Achtergrond
Nintendo 64

De 10 beste Nintendo 64-games

Tien keer de derde dimensie in

Geschreven door Thijs Barnhard op

De Nintendo 64 was misschien wel de grootste stap tussen twee consoles die we ooit gaan zien. Van de koddige sprites en de nog wat primitieve werelden in drie dimensies op de SNES was de overgang naar de kracht van de N64 gigantisch. Hoewel de console het uiteindelijk af moest leggen tegen die van nieuwkomer Sony, staat de Nintendo 64 nog steeds bekend als de machine die games naar het 3D-tijdperk wisten te brengen en tegelijkertijd uitstekend functioneerde als console voor partygames. De volgende tien games vatten de kracht van dit apparaat volgens de redactie het beste samen.

Super Mario 64

Super Mario had de eer om gamers kennis te laten maken met levels in drie dimensies. In zijn eerste uit polygonen opgebouwde avontuur bezoekt hij het kasteel van zijn geliefde prinses om een cake te eten, maar bij aankomst blijkt ze meegenomen te zijn door de enige echte Bowser. Het brengt Mario van de ene naar de andere kleurrijke wereld, elk verscholen achter de schilderijen in het kasteel. Die levels halen het uiterste uit de koddige loodgieter nu hij zich vrij in alle windrichtingen kan bewegen. Het gevoel van vrijheid dat je daardoor krijgt is ongekend en dat wordt alleen nog maar vergroot door het arsenaal van sprongen waar Mario over beschikt. Dat het kasteel van Peach meer is dan een simpele hubwereld is integraal in Mario 64. Zonder deze veilige plek - die bovendien bomvol geheimen zit - zou je nooit alle capriolen van Mario goed onder de knie kunnen krijgen.

Super Mario 64

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Net zoals Mario maakte ook The Legend of Zelda op de N64 de overstap naar 3D en dat had minstens zulke legendarische gevolgen. In Ocarina of Time bestuur je Link niet alleen voor het eerst in die nieuwe dimensie, maar reis je ook door de tijd om hetzelfde Hyrule uit twee verschillende periodes mee te maken. De verschillen zijn misschien redelijk subtiel, maar het levert een episch aanvoelend verhaal op waarin je tijd en ruimte doorkruist om Zelda uit de handen van de kwaadaardige Ganondorf te redden. De tempels bestaan uit fantastische puzzels, maar ook de ‘open’ gedeeltes van het spel komen in Ocarina of Time goed tot hun recht. Bij zonsopgang met Epona Hyrule Field doorkruisen is na al die jaren nog steeds geweldig.

Zelda Ocarina of Time

Lylat Wars

Team Star Fox zorgde voor een van de meest herspeelbare games op de Nintendo 64. In Lylat Wars moeten de vos en zijn dierlijke copiloten het sterrenstelsel doorkruisen om een einde te brengen aan de oorlog die hun thuisplaneet terroriseert. Hoe je die andere kant bereikt is afhankelijk van hoe je de missies aanpakt. Weet je op tijd alle vijanden uit te schakelen of een geheime doorgang te ontdekken, dan neemt het konvooi van Fox ineens een andere richting. Het zorgt ervoor dat iedere speelbeurt door Lylat Wars niet langer hoeft te duren dan zestig minuten, maar door je gekozen route steeds net even anders is. Dat de afwisselende on-rails schietactie door allerlei buitenaardse locaties heerlijk wegspeelt maakt Lylat Wars de beste game met Star Fox in de hoofdrol.

Lylat Wars

GoldenEye 007

De meest invloedrijke licentiegame uit de recente geschiedenis is zonder enige twijfel GoldenEye 007. Voor deze shooter met de Britse spion in de hoofdrol waren schietspelen eigenlijk onmogelijk te besturen creaties op consoles. GoldenEye wist dat te veranderen door de besturing te veranderen in iets dat Halo later zou perfectioneren. Dat het spel gebaseerd was op een uiterst vermakelijke James Bond-film hielp bovendien goed mee om de ene na de andere vermakelijke missie voor te schotelen waarin Bond zich schietend uit moest zien te redden. De uitstekende multiplayer was de kers op de taart die ervoor zorgde dat GoldenEye 007 zich mag scharen in een legendarisch rijtje van N64-games.

GoldenEye 007

Super Smash Bros.

Deze vrolijke fighting-game bewijst dat Mario, Link, Pikachu en Samus het prima met elkaar kunnen uitvechten, in arena’s die stuk voor stuk geïnspireerd zijn op locaties uit games zoals Star Fox en Kirby’s Dreamland. De echte ster tussen al deze herkenbare figuren is echter het vechtsysteem dat helemaal draait om het uit de arena krijgen van je tegenstander. Het is toegankelijk, maar tegelijkertijd ook verrassend complex. Niet voor niets speelde de latere delen, die vooral grootser uitpakte met meer personages, speelstanden en levels, grotendeels hetzelfde.

