Achtergrond
Nintendo DS

De 10 beste DS-games

De tien beste games voor Nintendo’s dubbelschermige succes

Geschreven door Thijs Barnhard op

Nintendo was al jarenlang heer en meester van de handheldmark, maar met de komst van Sony’s PSP moest die positie verder verstevigd worden. De Dual Screen met een touchscherm was de volgende innovatie voor Nintendo. Het is geen gemakkelijke klus om tien games uit te kiezen die het beste weergeven waarom de DS zo'n geweldige handheld is, maar de redactie is er na een lange discussie toch uitgekomen.

Castlevania: Dawn of Sorrow

Sinds Symphony of the Night staat Castlevania ook wel bekend als een Metroid-achtige serie en binnen dit genre is Dawn of Sorrow een van de beste. In dit deel speel je voor de tweede keer als Soma, een doodgewone jongeman die toevallig over de gave beschikt om zielen te absorberen en te beheersen. Daarvan zijn er in het opnieuw verschenen kasteel van Dracula genoeg. Terwijl Soma steeds meer nieuwe vaardigheden verkrijgt, sluit hij sterkere demonen op met behulp van op het onderste scherm getekende symbolen en verkent hij meer delen van het immense bouwwerk. Dawn of Sorrow is een uitstekende game die vooral door wat lichte rpg-elementen voor tientallen uren vermaak zorgt. De zielen in de game werken in dit opzicht een beetje als Pokémon. Uiteindelijk wil je ze allemaal vangen.

Castlevania Dawn of Sorrow
Castlevania Dawn of Sorrow

Mario Kart DS

Een apparaat van Nintendo is niet compleet zonder Mario Kart. De DS-versie heeft de primeur om de eerste te zijn uit de serie die de mogelijkheid biedt om online tegen elkaar te racen. De servers van de game zijn helaas niet meer online, maar ook zonder dit gedeelte is Mario Kart DS een prettige terugkeer naar de formule na het ietwat chaotische Double Dash. De banen zijn van een hoog niveau en enkele klassieke parcoursen uit eerdere delen, zoals Koopa Beach en Baby Park, maken een terugkeer. Ook de toevoeging van een challenge-modus is een toffe extra die helaas niet in andere Mario Karts te vinden is. Een betere racegame ga je op de DS niet snel vinden.

Lees de Gamer.nl-recensie van Mario Kart DS review

Mario Kart DS
Mario Kart DS

Picross 3D

Wat Tetris is voor de Game Boy is Picross 3D voor de DS. Deze driedimensionale variant op het in Japan razend populaire Picross laat je als een soort beeldhouder herkenbare vormen uittikken in drie dimensies. Dat tikken gaat aan de hand van een slim ontworpen systeem waarin nummers op het uiteinde van iedere zijde staan voor het aantal blokken dat in een rij mag staan. Met honderden puzzels bouwt Picross 3D de moeilijkheidsgraad steeds verder op totdat je uit een simpele kubuss de meest imposante bouwwerken tovert. Geen andere puzzelgame laat je zo abstract denken en laat je tegelijkertijd met zo’n enorm gevoel van voldoening achter als Picross 3D.

Lees de Gamer.nl-recensie van Picross 3D

Picross 3D

Elite Beat Agents

Drie zonnebrildragende mannen, uitgerust in zwarte pakken, helpen doodgewone mensen die in de problemen komen door voor ze te dansen. Dit bizarre concept zorgt voor misschien wel de meest swingende game voor de DS. De mannelijke cheerleaders die uitgeputte babysitters, doorgedraaide regisseurs en schipbreukelingen van hun ritmische hulp voorzien duiken overal op. Door ritmisch te tikken, vegen en draaien op het onderstaande scherm beeld je de pasjes voor het trio uit. Met covers van bekende nummers (onder andere The Rolling Stones, Sum41 en Village People) is de soundtrack lekker aanstekelijk, maar de echte ster van de show is de verslavende gameplay die alleen op een apparaat als de DS goed tot zijn recht kan komen.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van Elite Beat Agents

