Achtergrond
cyberpunk 2077

Cyberpunk 2077: onze ervaringen op de consoles

Meerdere perspectieven van de redactie

Geschreven door Redactie Gamer.nl op
Afgelopen week verscheen Cyberpunk 2077 na lovende reviews. Kort daarna bleek echter dat de ervaring op consoles significant anders is dan de reviews op pc doen blijken. Daarom vroegen we onze redacteuren op welk platform ze de game spelen en hoe de ervaring tot nu toe is.

Lars Cornelis (Xbox Series X)

Ik speel Cyberpunk 2077 sinds vrijdag op de Xbox Series X en ik moet zeggen dat ik toch wel onder de indruk ben hoor. Belangrijk om te weten is dat ik Cyberpunk verder niet héél fanatiek heb gevolgd en weinig gaf om ieder uitstel, dus mijn verwachtingen waren ook niet torenhoog: meestal de beste remedie tegen teleurstellingen.

Cyberpunk loopt in quality mode stabiel in 30fps en als je chroma aberration en film grain uitschakelt, oogt de game scherp zat. Dus op dat vlak heb ik geen klachten. Verder ben ik verbaasd over hoe druk het op straat is en hoe levendig de stad is, met al zijn neonborden, reclame, zwerfafval. Het geeft me echt die Blade Runner-vibe.

Technisch perfect is Cyberpunk heus niet hoor. Npc’s lopen soms door elkaar of dwars door een auto heen en juist tijdens een belangrijk moment in het verhaal stond Johnny Silverhand ineens buiten beeld. Stond ik de hele tijd tegen de knie van Keanu Reeves aan te kijken. Maar als je dat vergelijkt met de gemiddelde openwereldgame van Bethesda of Ubisoft, zijn dit soort gevallen nauwelijks verbazingwekkend.

Ik heb dan ook niet de behoefte om te wachten tot de next-gen update. Ik duik gewoon nu al vol overgave Night City in. Dat gezegd hebbende heb ik ook de vergelijkingen online gezien en geloof ik wel dat de Xbox Series X – na de pc – de beste plek is om Cyberpunk nu te spelen. Ik kan me dus goed voorstellen dat mensen die niet over een XSX beschikken besluiten te wachten. Dit is een game waar je van wíl genieten, en niet constant gefrustreerd wil raken. Wacht lekker, volgens mij is het dat meer dan waard.

Cyberpunk 2077

Erik Nusselder (PlayStation 5)

Ik ben inmiddels gestopt met spelen. Begrijp me niet verkeerd, de game draait echt prima op een PlayStation 5. En zelfs als 'ie een keer crasht, wat me twee keer is gebeurd in zo'n tien uur spelen, heb je het razendsnel weer opgestart. Maar er zitten heel veel bugs in, van personages die in onzichtbare stoelen zweven tot een emotionele scène die wordt verpest door een pistool dat plotseling opduikt.

Ik maak me eigenlijk meer zorgen over dingen die je er niet zomaar uit patcht, met name de wereld die niet als een echte stad aanvoelt. NPC's zijn niet intelligent en vertonen ontzettend dom gedrag. Geschrokken voetgangers blijven oneindig lang naast m'n iets te scheef geparkeerde auto bibberen en auto's rijden alleen hun vooraf bepaalde lijntje. Maar uiteindelijk ben ik gestopt met spelen omdat ik de game gewoon niet mooi vind nu. De stad is wel prachtig, maar van dichtbij zijn veel dingen echt lelijk, vooral personages. Ik ben een geduldig persoon en ik weet gewoon dat deze game veel beter en mooier wordt als ik een paar maandjes wacht.

Cyberpunk 2077

Martin Verschoor (PlayStation 5 en PlayStation 4)

Cyberpunk 2077 heb ik even aan de kant gelegd de afgelopen dagen. Het verhaal, de wereld en de personages grijpen me, maar ik twijfel of ik nu mijn avontuur in Night City moet voortzetten, of gewoon effe moet wachen totdat de game wat meer gladgestreken is. Op de PS5 loopt de game (op de crashes na) overigens best prima. Het is niet de mooiste game die ik ooit heb gezien, maar wat we nu tegenhoudt om door te spelen, is dat ik tijdens gesprekken meer let op de belachelijke dingen die op de achtergrond gebeuren (npc’s die voorbij komen zweven en dergelijke), dan op het gesprek dat ik aan het voeren ben met bijvoorbeeld een bodyguard. Dat is zonde, dus wacht ik waarschijnlijk even met doorspelen.

