Achtergrond

De 10 beste pc-games

Het krachtigste platform

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Wat zijn de beste games voor de pc van dit moment? Gamer.nl zet de tien grootste toppers op een rij en updatet de lijst eens in de zoveel tijd.

Het is tegelijkertijd een zegen en een vloek: er zijn zoveel games om op de pc te spelen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Heb je net een nieuwe pc aangeschaft en ben je op zoek naar een tiental titels die het beste van het beste platform representeren? Dan zijn de onderstaande tien games een goed begin.

Dota 2

Of je nou het genre hebt omarmd als een geliefde of het haat uit de grond van je hart, de moba is een hoeksteen van de huidige pc-cultuur. De ‘multiplayer online battle arena’ – een weinig verhelderende naam, vinden wij ook – kenmerkt zich door twee teams van vijf spelers die elkaar met steeds sterker wordende helden bevechten en proberen elkaars hoofdgebouw te slopen. Geen enkel ander genre is zo complex en zo diepgaand als de moba en geen enkele game demonstreert dat principe zo goed als Dota 2. In tegenstelling tot concurrenten als League of Legends en Heroes of the Storm, geeft de game je direct toegang tot alle helden en wordt je hooguit verleid tot het doen van cosmetische aankopen. Als je een uitdaging zoekt, heb je aan Dota 2 een goede.

Lees de Dota 2-review

Europa Universalis 4

Laat je niet afschrikken door de vele getalletjes en schematische vormgeving; Europa Universalis 4 is een game van wilde verhalen. Deze historische strategiegame laat je kiezen uit tientallen landen en stadstaten in het jaar 1444, van het reusachtige Chinese keizerrijk tot het piepkleine Utrecht, en geeft je de vrijheid om je lot te bepalen. Bijgestuurd door gesimuleerde historische processen en gebeurtenissen zoals de uitvinding van de boekdrukkunst, de geboorte van het protestantisme en de ontdekking van de nieuwe wereld probeer je de rest van de wereld af te troeven. Altijd al Zuid-Amerika willen koloniseren als Denemarken? Het kan. Spanje bekeren tot het fetisjisme? Leef je uit. In Europa Universalis 4 ligt het lot van de wereld in jouw handen.

Lees de Europa Universalis 4-review

Cities: Skylines

Soms wil je gewoon achterover leunen en tevreden toekijken hoe de inwoners van een metropolis hun dagelijkse gang gaan. In Cities: Skylines ontwikkel je een eenvoudig dorp tot een miljoenenstad. Ontwerp een wegennetwerk, plan woonwijken, trek industrie aan en kijk tevreden toe hoe de belastingcenten binnenstromen. Niet dat alles zomaar vanzelf gaat, want vervuiling, misdaad en verkeersopstoppingen maken je niet populair bij de inwoners van je stad. Ben jij zo’n goede stedenbouwer dat je Wenen kunt overtreffen?

Lees de Cities: Skylines-review

Nier: Automata

Even bizar als briljant: Nier: Automata is haute cuisine voor liefhebbers van uitgekookte vechtsystemen, creatieve mixen van speelstijlen en filosofische vraagstukken. Regisseur Yoko Taro laat de game moeiteloos schakelen tussen een actie-rpg á la Bayonetta, naar een shoot ‘em up als Ikaruga of zelfs een adventuregame in de geest van Zork. Ondanks die op het eerste gezicht luid vloekende contrasten, werkt het wonderbaarlijk goed. En hadden we al gezegd dat de muziek fenomenaal is?

Lees de Nier: Automata-review

The Witcher 3: Wild Hunt

Twee jaar na dato kan nog altijd geen enkele role playing game tippen aan de bovennatuurlijke schoonheid, aandacht voor detail, hartverscheurende dilemma’s en emotionele overtuigingskracht dan de laatste avonturen van monsterjager Geralt of Rivia. De open wereld van The Witcher 3 voelt zo levendig en zo doordrongen van een rijke geschiedenis en cultuur dat je nooit afscheid wilt nemen van de fantasie uit de geest van auteur Andrzej Sapkowski. Ook de twee uitbreidingen zijn de moeite van het doorspelen waard.

Lees de Witcher 3: Wild Hunt-review

Civilization 6

De steentijd is aangebroken en je mag niet achterblijven in de vaart der volkeren. Dat is de bedrieglijk eenvoudige opzet van Civilization en het zesde deel uit de reeks strategiegames weet wederom dat simpele idee uit te bouwen tot een even kleurrijke als uitdagende reis door de tijd. Dankzij ontdekkingen en uitvindingen groeit je nederige nederzetting uit tot een beschaving waar Vader Tijd zijn tanden op stuk zal bijten.

Lees de Civilization 6-review

Minecraft

In de gamepers hoor je er niet zo vaak meer over, maar nog altijd lichten wereldwijd tientallen miljoenen ogen op bij het horen van de naam ‘Minecraft’. Terecht, want de game oogt wellicht simpel, maar je fantasie is de enige beperking bij het bouwen van de meest wilde architectonische kunstwerken. Van getrouwe nabootsingen van Westeros tot werkende 3D-printers, met de eenvoudige bouwblokken van de Lego-achtige game kun je bijna alles maken.

