Overzicht
Switch

Update: De 10 beste games voor Nintendo Switch

Genoeg keuze voor Nintendo's nieuwste console

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Wat zijn de beste games voor de Nintendo Switch? Gamer.nl zet de tien grootste toppers voor de console/handheld-hybride op een rij en updatet de lijst eens in de zoveel tijd.

Dit artikel is geüpdatet op 29 maart 2022 met Metroid Dread, Monster Hunter Rise en Super Mario 3D World + Bowser's Fury.

In de eerste maanden dat de Nintendo Switch op de markt was vloog de revolutionaire console/handheld-hybride van Nintendo in grote getalen over de toonbank. Inmiddels zijn we weer wat verder in de levenscyclus van de console en aan de populariteit van het apparaat lijkt voorlopig nog geen einde te komen.

Maar als je zo’n Switch eenmaal onder je tv hebt staan – of in je rugzak hebt zitten onderweg – is de vraag wat de beste games zijn om te spelen. De volgende tien games zijn stuk voor stuk titels die je met een gerust hart in huis kan halen.

Metroid Dread

Metroid, zeker de tweedimensionale delen, hebben niets meer te bewijzen. Super Metroid is een klassieker, Zero Mission de perfecte instapper. Toch is Dread een glorieuze terugkeer naar de tweede dimensie, een moderne metroidvania die leunt op een ultrasoepele besturing en een gezonde dosis actie. De progressie, moeilijkheid en het leveldesign van de planeet ZDR leveren een gameplayflow waar menig titel in het genre nog wat van kan leren. Voeg daar de levensgevaarlijke E.M.M.I-robots aan toe, en Metroid Dread is een heerlijk pittige game.

Lees de review van Metroid Dread

Metroid Dread

Fire Emblem: Three Houses

Met Three Houses keert de Fire Emblem-reeks na flink wat handheldtitels terug naar de console. Met deze terugkeer komt een aantal zeer fijne aanpassingen aan de inmiddels bekende formule, waardoor het een van de beste strategie- en Switch-games van dit moment is. Fire Emblem: Three Houses voelt namelijk als een heuse leefsimulator, waarbij je als leraar op een klooster studenten met unieke persoonlijkheden lesgeeft. De wijze waarop spelers hun tijd invullen heeft op een toffe manier op hoe leerlingen presteren op het slagveld. De turn-based zijn daarnaast actievoller en flexibeler, en vanwege de virtuele vriendenkring die je opbouwt staat er meer op het spel dan ooit.

Lees de Fire Emblem: Three Houses-review

Splatoon 2

Splatoon 2 voegt weliswaar weinig toe aan het vorige deel, maar de ijzersterke gameplay houdt prima stand in een zeer vermakelijke multiplayermodus. Dat maakt Splatoon 2 een aankoop waar geen enkele Switch-bezitter spijt van krijgt. Elkaar onderverven met grappige wapens en inktvissen gaat nooit vervelen en wie zich verdiept in de mechanieken van het spel vindt zeer diepe strategische lagen. Het is dan ook geen wonder dat Nintendo regelmatig populaire e-sportwedstrijden organiseert en Splatoon-fans van over de hele wereld meekijken. En voor wie eerst nog even wil oefenen, is er een degelijke singleplayermodus - een een fantastische betaalde dlc - beschikbaar.

Lees de review van Splatoon 2

Splatoon 2

Celeste

De gameplay van Celeste kan je het beste omschrijven als een pittige 2d-platformer waarvan je soms je haren uit je hoofd wil trekken. Hoofdpersonage Madeline heeft in principe maar drie moves: springen, dashen en klimmen. Wat je daar allemaal mee moet doen vraagt echter zo veel van je vingers en je coördinatie, dat je zo’n duizend keer doodgaat voordat je de aftiteling hebt bereikt. Alleen al het kijken naar de prachtige sprites geeft je een warm gevoel, zeker als je het achterliggende verhaal kent. De game is namelijk veel meer dan alleen een moeilijke platformer en biedt een emotioneel en gelaagd verhaal over hoe het is om te kampen met depressies en paniekaanvallen.

Lees de review van Celeste

celeste

Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles 2 presteert het om de ideale sequel neer te zetten van mogelijk de beste jrpg van de afgelopen twee consolegeneraties. Van het meeslepende verhaal tot het diepgaande vechtsysteem tot de magische soundtrack; op ieder vlak doet Xenoblade Chronicles 2 een schepje erbovenop, zonder te struikelen over zijn eigen ambities. De game loopt over van systemen en eigenschappen die elkaar overlappen of aanvullen, zonder te overdonderen zoals wel het geval was in Xenoblade Chronicles X. Van het spelen van een 8-bits-mini-game om nieuwe onderdelen voor een unieke Blade te ontgrendelen tot het opduiken van schatten in de wolkenzee tot het bijdragen aan de welvaart van iedere stad door handel te drijven – deze rpg barst uit zijn voegen van de content.