Om te kijken hoe de game loopt op de standaard PS4, heb ik de titel ook daarop geinstalleerd, en het viel me in eerste instantie nog alles mee. M’n savegame zat midden in een verhaalmissie en, ja, het is niet zo mooi, maar de framerate was te doen en werd er ook meteen weer in het verhaal getrokken. Totdat ik wat verder in de open wereld van Night City dook en inderdaad: dan zie je wel dat die game totaal niet is geoptimaliseerd voor de PS4 en in deze vorm niet uit had mogen komen.

cyberpunk 2077

Joe van Burik (PlayStation 5)

M’n eerste meters met de PlayStation 4-versie van Cyberpunk 2077 op de PlayStation 5 verliepen ietwat ruw. Niet zozeer door technische onvolkomenheden, als wel de constatering dat ik voor deze game echt rustig moet zitten om alle visuele indrukken goed te kunnen verwerken. Na een kleine tien uur ben ik echter gewend aan de combinatie van donkere steegjes, ondergaande-zonnestralen en felle neonkleuren met een drukke (doch zeer bij de setting passende) interface. Sterker nog, het gros van die tijd spendeerde ik als virtuele toerist in Night City, me constant vergapend aan indrukwekkend ontworpen stadsdelen en willekeurige taferelen van het niveau ‘serieus uit de hand gelopen stapavond.’

In dat tijdsbestek deed zich hier slechts één harde crash voor, uitgerekend toen ik voor het eerst tijdens een hoofdmissie in Night City achter het stuur was gekropen. De incidentele clipping-bugs leken met de update van het eerste weekend na de release grotendeels verholpen en zeker na uitschakelen van film grain en chromatic aberration kan ik oprecht niet klagen over de graphics. Het idee dat de volwaardige PS5-upgrade in 2021 de boel alleen nog maar mooier zal maken, voelt voor mij als een cadeautje. Tot die tijd geniet ik al volop van de behoorlijk diverse gameplay, die tot nu toe aanvoelt als het beste van Deus Ex: Human Revolution, Grand Theft Auto V en The Witcher 3 Wild Hunt in een extra kleurrijk retrofuturistisch jasje - en dat zit wat mij betreft gegoten.

Cyberpunk 2077

Lucas May (Xbox Series X)

Na een lange twijfel heb ik toch gekozen om Cyberpunk 2077 voor Xbox Series X aan te schaffen in plaats van voor PS5. Bij de eerste opstart was het toch wel even schrikken. Visueel gezien leek het op mijn televisie behoorlijk onscherp te zijn, wat mogelijk komt door een dynamische resolutie die op de achtergrond wordt gehanteerd. Persoonlijk heb ik liever een goede framerate, dus liet ik de game toch maar op performance mode staan. Na wat onderzoek bleek dat er misschien een andere manier is om de beeldkwaliteit aan te passen. Via een artikel van Rob Zacny van Vice Gaming ontdekte ik dat deze game propvol met grafische effecten zit zoals chromatic aberration, motion blur en lens flares. Door in de instellingen het een en ander aan te passen, kan je de beeldkwaliteit zeker een boost geven, hoewel dit ook afhankelijk van je eigen smaak is.

Verder kom ik genoeg bugs tegen, maar die zijn vooralsnog niet gamebrekend geweest. Wel blijft de game soms een paar seconden hangen, wat echt gruwelijk irritant is. We moeten een beetje geduldig zijn met Cyberpunk 2077, want de technische kant is nog verre van perfect. Toch ga ik het avontuur met plezier aan, want er is genoeg om van te houden in Night City. Tijd om weer verder te spelen!

Cyberpunk 2077

Jacco Peek (Xbox Series X)

Mijn eerste twintig uur voelen heel dubbel op de Series X. Enerzijds vind ik Cyberpunk 2077 namelijk een fantastische game. Vooral het niveau van detail in binnenomgevingen is grensverleggend en het schrijfwerk van quests doet denken aan The Witcher 3 en zorgt ervoor dat de uren voorbij vliegen. Er zijn personages die ik af en toe bel om te vragen hoe het gaat, dát doet de game met me.