Elite Beat Agents
Elite Beat Agents

Phoenix Wright: Ace Attorney

Eigenlijk zou de complete Ace Attorney-trilogie voor de DS in deze lijst moeten staan, maar wegens ruimtegebrek is dat helaas niet mogelijk. Het eerste deel uit deze reeks - die ergens tussen visual novel en point ’n click-game balanceert - is natuurlijk dé plek om te beginnen aan de serie. Advocaat Phoenix Wright is in deze game nog een broekie, maar met iedere nieuwe zaak die hij met jouw hulp en die van zijn assistent Maya weet af te ronden wordt hij beter. De hoogtepunten van de game zijn de rechtszaken waarin twee advocaten elkaar met bewijsmaterialen en gaten in alibi’s om de oren slaan. Kreten zoals “OBJECTION!!!” en “HOLD IT!!!’’ zijn inmiddels iconisch voor de serie geworden en de allereerste Ace Attorney staat met zijn afwisselende zaken en overkoepelende verhaal nog steeds als een huis.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van Phoenix Wright: Ace Attorney

Phoenix Wright Ace Attorney
Phoenix Wright Ace Attorney

Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Het gigantische succes van de DS zorgde ervoor dat ontwikkelaars zoals Rockstar zich ineens geroepen voelde om een game voor de familievriendelijke handheld van Nintendo te maken. Met het extreme geweld, drugsgebruik en al het andere dat god verboden heeft is Grand Theft Auto niet bepaald de meest voor de hand liggende keuze, maar de game komt op de DS verrassend goed tot zijn recht. Met het isometrische perspectief voelt deze GTA vooral als een terugkeer naar de beginselen van de serie. Dat Chinatown Wars naast de crimineel goede missies vooral ook draait om het dealen van drugs aan de hand van een complex systeem van vraag en aanbod is een heel erg toffe extra. In geen andere game uit deze lijst ben je zoveel met verboden middelen in de weer. Het zorgt ervoor dat Chinatown Wars een game is die je misschien beter niet in het openbaar kunt spelen.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van Grand Theft Auto: Chinatown Wars

GTA Chinatown Wars

Animal Crossing: Wild World

Geen andere game op de DS voelt zo als thuiskomen als Animal Crossing: Wild World. Als nieuwe inwoner van een dorpje word je in dit spel al snel welkom geheten door een stel vriendelijke buurdieren, krijg je een huis toegewezen door de lokale zakenman Tom Nook en vul je de collectie van het museum iedere dag aan. De kracht van Animal Crossing zit hem in het dagelijks terugkeren naar je dorp om even wat spullen verzamelen, om vervolgens een ander spel op te starten. Dat een handheld zoals een DS daar uitermate voor geschikt is bewijst Wild World. Je kunt tientallen zo niet honderden uren steken in het kletsen met je buurman die toevallig een pinguïn is, het afbetalen van je lening en het vangen van alle insecten.

AC Wild World
AC Wild World

Ghost Trick: Phantom Detective

De bedenker van Phoenix Wright was op de DS verantwoordelijk voor nog een geniale verhalende game. In Ghost Trick speel je een geest die zijn vrienden in het rijk der levenden moet bijstaan door allerhande objecten te manipuleren. Je krijgt bijvoorbeeld puzzels voorgeschoteld die in elkaar steken als Rube Goldbergmachines, waarmee je een belangrijke getuige kunt redden. Met een even geestig als meeslepend verhaal, een verrassende hoeveelheid slimme puzzels en uitstekende animaties is Ghost Trick ook nog een game die de functies van de DS tot het uiterste weet te benutten.

Lees hier de Gamer.nl-review van Ghost Trick: Phantom Detective

Ghost Trick
Ghost Trick

Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story

De tweede Mario & Luigi voor de DS is zonder dollen de grappigste game uit deze lijst. De twee besnorde broers belanden deze keer in de maag van Bowser, die je voor een groot deel van de game ook onder de knoppen krijgt. Terwijl deze draakachtige brompot tracht het Mushroom Kingdom te redden, moeten Mario en Luigi hem zoveel mogelijk van binnenuit bijstaan. Dat doen ze bijvoorbeeld door tijdens een gevecht zijn spieren te stimuleren of door zijn keel te prepareren voordat Bowser vuur kan spuwen. Met dezelfde ritmische turn-based gevechten en een heleboel geestige dialogen is Bowser’s Inside Story de beste DS-game voor inwendig gebruik.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van Mario & Luigi: Bowser’s Inside Story

MarioLuigi Bowsers Inside Story
MarioLuigi Bowsers Inside Story

The World Ends With You

Niet een generieke fantasiewereld, maar het moderne Akihabara is het strijdtoneel van de jrpg The World Ends With You. Deze setting, met bijbehorende stijlvolle tieners als hoofdrolspelers, is niet het enige dat deze game zo uniek maakt. Het vechtsysteem waarin je twee verschillende personages bestuurt - eentje met de knoppen en eentje met het touchscherm – is veeleisend, maar tegelijkertijd ook bijzonder uniek. De tienertwijfels waar de figuren in deze game mee worstelen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd, maar het levert wel een van de meest bijzondere en stijlvolste Japanse rpg’s voor de DS op.

Lees hier de Gamer.nl-recensie van The World Ends With You

The World Ends With You
The World Ends With You

De bovenstaande tien games rekenen wij tot de beste titels voor de DS, de volgende games hebben de lijst net niet gehaald: 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors, Kirby Canvas Curves, Mario 64DS, New Super Mario Bros. The Legend of Zelda: The Phantom Hourglass, Advance Wars: Dual Strike, Chrono Trigger, Pokémon Diamond/Pearl, Pokémon HeartGold/SoulSilver.

Dit artikel delen:

Lees meer

'PS4 Neo zou No Man's Sky fundamenteel kunnen veranderen' Mafia 3-makers over het personage Cassandra
8

Reacties op: De 10 beste DS-games

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • zwijn

  • 10 augustus 2016 18:43
  Om de een of andere reden vergeet ik op mijn 2ds continue dat er ook vette games van de DS zijn om te spelen. Mario 64 heb ik vroeger amper gespeeld, die moet ik nog eens uitspelen. Mooi op de 3ds, de thumbstick is erg welkom in die game lijkt me. Chronotrigger, Chinatown, Advance wars, nog genoeg titels om aan te schaffen! Tof artikel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 10 augustus 2016 18:55
  @zwijn Je kan het beste ver weg blijven van Phoenix Wright: Ace Attorney, Castlevania: Dawn of Sorrow, The World Ends With You, Ghost Trick: Phantom Detective en Animal Crossing: Wild World. Vooral The World Ends With You is vreselijk, weer zo'n ongeïnspireerde niet boeiende japanse rpg.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zwijn

  • 10 augustus 2016 19:18
  @pepsi
  Ah goeie, ben niet zo'n groot liefhebber van de Japanse stijl. Castlevania ook ja? Nu heb ik ook geen sidescroller meer gespeeld sinds de originele gameboy dus kan ik ook wel missen hehe.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 11 augustus 2016 14:31
  @zwijn no offense, maar ik zou die mening niet al te serieus nemen. The World Ends With You is bijzonder met een uniek vechtsysteem, echt het checken waard, Ghost Trick is een goede visual novel, dat genre moet je liggen, Ace Attorney is een hilarische reeks en Castlevania is één van de beste metroidvania games die er bestaan. Enige game die ik over zou slaan is Animal Crossing omdat New Leaf bestaat.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  pepsi

  • 10 augustus 2016 18:53
  Dafuq, geen enkele Pokemon game, geen Mario 64DS en geen New Super Mario Bros? Maar wel allemaal gare japan praat zooi.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • zwijn

  • 10 augustus 2016 19:20
  @pepsi
  Die worden in de laatste alinea genoemd. Staan voor mij ook de vetste titels tussen. De schrijver vind het Japanse stijltje wel leuk, achja ieder zijn meuk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  TheRussian

  • 10 augustus 2016 20:56
  GTA was verschrikkelijk, na gewend te zijn geraakt aan de 3rd person view was het gewoon niet te doen met top down view.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DaVinkie

  • 11 augustus 2016 14:34
  Chinatown Wars had makkelijk weggelaten kunnen worden voor welke Pokémon game dan ook. Platinum, HG/SS, B/W, B2/W2, maakt niet uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.