Achtergrond
PlayStation 2

De 10 beste PlayStation 2-games

Tien keer Sony op zijn best

Geschreven door Thijs Barnhard op

Met de PlayStation 2 wist Sony zijn positie als voorloper in de game-industrie verder veilig te stellen. Met een catalogus vol gevarieerde games was het daarom geen gemakkelijke klus om de tien games te kiezen die de console het beste definiëren. Na een lange en fikse discussie zijn we op de volgende games uitgekomen. De volgende titels mogen zich gerust net zo legendarisch als de console zelf noemen.

Shadow of the Colossus

De meeste games doen er meestal niet moeilijk over. Jij bent de held en je moet de wereld van het kwaad verlossen. In Shadow of the Colossus is de motivatie om de ene na de andere vredige gigant te vellen niet zwart of wit. Je neemt het op tegen deze wezens die ronddwalen in een verder uitgestorven wereld om je geliefde terug tot leven te brengen. Dat de kolossussen hier niet op zitten te wachten spreekt voor zich, wat ervoor zorgt dat ieder van deze beesten een grootschalige eindbaasgevecht is waarin je als klein mens ze moet beklimmen en hun zwakke plek moet vinden. Groots en episch zijn woorden die veel te vaak misbruikt worden om games te omschrijven, maar als het om Shadow of the Colossus gaat zijn die termen niet meer dan terecht.

Lees de Gamer.nl-recensie van Shadow of the Colossus

Shadow of the Colossus

Metal Gear Solid 3: Snake Eater

De prettig gestoorde waanzin van de Metal Gear-serie bereikte met Snake Eater zijn voorlopige hoogtepunt. Deze keer speelt de serie zich af in de jaren zestig en draait het verhaal om Solid Snake’s kloonvader Big Boss. Zijn missie balanceert op eigenzinnige wijze tussen melig en serieus, maar weet vooral constant te verrassen. De typische stealth-gameplay is ook onder handen genomen. Camouflage is nu een belangrijk onderdeel van ongezien blijven, maar daar houdt het niet op. Snake moet zijn wonden tijdig behandelen om niet langzaam dood te bloeden. Om ervoor te zorgen dat zijn knorrende maag hem niet verraadt moet hij de flora en fauna van de Russische jungle opeten. Legendarisch is de James Bond-achtige themesong die de gameplay treffend weet te omschrijven: ‘Someday you go through the rain, and someday you feed on a tree frog.’

Lees de Gamer.nl-recensie van Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Metal Gear Solid 3 Snake Eater

Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas is nog steeds een unicum, met drie verschillende steden, gebaseerd op Los Angeles, San Francisco en Las Vegas. Die echte plekken zijn tot in de puntjes nagebouwd om voor uren aan doorgedraaid vermaak te zorgen. De missies in San Andreas brengen de kleine crimineel CJ naar de top van de onderwereld, maar er is zoveel meer te doen in het stukje nep-Amerika dat de kans net zo groot dat hij vaker als ambulancemedewerker of taxichauffeur werkt. Met een bijzonder strakke jaren '90-soundtrack heeft San Andreas bovendien de beste verzameling muziek die we tot dusver in een game zijn tegengekomen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto San Andreas

God of War 2

Aan het begin van God of War 2 mag Kratos zichzelf nog wel een god noemen, hij is tegelijkertijd ook bozer dan ooit. Wanneer de andere Griekse goden zich bemoeien met zijn oorlogsvoering wordt hij onttroond en is hij weer ouderwets uit op wraak. Het gevechtsysteem leent zich uitstekend voor het ontdoen van allerlei mythologische wezens op de meest bloedige wijze en de game voelt bij vlagen echt reusachtig. Rond de release van God of War 2 stond de PlayStation 3 eigenlijk al voor de deur, maar er waren voor die consoles geen games die zo fijn speelde, zoveel spektakel op het scherm wisten te toveren en zo goed op de ideeën van het vorige deel wisten voort te bouwen.

Lees de Gamer.nl-recensie van God of War 2

God of War 2

Silent Hill 2

Games zijn een uitstekend medium om je te laten schrikken, maar diepe psychologische angst veroorzaken ze eigenlijk maar zelden. De uitzondering op die regel is Silent Hill 2. In het kleine Amerikaanse dorpje Silent Hill hangt een constante dikke mist en zien de zielen die op deze plek terechtkomen hun meest verschrikkelijke trauma’s uitgebeeld worden. In de game speel je als James Sunderland die naar het stadje gelokt wordt na een mysterieuze brief van zijn vrouw en aldaar geconfronteerd wordt met zijn daden. Silent Hill 2 blijft je door de griezelige setting en het schokkende verhaal nog lang bij.

