Achtergrond
Mega Drive

De 10 beste Mega Drive-games

Wedergeboorte voor Sega

Geschreven door Thijs Barnhard op

Alleen in Noord-Amerika staat de Sega Mega Drive bekent als de Genesis en die Bijbelse bijnaam is ergens best wel gepast. Na het succes van de Master System was dit namelijk de console die het merk Sega opnieuw wist uit te vinden en als geduchte concurrent van Nintendo wist te positioneren. De games die op de Mega Drive verschenen logen er ook niet om. De volgende tien behoren volgens de redactie van Gamer.nl tot de beste van de console.

Gunstar Heroes

Treasure is in deze lijstjes vaker voorbijgekomen als de absolute koning als het aankomt op shoot ‘em ups en Gunstar Heroes is zonder enige twijfel het pronkstuk van de ontwikkelaar. Je speelt in deze game niet als een abstract ruimteschip, maar als een supersoldaat zoals in Contra, die wild om zich heen schietend hordes vijanden verslaat en het liefste alles opblaast. Gunstar Heroes speel je echt voor het spektakel en de chaos waarmee dat gepaard gaat. Lang is het spel absoluut niet, maar het moordende tempo en de op het idiote af afwisselende levels nodigen uit om het spel tientallen, zo niet honderden keren, opnieuw te spelen.

Gunstar Heroes

Streets of Rage 2

Met het legendarische ‘Go Straight’ begint het eerste potje straatvechten in Streets of Rage 2 al goed. De opzwepende muziek is niets minder dan de perfecte soundtrack om als een stel afgetrainde agenten straatbende tot moes te meppen. Wandelend van het ene naar het andere scherm sla je met simpele combo’s je tegenstanders het ziekenhuis in. Dit tweede deel introduceert een diverse cast en de mogelijkheid om hulp in te roepen van een speciale politiewagen die van een afstandje met vijanden kan afrekenen. Zelfs wanneer je op een zwak moment extra hulp inschakelt, voelt Streets of Rage 2 zo ultiem cool dat geen beat ‘em up deze game ooit heeft weten te overtreffen.

Streets of Rage 2

Sonic the Hedgehog 2

’s Werelds snelste egel is in het tweede deel net even wat vlotter en flitsender en door de toevoeging van zijn sidekick Tails ook nog eens veelzijdiger. Sonic hoeft niet alleen maar door de kleurrijke levels heen te racen, hij kan met behulp van Tails langzaam naar beneden vallen. Het zorgt ervoor dat Sonic the Hedgehog 2 ook met een tweede speler erbij leuk is. Het spel schakelt bovendien naar de volgende versnelling in de speciale bonuswerelden waarin je ringen moet verzamelen terwijl de camera Sonic van achteren volgt. Zie het als een klein (en beter) voorproefje van wat Sonic later in de derde dimensie zou doen.

Sonic the Hedgehog 2

Dynamite Headdy

Sonic mocht dan wel het boegbeeld zijn van Sega’s platformers, hij was verre van de enige. Dynamite Headdy is nog zo’n unieke en kleurrijke platformer die helaas in de schaduw van de blauwe egel moest staan. De gimmick van het hoofdpersonage is echter interessant genoeg om de game toe te voegen aan deze lijst. Zoals de naam al doet vermoeden kan Dynamite Headdy zijn hoofd naar vijanden en objecten in de wereld gooien. Daarmee is deze game van Treasure net even anders dan je misschien gewend bent. Power-ups maken het gebruik van Headdy’s hoofd naarmate je verder komt interessanter. Verder kunnen gooien en meer schade aanrichten liggen voor de hand, maar het spel heeft nog meer creatief gebruik van een rondslingerend hoofd te bieden.

Dynamite Headdy

Mortal Kombat

Mortal Kombat was destijds het toonbeeld van het extreme geweld dat je alleen in videogames kon vinden, maar vandaag de dag heeft deze ultra-gewelddadige vechtgame nog steeds een speciaal plekje in het hart van menig gamer. Dat komt zonder twijfel door het bloed dat rijkelijk vloeit wanneer twee vechtersbazen elkaar in de arena ontmoeten, maar ook door het vermakelijke systeem waardoor je de meest bizarre combo’s op het scherm kan toveren. De voor die tijd fotorealistische graphics zijn vandaag de dag niet zo wereldschokkend meer, maar Mortal Kombat is met recht een game-monument die iedereen ooit gespeeld moet hebben.

