar uur werd een dedicated fansite opgericht, inclusief stijlvolle logo's voor de facties: MMMCMXI - The Eternal War

Binnen twee dagen hebben zo'n 14,000 fans zich verzameld om zich over de kwestie te buigen. Duizenden oud-spelers halen het zestien jaar oude spel van hun zolders en werken de theorieën uit met Lycerius’ savebestand.  Anderen die geen zin hebben om te spelen, discussiëren over mogelijke tv-series of schrijven epische fanfictie. En daarnaast is een aantal gamers zo geïnspireerd geraakt door het verhaal, dat ze voor het eerst Civilization II gaan spelen.

Op dit moment zijn er twee leidende theorieën om uit de patstelling te komen. Theorie A: Lycerius moet van communisme naar religieus fundamentalisme overstappen. Dit lost het probleem op van de bevolkingsopstanden en biedt zo iets meer ademruimte. En Theorie B: Lycerius moet alles op de Vikingen gooien, waardoor beide facties zo uitgeput raken, dat de derde macht Amerika uiteindelijk wint. Zelf op het zwaard vallen voor het belang van de wereld dus. Heb je zelf toevallig ook nog ideeën hoe de Oneindige Oorlog beëindigd kan worden? Check dan de links. Het is tot nu toe één iemand gelukt, met een complex offensief van 58 jaar. Succes!

 
De winnende strategie. (klik om te vergroten)

 Link: 
Het save-bestand van Lycerius