Lees de Gamer.nl-recensie van Silent Hill 2

Silent Hill 2

Okami

Aan Zelda-achtige games ontbreekt het altijd een beetje op consoles die niet van Nintendo zelf zijn, maar de PlayStation 2 had gelukkig Okami. Clover Studios – een voorloper van wat later Platinum Games zou worden – maakte een fantastisch ogende game met een goddelijke witte wolf in de hoofdrol die de balans tussen goed en kwaad moet herstellen in het oude Japan. Amaterasu neemt het met een hemelse borstel op tegen het kwaad dat op de wereld is neergedaald. Setting Nippon ziet er niet alleen geweldig uit, maar zit ook vol met memorabele personages en uitgebreide dungeons die het Zelda-subgenre zo tof maken.

Lees de Gamer.nl-recensie van Okami

Okami

Dragon Quest: Journey of the Cursed King

Final Fantasy was eigenlijk altijd dé jrpg in het Westen, maar in het land van oorsprong wordt die serie overschaduwd door Dragon Quest. De aantrekkingskracht van die serie was in ons deel van het Westen lang een raadsel, maar het was Journey of the Cursed King dat hier verandering in wist te brengen. Met een verfrissend simpel vechtsysteem en een overzichtelijke party van speelbare personages is deze Dragon Quest ook een prettig overzichtelijke rpg zoals ze eigenlijk niet meer gemaakt worden. Niet slecht voor de eerste echte stap naar 3D voor de serie.

Lees de Gamer.nl-recensie van Dragon Quest: Journey of the Cursed King

Dragon Quest

Shin Megami Tensei: Persona 4

Niet alleen als typisch jrpg is Persona 4 geliefd, ook als Japansimulatie blinkt deze game uit. Als nieuwkomer in een slaperig stadje word je in deze game onderdeel van een groep jongeren die ’s avonds via een televisie een schaduwdimensie induikt. Er gebeuren vreemde dingen in het stadje en alleen door de kerkers in de andere wereld te doorkruisen en door aan doodgewone schoolse activiteiten deel te nemen bouw je vriendschappen op die nodig zijn om deze waanzin te doorstaan. Je sluit je op die manier aan bij de sportclubs, neemt bijles en komt meer te weten over het stadje en al zijn inwoners.

Lees de Gamer.nl-recensie van Shin Megami Tensei: Persona 4

Persona 4

Gran Turismo 3: A-Spec

Op consoles is Gran Turismo altijd de absolute top geweest wat betreft racers. Het derde deel op de PlayStation blijft nog steeds een hoogtepuntje, want het oog voor detail is nog steeds ongelofelijk. Natuurlijk draait Gran Turismo 3: A-Spec om het winnen van zoveel mogelijk races en het vrijspelen van zoveel mogelijk mooie bolides, maar het draait eigenlijk net zoveel om de ervaring van het racen, het bewonderen van de auto en de onverwachte schoonheid van asfalt. Niet voor niets is Gran Turismo 3: A-Spec een van de best verkochte games op de PlayStation 2.

Lees de Gamer.nl-recensie van Gran Turismo 3

Gran Turismo 3

Katamari Damacy

Volledig gestoord en zo Japans als het maar kan. Katamari Damacy valt eigenlijk in geen andere omschrijving samen te vatten. In dit spel speel je als de zoon van de kosmos die je opdraagt om met een kleverige bal zoveel mogelijk objecten op te rollen. Des te meer spullen je als buitenaardse mestkever aan je bal weet te krijgen, des te groter je wordt. Op die manier rol je in het begin nog kleingeld en lucifers op en kleef je uiteindelijk auto’s en complete huizen aan je bal. Met manische muziek, een kleurrijk stijltje en absurde humor is Katamari Damacy een cultgame pur sang. Ondanks de vele vervolgen is er geen andere Katamari geweest die zo’n perfecte combinatie van pure lol en waanzin is.

Katamari Damacy

Een lijst samenstellen van de beste PlayStation 2-games ooit is eigenlijk een onmogelijke opgave. De volgende spellen zijn daarom ook het noemen waard: Sly 3: Honor Among Thieves, Jak 3, Bully, Beyond Good & Evil, Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, Devil May Cry 3: Dante’s Awakening, Kingdom Hearts 2, Ico, Final Fantasy XI en Rez.

Dit artikel delen:

Lees meer

2K komt met Carnival Games voor vr-brillen Eerste Wereldoorlog-shooter Verdun nu uit op PS4
30

Reacties op: De 10 beste PlayStation 2-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ghotirey

  • 31 augustus 2016 15:19
  Bijzonder, ik heb letterlijk geen van deze games gespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 15:40
  @Ghotirey Tijd voor een inhaalslag? :o