Lees de review van Xenoblade Chronicles 2

Xenoblade Chronicles 2

Super Mario Odyssey

In een halfuur met Super Mario Odyssey kun je zomaar in een Tyrannosaurus Rex veranderen, als een ouderwetse pixel-Mario een 2D-level op een muur uitspelen, een verliefde Goomba verleiden, en met een luchtschip snel weer naar een ander gedeelte van de wereld vliegen. Super Mario Odyssey is een opeenstapeling van heerlijke momenten die zelfs het meest verzuurde gamershart doen smelten. Super Mario Odyssey is een zeldzaam goede Mario-game en daarom vrijwel essentieel voor Switch-bezitters.

Lees de review van Super Mario Odyssey

Super Mario Odyssey

Animal Crossing: New Horizons

Niets hoeft en alles mag op het onbewoonde eiland van Animal Crossing: New Horizons. Plant een park vol fruitbomen, bouw een gym, ontvang gasten aan het strand of maak gewoon een wandeling terwijl je praat met de gezellige eilandbewoners. Ten opzichte van vorige delen vindt New Horizons het wiel niet opnieuw uit, maar aspecten als autosave en meer mensen in je dorp kunnen ontvangen zijn zeer welkome toevoegingen.

De grootste toevoeging betreft het crafting-systeem, waardoor je new als in titels als Minecraft een groot deel spendeert aan het verzamelen van grondstoffen om vrijwel al je dromen waar te maken. Animal Crossing: New Horizons is pure rust, en daarom wellicht de game die je nodig hebt.

Lees de review van Animal Crossing: New Horizons

Animal crossing

Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate is de meest uitgebreide game in de serie en verdient alleen daarom al een plek in de lijst. Ruim 70 personages toevoegen is namelijk een kunst, laat staan ze allemaal uitstekend balanceren. Toch staat Ultimate als een huis en is het een veelzijdige en toegankelijke vechtgame geworden, die het als e-sporttitel ook uitstekend doet. De game bevat trainingsmodi, een verhaalmodus, een hele bibliotheek aan klassieke soundtracks en online competitieve toernooien. Gewoon met vrienden gezellig een potje spelen blijft echter het leukste aan de Smash Bros.-franchise, en daarom is Super Smash Bros. Ultimate een must voor Switch-bezitters.

Lees de Gamer.nl-review van Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate

Monster Hunter Rise

Ondanks de hoge leercurve is Monster Hunter Rise het meest toegankelijke deel uit de serie tot dusver, waar fans van zowel pure actie als diepe rpg-upgradesystemen voldoening uit halen. De Wirebug zorgt voor meer bewegingsvrijheid dan ooit en minder lange wachttijden tussen gevechten. Heel af en toe zie je de Switch worstelen met al het grafische geweld, maar nooit zit de techniek in de weg van een uitermate diep en bevredigende game die zowel alleen als met vrienden de moeite waard is.

Lees de review van Monster Hunter Rise

monster hunter rise

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Je dacht toch niet dat The Legend of Zelda: Breath of the Wild zou ontbreken in dit overzicht? De game is zonder twijfel de meest indrukwekkende titel voor de Nintendo Switch. Zoals de Zelda-games van vroeger je een ongekend gevoel van schaal en avontuur geven, deed Breath of the Wild dat ten tijde van de lancering van de Switch opnieuw. De game houdt nergens je hand vast, maar laat je zelf door de uithoeken van Hyrule dwalen, op zoek naar avontuur. Als Switch-bezitter mag dit meesterwerk eigenlijk niet in je collectie ontbreken.

Lees hier de review van The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Bonus: remasters en remakes

Mario Kart 8: Deluxe

Over Mario Kart 8 is iedereen het sinds de oorspronkelijke release op de Wii U eigenlijk al eens: dit is een game van zeldzaam hoge kwaliteit. De 32 originele tracks zijn goed gebalanceerd, de game barst van de personages en grafisch is het ook nog eens een hoogvlieger. Voor de Switch weet Nintendo zichzelf nog nét te overtreffen. Deze Deluxe-editie bevat tevens de zestien tracks die voorheen alleen beschikbaar waren als downloadbare content op de Wii U, alle personages uit die dlc-pakketten waaronder Link en een rits aan nieuwe personages zoals de Inkling Boy en Girl uit Splatoon. De kers op de taart is de terugkeer van de klassieke Battle Mode, die online gaan nog nét wat aantrekkelijker maakt.

The Legend of Zelda: Link's Awakening

Wie de framerateproblemen door de vingers ziet, beleeft in de remake van Link's Awakening een bijzonder verhaal. De sfeer van de originele Game Boy-game staat namelijk nog als een huis en de details die je op Koholint Island vindt variëren van hartverwarmend en hilarisch tot melancholisch en triest. En dat is knap, gezien het unieke, schattige uiterlijk van de game. Het verkennen van de wereld gaat beetje bij beetje, waarbij spelers gebruikmaken van de vaardigheden en items die Link langzaamaan verzamelt. Uiteraard zijn de kerkers daaromheen gebouwd, waarvan sommige tot de beste van de serie behoren.

zelda links awakening

Super Mario 3D World + Bowser's Fury

Super Mario 3D World is misschien wel de leukste co-op-game op de Nintendo Switch. Constant de afgrond instorten door toedoen van je medespeler en nét niet die derde ster bemachtigen zijn juist onderdeel van de fun - dat weet Nintendo maar al te goed. Om de magere upgrade te compenseren voegt de Switch-versie daar zelfs een volledig nieuwe game aan toe, waarin je als Mario voor het eerst een open wereld trotseert. Bowser's Fury is een heerlijke extra, waar we in de toekomst graag meer van zien.

mario 3d world

Eervolle vermeldingen

Dit artikel delen:

Lees meer

Destiny 2-studio klaagt mensen achter valse copyright strikes aan PS5- en Xbox Series-versies Apex Legends verschijnen vandaag
37

Reacties op: Update: De 10 beste games voor Nintendo Switch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  radeon9800pro

  • 8 juni 2017 16:55
  Dat zijn bijna alle spellen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 8 juni 2017 17:53
  @radeon9800pro Trieste waarheid.. Had op dit moment best een paar schaamteloze ports/cash-ins willen hebben om de tijd door te komen =)

  Briljante console, nou nog games games games… Ik heb goede hoop voor deze E3 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 18 oktober 2017 13:57
  @mikkele30 Ha, hier ben ik dan.. 4 maanden later. Dit is nog steeds waarheid :) Alhoewel er nu wel een hoop voor de deur staat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 18 oktober 2017 14:01
  @mikkele30
  Nee joh, de hele e-shop staat vol met (indie) games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  hulstpower

  • 18 oktober 2017 16:18
  @mikkele30 en wat had ps4 en xbox ook niet zoveel de switch is nog geen jaar oud en ps4 werd in begin dood gegooid met indie

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Flaming

  • 7 februari 2018 14:04
  @MikkelE30 kijk eens naar Rive in de store. leuk spel voor 5 a 6 uurtjes

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MikkelE30

  • 31 maart 2022 11:02
  @MikkelE30 Inmiddels is het 2022 en hoe is dit veranderd! Wat een geweldige console inclusief games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 8 juni 2017 18:33
  Nu nog de 10 Switch games waar jullie dit jaar het meeste van verwachten! Dat zou mij meer helpen eerlijk gezegd.

  Niet dat ik dit lijstje niet waardeer hoor. Ik hou sowieso van statestieken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 9 juni 2017 09:16
  Dit is om te janken. En aantal titels zijn zo te zien indies en zouden absoluut niet mee mogen tellen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  timtim96

  • 9 juni 2017 10:45
  @therussian haha sinds wanneer tellen games als Firewatch, The Witness en Super Meat Boy niet meer mee? Over een week zijn er in ongeveer drie maanden tijd al drie grote exclusieve games uitgekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Agent4125

  • 10 juni 2017 10:17
  @timtim96 Shovel Knight en Minecraft in zo'n lijstje is toch wel een beetje pijnlijk?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Epiloque

  • 23 juni 2017 09:01
  @agent4125 Hier ben ik het (helaas) helemaal mee eens. Toen ik de titel ' 10 beste games' las vroeg ik me direct af of er überhaupt wel 10 games waren voor de Switch.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  EnkiEridu

  • 18 oktober 2017 16:24
  Tegenwoordig heeft iedereen een pc,xbox/ps4 naast de switch. Dus wat loopt iedereen nou te amy winehousen .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Ruygy

  • 13 oktober 2017 22:18
  Wordt het niet eens tijd dat deze lijst bijgewerkt wordt?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 18 oktober 2017 14:03
  Van de week Steamworld Dig 2 gedownload. Wat een onwijs leuke game. Sterker nog, het heeft er alle schijn van dat dit GOTY voor mij gaat worden zo leuk vind ik ‘m.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 18 oktober 2017 14:07
  De review link onder “Steamworld Dig 2” klopt niet

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 18 oktober 2017 14:18
  @joooooop woops!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 18 oktober 2017 14:37
  Ik overweeg Stardew Valley nog. Maar eerst Mario Odyssey, Skyrim, Rocket League en Xenoblade Chronicles II nog…..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheChief

  • 18 oktober 2017 14:49
  27 oktober komt Mario Odyssey, kan niet wachten :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 18 oktober 2017 15:01
  Odyssey en volgende maand DooM maar eens een kans geven!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.