De Space Marines zijn de ijzeren vuist van de keizer en laten niets heel van diegenen die hem bedreigen. Alleen al de gedachte aan de Space Marines boezemt de vijanden van de mensheid angst en wanhoop in. Er zijn maar weinig strijders die het tegen ze op kunnen nemen. Deze angstaanjagend ogende soldaten zijn een zegen voor de mensheid en een vloek voor ieder die het op de mensheid heeft gemunt.

De hele filosofie van een Space Marine begint bij zijn onconditionele vertrouwen in de keizer. De Space Marine ziet hem als de enige echte meester van de mensheid, verkozen door de goden en al honderden eeuwen aanbeden door de mensen. Het is dan ook niet vreemd dat alle Space Marines het een eer vinden om te strijden voor hun leider. Om hen aan zich te binden, vloeien de genen van de keizer door het bloed van de Space Marines.

Een Space Marine krijgt harde psychische training die een normaal mens niet zou overleven. Daarnaast worden zijn organen verplaatst, krijgt hij negentien extra door wetenschappers ontwikkelde organen en worden zijn genen gecombineerd met die van de keizer. Hierdoor kan hij wekenlang vechten zonder dat hij slaapt of voedsel binnenkrijgt. Daarnaast kan hij tegen giftige stoffen en helen zijn wonden sneller dan die van een normaal mens. Een Space Marine is dus echt een supermens.

De training van een Space Marine begint bij een aantal tests om te zien of hij geschikt is voor de functie. Een rekruut moet sterk in zijn schoenen staan en een man zijn (omdat de techniek achter Space Marines alleen op mannelijke hormonen werkt). Dan begint hij aan de biologische transformatie, waarbij hij organen krijgt geïmplanteerd. Ze worden getraind in zowel gevechtstechnieken als geschiedenis. Daarna krijgen ze een aantal testmissies, waarna ze bevorderd worden tot Space Marine. Ook dan kunnen ze nog groeien in hun rol, want na een aantal jaar als Assault Marines door het leven te gaan kunnen ze zich richten op de zwaardere wapens of zelfs een Tactical Marine worden. Dit vergt echter wel jaren aan ervaring.

De voorlopers van de Space Marines werden door wetenschappers van de keizer uitgevonden om de Aarde terug te veroveren. De diverse barbaarse stammen die op de planeet aanwezig waren na langdurige stormen, moesten worden verdreven. Met behulp van een aantal supermensen wist de keizer niet alleen de Aarde terug te veroveren, maar ook zijn koninkrijk uit te breiden tot ver in het heelal.

Als een evolutie op deze supermensen werden er twintig Primarchs ontwikkeld, nog sterkere wezens die tijdens hun jeugd onbedoeld de ruimte in werden geslingerd. De keizer vond deze Primarchs later weer terug en gebruikte hen als blauwdruk voor de eerste echte Space Marines. Er werden twintig Space Marine-legioenen gevormd, één voor elke Primarch. De Space Marines kregen genetische data van hun Primarch toegediend om nog sterker te worden. Uiteindelijk bleven er maar negen legioenen onder de macht van de keizer, de Dark Angels, White Scars, Space Wolves, Imperial Fists, Blood Angels, Iron Hands, Ultramarines, Salamanders en Raven Guards. Andere legioenen zoals de World Eaters en de Death Guard hebben de keizer verraden.

De Space Marines ontlenen hun kracht enerzijds uit hun speciale bepantsering en wapenuitrusitng. Dankzij grote kanonnen en voertuigen zoals de Raiders en Razorbacks kunnen Space Marines een hele wijk van een stad vernietigen. Anderzijds zijn ze zo krachtig dankzij maximaal negentien extra organen die zijn gecreëerd door de technici van de keizer. Alle organen zijn enorm complex en sommige werken alleen wanneer de andere organen intact zijn. De verschillende organen hebben hun eigen functies, zo maken ze de Space Marine sterker of versnellen ze het genezingsproces.

Uiteindelijk hebben weinig Space Marines alle negentien organen, maar ze hebben allemaal wel de carapace implant. Dit orgaan maakt de soldaat een Space Marine. Zonder dit orgaan heeft de Space Marine ook niets aan zijn uitrusting.

Space Marines maar voor één doel gemaakt: vechten. Vechten om de mensheid te beschermen. En ze zijn er goed in. Het is niet voor niets dat het heelal hen vreest en zij de hoofdrol spelen in Warhammer 40,000: Dawn of War II. Hoe goed ze dat doen, ontdek je volgende week in onze recensie.