De 10 beste Mega Drive-games | Gamer.nl

De 10 beste Mega Drive-games | Gamer.nl

Alleen in Noord-Amerika staat de Sega Mega Drive bekent als de Genesis en die Bijbelse bijnaam is ergens best wel gepast. Na het succes van de Master System was dit namelijk de console die het merk Sega opnieuw wist uit te vinden en als geduchte concurrent van Nintendo wist te positioneren. De games die op de Mega Drive verschenen logen er ook niet om. De volgende tien behoren volgens de redactie van Gamer.nl tot de beste van de console.

Gunstar Heroes

Treasure is in deze lijstjes vaker voorbijgekomen als de absolute koning als het aankomt op shoot ‘em ups en Gunstar Heroes is zonder enige twijfel het pronkstuk van de ontwikkelaar. Je speelt in deze game niet als een abstract ruimteschip, maar als een supersoldaat zoals in Contra, die wild om zich heen schietend hordes vijanden verslaat en het liefste alles opblaast. Gunstar Heroes speel je echt voor het spektakel en de chaos waarmee dat gepaard gaat. Lang is het spel absoluut niet, maar het moordende tempo en de op het idiote af afwi elende levels nodigen uit om het spel tientallen, zo niet honderden keren, opnieuw te spelen.

Gunstar Heroes

Streets of Rage 2

Met het legendarische ‘Go Straight’ begint het eerste potje straatvechten in Streets of Rage 2 al goed. De opzwepende muziek is niets minder dan de perfecte soundtrack om als een stel afgetrainde agenten straatbende tot moes te meppen. Wandelend van het ene naar het andere scherm sla je met simpele combo’s je tegenstanders het ziekenhuis in. Dit tweede deel introduceert een diverse cast en de mogelijkheid om hulp in te roepen van een speciale politiewagen die van een afstandje met vijanden kan afrekenen. Zelfs wanneer je op een zwak moment extra hulp inschakelt, voelt Streets of Rage 2 zo ultiem cool dat geen beat ‘em up deze game ooit heeft weten te overtreffen.

Streets of Rage 2

Sonic the Hedgehog 2

’s Werelds snelste egel is in het tweede deel net even wat vlotter en flitsender en door de toevoeging van zijn sidekick Tails ook nog eens veelzijdiger. Sonic hoeft niet alleen maar door de kleurrijke levels heen te racen, hij kan met behulp van Tails langzaam naar beneden vallen. Het zorgt ervoor dat Sonic the Hedgehog 2 ook met een tweede speler erbij leuk is. Het spel schakelt bovendien naar de volgende versnelling in de speciale bonuswerelden waarin je ringen moet verzamelen terwijl de camera Sonic van achteren volgt. Zie het als een klein (en beter) voorproefje van wat Sonic later in de derde dimensie zou doen.

Sonic the Hedgehog 2

Dynamite Headdy

Sonic mocht dan wel het boegbeeld zijn van Sega’s platformers, hij was verre van de enige. Dynamite Headdy is nog zo’n unieke en kleurrijke platformer die helaas in de schaduw van de blauwe egel moest staan. De gimmick van het hoofdpersonage is echter intere ant genoeg om de game toe te voegen aan deze lijst. Zoals de naam al doet vermoeden kan Dynamite Headdy zijn hoofd naar vijanden en objecten in de wereld gooien. Daarmee is deze game van Treasure net even anders dan je mi chien gewend bent. Power-ups maken het gebruik van Headdy’s hoofd naarmate je verder komt intere anter. Verder kunnen gooien en meer schade aanrichten liggen voor de hand, maar het spel heeft nog meer creatief gebruik van een rondslingerend hoofd te bieden.

Dynamite Headdy

Mortal Kombat

Mortal Kombat was destijds het toonbeeld van het extreme geweld dat je alleen in videogames kon vinden, maar vandaag de dag heeft deze ultra-gewelddadige vechtgame nog steeds een speciaal plekje in het hart van menig gamer. Dat komt zonder twijfel door het bloed dat rijkelijk vloeit wanneer twee vechtersbazen elkaar in de arena ontmoeten, maar ook door het vermakelijke systeem waardoor je de meest bizarre combo’s op het scherm kan toveren. De voor die tijd fotorealistische graphics zijn vandaag de dag niet zo wereldschokkend meer, maar Mortal Kombat is met recht een game-monument die iedereen ooit gespeeld moet hebben.