Lees de Minecraft-review

Titanfall 2

Een shooter die uitgebracht wordt in dezelfde weken als Battlefield en Call of Duty, dat is nog eens slechte timing. Maar dat neemt niet weg dat Titanfall 2 een ongemeen goede first person shooter is. Naadloos afwisselend tussen razendsnelle schietparkour en overdonderende mech-actie, overtuigt de game met zijn uiterst precieze besturing, bevredigende wapens en uitgekiende flow. Daar bovenop komt nog eens de uitstekende singleplayer, met gastoptredens van verrassende gameplaymechanieken en de meest sympathieke robot sinds Dog uit Half-Life 2.

Lees de Titanfall 2-review

Total War: Warhammer

Creative Assembly’s mix van real time-gevechten en turn based-strategie gooit al ruim vijftien jaar hoge ogen, maar met Total War: Warhammer doet de studio het anders. In plaats van in een historische periode, speelt Total Warhammer zich af in de brute fantasiewereld van Warhammer Fantasy Battles. Het blijkt een gouden greep, want weinig maakt meer indruk dan het spektakel van een kolossale spin die een regiment aan koppige dwergen overhoop gooit.

Lees de Total War: Warhammer-review

Overwatch

Overwatch is veel meer dan de zoveelste online shooter. De jongste telg van Blizzard laat je de uiteenlopende vaardigheden van Heroes tot in pixelprecieze perfectie beheersen, terwijl het spel tegelijkertijd een van de meest toegankelijke shooters in zijn soort is. Want je hoeft niet goed te kunnen richten om in Overwatch te schitteren: ook als Healer of een andere Support-klasse kun je belangrijk zijn voor je team. De vloeiende actie, lage instapdrempel en onuitputtelijke charme van hecht samenwerken maken van Overwatch een shooter die nog jaren gespeeld zal worden.

Lees de Overwatch-review

Eervolle vermeldingen

We geven goede games graag alle lof die ze verdienen, maar bij een toplijst sneuvelen, zeker bij zo’n divers platform als de pc, altijd een aantal lievelingen. Dat de volgende games de lijst net niet gehaald hebben is overigens net zo pijnlijk als mooi. Het bewijst immers hoe goed de pc qua games bezet is. De games die het net niet hebben gehaald, zijn:

NBA 2K17, Planet Coaster, GTA 5, Counter-Strike: Global Offensive, Starcraft 2, Diablo 3: Reaper of Souls, Arma 3, Skyrim: Special Edition, Kerbal Space Program, Stardew Valley, Battlefield 1, Divinity: Original Sin Enhanced Edition, Warhammer 40,000: Dawn of War 3, Xcom 2, The Witness, Battlefield 4, Shovel Knight, Endless Legend, Dark Souls 3, Rainbow Six: Siege, Batman: Arkham Knight, Hearthstone, Inside, Rocket League, Torment: Tides of Numenera, Pillars of Eternity, Resident Evil 7: Biohazard en Fifa 17.

Dit artikel delen:

Lees meer

Life is Strange-ontwikkelaar toont E3 2017-trailer van Vampyr The Mummy Demastered komt in augustus uit
11

Reacties op: De 10 beste pc-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • RAPPA

  • 9 juni 2017 16:24
  Jammer dat er zoveel games in de lijst staan die ook op een ander platform te spelen zijn. Had ook graag Battlegrounds in de lijst gezien. Begrijp dat de game nog niet officeel uit is maar is voor mij toch wel de reden om achter de console vandaan te gaan en weer op de pc te gamen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 9 juni 2017 19:25
  @rappa Ik heb er bewust voor gekozen om Early Access-titels buiten beschouwing te laten, omdat deze in theorie nog helemaal in de soep kunnen lopen. Geen zorgen, want Factorio en PlayerUnknown's Battlegrounds gaan in een update ongetwijfeld hun plaats claimen. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • multynoob

  • 10 juni 2017 11:52
  @swieb
  Volgende week de top 10 beste early access-titels?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Sander999

  • 9 juni 2017 17:21
  Voorkeur voor strategie games much?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 9 juni 2017 19:22
  @sander999

  Voor het maken van deze lijst heb ik mee laten wegen of de game ook exclusief is voor het platform (of als eerste verscheen voor de pc, zoals bij Minecraft). Aangezien strategiegames typische pc-games zijn, ga je die dan snel terugzien in een lijst als deze.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • TheChief

  • 10 juni 2017 10:33
  Ik vind dit soort lijstjes altijd een beetje nutteloos. Het is immers puur persoonlijk en er zijn miljoenen criteria op basis waarvan je iets ' de beste' kan noemen. Zo is Overwatch bv zeker een goede game (nette gfx, goed geluid, voldoende variatie in mappen etc) maar vind ik het persoonlijk een totaal niet interessante titel (omdat het niet een echte purebred shooter is maar meer elementen heeft van een 1st person moba) en dus zou ie nooit in mijn best 10-games lijst verschijnen terwijl ik toch echt een FPS-fan ben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • jewoenboy

  • 10 juni 2017 11:58
  Al met het lezen over EU IV begreep ik dat dit Swieb was.

  En EU IV… dat je de Ottomanen AI Orthodox ziet gaan, Frankrijk plots Brits is en dat Kongo de Emperor van de HRE is…

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Swieb

  • 11 juni 2017 15:46
  @jewoenboy

  ^_^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Arrahant

  • 10 juni 2017 13:15
  Grim Dawn

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • The_Scratcher

  • 12 juni 2017 15:48
  Als dit de 10 beste PC games zouden zijn zou ik PC gaming acuut opgeven!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • Hades4201

  • 18 september 2018 15:15
  bij dota 2 heb je toegang tot alle karakters.
  ja dan is er niks aan ik wil me karakters vrijspelen zoals bij league of legends.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.