Super Smash Bros

Wave Race 64

Een goede consolelancering heeft altijd wel een game die aantoont wat voor moois zo’n fonkelnieuw apparaat allemaal op het scherm kan tonen. Op de Nintendo 64 was dat zonder enige twijfel Wave Race 64. Het heldere water en de realistisch gevormde golfen waar je je jetski zo fijn van kunt lanceren zorgen voor een heerlijk vakantiegevoel. Dit gaat helemaal op in de speelstand waarin je vrij rond kunt racen. Winnen is in Wave Race 64 echter ook gewoon belangrijk en de races die vooral draaien om het vakkundig om pylonen heen sturen zijn spectaculair en halen bovendien het onderste uit de N64.

Wave Race 64

The Legend of Zelda: Majora’s Mask

Waar Ocarina of Time een traditionele Zelda was, zij het in 3D, deed het vervolg het allemaal net even ietsje anders. Majora’s Mask gebruikt dezelfde engine en veel van dezelfde personages om een Zelda met een twist voor te schotelen. Link heeft deze keer maar drie dagen de tijd om de wereld te redden, voordat de griezelig lachende maan op aarde neerstort. Met die tijdsdruk is nog enigszins om te gaan door de dagen terug te draaien, maar daardoor verliest Link ook zijn voortgang. Om de wereld te redden beschik je deze keer ook over een heleboel maskers die Link in sommige gevallen transformeren in een compleet andere vorm. Eindelijk als Zora, Goron of Deku Nut kunnen spelen is een kleine droom die uitkomt.

Majoras Mask

Paper Mario

Aan echt goede Japanse rpg’s ontbrak het op de N64 een beetje. Dat had ongetwijfeld te maken met het vertrek van Final Fantasy naar PlayStation, maar gelukkig had Nintendo zelf een voorzichtig antwoord in de vorm van Paper Mario. Dit semi-vervolg op Mario RPG is een vrolijke turn-based rpg met een uiterlijk zo plat als papier. Die flinterdunne stijl oogt nog steeds fantastisch, maar het is het leuke, timinggevoelige vechtsysteem dat echt de show weet te stelen. Door op de juiste momenten op de aanvalsknoppen te drukken deelt Mario net wat extra schade uit. Zijn charme krijgt het spel van Mario’s vele teamgenoten, die allemaal een unieke vaardigheid met zich meebrengen. Het maakt van Paper Mario de beste rpg die de Nintendo 64 te bieden heeft.

Paper Mario

Mario Kart 64

De heer en meester van lokale partygames op de N64 is zonder discussie Mario Kart 64. Deze racegame met de cast van Super Mario in de hoofdrol bestaat net zoals op de SNES uit racebanen die gebaseerd zijn op locaties uit de platformgames. Zo brengt de ene race je langs het kasteel van Peach, terwijl een bezoekje aan Donkey Kongs jungle er natuurlijk ook bij hoort. Met z’n vieren tegelijk racen is al geweldig, maar ook de Battle Mode moet genoemd worden. Elkaars ballonen lekprikken is nooit meer zo’n feest geweest als in Mario Kart 64. Het simpele feit dat de speler die als eerste sneuvelt nog een laatste kans heeft door als bom met wielen terug te keren is een geniale vondst die helaas door geen andere Mario Kart is overgenomen.

Mario Kart 64

Banjo-Kazooie

In het kielzog van Super Mario 64 verscheen de ene na de andere uitstekende platformer op de N64. Banjo-Kazooie was zo’n game die misschien wel stond op de schouders van een reus, maar op z’n eigen manier zo vrolijk en uniek was dat dat nauwelijks een probleem is. Een beer en een vogel vormen in dit spel namelijk een duo dat samen magische puzzelstukken moet verzamelen waarmee de kwaadaardige heks Gruntilda verslagen kan worden. Banjo-Kazooie draait misschien wel erg veel om het bij elkaar sprokkelen van zoveel mogelijk objecten, maar het zit het enorme speelplezier nooit in de weg. Het vriendelijke gevoel voor humor dat achter dit avontuur schuilt is bovendien goed oud geworden, waardoor deze game nog steeds het spelen waard is.

Banjo Kazooie

De bovenstaande Nintendo 64-games zijn stuk voor stuk geweldig, maar de volgende titels verdienen ook een vermelding: Diddy Kong Racing, Pokémon Puzzle League, Star Wars: Rogue Squadron, Pokémon Snap, 1080 Snowboarding, Bomberman 64, Kirby 64: The Crystal Shards en Sin and Punishment.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Beyond Good and Evil nu gratis op pc Overwatch heeft 20 miljoen spelers
21

Reacties op: De 10 beste Nintendo 64-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Undefused

