Achtergrond
Xbox 360

De 10 beste Xbox 360-games

Tien games die de console definieerden

Geschreven door Thijs Barnhard op

De Xbox 360 mag inmiddels wel vervangen zijn door de Xbox One, in zekere zin is de in 2005 verschenen console nog steeds relevant. Onder meer omdat de One steeds meer games toevoegt aan de maandelijks groeiende lijst van titels die via backwards compatibility ook op het nieuwe apparaat te spelen zijn. De tien beste games voor de Xbox 360 die je echt gespeeld moet hebben zijn daarom zowel het spelen waard voor bezitters van de Xbox 360 als de Xbox One.

Red Dead Redemption

Red Dead Redemption is Grand Theft Auto in het Wilde Westen. Als cowboy op een missie begeef je je te paard door het ruige Amerika en het minstens zo ruige Mexico om revolverheld Jon Marston zijn rustige leventje terug te geven. Om dat voor elkaar te krijgen ontmoet hij tal van bijzondere types en speelt hij een belangrijke rol in het temmen van de wilden in het westen. Met zijn uitzonderlijke sfeer, ijzersterke soundtrack en fenomenale finale is Red Dead Redemption een ongekend meesterwerk.

Lees de Gamer.nl-recensie van Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

Geometry Wars 2: Retro Evolved

Het eerste deel was nog een bescheiden twin-stick shooter, maar dit vervolg blaast zijn voorganger compleet weg. Retro Evolved is nog feller, nog psychedelischer, nog uitgebreider en nog uitdagender zonder het simpele spelprincipe te verloochenen. Met de linkerstick van de controller stuur je een hoefijzervormig schip in de rondte en met de rechter laat je het oorlogstuig mikken en schieten. In zes verschillende speelstanden is het uiteindelijk de bedoeling om een oneindige stroom soortgelijke geometrische vormen te verslaan en zo veel mogelijk punten te verzamelen. Speelstanden zoals Evolved en Deadline waren al iconisch, maar met het zenuwslopende Pacifism (schieten is verboden) en het hypnotiserende Waves (dezelfde vijanden blijven in herkenbare patronen verschijnen) is Geometry Wars 2: Retro Evolved een moderne arcade-klassieker.

Lees de Gamer.nl-recensie van Geometry Wars 2: Retro Evolved

Geometry Wars 2

Halo: Reach

Het merk Xbox is sinds zijn prille begin al verbonden aan Halo. Reach is de laatste Halo van Bungie, de originele ontwikkelaar achter de serie, en meteen ook een waardig afscheid. In deze prequel draait het niet om Master Chief, maar om een team van Spartaanse supersoldaten die eigenlijk een verloren strijd strijden. De planeet Reach wordt door de buitenaardse aartsvijanden veroverd en iedere uitstekend in elkaar stekende missie benadrukt de alsmaar wanhopiger wordende omstandigheden. De gameplay is ouderwets goed en ook de multiplayer stond dankzij Forge en de vele excentrieke speelstanden garant voor uren vermaak.

Lees de Gamer.nl-recensie van Halo: Reach

Halo Reach

Gears of War

Het was Gears of War dat de dominantie van de Xbox 360 aan het begin van zijn levensfase benadrukte. Met fantastische graphics en een unieke manier van spelen zette het direct een merk en zelfs een nieuw genre neer: de cover-based shooter. De strijd tegen de monsterlijke Locust speelt zich in Gears of War af achter muurtjes en blokkades van een meter hoog waar de ruige soldaten handig gebruik van maken. Legendarisch is het machinegeweer met daarop een kettingzaag waarmee je de ondergrondse monsters genadeloos door midden zaagt. En dan hebben we het nog niet eens over de ongebalanceerde, maar zeer verslavende multiplayer…

Lees de Gamer.nl-recensie van Gears of War

Gears of War

Mass Effect 2

Het avontuur van jouw commander Shepard gaat in dit vervolg verder waar het gebleven was. Het eerste deel schetste een nieuw universum en het gevaar van de alles vernietigende Reapers; in Mass Effect 2 ben je voornamelijk een crew van intergalactische vrijbuiters aan het samenstellen die jou helpen op je zelfmoordmissie tegen een nieuwe Reaper-vijand. De verschuiving van rpg naar third-person shooter/light-rpg was een gouden greep, maar het zijn toch echt de (korte) verhalen van je teamleden die Mass Effect 2 zo goed maken. Buitenaardse wetenschapper, perfecte kloon of robot hive-mind – stuk voor stuk zijn het personages die je lang na het spelen nog zullen bijblijven. Mass Effect 2 is daarmee BioWare’s The Empire Strikes Back: een fantastisch en duister middenstuk van een legendarische trilogie.