Maar er is ook op de Series X een hoop mis met de game. Van hilarische dingen als het verdwijnen van kleren en geslachtsdelen tot regelmatige vervelende problemen. Om de quest gaat er wel iets mis: vijanden die sterven, maar niet als zodanig worden geregistreerd, vijanden die door objecten heen lopen waardoor ik word gespot, UI-elementen die niet werken tijdens cruciale momenten en nog veel meer storende dingen.

Het is oprecht de eerste keer dan ik zulke rare bugs en glitches zie bij lancering, en de eerste keer dat het me echt uit de ervaring haalt. Wellicht komt dat door het contrast van de overtuigende wereld, maar fijn is het niet. Het is dus niet enkel kommer en kwel op de oorspronkelijke PS4 en Xbox One.

Tot slot wil ik wel even aanstippen dat de quality mode, in combinatie met het uitschakelen van de grafische opties, voor een veel 'schoner' beeld zorgt. Het nadeel is dat de game in 30 fps draait, maar wel ultrastrak en de enige manier waarop ik echt van de stad kan genieten. De perfomance-modus heeft duidelijk een lagere resolutie, is iets minder stabiel, maar is verder ook een fijne manier om Cyberpunk 2077 te spelen.

Cyberpunk 2077

Dit artikel delen:

Lees meer

Fortnite speelbaar in 120 fps op Playstation 5 en Xbox Series X Winter-evenement van Overwatch van start gegaan
20

Reacties op: Cyberpunk 2077: onze ervaringen op de consoles

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ryme

  • 16 december 2020 15:19
  Duidelijk, voor de beste ervaring kun je beter wachten met spelen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Aquemini

  • 17 december 2020 11:56
  @Ryme nee, voor de beste ervaring kan je hem het best spelen op een pc

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Cocabeer

  • 16 december 2020 15:59
  Zo gaat dat met hypes. Nu maar hopen dat het nog wat wordt deze game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  velocityx

  • 16 december 2020 15:59
  Hmmm dan wacht ik op de goty edition.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  gekke henkie

  • 16 december 2020 16:05
  Al die mensen met PS5's..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Roy36NL

  • 16 december 2020 16:15
  @gekke henkie de 9 gelukkige 😂. Ik kies wel voor de Xbox serie x deze is toch wat krachtiger dit help wel bij een spierballen game. Maar ik wacht tot een next gen versie wil hier volop van genieten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 16 december 2020 16:14
  Speel hem op Quality mode, grafische opties uit op Series X. Ziet er op zich prima uit en speelt goed. Loop alleen nog te hannesen met de hdr opties.. ik vertik het om die uit te zetten. Maar heb de sweetspot op mn good'ol B6 nog niet helemaal te pakken. Al om al beslist geen deal breaker zoals op andere systemen , ik vermaak mij er meer dan uitstekend mee.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  kleinekoosjer

  • 16 december 2020 17:30
  @niqomipa Tnx. Ik ken die settings. Heck, ik ken bijna alle settings inmiddels van het internet haha..
  Welke tv draai jij hem op? Heb na het zien van Vincent zn video (dat hogere peak brightness de zwartlevels meeneemt) besloten om voorlopig de peak brightness van mijn tv aan te houden. Slechts 560. Dus dat is maar 60 meer dan de standaard instelling. Hierdoor behoud ik flink de black levels in tact. Tone mapping heb ik nu rond 1.5. Dus iets hoger dan bij jou, maar dat komt ook omdat mijn peak een stuk lager staat. Anders wordt het echt flink donker.

  En heb jij inderdaad die onderste graphic options nog op aan? Ik heb het uiteindelijk allemaal maar uitgezet. Die depth of field is sowieso niet zo agressief dus uit/aan haalt niet mega veel uit. Die lens flair.,.. mwehh. . best wel flink aanwezig, ben daar nog niet heel erg fan van. Motion blur uit vind ik zelf net ff prettiger spelen. Je behoudt net even meer scherpte bij snelle bewegingen (vooral in combat).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 16 december 2020 17:59
  @niqomipa Dit zal voor elke TV anders zijn. Probleem met dat HDR is dat er geen standaard voor het masteren is. De ene film is gemastered voor 800nits en de volgende voor 1000. Zo ook met spellen jammer genoeg. Dan ook nog de verschillende implementaties van de TV en projector fabrikanten, kortweg, het is een drama.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Masterchief