  • 12 oktober 2016 12:28
  Leuk artikel! Was toch een mooie machine de N64, jammer die ie het moest afleggen tegen de PSX, (wat eigenlijk de Nintendo PlayStation zou worden) toch stond me 64 vaker aan dan me psx. GoldenEye helemaal grijsgespeeld, trouwens ook een eervolle vermelding voor Donkey Kong 64, was in mijn beleving toch een supermooie bigass game toen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 12 oktober 2016 12:56
  Ik heb nog alleen Majora's mask en Paper mario nodig dan heb ik alle spellen uit deze lijst.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 15 oktober 2016 14:30
  @TheRussian Je hebt Marjora nog niet gespeeld? Dan is de 3DS versie de beste versie om hem te gaan spelen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 16 oktober 2016 00:13
  @Lord Ganon

  Dat geloof ik best maar ik wil de originele hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 12 oktober 2016 12:57
  Prachtig lijstje! Kunnen we ook nog een top 10 Sega Saturn games verwachten? Want dat was mijn console die generatie. :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 oktober 2016 13:09
  @RoderikR Toevallig volgende week :) We gaan ze allemaal af, van meest recent naar het verleden ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  RoderikR

  • 12 oktober 2016 20:08
  @MichelMusters Bedankt! Ik zie ernaar uit! Was even bang dat de Saturn overgeslagen zou worden omdat bijna niemand in Nederland dat ding had. Maar dat zou jammer zijn, want de Saturn had wel degelijk een aantal geweldige games!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Fifaman

  • 12 oktober 2016 13:05
  top games en daar heb ik meer plezier aan gehad dan menig games die tegenwoordig worden uitgebracht, ik mis wel dk64 nog in dit lijstje.

  kijk soms wel eens lets plays van deze games om weer te zien hoe leuk zelda ocarina of time bijv was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mysticmaus

  • 12 oktober 2016 13:44
  Hmm , hele mooie lijst! , alhoewel Perfect Dark er ook in mocht staan van mij , vind ik persoonlijk NOG beter dan Goldeneye hehe , maar dat is heel persoonlijk natuurlijk :)

  En ik mis Jet Force Gemini !!! , wat vinden jullie van die game???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 oktober 2016 13:57
  @Mysticmaus Dat is inderdaad heel persoonlijk! Ik vond zelf GoldenEye beter dan Perfect Dark. Laatstgenoemde had meer opties en modi, dat zeker, maar de framerate van Goldeneye was een stuk beter en ik vond de balans in wapens de map layout ook wat beter.

  Zelf ook een groot JFG-fan btw, had van mij er ook in gemogen, maarja, er is maar plek voor tien games :) Ik zelf ben bijv. ook een grotere fan van Diddy Kong Racing dan van Mario Kart 64. En Blast Corps vind ik ook één van de beste games. Oh en F-Zero X… aaaaah!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • coolharry

  • 12 oktober 2016 22:19
  @MichelMusters Perfect Dark en F-Zero X hadden toch wel minimaal een speciale vermelding mogen krijgen. Beide toch een stuk beter dan 1080 snowboarding bijvoorbeeld. Kan me ook niet voorstellen dat Kirby 64 beter was, maar goed ;) Perfect Dark was qua sfeer iets minder dan Goldeneye, maar was op grafisch gebied en andere stukken wel heel duidelijk een paar stappen verder. De multi-player was ook echt top voor die tijd. F-Zero X eens voor 30 euro bij de Bart Smit gehaald. Heb niet vaak betere aankopen gedaan denk ik wat prijs/kwaliteit betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 12 oktober 2016 22:42
  Jij hebt F-Zero X vroeger met euro's betaald? Die Bart Smit was z'n tijd toen echt ver vooruit! ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 12 oktober 2016 15:29
  F-Zero X en Lylat wars zijn mijn favs. en wat hidden gems als mischief makers ,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 12 oktober 2016 15:31
  @casualkiller Misschief Makers is zeker een hidden gem! Net als de eerste Chameleon Twist imo :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Wootles

  • 12 oktober 2016 17:42
  Op zich wel tekenend de meest memorabele games op de N64 door Nintendo zelf, of door Rare ontwikkeld zijn. Zo blijkt maar weer eens hoe erg de overige ontwikkelaars Nintendo de rug hadden toegekeerd.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 12 oktober 2016 18:34
  @MichelMusters Blast Corps, absoluut.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 12 oktober 2016 19:07
  Eindelijk erkenning voor Wave Race 64 :D Ik heb die helemaal kapot gespeeld! Bleu Storm trouwens ook. Oh please laat er een nieuwe uitkomen voor de NX.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 12 oktober 2016 20:13
  @Vriess Ik weet, niet van Nintendo, maar als je een Wii U hebt moet je zeker Aqua Moto Racing Utopia checken dat binnenkort uitkomt. Grote hommage aan Wave Race! Oh, en óók op de Ps4 geloof ik!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 23 oktober 2016 18:36
  @clandestine666
  Ook op de PC in Early Acces. En niet om negatief te klinken, maar het ziet er nog heel erg stroef uit. Er moet duidelijk nog een hoop aan gebeuren. Maar ik denk wel dat ik hem in de gaten blijf houden. Bedankt voor de heads up.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • timwipprecht

  • 17 oktober 2016 07:34
  Ik mis toch echt Conker's Bad Fur Day

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.