Mortal Kombat

Phantasy Star 4

Waar de meeste Japanse rpg’s van die tijd zich met dezelfde soort setting bezighielden, was Phantasy Star altijd een vreemde eend in de bijt. Het spel combineert een fantasiewereld met een vleugje sciencefiction. Dit vierde deel speelt zich bijvoorbeeld duizend jaar na het tweede deel af in dezelfde wereld die nu zo goed als vergaan is. Het duurt even voordat het verhaal écht op gang komt, maar tot die tijd weet het uitstekende gevechtsysteem genoeg te vermaken om de strijd tegen de biomonsters intere ant te maken. Wat traditionele Phantasy Star-games betreft is dit één van de beste.

Phantasy Star 4

Landstalker

Nintendo had The Legend of Zelda, maar dankzij Sega had de Mega Drive daar een eigenzinnig antwoord op: Landstalker. In deze game speel je als de schatzoeker Nigel die vanuit isometrisch perspectief de wereld verkent. Daarin spelen simpele platformgedeeltes een rol, maar ook gevechten met vijanden en puzzels die je steeds dichter bij de verschillende schatten brengen. Landstalker heeft een uitstekend gevoel voor avontuur en fantastisch mooie sprites. Daarnaast heeft het spel een opzwepende soundtrack die perfect past bij het grootschalige avontuur dat Landstalker weet te bieden.

Landstalker

Shining Force 2

In het rijtje van legendarische Japanse rpg’s mag ook Shining Force 2 niet ontbreken. Nadat een dief per ongeluk een juweel steelt dat een eeuwenoud kwaad doet ontwaken moet je als Bowie, de leider van Shining Force, dit kwaad opnieuw opsluiten. Dat doe je in een fantastisch ontworpen wereld waarin iedere sprite overduidelijk met liefde in elkaar is gezet. Dat het bijzonder lange verhaal eigenlijk niet zoveel om het lijf heeft doet er niet eens zoveel toe. Shining Force 2 voelt zo groots en heeft zulke fantastische muziek dat het spel een feest is om te spelen.

Shining Force 2

Rocket Knight Adventures

Sparkster is niet zomaar een ridder met een jetpack op zijn rug, hij is ook een heldhaftige muis die zich een weg vliegt en vecht door tientallen levels om de wereld te redden. Rocket Knight Adventures lijkt daarmee mi chien op de zoveelste platformer voor de Mega Drive, maar door de unieke setting en de mogelijkheid om kleine stukjes te vliegen voelt het allemaal net even anders aan. Voor de variatie gooit het spel om de zoveel levels zijn eigen regels even helemaal om. Zo verandert Rocket Knight Adventure bijvoorbeeld tijdelijk in een shoot ‘em up zoals Gradius. Weinig andere platformers weten die wi elwerking tu en stijlen zo goed uit te voeren als deze kla ieker.

Rocket Knight Adventures

Ristar

Van alle mascotteplatformers die op de Mega Drive verschenen, is Ristar mi chien wel de vreemdste. In dit spel speel je namelijk als een ster met armen en benen die voornamelijk te werk gaat door zijn ledematen uit te rekken. Dat klinkt niet alleen vreemd, dat is het ook gewoon. De levels barsten van de bonte kleuren en ze zijn bovendien afwi elend genoeg om je intere e vast te houden. Echt onderscheidend wordt Ristar door het gebrek van zijn slungelige armen. Hierdoor kan hij als een acrobaat aan handvaten slingeren om moeilijk bereikbare delen te betreden. Ristar wordt vaak onterecht vergeten als het aankomt op de beste 2D-platformers.

Ristar

Een lijst van de beste games op de Mega Drive is natuurlijk niet compleet zonder de volgende eervolle vermeldingen: ToeJam & Earl, Earthworm Jim, Altered Beast, Strider, Desert Strike, Herzog Zwei, Street Fighter II en Out Run.

Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou