Achtergrond
gamecube

De 10 beste GameCube-games

Nintendo’s eigenaardige doos

Geschreven door Thijs Barnhard op

Het is verre van Nintendo’s meest succesvolle console, maar de GameCube heeft toch een speciaal plekje in het hart van menig gamer. Natuurlijk zijn er op het apparaat genoeg uitstekende games van Nintendo zelf te vinden, maar het is toch opvallend dat er in de uiteindelijke top 10 maar twee games zijn die niet direct uit de stal van de Japanse gigant komen. De volgende tien games zijn - in willekeurige volgorde - volgens de redactie van Gamer.nl de crème de la crème van Nintendo’s vierkante console.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in september 2016 en is nu opnieuw geplaatst vanwege de 20-jarige verjaardag van de GameCube.

The Legend of Zelda: The Wind Waker

De gekozen grafische stijl viel destijds niet bij iedereen in de smaak, maar vandaag de dag wordt The Wind Waker gerekend tot een van de beste Zelda’s. Met een overspoeld Hyrule, een boot in plaats van een paard en Link die expressiever is dan ooit, doet The Wind Waker het net anders dan je gewend bent. Het is de wereld die bestaat uit kleine eilandjes die The Wind Waker zo leuk maakt om te verkennen. Een groot deel van deze wereld bestaat uit een soort kleine puzzels, maar ook stadjes en uitgebreide kerkers krijgen op deze rotsen de ruimte. De wonderschone en sprookjesachtige stijl doen de rest om van The Wind Waker een bijzonder memorabele Zelda te maken.

Lees de Gamer.nl-recensie van The Legend of Zelda: The Wind Waker

Zelda Wind Waker

Mario Kart: Double Dash!!

Racen in Mario Kart deed je voor Double Dash altijd tégen elkaar, maar de GameCube-versie is de eerste en voorlopig laatste keer dat samenwerken wordt aangemoedigd. Met twee personages op een enkele kart is Double Dash op zijn best wanneer je ook echt als een team speelt en de ene speler zich richt op rijden en de andere de verantwoordelijkheid voor items neemt. Maar ook zonder deze gimmick is Double Dash een hoogst vermakelijke Mario Kart die met toffe banen als DK Mountain, Yoshi Circuit en natuurlijk Baby Park een terechte legendarische status geniet.

Mario Kart Double Dash

Pikmin 2

Sommige games hebben een tweede deel nodig om zichzelf te verfijnen. Dat was bij Pikmin ook het geval. De vrolijke GameCube-launchgame gaat over een neergestorte ruimtereiziger op een vreemde planeet waar hij met behulp van plantaardige pikmannetjes zijn schip weer in elkaar moest zetten. Pikmin 2 speelt hetzelfde, voegt wat nieuwe types Pikmin en vijanden toe, doet verder weinig anders, maar is toch in ieder opzicht beter. Het doel is deze keer om je bedrijf uit het faillissement te helpen door zoveel mogelijk schatten te verzamelen op de verdacht veel op de aarde lijkende planeet. Vooral de grottenstelsels zijn gevuld met extreem waardevolle flessendoppen, batterijen en lege voedselverpakkingen, maar gevaarlijke vijanden en eindbazen maken deze kerkers gevaarlijk. Met dezelfde piepkleine charme is Pikmin 2 een sterk vervolg.

Lees de Gamer.nl-recensie van Pikmin 2

Pikmin 2

Metroid Prime

Terwijl Mario en Zelda de overstap naar drie dimensies al hadden gemaakt op de Nintendo 64, liet Metroid nog wat langer op zich wachten. Bovendien: een meesterwerk zoals Super Metroid zou je helemaal niet goed naar 3D kunnen vertalen. Nintendo liet die zware taak over aan een Amerikaanse studio die zich op dat punt eigenlijk nog niet had bewezen. Metroid Prime wist gelukkig alle zorgen weg te nemen. In veel opzichten is het misschien een remake van Super Metroid, maar Prime blinkt vooral uit in sfeer en het gevoel van ontdekking. Iedere upgrade brengt je verder en dieper in de vijandige planeet, en met ijzersterke eindbazen en een buitenaards goede soundtrack is Metroid Prime meteen een van de beste Metroidvania’s ooit.

Lees de Gamer.nl-recensie van Metroid Prime

Metroid Prime

Resident Evil 4

Een achtbaanrit van een game, zo is Resident Evil 4 misschien nog wel het beste te omschrijven. Los van de conventies van de eerdere titels uit de serie is dit een actiegame pur sang die liet zien hoe beklemmend en zenuwslopend een third-person shooter kan zijn. Geen strompelende zombies, maar plannende en pratende Spanjaarden zijn deze keer de vijand en met een uitgebreid arsenaal moet Leon Kennedy met ze afrekenen om de dochter van de president te bevrijden. Geheel logisch is het allemaal niet en de oneliners zijn te clichématig voor woorden, maar gelukkig is Resident Evil 4 zo’n opeenstapeling van spannende en geniale momenten dat het de non-stop lol nooit dwarszit.

Lees de Gamer.nl-recensie van Resident Evil 4

Resident Evil 4

Paper Mario: The Thousand-Year Door

Zo plat als papier, maar met een dikke laag humor. Paper Mario zette met zichtbaar plezier bekende Mario-conventies op hun kop. Natuurlijk wordt de prinses aan het begin van het spel ontvoerd, maar wat volgt is een bijzonder ongewone rpg waarin Mario met behulp van een bont gezelschap aan hulpjes de toekomstige koningin moet redden. De gevechten hebben een prettige flow, omdat iedere aanval geaccentueerd kan worden met de juiste timing. The Thousand-Year Door weet ieder nieuw hoofdstuk weer te verrassen met nieuwe personages en originele verhaallijnen.

Lees de Gamer.nl-recensie van Paper Mario: The Thousand Year Door

Paper Mario

Super Monkey Ball 2

Rollen met een aap in een bal is zo’n simpel principe dat het niet bij een deel kon blijven. Super Monkey Ball 2 kent eenzelfde concept; een aap in een bal naar het einde van een level navigeren door de wereld te kantelen. Maar het breidt het uit met allerlei slimme vondsten en een uitgebreide multiplayer. Nog steeds is het spel bijzonder uitdagend en bij vlagen zelfs frustrerend. Nieuwe obstakels zoals bewegende platformen, lopende banden en hellingen zijn daar grotendeels voor verantwoordelijk. De multiplayer bestaat uit een bizarre mix van minigames gebaseerd op sporten zoals voetbal, bowlen, golf en biljart. Het maakt van Super Monkey Ball 2 ook een uitstekende partygame.

Super Monkey Ball 2

Donkey Kong Jungle Beat

Aan geweldige 2D-platformers ontbrak het op de GameCube een beetje, maar Donkey Kong Jungle Beat behoort tot de absolute top van dit genre. De manier van besturen maakt deze game bovendien uniek in zijn soort. Met de bongo’s die met Donkey Konga werden meegeleverd laat je Donkey Kong bewegen. Daarmee is Jungle Beat eigenlijk een ritmegame in vermomming. Als je het eenmaal een beetje doorhebt, dan rent, springt, slingert en slaat DK zich een weg door de kleurrijke levels. Het geklap en tromgeroffel dat je hierbij produceert levert gegarandeerd klagende buren en pijnlijke handen op, maar Donkey Kong Jungle Beat is het meer dan waard.

Lees de Gamer.nl-recensie van Donkey Kong Jungle Beat

Donkey Kong Jungle Beat

F-Zero GX

Snel, sneller, snelst. Er is geen ander spel op de GameCube dat hetzelfde gevoel voor snelheid weet te bieden als F-Zero GX. Tegenover die ongelofelijke snelheid waarmee de futuristische racers de strijd met elkaar aangaan staat de minstens zo hoge moeilijkheidsgraad. F-Zero GX straft foutjes, afremmen en matig bochtenwerk genadeloos af. De harde les van GX is dat je alleen meetelt met de snelste tijd, maar wie de game durft te meesteren kan rekenen op een ijzersterke racegame.

FZero X

Super Smash Bros. Melee

Is het een fighting- of een partygame? De meningen willen daarover nog weleens verschillen. Feit blijft dat Melee nog steeds bijzonder populair is en bij het gros van alle GameCube-bezitters de meest gespeelde game is. Het spel is nog het beste te omschrijven als een bonte verzameling van personages uit Nintendo’s rijke geschiedenis, gecombineerd met een bijzonder toegankelijk vechtspel. Op die manier nemen personages zoals Mario, Pikachu, Captain Falcon en Kirby het tegen elkaar op in arena’s gebaseerd op gebieden uit EarthBound, The Legend of Zelda en Ice Climbers. Naast de gevechten, die het leukst zijn wanneer je met wat vrienden op de bank neerploft, zijn er honderden trofeeën te verzamelen die stuk voor stuk wat achtergrondinformatie geven. Daardoor is Super Smash Bros. Melee een bescheiden stukjes Nintendo-historie geprint op zo’n typisch kleine GameCube-disc.

gamecube

De volgende titels kwamen in aanmerking, maar wisten de uiteindelijke lijst net niet te halen: Killer7, Super Mario Sunshine, The Legend of Zelda: Twilight Princess, Metal Gear Solid: The Twin Snakes, Soul Calibur 2, Eternal Darkness: Sanity's Requiem, Skies of Arcadia, Animal Crossing, Viewtiful Joe, Star Wars: Rogue Squadron II: Rogue Leader en Luigi’s Mansion.

Dit artikel delen:

Lees meer

Nieuwe Asus-moederborden stappen mogelijk direct over op DDR5 'Tap-strafing' verdwijnt met aankomende patch niet uit Apex Legends
24

Reacties op: De 10 beste GameCube-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  captain vimes

  • 7 september 2016 12:04
  Lijstjes zijn persoonlijk yadda yadda maareh: Eternal Darkness? :p

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • innerchild

  • 7 september 2016 12:06
  Uhm ik mis toch wel een paar bijzonder games hoor en deze hoort er zeker in te staan :

  - Beyond good and evil
  - Eternal Darkness: Sanity's Requiem
  - Prince of Persia: The Sands of Time
  - Star Fox Adventures

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Taken NL

  • 7 september 2016 12:13
  Ik kan me grotendeels wel vinden in deze lijst maar Eternal Darkness, Beyond good and evil en Twilight Princess horen er toch wel in te staan.

  Zelf heb ik en velen van mijn vrienden vriendinnen en familieleden erg vermaakt met de Mario Party's!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 7 september 2016 12:14
  Heb de volgende 4:

  The Legend of Zelda: The Wind Waker
  Mario Kart: Double Dash!!
  Metroid Prime
  F-Zero GX

  Jungle beat en Pikmin 2 staan op mijn verlanglijstje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  caterpie33

  • 7 september 2016 12:36
  Goede lijst, alleen bij mij staat Tales of Symphonia toch echt op nummer 1. Daar heb ik me tig uren mee vermaakt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 7 september 2016 12:42
  Ik speel op dit moment Baten Kaitos deel 1. Dit is toch wel een van mijn favoriete Gamecube-games. Als ik deel 1 heb uitgespeeld ligt deel 2 klaar! Dit deel schijnt nog groter te zijn. Heerlijke games wat mij betreft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 7 september 2016 12:51
  @RWinV Baten Kaitos is geweldig , Deel 2 vind ik nog beter , jammer dat er geen PAL versie van is , moest een Freeloader gebruiken daarvoor.

  Deel 2 speelt zicht VOOR de gebeurtenissen in deel 1 af , echt spannend.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 14 september 2021 18:29
  @RWinV

  Een van de beste rpgs die ik ken. Muzikaal ook echt schitterend. Deze game is de reden dat ik soms mijn GameCube afstof en aansluit. Om deze game weer door te spelen.
  Maar ik snap wel dat deze game niet vaak tot de top 10 geteld word. Maar in mijn lijstje zou die ergens bovenaan komen. Misschien wel helemaal bovenaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 7 september 2016 12:50
  Meh dit lijstje is wel erg persoonlijk idd.

  Geen Twilight Princess? , geen Eternal Darkness?

  Wind Waker komt niet eens in de buurt van TP -___- , maar goed.

  Monkey Ball???? , waarom in hemelsnaam die game in de lijst , en bijvoorbeeld Tales of Symphonia niet…. , nee die lijst kan ik echt niet serieus nemen.

  Geen Beyond Good & Evil ??? , zeer vaag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 7 september 2016 18:45
  @Mysticmaus Dat Wind Waker niet in de buurt van Twilight princess komt ben ik het niet mee eens. Ik heb alle Zelda games gespeeld, en vond TP 1 van de slechtste, al niet de slechste.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  clandestine666

  • 7 september 2016 19:29
  @Inforza Ik ben het met je eens, al is "slecht"het woord niet helemaal, ook ik vond het een wat mindere Zelda. Ik heb zowel WW als SS als leukere games ervaren, m'n verwachtingen lagen torenhoog bij TP, daarom viel 'ie wat tegen in mijn optiek. Vond TP ook wat te "gemaakt" duister.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 7 september 2016 21:52
  @clandestine666 In dit opzicht bedoel ik met het woord "slecht" in vergelijking met andere zelda games. Uren moeten zoeken om verder te komen, puzzels op te lossen. Gwn het zelda gevoel.
  Elke zelda heeft wel hetzelfde concept. Je gaat van dungeon naar dungeon. In zo een dungeon vind je een wapen/item waarmee je de baas moet verslaan en waarmee je naar de volgende dungeon kan komen. Maar die dungeons moet je altijd nog zelf vinden.
  In TP vonden ze het nodig om je een route te laten volgen doormiddel van geursporen die je als wolf link kan ruiken, en dat spoor brengt je naar het volgende gebied met de volgende dungeon.
  Ik heb liever iets subtielere hints die je verder brengen in een zelda game dan volg dit dan kom je bij de volgende dungeon. Ik vond dat de developers het daardoor te makkelijk maakte. Ik vond Zelda II LInk's Adventure op de NES ook geen geweldige zelda game, maar nog altijd beter dan TP. Met een stuk hogere moeilijkheidsgraad.
  In de Ocarina of Time heb ik een week gedaan om die hookshot op het kerkhof te vinden.
  In Link's awakening heeft het me weken gekost voordat ik doorhad dat BowBow de hond plantjes kon opeten om je in dungeon 2 te brengen. En als je dan uiteindelijk verder komt nadat je zo lang heb lopen zoeken dan voelt dat erg goed.
  TP speelde je zo doorheen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 7 september 2016 13:23
  Veel van de bovengenoemde games in de reacties staan ook in de 'honorable mentions' onderaan. Het is dan ook zeer moeilijk om de tien beste GameCube-games te kiezen!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  -JK-

  • 14 september 2021 15:33
  @MichelMusters ja helemaal gelijk, wel goed om de honorable mentions te lezen, Skies of Arkadia, was ik bijna vergeten. Dacht een dreamcast port, maar wat een diepgang.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RWinV

  • 7 september 2016 14:00
  @Mysticmaus Tof dat je deel 2 nog beter vindt. Ik ben nu aan het einde van disc 2 van de eerste game. Kan niet wachten op deel 2. De muziek is fantastisch en de omgevingen erg sfeervol.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Untitled Player

  • 7 september 2016 14:31
  @RWinV Ja die muziek is fantastisch , heb hier zelfs nog een soundtrack van liggen , geweldig.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 7 september 2016 18:28
  Mijn favorieten zijn Zelda WW en Super Mario Melee, maar met stip Metroid Prime op nummer 1. Super Metroid blijft voor mij de beste Metroid ooit, Metroid Prime gaf veel Super Metroid momentjes, wat zeer knap is in 3D.

  Tel daarbij op dat het grafisch toch wel zo'n beetje het mooiste spel was op de console, en het gevoel van vrijheid erbij. Nintendo had dan geen goede verkopen, toch waren de first party titels ijzersterk. Ook veel 3rd party titels waren erg goed.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Inforza

  • 7 september 2016 20:23
  Ik ben het best wel eens met het lijstje hoor, zittgen wel een paar pareltjes bij op een verder vrij matige console. Ik had verwacht dat Nintendo na de N64 qua games op dezelfde weg verder zou gaan. Een console met ijzersterke platform games zoals Banjo Kazooie, Donkey Kong 64, Diddy Kong Racing. Maar dat viel erg tegen op de GC, Wii.

  Maar ben enorme zelda fan, en daar voor alleen al koop ik een nintendo.

  mijn #1 op de lijst is Super Monkey Ball <3 , dat spel is zoo simpel, en zoo verslavend.. Heb me daar echt heel veel uur mee vermaakt. Zelfs meer uur dan alle andere GC games die ik had bij elkaar. En iedere keer je tijden/records proberen te verbreken, Het zoeken naar alternatieve eindes van levels om zo een paar levels over te slaan met een shortcut. En dan had je nog de mini games, billiards, golf en fight. monkey fight was de perfecte partygame voor met vrienden op de bank. Dat zo een simpel concept als een aapje in een balletje dat je over een parcour moet laten rollen naar de uitgang zo een geweldig spel kan zijn!

  Mario kart in de lijst kan het nooit verkeerd doen, en vond double dash qua moeilijkheidsgraad meer een uitdaging dan Mario Kart 64.
  Zelda the WW was ook geweldig. Er was veel kritiek op de tekenstyle, maar WW voelt en speelt als een echte zelda game. Al kan het rond varen soms wel vervelend zijn. Zeker wanneer je met schatkaarten stukjes triforce dacht ik moet gaan opvissen. Maar dat hebben ze in de remake op de Wii ook aangepakt.

  Enige in de lijst waar ik me zwaar aan geirriteerd heb was Resident Evil 4.. Ik had alle vorige delen gespeeld, allemaal geweldig om te spelen. En dan verzint 1 of andere idioot om voor RE4 maar quick time events toe te voegen. Als er even een filmpje tussendoor komt wil ik lekker lui zijn en kijken. En niet opeens uit het niets iets moeten ontwijken. Een simpele optie om quick time events uit te zetten zou de game voor mij speelbaar zijn geweest. Want de game voelde verder echt als een RE game. qua gameplay, goed verhaal.

  En die "honorable mention" voor mario sunshine mag wel weg.. Tot dat Mario Sunshine uitkwam had ik elke mario game in mijn collectie en grijs gespeeld. Ging er dus vanuit dat Sunshine datzelfde niveau kon halen. Dat viel erg tegen. Heel erg tegen. En graag zou ik tegen de persoon die er mee kwam om een watertank op mario zijn rug te binden persoonlijk willen vertellen wat ik van dat idee vond. Dat was gwn bagger.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Pug205GTi

  • 8 september 2016 10:21
  @Inforza Ik vond Mario Sunshine juist erg leuk. Ik had geen N64 vroeger dus die Mario heb ik nooit kunnen spelen, alleen de 2d Mario's dus dit was voor mij toen een enorme vernieuwing en die Nuzzle op zijn rug vond ik erg leuk erbij bedacht. Dat ding had ook nut in die game, het was geen gimmick ofzo. Heb de game dan ook een paar keer uitgespeeld.

  Verder is Phantasy Star Universe één van de games die ik ook grijs heb gespeeld met vrienden naast Melee die ook overuren heeft gedraaid.

  Ook vond ik Star Fox Adventures wel een leuke game om te spelen, simpele adventure met toch wat bekende characters.

  Ook Metroid Prime, Mario Kart DD, Zelda Windwaker, allemaal gespeeld en uitgespeeld, Zelda ook geloof 3 keer doorgespeeld, mijn eerste Zelda die ik ooit uitgespeeld heb.

  Nu ik al die games weer zie krijg ik meteen zin om de NGC weer aan te sluiten en wat enkele pareltjes weer eens op te starten. Best een underrated console, zijn echt wel leuke en goede games op uit gekomen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Real13

  • 14 september 2021 14:49
  Mijn favoriete GameCube game zal altijd Mario Smash football blijven. GameCube was mijn eerste console en wat heb ik daar veel uren in gestopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.