Achtergrond
PlayStation 3

De 10 beste PS3-games

Tien titels die de PlayStation 3 definieerden

Geschreven door Thijs Barnhard op

Met een ietwat moeizame start had de PlayStation 3 het de eerste paar jaar van zijn levensloop niet bepaald gemakkelijk. De echt goede exclusieve games lieten net wat te lang op zich wachten en veel ontwikkelaars lieten geluiden horen dat het lastig was om voor deze destijds bijzonder krachtige console te ontwikkelen. Het koste misschien extra moeite en het duurde allemaal wat langer, maar die toptitels kwamen er uiteindelijk. Dit zijn de tien belangrijkste, volgens de Gamer.nl-redactie.

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Met Hideo Kojima’s voorliefde voor melodrama en spectaculaire tussenfilmpjes kon het niet anders dan dat het vierde deel van de Metal Gear Solid-reeks ontaardde in een groots en bij vlagen grotesk spektakelstuk. Guns of the Patriots is een game die niet bang is om de speler een kwartier, dertig minuten en uiteindelijk zelfs anderhalf uur de controle af te nemen om een ronduit bizar verhaal te vertellen waarin de legers van de wereld bestuurd worden door kunstmatige intelligentie en nano-machines, en de ene na de andere oude bekende voorbij komt. Het verhaal van de in hoog tempo ouder geworden Solid Snake knoopt ietwat klungelig alle losse eindjes bij elkaar, maar van een game die zoveel idiote kleine details herbergt en zo bizar episch durft te zijn, pikken we met plezier deze stortvloed aan prettig gestoorde waanzin.

Lees de Gamer.nl-recensie van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

Metal Gear Solid 4

Red Dead Redemption

Dat moment waarop je Mexico te paard betreedt is misschien wel het grootste kippenvelmoment ooit in een game. Met de zachte tonen van Jose Gonzalez wordt een heel nieuw deel van het nog Wilde Westen voor hoofdpersoon John Marston geopend. Zijn missie voor de Amerikaanse overheid brengt hem in contact met de vele rare snuiters die dit grotendeels onbewoonde land rijk is. Met een soortgelijk gevoel voor humor als GTA en uitstekende shoot-outs is Red Dead Redemption een game die zijn revolverheld waardig is. Een betere game met cowboys in de hoofdrol kennen wij niet.

Lees de Gamer.nl-recensie van Red Dead Redemption

Red Dead Redemption

Uncharted 2: Among Thieves

Games die vooral hun best doen om films te imiteren kunnen altijd op dezelfde kritiek rekenen: te lineair, te voorspelbaar en te simpele gamplay. Uncharted 2 is de uitzondering die de regel bevestigt. Het eerste deel kan je prima overslaan; pas bij Among Thieves komt de avonturier Nathan Drake eindelijk echt lekker op gang. De game is een aaneenschakeling van hoogtepunten. Van de ontsnapping uit een instortend hotel tot de achtervolging op een trein en de aanvaring met een tank in een Tibetaans dorpje. In iedere andere game het ordinair spektakel zijn, maar door de geweldig geschreven personages komen deze momenten en alles eromheen echt tot leven. Uncharted 2: Among Thieves is daarmee zo’n zeldzame game die op Gamer.nl een perfecte 10 wist te scoren.

Lees de Gamer.nl-recensie van Uncharted 2: Among Thieves

Uncharted 2

Journey

Het idyllische Flower gooide al hoge ogen, maar met Journey wist Thatgamecompany zijn ambities als ontwikkelaar pas echt te realiseren. Zonder woorden en met slim minimalistisch gebruik van multiplayer is Journey een van de meest bijzondere ervaringen van de afgelopen generatie. Als een in een gewaad gekleed figuur doorkuis je in dit spel de ene schitterende omgeving na de andere. Hierbij kom je af en toe andere spelers tegen die je tijdens je reis even vergezellen. Dit simpele concept zorgt in de verder uitgestorven wereld van Journey dat iedere ontmoeting speciaal is en ieder afscheid droevig. Pas na het bereiken van het einde krijg je te zien met wie je een deel van de reis hebt doorgebracht. Dat dan blijkt dat je al die tijd bent opgetrokken met iemand onder de naam Fartpriest69 doet in Journey niets af van de ervaring.

Lees de Gamer.nl-recensie van Journey

Journey

God of War 3

De eeuwig woedende halfgod Kratos bereikte zijn voorlopige kookpunt in God of War III. Alleen in het allereerste gevecht al bewijst deze goddelijk gruwelijke game hoeveel grootser het derde deel de geüpdatete Griekse tragedie brengt. Terwijl Kratos de thuisberg van de goden beklimt slaat hij Poseidon en een stel titanen van zich af om zijn uiteindelijke doel te bereiken. De rest van de game zit minstens zo vol met compleet over-the-top geweld en fantastische uitzichten. Subtiel is God of War 3 zeker niet, maar wat spektakel en actie betreft is de game nog steeds ongeëvenaard.

Lees de Gamer.nl-recensie van God of War 3

God of War 3

The Last of Us

Naughty Dog’s Uncharted was luchtig vermaak, met grappende personages gespecialiseerd in moord en doodslag. Hoe anders is The Last of Us. De reis van Joel en Ellie door een verwoest Amerika schuwt de gruwelkanten van deze uiteengevallen wereld niet. Door het sterke verhaal worden de videogame-achtige kantjes slim gerechtvaardigd. Het extreme geweld is noodzakelijk om te overleven en door ieder hoekje en gaatje van de verlaten levels af te speuren vergroot je die overlevingskansen alleen maar. The Last of Us sloot zo op legendarische wijze het PlayStation 3-tijdperk af. Daarnaast is er geen game die zo overtuigend zo’n hartverscheurend einde wist neer te zetten als deze.

Lees de Gamer.nl-recensie van The Last of Us

The Last of Us

Portal 2

Nog niet zo heel erg lang geleden stond Valve bekend om het maken van ijzersterke singleplayerervaringen. Alleen al het feit dat Portal 2 wat dat betreft de laatste in zijn soort is maakt deze game het spelen waard. Zoals de titel suggereert draait het in Portal 2 om puzzelen met portalen. Spring het ene gat in en je komt er bij het andere gat weer uit. Dit simpele principe wordt zoals vanzelfsprekend bij een vervolg verder uitgebreid met allerlei vernuftige extra stukjes techniek. Het absolute hoogtepunt van de game is het moment waarop de speler afdaalt naar het vergeten gedeelte van het schimmige Aperture Science. Het geeft een verrassend nieuw inkijkje in het al behoorlijk prettig gestoorde universum van Portal. De co-op waarin je met vier portalen in totaal werkt is nog zo’n geniale toevoeging.

Lees de Gamer.nl-recensie van Portal 2

Portal 2

Mass Effect 2

De missie in Mass Effect 2 is zo gevaarlijk dat een groot deel van je team het waarschijnlijk niet overleefd. Dat gevoel blijft constant, wanneer je als Commander Shepard steeds meer leden bij elkaar verzamelt om deze zelfmoordmissie te ondernemen. Mass Effect 2 dumpt de onnodige Mako-secties uit het origineel en introduceert een sterk verbeterde versie van de voorheen ietwat stroeve vuurgevechten. De echte sterren van dit intergalactische avontuur zijn je crewleden: een bonte verzameling van aliens en mensen met een gemeenschappelijk doel, maar allemaal hun eigen motieven. Stuk voor stuk zijn ze geweldig, maar huurmoordenaar Thane, wetenschapper Mordin en Geth-strijder Legion verdienen extra aandacht. In de talloze gesprekken met deze personages komt de tweede Mass Effect-game echt tot leven.

Lees de Gamer.nl-recensie van Mass Effect 2

Mass Effect 2

Nier

Nier. Misschien wel de game die het minst wordt begrepen door de massa. De verdeeldheid die Nier oproept is bijzonder, want hoewel het zeker niet moeders mooiste is heeft de game wel het lef om een verhaal te vertellen vol emotionele thema’s. Om de eer van deze game hoog te houden willen we daar zo min mogelijk over vertellen, op het simpele feit na dat het spel draait om een vader die koste wat kost zijn zieke dochter wil redden. Vergis je niet: Nier is zo’n zeldzame game die uitblinkt op de meest onverwachte momenten en je compleet weet vast te grijpen. Iedereen die deze game daadwerkelijk een kans heeft gegeven kan daarover meepraten.

Lees de Gamer.nl-recensie van Nier

Nier

Demon’s Souls

Uit die diepste krochten van Japan verscheen ineens Demon’s Souls. Deze mysterieuze game wist in een klap alle aandacht op te eisen, want zo geheimzinnig en uitdagend waren spellen al jaren niet meer. De duistere fantasiewereld van Demon’s Souls sprak zo tot de verbeelding dat spelers zichzelf genoodzaakt zagen om gezamenlijk de vaak raadselachtige taal in het spel te ontcijferen. De succesvollere semi-vervolgen, zoals Dark Souls en Bloodborne, namen veel elementen over, maar er valt nog steeds genoeg te zeggen voor de unieke wereld die Demon’s Souls zo succesvol in één game weet neer te zetten.