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghotirey

  • 31 augustus 2016 15:53
  @MichelMusters Nou jah, ik heb een heleboel games gespeeld op de playstation 2 maar; Gran turismo 1 op ps1 was gaaf, 2 viel tegen dus pas weer op de ps3 geprobeerd, veel nog steeds tegen. Metal Gear Solid zelfde verhaal, GTA vond ik vice city fantastisch, San Andreas vond ik helemaal niet leuk, ben geen fan van gangsta wereldje (deze dus wel even gespeeld), Katamari trekt me niet, Persona 4, tjah heb deel 1-3 ook niet gespeeld, God Of war 1 gespeeld, te repetetief, silent hill hou ik niet van, Okami never heard of, alleen shadow of the colossus zou ik nog een keer willen spelen maar ben bang dat hij nu te gedateerd voelt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 16:00
  @Ghotirey Als je Shadow of the Colossus wil proberen (en dus misschien openstaat voor artistiek ogende games), zet Okami dan ook op je lijstje! Lijkt een beetje op Zelda en is van de mannen van PlatinumGames voordat ze zo heetten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  unipro81

  • 1 september 2016 09:59
  @MichelMusters

  Plus beide games kan je gewoon op de PS3 spelen ;)

  Okami is echt heel cool…en door zijn stijl eigenlijk helemaal niet gedateerd

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swizard

  • 1 september 2016 11:43
  @Ghotirey Persona 4 heeft vrijwel 0 met 1-3 te maken. P4 is één van de beste JRPG's! Het heeft ook vrij goed ge-aged, heb het zelf pas voor het eerst gespeeld jaar geleden, met veel plezier.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ghotirey

  • 1 september 2016 15:49
  @Swizard De Persona reeks is wel al iets waar ik ooit naar wilde kijken, is persona 5 op de PS4 ook een aanrader?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swizard

  • 12 september 2016 21:19
  @Ghotirey Geen idee! Nog niet uit. P4 is het zeker nog wel waard, als je je over de oudere graphics heen kan zetten

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • rpenning

  • 31 augustus 2016 21:15
  @Ghotirey nou indd ik zit ook te kijken van al die spellen ken ik zowat niet lol

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  El Ninjo

  • 31 augustus 2016 15:32
  Van de 10 uitgelichte games heb ik er 2 niet gespeeld; Persona en Katamari.
  Van de noemenswaardige entries Sly 3, Jak 3 en Rez niet.

  Helemaal eens met de lijst hoor :+1:

  Nerd anyone?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 31 augustus 2016 15:36
  Geen Castlevania Lament Of Innocence?

  Dat vind ik nog steeds een brute game. Vooral de boss fights tegen Walter/Death/The Forgotten One zijn EPIC!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 15:42
  Het blijven toch persoonlijke lijstjes. Een aantal van mijn favorieten staan er bijvoorbeeld ook niet in, ookal hebben we met de redactie bepaald welke titels er in zouden komen. Zelf mis ik bijvoorbeeld de eerste Jak & Daxter, God Hand, SoulCalibur 3 en Herdy Gerdy!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 31 augustus 2016 15:47
  Ik vind al deze top 10 lijsten wel erg opzichtig door het ontbreken van platformers.

  Spellen als Jak & Daxter, Sly en Ratchet & Clank (deze ontbreekt wat ik echt vreemd vind) waren voor mij de top 3 franchises op de PS2. Zo is het ontbreken van Timesplitters 3 (desnoods special mention) en dat Kingdom hearts niet als top 10 wordt gezien ook een verbazing voor mij.

  Platformers zijn over de jaren heel wat minder geworden, maar ik vind het ook opvallen dat mensen deze spellen regelmatig niet eens meer benoemen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 15:52
  @warcryptic Jak wordt wel genoemd in de honorable mentions. Maarre… ik denk dat hoe verder we het verleden in gaan, hoe meer platformers we tegenkomen :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 31 augustus 2016 16:01
  @MichelMusters Dat is ook zeker zo, maar er zitten zoveel hoge kwaliteit platformers tussen ook in de nieuwere generaties die nergens meer lijstjes bereiken, waarbij ik mijzelf de vraag stel of de gameindustrie elke generatie platform games steeds meer aan het wegdrukken zijn, of dat er gewoon minder waardering voor is in deze tijd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 16:25
  @warcryptic Ik herken je frustratie, ik ben namelijk ook een groot platformliefhebber. Zin in Yooka-Laylee!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 31 augustus 2016 16:40
  @MichelMusters Zeker, ik ook. Yooka-Laylee brengt hoge verwachtingen mee, maar heb er veel vertrouwen in.

  Dit jaar was een beetje mager qua platformers, met uitzondering van Salt & Sanctuary tot nu toe.
  Zeker een aanrader voor iedereen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 31 augustus 2016 16:51
  @warcryptic Volgende week een hands-on preview van Yooka-Laylee van mijn hand op GNL in ieder geval!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • MacBlade

  • 31 augustus 2016 15:48
  SSX! Maarja, zoals jullie al zeiden, bijna onmogelijk om zo'n top 10 lijst samen te stellen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 31 augustus 2016 15:55
  Ik heb nooit enige liefde voor deze console gehad, wat misschien het meest in de weg zat dat deze console veel te mainstream voelde, te veel mensen hadden er een.

  Heb zelf nog 2x geprobeerd voor te gaan verzamelen, maar het gaf geen warm fijn gevoel zoals ik bij de Xbox en Gamecube wel krijg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.