Lees de Gamer.nl-recensie van Mass Effect 2

Mass Effect 2

Alan Wake

Wat dé manier zou moeten zijn om van zijn writers’ block af te komen wordt voor Alan Wake een regelrechte nachtmerrie. Zijn bezoek aan het slaperige, Twin Peaks-achtige dorpje Bright Falls helpt een oud kwaad ontwaken dat een legioen aan schaduwmensen op Wake af stuurt. Sfeervol, bij vlagen griezelig en met een meeslepend en aan de Twilight Zone denkend verhaal, is Alan Wake geen gebruikelijke shooter of horrorgame – het spel balanceert op unieke wijze tussen stijlen. Alan Wake gebruikt een tv-format, met een cliffhanger aan het einde van iedere ‘aflevering’ en credits onder begeleiding van passende gelicenseerde muziek. Dat levert een bijzondere game op die niet bang is om je af en toe de stuipen of het lijf te jagen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Alan Wake

Alan Wake

Forza Horizon

Forza Horizon weet perfect het gevoel van vrijheid dat komt bij het halen van je rijbewijs te vertalen naar een game. Natuurlijk draait deze openwereldautogame om races, eerste worden en de snelst mogelijk tijd neerzetten, maar er kan ook iets gezegd worden voor het vrije rondrijden dat je tussen deze evenementen doet. Door de bergen van Colorado scheuren met een droomauto gaat niet snel vervelen en dat weet Forza Horizon zelf ook. Door je constant nieuwe uitdagingen voor te schotelen en je na iedere winst te belonen met een fonkelnieuwe bolide, houdt Forza Horizon je tientallen uren aan het scherm gekluisterd.

Lees de Gamer.nl-recensie van Forza Horizon

Forza Horizon

Dead Rising

Frank West, een fotojournalist met een neus voor scoops, belandt in Dead Rising in een slaperig bergdorpje waar iets vreemds aan de hand is. Het fonkelnieuwe winkelcentrum van Willamette is door een zombievirus ineens populairder dan ooit. De game laat je drie dagen overleven in een zee van zombies en doorgedraaide overlevenden. Daarvoor zijn er talloze wapens te vinden die je helpen de zombiepopulatie uit te dunnen. Bankjes, winkelwagentjes, kassa’s, shotguns, hakmessen en katana’s; het is een fractie van het scala voorwerpen die jou een handje helpen bij het afslachten van de shoppende doden. Dead Rising is misschien niet de makkelijkste of meest toegankelijke game, maar de originele opzet zorgt ervoor dat je maar blijft terugkeren naar het winkelcentrum.

Lees de Gamer.nl-recensie van Dead Rising

Dead Rising

Crackdown

Het wachten op Halo 3 werd een beetje verzacht door de komst van Crackdown. Spelers die braaf deze game kochten konden eerder toegang krijgen tot de multiplayerbèta van het langverwachte Halo-debuut op de Xbox 360. Crackdown zelf bleek echter ook niet mis. De open wereld was misschien wat leeg en de vijanden wat leeghoofdig, maar het waren de Agility Orbs die de show wisten te stelen. Deze op de meest vergezochte plekken verstopte bollen verbeteren je sprongen, snelheid en weerbaarheid. Na een paar uur spelen bouw je zo een supersoldaat die zijn weerga niet kent. In de multiplayer samenwerken om bendes die de stad terroriseren verslaan is leuk, maar nog veel gaver is het om samen iedere orb op te sporen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Crackdown

Crackdown

Call of Duty 4: Modern Warfare

Call of Duty was altijd al een spektakelshooter van de hoogste orde, maar met het vierde deel werd de oorlogsvoering na het moderne tijdperk gekatapulteerd. Met succes. Het gaf spelers een interessant kijkje naar de manieren waarop conflicten met modernste technieken worden uitgevochten – boven alles was, en is het een nagenoeg perfecte shooter die het ene actiemoment opvolgde met de volgende schokkende plotwending. Zijn status heeft Modern Warfare echter vooral te danken aan zijn multiplayer. Het level-systeem, killstreaks en perks zijn inmiddels niet meer weg te denken uit het DNA der online shooters. Modern Warfare is de belangrijkste Call of Duty ooit verschenen, wat maar wordt onderstreept door de remake die dit jaar verschijnt.

Lees de Gamer.nl-recensie van Call of Duty 4: Modern Warfare

Modern Warfare

De bovenstaande tien games mogen zich wat ons betreft de beste games voor de Xbox 360 noemen. De lijst is het resultaat van lang en hard overleg op de Gamer.nl-redactie – bij het samenstellen zijn er meer dan genoeg uitstekende games afgevallen. De volgende titels verdienen een eervolle vermelding: Grand Theft Auto 4, Shadow Complex, Forza Motorsport 4, Viva Piñata, Lost Odyssey, Halo: ODST en Halo 3.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Pokémon Go krijgt gesponsorde PokeStops Hyper Light Drifter op 26 juli naar PS4 en Xbox One
4

Reacties op: De 10 beste Xbox 360-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  gebakkenei

  • 14 juli 2016 19:08
  meeste uren zitten toch wel in left4dead, borderlands en bad company 2.. alan wake was t toch net niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 15 juli 2016 10:17
  Forza 4 ben ik het absoluut niet mee eens. Herinneren jullie je dan niets meer van de game? Forza 2, ja. Forza 3, zeker. Forza 4 had geen anti-aliasing, in tegenstelling tot 2 en 3. Alles heeft kartelranden in die game, terwijl in Forza 3 alles retestrak is.

  Ja, de auto's hebben veel meer detail en polygonen, maar dat komt dus met een prijs. Het allergrootste minpunt is het rijgedrag. Er was een filmpje met een echte coureur op zo'n simulatie, en die zei dat de auto's veel teveel over het wegdek gleden. Forza Horizon heeft hier ook best wel wat last van.

  Daarom heb ik Forza 4 ook maar een paar uurtjes gespeeld. In Forza 2 en 3 heb ik meer dan 200 uur zitten, met name online.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Omnikon

  • 17 juli 2016 11:23
  Mijn meeste uren op de 360 zaten in Skyrim. Ben benieuwd naar de remaster :-)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 18 juli 2016 09:43
  Forza horizon??? Forza zelf zul je bedoelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.