Lees de Gamer.nl-recensie van Demon’s Souls

Demon Souls

De bovenstaande tien games mogen zich wat ons betreft de belangrijkste games voor de PlayStation 3 noemen. De lijst is het resultaat van bruut overleg op de Gamer.nl-redactie – bij het samenstellen zijn er meer dan genoeg uitstekende games afgevallen. De volgende titels verdienen wat ons betreft een eervolle vermelding: Batman: Arkham City, LittleBigPlanet, Uncharted 3: Drake’s Deception, Rock Band, Flower, Killzone 2, Dead Space en Burnout Paradise.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Nederlands bedrijf claimt eigenaar formule No Man's Sky te zijn Obduction verschijnt eind augustus
26

Reacties op: De 10 beste PS3-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  KratosFever

  • 20 juli 2016 11:45
  Zonder twijfel mogelijk mijn nummer 1 game ever GOD OF WAR 3.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 20 juli 2016 11:54
  Super Stardust, Dead Nation en Pixel Junk Monsters zijn mijn weapons of choice.

  Arkham Asylum is imo beter dan menig game in deze lijst. Ook beter dan City. God of War 3 vond ik tegenvallen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • RavenMMG

  • 20 juli 2016 12:41
  @Baukereg

  Arkham Asylum vond ik ook een van de beste games van vorige generatie

  Mass effect blijft mijn nr 1

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  obi-twan kenobi

  • 20 juli 2016 12:58
  @RavenMMG
  Ben ik met je eens. City is erg goed, maar de flow van Asylum was beter.

  Een van mijn favoriete games op ps3 is the darkness 2. Hopelijk komt daar een vervolg op.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 20 juli 2016 17:48
  @obi-twan kenobi

  The Darkness 2 was zeker geen slecht spel, ik persoonlijk heb veel meer van deel 1 genoten.
  Was net wat grouwer en meer emotie allemaal.

  Hoop dat daar ooit nog een remaster van gaat komen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • lennius

  • 20 juli 2016 12:09
  Killzone 3 wordt hier helemaal niet genoemd. Naar mijn mening een van de beste shooters op de PS3, zowel singleplayer als de verfrissende multiplayer. Heb deze game helemaal grijs gespeeld!!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • SuCCeSSoR

  • 20 juli 2016 12:56
  @lennius deel 2 was beter IMO.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 20 juli 2016 12:24
  Demon's souls _O_
  Absoluut mijn favoriet van alle ps3 games.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 20 juli 2016 13:27
  M'n favoriete game op de PS3 is toch echt wel Assassin's Creed :Brotherhood. M'n favoriete exclusive game op de PS3 is Uncharted 3

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 20 juli 2016 14:03
  Voor mij overduidelijk The Last of Us. En met Mass Effect 2 heb ik me ook erg vermaakt. Over het algemeen waren de rest van mijn games multiplatform titels.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 20 juli 2016 14:28
  Uncharted 2, The Last of Us en Killzone 2 mijn favoriete exclusives. Mass Effect 2 ook fantastisch natuurlijk. Is Nier nu nog de moeite waard? Destijds helemaal langs me heen gegaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Clay

  • 20 juli 2016 14:38
  Volgens mij is dat plaatje van Dark Souls ;) Anyway, mooie lijst. Nier heb ik helemaal gemist, misschien toch nog eens naar kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GuanvanZoggel

  • 20 juli 2016 15:59
  @Clay Zeker doen als je 'm kunt vinden!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 20 juli 2016 16:31
  @GuanvanZoggel Hey waar blijft deel 2 van je japanse games reportage? Ik wacht er met smacht op. Was leuk leesvoer! :) Indies in Japan is de titel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 21 juli 2016 10:34
  @XtraLinkUK Verschijnt volgende week!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 20 juli 2016 18:30
  @Clay
  Nee dit is zeker van Demon's Souls, dit is Shrine of Storms geloof ik.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Nuage

  • 20 juli 2016 18:36
  @GoRightAhead
  Plaatje is aangepast. (Was een bonfire.)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 21 juli 2016 10:35
  @Nuage Klopt, is inmiddels aangepast, Clay had gelijk :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 20 juli 2016 14:49
  Games als Red Dead Redemption en Mass Effect tellen niet echt mee vind ik want het zijn multiconsole games en het schijnt dat de 360 versie van Red Dead Redemption net iets mooier was al heb ik beiden gespeeld (met een flinke tijd er tussen) en zag geen groot verschil.

  God Of War 3 was een echt groot wapen in het Playstation arsenaal en Heavy Rain was een van de beste games van die generatie. Echt, qua verhaal en sfeer torent die boven menig game uit.

  Ook Beyond Two Souls hoewel niet ZO goed als Heavy Rain (wat ook bijna niet te verwachten is) is een heel sterke Playstation exclusive. Kreeg die bij Heavy Rain op de PS4 maar is ook meer dan de moeite waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Little 3vil

  • 20 juli 2016 15:07
  Alles wat ik interessant vind heb ik nu op de PS4. RDR heb je inderdaad ook op de Xbox 360 en is backwards compatible op de Xbox One nu…en er is inmiddels ook zoiets als Playstation NOW waar je PS3 games kan streamen….dus koop lekker een PS4 zou ik zeggen :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.