Mortal Kombat

Phantasy Star 4

Waar de meeste Japanse rpg’s van die tijd zich met dezelfde soort setting bezighielden, was Phantasy Star altijd een vreemde eend in de bijt. Het spel combineert een fantasiewereld met een vleugje sciencefiction. Dit vierde deel speelt zich bijvoorbeeld duizend jaar na het tweede deel af in dezelfde wereld die nu zo goed als vergaan is. Het duurt even voordat het verhaal écht op gang komt, maar tot die tijd weet het uitstekende gevechtsysteem genoeg te vermaken om de strijd tegen de biomonsters interessant te maken. Wat traditionele Phantasy Star-games betreft is dit één van de beste.

Phantasy Star 4

Landstalker

Nintendo had The Legend of Zelda, maar dankzij Sega had de Mega Drive daar een eigenzinnig antwoord op: Landstalker. In deze game speel je als de schatzoeker Nigel die vanuit isometrisch perspectief de wereld verkent. Daarin spelen simpele platformgedeeltes een rol, maar ook gevechten met vijanden en puzzels die je steeds dichter bij de verschillende schatten brengen. Landstalker heeft een uitstekend gevoel voor avontuur en fantastisch mooie sprites. Daarnaast heeft het spel een opzwepende soundtrack die perfect past bij het grootschalige avontuur dat Landstalker weet te bieden.

Landstalker

Shining Force 2

In het rijtje van legendarische Japanse rpg’s mag ook Shining Force 2 niet ontbreken. Nadat een dief per ongeluk een juweel steelt dat een eeuwenoud kwaad doet ontwaken moet je als Bowie, de leider van Shining Force, dit kwaad opnieuw opsluiten. Dat doe je in een fantastisch ontworpen wereld waarin iedere sprite overduidelijk met liefde in elkaar is gezet. Dat het bijzonder lange verhaal eigenlijk niet zoveel om het lijf heeft doet er niet eens zoveel toe. Shining Force 2 voelt zo groots en heeft zulke fantastische muziek dat het spel een feest is om te spelen.

Shining Force 2

Rocket Knight Adventures

Sparkster is niet zomaar een ridder met een jetpack op zijn rug, hij is ook een heldhaftige muis die zich een weg vliegt en vecht door tientallen levels om de wereld te redden. Rocket Knight Adventures lijkt daarmee misschien op de zoveelste platformer voor de Mega Drive, maar door de unieke setting en de mogelijkheid om kleine stukjes te vliegen voelt het allemaal net even anders aan. Voor de variatie gooit het spel om de zoveel levels zijn eigen regels even helemaal om. Zo verandert Rocket Knight Adventure bijvoorbeeld tijdelijk in een shoot ‘em up zoals Gradius. Weinig andere platformers weten die wisselwerking tussen stijlen zo goed uit te voeren als deze klassieker.

Rocket Knight Adventures

Ristar

Van alle mascotteplatformers die op de Mega Drive verschenen, is Ristar misschien wel de vreemdste. In dit spel speel je namelijk als een ster met armen en benen die voornamelijk te werk gaat door zijn ledematen uit te rekken. Dat klinkt niet alleen vreemd, dat is het ook gewoon. De levels barsten van de bonte kleuren en ze zijn bovendien afwisselend genoeg om je interesse vast te houden. Echt onderscheidend wordt Ristar door het gebrek van zijn slungelige armen. Hierdoor kan hij als een acrobaat aan handvaten slingeren om moeilijk bereikbare delen te betreden. Ristar wordt vaak onterecht vergeten als het aankomt op de beste 2D-platformers.

Ristar

Een lijst van de beste games op de Mega Drive is natuurlijk niet compleet zonder de volgende eervolle vermeldingen: ToeJam & Earl, Earthworm Jim, Altered Beast, Strider, Desert Strike, Herzog Zwei, Street Fighter II en Out Run.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Nintendo stopt niet met productie van Wii U Katamari-bedenker komt met gratis smartphonegame
19

Reacties op: De 10 beste Mega Drive-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 2 november 2016 12:59
  Wat mij betreft Golden Axe en Ducktales er bij! En uiteraard Micromachines.. die kon je door speciale cartridge met z'n 8-en spelen!!! Geniale multiplayer.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 2 november 2016 13:21
  Contra Hard Corps, castlevania bloodlines, thunderforce 3/4.. etc etc etc

  Beest van een machine

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 november 2016 13:57
  Castlevania: Bloodlines en Teenage Mutant Ninja Turtles Manhattan Heist horen er zeker bij.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 2 november 2016 14:29
  Gelukkig had een maatje een Sega zodat ik kon genieten van games die ik zelf niet had op de Snes. Desert Strike, Eartworm Jim en Sonic zijn daarvan mij het meest bijgebleven.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Joooooop

  • 2 november 2016 22:46
  @XtraLinkUK Ja dat waren ook de games die ik had. Van deze lijst verder niet 1 (ja sonic dan)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 2 november 2016 15:16
  Geweldige speeltijd op gehad. The Revenge Of Shinobi, Terminator, Quackshot, Taz-mania. Sonic uiteraard.