  • 16 december 2020 18:07
  @niqomipa

  "Die laatste kan de game met raytracing en DLSS draaien, heb je geen videokaart van €1500 nodig"

  Uhm dat kan altijd met de pc versie van Cyberpunk.. Ik heb de game op Steam gekocht. 1440p en raytracing ultra zorgt voor 50-60 FPS op een RTX2080, draait als een tiet :D

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  oropher

  • 17 december 2020 01:21
  @Masterchief Ik weet niet wat voor 2080 jij hebt, maar op een 2080 Super draait het zeker geen 50-60 fps met raytracing ultra.
  Ik heb zelf nu de textures op medium gezet (8 GB VRAM is niet genoeg met raytracing en textures high) en met raytracing shadows, reflecties en lighting (medium) en DLSS balanced op 1440p haal ik meestal zo'n 45-50 fps, soms 40, en soms 50-60 afhankelijk van het scenario.
  Maar eh, 50-60 no way. misschien met DLSS op performance, maar dat ziet er maar matig uit.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 17 december 2020 08:25
  @Masterchief Nog steeds een videokaart die duurder is dan elke console

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 17 december 2020 08:27
  @niqomipa Dit is nog eens een goede tip! Misschien ga ik het wel spelen op Nvidia Shield! Kijken of ik daar wat reviews van kan vinden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Oxymorphone

  • 16 december 2020 17:55
  Bewijst maar weer, de beste console, is een; PC :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Ryme

  • 17 december 2020 08:23
  @Oxymorphone Ook gelijk duurste. Ipv een goede game PC kun je ook een PS5, XSX, Switch, Nvidia Shield halen en dan heb je nog steeds geld over. Het is net welke afweging je wilt maken voor een spel van 70 euro

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • RR020

  • 16 december 2020 18:38
  Ik heb de game na een uur op mijn PS5 in een hoek gegooid… Ga wel weer kijken als de next gen update er is. Zoals het nu is kan ik net zo goed mijn PS3 weer aansluiten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  warcryptic

  • 17 december 2020 08:39
  Vergelijken en verwachtingen verpesten dit spel voor zoveel mensen. En dan hebben we het nog niet eens over een element waar een game om draait, de gameplay.

  Even losstaand van het feit dan CPDR niet eerlijk is geweest over de verschillen, dat snap ik dat mensen daar niet van gedient waren en dat ze daarop afgerekend worden.

  Maar het komt over alsof mensen meer vermaakt halen uit het klagen op wat niet werkt voor hun, ipv dat mensen focussen op wat wel goed eraan is volgens hun, en zichzelf daarmee vermaken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  CommanderKeen

  • 17 december 2020 15:18
  Ik ben voor Stadia gegaan en dat bevalt goed. Binnen twee minuten ben je aan het spelen. Grafisch ziet het er geweldig uit, met name na het uitschakelen van Motion Blur en Lense Flare. Tot dusver 1 irritante bug tegengekomen in de tutorial, maar na het herladen van de autosave was dat verholpen.

  Enige nadeel van Stadia is dat het alleen via Stadia gespeeld kan worden. Geforce Now was ook een interessante optie, maar daar heb je weer te maken met wachtrijen. Ook als je een Founder bent, en ik denk dat dat in de toekomst niet beter gaat worden. Met elke grote game-release die ook op Geforce Now uitkomt zullen er wel weer wachtrijen ontstaan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 17 december 2020 21:31
  Vooralsnog heb ik niks te klagen op de PS5

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mverheijdt

  • 19 december 2020 12:17
  ik draai 3440x1440 met een 3080. Geen framerate issues, zelfs met alles op max. Maar wat een bugs zitten in het spel. Ik ben vooral teleurgesteld door de eigenlijk simpele wereld, NPCs zijn idd erg dom and voelen op geen enkel m,oment aan als levend. Dit zou de next gen open world game moeten zijn, maar is niks meer dan een mini upgrade tov andere open world games. RT maakt dingen soms fantasisch mooi (alles staat op max) maar andere elementen vallen gewoon erg tegen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.