  Had altijd het idee dat de games op deze console, in vergelijking met de SNES, wat donkerder en duisterder waren.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 2 november 2016 17:11
  @SevenEight Heb je Revenge of Shinobi trouwens uitgespeeld? Ik heb hem gedownload via PSN maar kwam niet voorbij stage 2. Vond het best frustrerend eigenlijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 2 november 2016 22:08
  @Vermillion Ik vond het ook een moeilijk spel her en der. Als ik het me goed kan herinneren, was dat iets met die waterval, klopt dat? If so, dan ben ik daar heel vaak doodgegaan. Hahahaha, op die paaltjes springen was hell!

  Wel uitgespeeld.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vermillion

  • 2 november 2016 23:18
  @SevenEight Haha, idd die level bedoel ik! Met die irritante ninja's die vleermuis-vleugels hebben. Heb de game echt vaak geprobeerd maar vind het echt te moeilijk. De besturing hielp ook niet echt. Het duurde heel lang voordat ik door had hoe ik de 1e eindbaas uberhaupt moest raken. En als je shurikens op zijn stel je helemaal niks meer voor.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • SevenEight

  • 3 november 2016 17:17
  @Vermillion Ohja! Die waren zeer irri! Hahahaha. En wat jij ook aangaf, zonder shurikens was het ver klaar. Dat veeg-schopje was niet altijd even praktisch. Heel frustrerend spel eigenlijk.

  Er was ook een Shinobi game en dan had je een witte hond die ook kon aanvallen. Schiet me opeens te binnen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 2 november 2016 16:49
  Wat een goede consoles had je toen! Geen gezeik over fps, maar gewoon écht goede games.

  Gelukkig heb ik dat nog meegemaakt :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 2 november 2016 17:44
  @-it- Haha same!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • jimwa

  • 3 november 2016 17:52
  @-it- inderdaad! Dat gezeik tegenwoordig over fps enzo was er niet.
  En zoals je zegt echt veel goede games, maar vooral ook veel games die je samen met vrienden op de bank samen kon spelen.
  Die zijn er nu bijna niet meer wat ik erg jammer vind.

  Top lijstje dit!
  Streets of rage is toch wel mijn favoriet! :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  bigds9fan

  • 2 november 2016 18:26
  Het grote verschil was met de SNES dat SEGA in de VS althans (Europa had helaas censuur) bloed kon gebruiken. Zo was Castlevania Bloodlines een stuk gruwelijker als Castlevania: The New Generation.

  Maar ook Mortal Kombat (de 1ste dan) en de Terminator vs Robocop games hadden bloed. Vond de handleiding van die laatste wel grappig. Daarin stond dat de game niet hetzelfde is zonder die heavy beat dus laat de muziek maar aan staan.

  Waarom dan die optie? :-P

  En Megadrive games zaten in plastic cases dus mensen bewaarden die meer. Heb alle Terminator games op diie manier bemachtigd voor nette prijzen. Helaas kwamn het beeld al minder binnen op mijn oude tv en de nieuwe zal het wel helemaal niet meer pakken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oranginas

  • 2 november 2016 22:15
  Mooie lijst! Gelukkig heb er genoeg uit het lijst (of gespeeld tijdens het huren!) Maar ik denk toch echt dat Virtua Racer in de top 10 thuis hoort, een spel wat de weg heeft geopend naar alles wat de 32X en Saturn daarna brachten. Samen met perfect racen wat voorheen nooit gezien was op een 16 bit machine. Misschien wat kort als het moet, dat is dan weer wel waar.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Franky2006

  • 3 november 2016 09:59
  Je haalt streets of rage 1 en 2 door elkaar ;) in deel 1 kon je een politie auto oproepen, deel 2 heeft een supermove die je energie kost bij gebruik. :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Draven

  • 3 november 2016 11:02
  Nog een toppertje is Robocop vs Terminator. Lekkere platform shooter.
  Ook die game is behoorlijk bloederig.
  Er is zelfs een geheime code waardoor er prostituees in het spel verschijnen.

  Dat kon in die tijd alleen op een Sega console.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • korenjw

  • 3 november 2016 19:02
  Mooi lijstje. Echt veel goede games uitgekomen toen. Maar wel even serieus, geen Ecco the Dolphin in de lijst???

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ray1618

  • 4 november 2016 08:46
  Sonic 3 & Knuckles was voor mij echt the bomb :), 2 games die je op elkaar kan aansluiten & nog de mogelijkheid om beide games met knuckes te doen ook ! (werkte ook met sonic 2). Dat in combinatie met de tofste Sonic levels die er ooit gemaakt zijn :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.